Νότιο Σουδάν: Η πιο πρόσφατα νεοσύστατη χώρα στον κόσμο πάει στο Παγκόσμιο με τον Ντενγκ (vid)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Νότιο Σουδάν: Η πιο πρόσφατα νεοσύστατη χώρα στον κόσμο πάει στο Παγκόσμιο με τον Ντενγκ (vid)

bet365

Το Νότιο Σουδάν θα ζήσει ένα σχεδόν άπιαστο όνειρο. Θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, ως η πιο νέα σχηματισμένη χώρα στον πλανήτη. Και με κεντρική μορφή τον άλλοτε παίκτη των Σικάγο Μπουλς, Λούολ Ντενγκ.

Η μοίρα του Νότιου Σουδάν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη. Αλλά και τι με αυτό; Η αφρικανική χώρα έχει ήδη γράψει ιστορία. Για να είμαστε ακριβείς, φρόντισε να βάλει μπόλικο μελάνι στις αδειανές σελίδες ενός ολοκαίνουργιου βιβλίου.

Το Νότιο Σουδάν θα είναι μία από τις εκπροσώπους της Αφρικής στο παγκόσμιο αντάμωμα σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με τους Νοτιοσουδανούς να διαθέτουν μία ιδιαίτερη πρωτιά: Είναι η χώρα που δημιουργήθηκε τελευταία στον πλανήτη μας! Στις 9 Ιουλίου 2011 αποσχίστηκε από το Σουδάν και απέκτησε την ανεξαρτησία της. Και όπως φαίνεται διαθέτει και εξαιρετικούς παίκτες.

Στον προκριματικό όμιλο F έχει ρεκόρ 10-1 και μάλιστα ξεκίνησε με ήττα από τη Σενεγάλη με σκορ 69-66. Και από τότε παραμένει αήττητη, παίρνοντας την πρόκριση μαζί με την Αίγυπτο. Και τη Σενεγάλη, η οποία λογίζεται ως μία από τις παραδοσιακές αφρικανικές δυνάμεις, να μένει εκτός.

Με την αύρα του Λούολ Ντενγκ

Στον πάγκο της ομάδας, αλλά και στη θέση του προέδρου βρίσκεται μία τεράστια μορφή του παγκόσμιου μπάσκετ. Ο Λούολ Ντενγκ είναι γέννημα θρέμμα το Νότιου Σουδάν (γεννήθηκε στην περιοχή Σουντ, η οποία ανήκει στη νέα χώρα) και μολονότι μεγάλωσε σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ δεν ξέχασε τις ρίζες του.

Ο Ντενγκ αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς, ενώ στο τέλος της καριέρας του αποτέλεσε και μέλος των Λος Άντζελες Λέικερς. Συνολικά αγωνίστηκε σε 902 αγώνες, ενώ υπήρξε και δύο φορές All Star.

Ανέλαβε την ομάδα το Νοέμβριο του 2020, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του AfroBasket 2021.

«Αστέρας» της ομάδας είναι ο φόργουορντ Νούνι Ομότ, μέλος των Γουεστσέστερ Νικς στην G-League. Εκεί μετράει 8.1 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 13 αγώνες. Ωστόσο, στα προκριματικά της αφρικανικής ζώνης σημειώνει 14.8 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.

Εξάλλου, στο ματς που έκλεισε την πρόκριση για το Νότιο Σουδάν, κόντρα στη Σενεγάλη έσπασε τα... κοντέρ του, με 26 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

@Photo credits: Fiba Basketball
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα