Ιτούδης: Το ρεκόρ του με την Εθνική και η χαμένη ευκαιρία του Eurobasket

Ιτούδης: Το ρεκόρ του με την Εθνική και η χαμένη ευκαιρία του Eurobasket

Ο Ιτούδης
O Δημήτρης Ιτούδης αποτελεί παρελθόν και επίσημα από την Εθνική Ελλάδος και το Gazzetta στέκεται στα πεπραγμένα του στην Επίσημη Αγαπημένη και την παρουσία του στις μεγάλες διοργανώσεις μαζί της

Είναι και επίσημο πλέον. Ο Δημήτρης Ιτούδης δε θα συνεχίσει να είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας. Η ΕΟΚ, όπως σας είχε πληροφορήσει το Gazzetta μετά το φινάλε της πορείας της Εθνικής στο MundoBasket, σκέφτηκε το διαζύγιο των δύο πλευρών μέχρι που σήμερα αυτό πήρε επίσημη μορφή.

Πήγε σε δύο μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική Ελλάδος, στο Eurobasket και το Mundobasket και πλέον αποχωρεί μετά από περίπου 1.5 χρόνο παρουσίας στον πάγκο της ομάδας. Το Gazzetta στέκεται στα πεπραγμένα του Έλληνα τεχνικού με την Επίσημη Αγαπήμενη.

Η πρόσληψη του που είχε... σηκώσει θόρυβο για κάτι μεγάλο

γ

Η Εθνική μας είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, ωστόσο αγνοεί το βάθρο από το 2009. Τοτε με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket. Από τότε δεν τα έχει καταφέρει. Η ΕΟΚ ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Ιτούδη στις 18 Μάρτη του 2022. Μια είδηση που είχε φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις των περισσότερων Ελλήνων φιλάθλων.

Μιλάμε για έναν εκ των πιο επιτυχημένων προπονητών τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Από τα 2014 μέχρι το 2022 ήταν στον πάγκο της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μαζί της πανηγύρισε την Euroleague του 2016 και του 2019. Άρα η ΕΟΚ έκανε μια επιλογή, φέρνοντας ένα μεγάλο όνομα στον πάγκο της και φυσικά έναν από τους κορυφαίους προπονητές που έχει βγάλει ποτέ η χώρα μας.

Απλά ο Ιτούδης θα έπρεπε να είναι μερικές φορές ανάμεσα στην Φενέρ και την Εθνική και θα αναγκαζόταν να χάσει ορισμένα ματς των προκριματικών, κάτι που έγινε, αν και αυτά ήταν ελάχιστα προς το τέλος της διαδρομής.

Η χαμένη ευκαιρία στο Eurobasket και το... κύκνειο άσμα στο Mundobasket

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που ο Ιτούδης βρέθηκε στον ελληνικό πάγκο ήταν το Eurobasket του 2022. Eκεί η Εθνική πήγε με μεγάλες βλέψεις ακόμα και για μετάλλιο, αφού διέθετε ένα από τα καλύτερα ρόστερ των τελευταίων ετών. Και φυσικά είχε μαζί της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Επιπλέον στα γκαρντ είχε τις σταθερές του Νικ Καλάθη και του Κώστα Σλούκα στα γκαρντ, αλλά και τους μπαρουτοκαπνισμένους Παπανικολάου και Παπαέτρου στους forwards. Ακόμα και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στο σκοράρισμα και διαθέτει το απρόβλεπτο και το isolation σε βαθμό που δεν το συναντάμε σε κανέναν παίκτη της Εθνικής.

Η Ελλάδα ήταν εξαιρετική στον όμιλο και πήρε τα... σκαλπ της Κροατίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ουκρανίας και Εστονίας, κάνοντας το 5/5 στον όμιλο. Στη φάση των 16 ξεπέρασε το εμπόδιο του... κακού δαίμονα τα τελευταια χρόνια, της Τσεχίας και έκλεισε ραντεβού με την Γερμανία στα προημιτελικά. Εκεί τα σουτ των Γερμανών και ο Ντένις Σρέντερ μας.... εκτέλεσαν. Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη της ευκαιρία για επιστροφή στα μετάλλια. Κακά τα ψέμματα όμως οι Γερμανοί ήταν μια πληρέστατη ομάδα, πολύ υποτιμημένη από πολλούς που έφτασε στην κορύφωση της, έναν χρόνο μετά και πήρε χρυσό στο Παγκόσμιο του 2023.

Τελευταίο μεγάλο ραντεβού του Ιτούδη με την Εθνική ήταν στο Mundobasket του 2023. Eκεί η ομάδα μας είχε πολλές κα σημαντικές απουσίες με κορυφαία του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Τεράστιο και το κενό του Σλούκα, του Καλάθη, του Ντόρσεϊ και του Μήτογλου.

Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και με δύο νίκες κόντρα σε Ιορδανία και Νέα Ζηλανδία πέρασε στη δεύτερη φάση, αφού έχασε και ένα ματς από την Team USA. Αλλά εκεί δεν έγινε ποτέ το κάτι... παραπάνω. Η Ελλάδα έπρεπε να νικήσει τους Λιθουανούς για να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση. Δεν τα κατάφερε και τελικά έκλεισε το τουρνουά με άλλη μια ήττα, αυτή τη φορά απέναντι στο Μαυροβούνιο.

Άρα σε δύο μεγάλες διοργανώσεις ο Ιτούδης είχε με την Εθνική 8 νίκες και 4 ήττες, ωστόσο αυτές ήταν κρίσιμες, αφού δεν μας επέτρεψαν να πάμε πιο μακριά στις διοργανώσεις. Ειδικά κόντρα στη Γερμανία, αφού η νίκη θα μας πήγαινε στη ζώνη μεταλλίων.

gh

H εμπειρία του από τα προκριματικά

Φυσικά ο Ιτούδης ήταν στον πάγκο της Ελλάδας και σε ορισμένα ματς των προκριματικών. Αρχικά οδήγησε την Εθνική στη νίκη με 93-71 επί της Μεγάλης Βρετανίας για τα προκριματικά του Mundobasket. Στη συνέχεια γνώρισε την ήττα εκτός έδρας με τη Σερβία σε ματσάρα που κρίθηκε στην παράταση. Δεν είχε πρόβλημα να νικήσει και το Βέλγιο η Επίσημη Αγαπημένη με εκείνον στον πάγκο.

Βίωσε βαριά ήττα εντός έδρας από τους Λετονούς με 60-80, οι οποίοι εντυπωσίασαν και στο Mundobasket μήνες αργότερα, χάνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά για ένα άστοχο σουτ του Μπέρτανς κόντρα στη Γερμανία. Πήρε το διπλό δύσκολα με 70-72 από το Βέλγιο. Αυτό ήταν και το τελευταίο του παιχνίδι σε προκριματικά, αφού με Σερβία εντός και Λετονία εκτός στον πάγκο έκατσε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος. Ο απολογισμός του Ιτούδη στα προκριματικά ήταν τρεις νίκες και δύο ήττες.

Το ρεκόρ του Ιτούδη με την Εθνική

11 νίκες

6 ήττες

5η θέση στο Eurobasket του 2022

15η θέση στο Mundobasket του 2023

17 νίκες και 11 ήττες (αν προσθέσουμε και τα φιλικά)