Προκριματικά EuroBasket: Ο κόσμος που... αγκάλιασε τα «παράθυρα» και η «δίψα» των παικτών

Προκριματικά EuroBasket: Ο κόσμος που... αγκάλιασε τα «παράθυρα» και η «δίψα» των παικτών

Δημήτρης Οικονόμου
ΣΕΦ Ελλάδα

bet365

Σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πλήθος κόσμου βρέθηκε δίπλα στις Εθνικές ομάδες «αγκαλιάζοντας» με τη στάση του τις προσπάθειες των παικτών για να βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού του EuroBasket 2025.

Το πρώτο μέρος των προκριματικών του EuroBasket 2025 ολοκληρώθηκε. Με απόλυτη επιτυχία για την Εθνική μας ομάδα, που έκανε το 2/2 απέναντι σε Τσεχία και Ολλανδία, βάζοντας πλώρη για τη διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού.

Σε ένα πενθήμερο που η… καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ χτύπησε ανά τις χώρες της Ηπείρου. Ο κόσμος αγκάλιασε τις Εθνικές ομάδες, δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες και θέλησε να δει από κοντά τους «ήρωες» με το εθνόσημο.

Από τον Τολιόπουλο ως τον Μπιμπέροβιτς και από τον Ρούμπιο μέχρι τον Λεσόρ. Ένα πενθήμερο γεμάτο εκπλήξεις, στιγμές, αγωνία και φυσικά πολύ μπάσκετ. Με το γαλανόλευκο φόντο να κυριαρχεί, αφού το ΣΕΦ υπήρξε εφαλτήριο για την Εθνική μετά από χρόνια.

Η εικόνα του ΣΕΦ και η ατμόσφαιρα

Το κοντέρ έγραψε 12.439 φίλους της Εθνικής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο Φάληρο υπήρξε μία πρόβα… Προολυμπιακού, με τον κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά τις γαλανόλευκες εξέδρες. Η αύρα του Σπανούλη, η επιστροφή της Εθνικής σε ένα γήπεδο που συνδέθηκε με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και το νέο ξεκίνημα της ομάδας με ένα μείγμα παλιοσειρών και νέων ανάγκασε αρκετούς να κατηφορίσουν στο Φάληρο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Με τους «θρύλους» αυτής της ομάδας να είναι επίσης όλοι τους εκεί, δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη και τους παίκτες του. Οι εντυπωσιακές εικόνες δεν ήρθαν μόνο από το ΣΕΦ, αλλά από όλη την Ευρώπη. Οι Τούρκοι μέσα στο κατάμεστο Sinan Erdem υπέταξαν τους Ισλανδούς με buzzer beater του Μπιμπέροβιτς.

Οι Ισπανοί αγκάλιασαν στη Σαραγόσα την επιστροφή του Ρούμπιο στο μπάσκετ, με τον γκαρντ της Μπαρτσελόνα να αποτελεί δεδομένα το πρόσωπο των ημερών.

1

Οι εκπλήξεις

Κάθε γήπεδο της Ευρώπης γέμισε. Ο κόσμος ήθελε να είναι παρών και να γίνει μέρος των… εκπλήξεων που έλαβαν χώρα. Η Λετονία όπως και στο περασμένο MundoBasket υπέταξε ξανά τους Ισπανούς. Η «Ρόχα» πλέον θα χρειαστεί να πάρει δύο νίκες ή έστω μία με καλύτερη διαφορά από τη Σλοβακία στο «παράθυρο» του Νοεμβρίου για να μην κινδυνεύσει, αφού ηττήθηκε και λίγες μέρες μετά από το Βέλγιο.

Οι Σλοβένοι μπορεί να μην είχαν Ντόντσιτς, αλλά υπέταξαν το Ισραήλ. Για την Τουρκία χρειάστηκε ένα τρελό σουτ του Μπιμπέροβιτς ώστε να μην αποδράσουν οι Ισλανδοί από την Κωνσταντινούπολη. Οι Βούλγαροι δεν είχαν Σάσα Βεζένκοβ αλλά απέναντι στην πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία βρήκαν το σθένος να σταθούν ως ίσοι και να επικρατήσουν στο φινάλε.

Οι παίκτες της EuroLeague έπαιξαν στα «παράθυρα»

Το πρόβλημα με το καλεντάρι ήταν ένα θέμα προς επίλυση μεταξύ FIBA και EuroLeague. Για πρώτη φορά παίκτες των ομάδων της EuroLeague θα είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στα «παράθυρα» χωρίς να χάσουν μέρος των υποχρεώσεών τους με τις ομάδες. Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών έφερε αυτήν την εβδομάδα κενού για τα «παράθυρα» και οι παίκτες αγωνίστηκαν δίχως δεύτερες σκέψεις.

Συνολικά είδαμε 96 από τους… ευρωλιγκάτους να αγωνίζονται στα προκριματικά του EuroBasket, του AfroBasket και του AmeriCup. Με την Ελλάδα να έχει μάλιστα τους περισσότερους εξ αυτών, αφού στις κλήσεις του Βασίλη Σπανούλη έφτασαν τους 12 το σύνολο. Γεγονός που αύξησε τον ανταγωνισμό αλλά μεταξύ άλλων φανέρωσε και τη δίψα των παικτών να βρεθούν με τις Εθνικές τους ομάδες και να βρεθούν με αυτές στα μεγάλα ραντεβού.

@Photo credits: FIBA
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROBASKET Τελευταία Νέα