Η πιο ελκυστική Μπουντεσλίγκα ever!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η πιο ελκυστική Μπουντεσλίγκα ever!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει πίσω από τις γραμμές των ρεκόρ της Μπουντσεσλίγκα σε εξαγωγή τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των προβλέψεων για γερμανική ποδοσφαιρική κυριαρχία στην Ευρώπη.

Μερικά χρόνια πίσω, και για αρκετά χρόνια, η επιλογή μου να υποστηρίζω την Μπάγερν Μονάχου με ανάγκαζε να παρακολουθώ ένα μέτριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το γερμανικό. Επί σειρά ετών αναγκαζόμουν να φτιάχνω, νωρίς το απόγευμα, μια δεύτερη κούπα καφέ για να αντέξω τη δοκιμασία ενός αγώνα της Μπάγερν απέναντι σε έναν υποδεέστερο αντίπαλο. Πολύ σπάνια έβαζα τον εαυτό μου στη δοκιμασία να παρακολουθήσει έναν αγώνα γερμανικού πρωταθλήματος στον οποίο δεν έπαιζε η Μπάγερν. Θα το έκανα μόνο για λόγους επαγγελματικούς, ποτέ ψυχαγωγικούς.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών άρχισε να με προκαλεί το παιχνίδι της Ντόρτμουντ. Κι έπειτα άρχισε να με τραβά και η Σάλκε. Κι ήταν, κατά καιρούς, και η Βέρντερ. Και προστέθηκε, εσχάτως, και η Αϊντραχτ. Και η Γκλάντμπαχ. Και κάπως έτσι άρχισα να κολλάω, μέσα από τις ζωντανές μεταδόσεις του ΟΤΕ TV με την Μπουντεσλίγκα. Διότι η οθόνη με βάζει σε γήπεδα γεμάτα από κόσμο, που χαίρεται το ποδόσφαιρο. Το καταπράσινο, να 'ναι καλά και η HD μετάδοση, τερέν πατά η νέα γενιά του γερμανικού ποδοσφαίρου, την οποία ο Τσόχος συχνά μου συγκρίνει με την προηγούμενη γενιά του ισπανικού, βασίζοντας πάνω σε αυτή την εκτίμηση την πρόβλεψη ότι οι Γερμανοί θα κυριαρχήσουν στο ποδόσφαιρο.

Το γερμανικό πρωτάθλημα μοιάζει στα μάτια μου πιο γρήγορο από ποτέ, λιγότερο στατικό από ποτέ, πιο "τεχνικό", σε ομαδική τεχνική, από ποτέ, με την περισσότερη φαντασία από ποτέ, και, τελικά, περισσότερο ποιοτικό από ποτέ στα σύγχρονα χρόνια της ζωής του. Δίχως να έχει χάσει τα σήματα κατατεθέντα του παιχνιδιού του.

Σε αυτό, το φετινό πρωτάθλημα, που η Μπάγερν καλπάζει σαν καθαρόαιμο άλογο κούρσας, η Μπουντεσλίγκα δεν χάνει το ενδιαφέρον της, όπως συνέβαινε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια. Διότι στα γήπεδά της παίζεται ποιοτικό ποδόσφαιρο. Ελκυστικό. Υγιές ποδόσφαιρο, κανονικό.

Ολα όσα περιγράφω παραπάνω εξηγούν τα ρεκόρ που επιτυγχάνουν οι Γερμανοί. Δεν είναι μόνο τα ρεκόρ στην προσέλευση θεατών στα γήπεδα, που γράφουν ιστορία. Είναι και τα ρεκόρ στην εξαγωγή του προϊόντος. Το φετινό είναι το πρώτο πρωτάθλημα που φέρνει στους Γερμανούς περί τα 628 εκατ. ευρώ από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Μπουντεσλίγκα, με αύξηση μεγαλύτερη του 50%, χάρη κυρίως στο super deal με το Sky, που θα πληρώσει 2,5 δισ. ευρώ στην τετραετία στους Γερμανούς για να μεταδίδει την Μπουντεσλίγκα (και) στην Βρεττανία. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ζωή της, η Μπουντεσλίγκα φτάνει να κερδίζει την πρώτη θέση σε απήχηση ακόμη και μακριά από την Γερμανία, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Πολωνία, η οποία βλέπει το γερμανικό πολύ περισσότερο από το δικό της πρωτάθλημα.

Μέχρι προχθές, οι Γερμανοί του ποδοσφαίρου έδειχναν τον δρόμο μόνο στην επιχειρηματική διάσταση αυτής της βιομηχανίας θεάματος. Πλέον, με αυτό που κατάφεραν εξελίσσοντας το πλάνο εκπαίδευσης των νεαρών ποδοσφαιριστών και ανάπτυξης των ακαδημιών που εκπονήθηκε στην προ Μουντιάλ 2006 εποχή και εφαρμόστηκε/εφαρμόζεται με γερμανική πειθαρχία και μεθοδικότητα, έχουν δημιουργήσει παράδειγμα και ψυχαγωγικά και ποδοσφαιρικά. Κι είναι βέβαιο ότι τώρα που ανακάλυψαν την συνταγή θα γίνουν ακόμη καλύτεροι. Αν αμφιβάλλετε διαβάστε πόσο τους προβλημάτισε, τον περασμένο Απρίλιο, το super deal με τον Μέρντοχ, επειδή ανησυχούν για την πιθανότητα να μην αντέξει το Sky την τόσο ακριβή συνδρομή για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Μπουντσελίγκα και προκαλέσει την κατάρρευση μιας ποδοσφαιρικής αγοράς που ζει αυτή την εποχή τις καλύτερες μέρες της ζωής της.

Οι αναλυτές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προβλέπουν ότι έρχεται ο καιρός που η Μπουντσελίγκα θα επικρατήσει, επειδή τα άλλα άλλογα, το αγγλικό (κυρίως αυτό) και το ισπανικό δεν θα αντέξουν στην κούρσα, επειδή θα τα γονατίσει η εφαρμογή του Financial Fair Play της UEFA. Τον περασμένο Μάιο ο Αμπράμοβιτς δήλωσε έτοιμος να στοιχηματίσει ότι αυτό θα συμβεί. Δεν έχω ιδέα αν θα συμβεί, αλλά δεν θα μου προκαλέσει καμιά έκπληξη. Οχι μόνο επειδή οι Γερμανοί της αγοράς του ποδοσφαίρου έχουν ήδη λύσει την οικονομική άσκηση και έχουν καταφέρει να ζουν τις εταιρείες τους, σε φάση ανάπτυξης, με όσα βγάζουν και όχι με όσα βάζουν από την τσέπη, αλλά και επειδή το ποδόσφαιρο που παρουσιάζουν γίνεται, εβδομάδα με την εβδομάδα, πιο ελκυστικό από ποτέ. Στα 50 της χρόνια, φέτος, η Μπουντεσλίγκα δείχνει πιο όμορφη και πιο υγιής από ποτέ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.