Just say Νο(ϊερ)!!

Just say Νο(ϊερ)!!

bet365

Έγινε προδότης όταν αρνήθηκε τη Σάλκε για τη Μπάγερν. Έγινε ήρωας όταν… αρνήθηκε τη Ρεάλ! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πάντα για τον Μάνουελ Νόιερ.

1. Ο Μάνουελ Νόιερ γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1986 στο Γκελσενκίρχεν και ανήκε στη Σάλκε από τα πέντε του χρόνια! Στα δύο του χρόνια, οι γονείς τού έκαναν δώρο μια μπάλα ποδοσφαίρου και δεν την έχει αποχωριστεί έκτοτε. «Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά στην κοιλάδα του Ρουρ και ειδικά στην πόλη μου. Είναι ποδοσφαιρική πόλη, όλοι μεγαλώνουν με το ποδόσφαιρο, οπότε είναι επόμενο να κάνεις τέτοια όνειρα».

Σε απόδοση 1.40 στην bet-at-home η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπάγερν Μονάχου

2. Στη νεαρή του ηλικία συνήθιζε να παρακολουθεί τα παιχνίδια μαζί με τους φανατικούς της Σάλκε και χρησιμοποιούσε τη διπλή του ιδιότητα ως ποδοσφαιριστής και οπαδός για να βρίσκει εισιτήρια. Ήταν 11 ετών όταν είδε τη Σάλκε να κατακτά το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και πήγε στο «ParkStadium», τόσο για τον πρώτο αγώνα κόντρα στην Ίντερ, όσο και για να δει τον επαναληπτικό σε γιγαντοοθόνη.

3. Η καριέρα του λίγο έλειψε να τελειώσει πρόωρα και άδοξα. Σε ηλικία 13 ετών η Σάλκε τον έδιωξε με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ κοντός και δεν θα μπορούσε να γίνει τερματοφύλακας. Ο Λόταν Μάτουσακ, προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας νέων τότε, παρακάλεσε τον σύλλογο να δείξει λίγο υπομονή, καθώς είδε δει το ταλέντο του. Ο Μάνουελ τον δικαίωσε, αφού εκτός των άλλων έφτασε το 1μ.94!!

4. Πέρασε από όλα τα τμήματα της Σάλκε, πριν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο διάρκειας εφτά ετών το 2005. Το ντεμπούτο του το έκανε ένα χρόνο αργότερα, στις 19 Αυγούστου του 2006 με αντίπαλο την Αλεμάνια Άαχεν, όταν ο Τόμας Ροστ τραυματίστηκε. Καθιερώθηκε αργότερα στη σεζόν και από την πρώτη του σεζόν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, με το «Κίκερ» να τον βραβεύει ως τερματοφύλακα της χρονιάς.

5. Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και η καριέρα του με την Εθνική ομάδα. Ήταν στέλεχος όλων των μικρών Εθνικών ομάδων της Γερμανίας, ωστόσο μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε αγωνιστεί ως βασικός μόλις σε δύο φιλικά παιχνίδια. Μια σειρά ατυχών και τραγικών περιστατικών τού άνοιξαν το δρόμο για να παίξει βασικός. Ο θάνατος του Ρόμπερτ Ένκε και ο σοβαρός τραυματισμός του Ρενέ Άντλερ, ανάγκασαν τον Γιοακίμ Λεβ να προωθήσει τον Νόιερ σε πρώτο γκολκίπερ, κάτι που σίγουρα δεν μετάνιωσε, δεδομένης της πορείας του είχε η Γερμανία στη Νότιο Αφρική.

6. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του με τη Σάλκε ήταν ο αγώνας με την Πόρτο το 2008 για τη φάση των «16» του Champions League. Ο Νόιερ κράτησε σχεδόν μόνος του ζωντανή τη γερμανική ομάδα και στη διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε δύο φορές, με αποτέλεσμα να πάρει την πρόκριση η Σάλκε. Χάρη στις εμφανίσεις του αναδείχθηκε κορυφαίος γκολκίπερ της χρονιάς από την UEFA, ο νεότερος που κατορθώνει τέτοια διάκριση.

7. Επόμενος σταθμός της καριέρας του, όπως συνήθως συμβαίνει με τους καλύτερους παίκτες στη Γερμανία, θα είναι η Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του και το 2009, ζητώντας από την Σάλκε άδεια για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο Φέλιξ Μάγκατ – τεχνικός της Σάλκε τότε – το απέρριψε κατηγορηματικά.

8. «Ο σύλλογος γνωρίζει πως δεν θα ανανεώσω το συμβόλαιό μου που λήγει το 2012 και αυτή δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Εδώ και καιρό προσπαθώ να αποφασίσω, αφού η Σάλκε είναι η ομάδα μου και χάρη σε εκείνη είμαι ο γκολκίπερ της Γερμανίας αυτή τη στιγμή. Ξέρω ότι κάποιοι οπαδοί της Σάλκε δεν θα αποδεχτούν την απόφασή μου, όμως όταν τα ζύγισα όλα, δεν μπόρεσα να ξεφύγω από την ανάγκη να δοκιμάσω κάτι άλλο στην καριέρα μου». Ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει από την Σάλκε στις 20 Απριλίου του 2011.

Το γεγονός απογοήτευσε και πλήγωσε τους οπαδούς της ομάδας του. Επίσημες ιστοσελίδες που υπήρχαν από fan club του ανέστειλαν τη λειτουργία τους με την επισήμανση πως θα διαγραφούν «αν πάει στη Μπάγερν», κάτι που έκαναν οι οργανωμένοι οπαδοί της Σάλκε. Οι «Ultras Gelsenkirchen» εξέδωσαν ανακοίνωση, κοινοποιώντας πως διαγράφουν τον Μάνουελ Νόιερ από μέλος τους. «Μια μεταγραφή στο εξωτερικό θα την αξιολογούσαμε διαφορετικά, αλλά όχι στη Μπάγερν που είναι αντίπαλός μας. Θα μας κλέψει πόντους, θα παίξει εναντίον μας για να πετύχει. Μόνο αυτός είναι υπεύθυνος για ό,τι γίνει».

9. Το παράδοξο είναι πως ούτε οι οπαδοί της Μπάγερν τον δέχτηκαν με θετικό τρόπο. Στις 30 Απριλίου η Σάλκε ταξίδεψε στο Μόναχο, ηττήθηκε με 4-1 και ο Μάνουελ Νόιερ αποδοκιμάστηκε έντονα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί του συμπεριφέρθηκαν έτσι οι οπαδοί μας», έσπευσε προς υπεράσπισή του ο Φαμπιάν Σβάινσταϊγκερ και πρόσθεσε: «Είναι πολύ καλός παίκτης, καλό παιδί και μακάρι να τον έχουμε μαζί μας».

Η Μπάγερν θα τον έκανε δικό της και επισήμως την 1η Ιουνίου του 2011, έναντι 22 εκ. ευρώ. Ο 25χρονος γκολκίπερ έγινε η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή γκολκίπερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μετά από εκείνη του Τζιανλουΐτζι Μπουφόν, όταν έναντι 54 εκ. ευρώ μετακόμισε από την Πάρμα στην Γιουβέντους. Λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του, έγινε συνάντηση ανάμεσα στους φανατικούς της Μπάγερν και τη διοίκηση και όπως ανακοινώθηκε ο Νόιερ «θα έχει την ίδια συμπεριφορά με κάθε άλλο μέλος της Μπάγερν και θα του φερόμαστε με σεβασμό. Οποιαδήποτε εχθρική στάση απέναντί του είναι κατακριτέα και θα σταματήσει».

10. Η πιο μεγάλη στιγμή που είχε ζήσει στο «Arena AufSchalke» ήταν ο τελικός του 2004 ανάμεσα στην Πόρτο και τη Μονακό. Μόνο που τότε τον είχε ζήσει ως ball boy! «Στεκόμουν στη δεξιά πλευρά του γηπέδου. Τότε ήταν όνειρο για μένα να βρίσκομαι σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Τώρα είναι όνειρο να παίζω σε έναν ημιτελικό», εξομολογήθηκε στην UEFA πριν το πρώτο παιχνίδι με την Μάντσεστερ την περασμένη σεζόν. Τώρα, έφτασε η δική του σειρά.

11. Μέχρι τα 14 του χρόνια, ο Μανουέλ Νόιερ έπαιζε και τένις στη Σάλκε, ενώ φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο του συλλόγου, όπου μεταξύ άλλων ήταν και ο δύο χρόνια μικρότερός του Μεχμέτ Οζίλ.

12. Σε συνέντευξή του έχει παραδεχτεί πως σε παιδική ηλικία συνηθίζεται να παίζουν τερματοφύλακες «οι χειρότεροι ή οι χαζοί», ωστόσο η δική του ιστορία για το πώς ξεκίνησε να… κάθεται τέρμα είναι διαφορετική. «Όταν ήμουν τεσσάρων χρονών η μητέρα μου με πήγε στην προπόνηση. Μόνο μια θέση υπήρχε κενή, εκείνη του τερματοφύλακα. Έτσι, πήγα εκεί. Ήμουν αρκετά καλός κι έτσι έπιασα τη θέση».

13. Ο Γενς Λέμαν, ο οποίος έπαιξε στη Σάλκε από το 1988 ως το 1998 ήταν το απόλυτο είδωλο για τον Μάνουελ Νόιερ, κυρίως λόγω του επιθετικού τρόπου παιχνιδιού του. «Συνήθιζα να πηγαίνω στο γήπεδο πολύ πριν την έναρξη του παιχνιδιού μόνο και μόνο για να βλέπω τον Λέμαν να κάνει ζέσταμα. Ήταν πάντα το πρότυπό μου».

14. Το χαϊδευτικό του για τους φίλους του και τους συμπαίκτες είναι Μανού, ενώ το παρατσούκλι του «schnapper» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «αρπακτικό»!!!

15. Ένα από τα μεγάλα προτερήματά του ως γκολκίπερ είναι ότι χρησιμοποιεί πολύ καλά τα πόδια του. Απόδειξη είναι οι τρεις ασίστ που είχε την περασμένη σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα και η μία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου καλοκαιριού στον αγώνα με την Αγγλία. «Αν τον δεις σε μια κανονική προπόνηση, δεν καταλαβαίνεις καμία απολύτως διαφορά με τους υπόλοιπους παίκτες», έχει πει προπονητής του.

16. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε 25 χρόνια στο Γκελσενκίρχεν, μια από τις φτωχές περιοχές της Γερμανίας. Γι’ αυτό και από το 2010 έχει φροντίσει για να βοηθήσει τον τόπο του. Έχει δημιουργήσει το «Manuel Neuer Kids foundation», το οποίο έχει στόχο να καταπολεμήσει τη φτώχεια που υπάρχει στις γειτονιές που μεγάλωσε. «Ένα στα τέσσερα παιδιά στο Γκελσενκίρχεν ζει στα όρια της φτώχειας», γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα στην ιστοσελίδα του ιδρύματος και μιλάει για τις επιθυμίες του.

«Ξέρω ότι δεν μπορώ να φτιάξω όλα τα στραβά, όμως θέλω να συμβάλω και να βοηθήσω τα παιδιά και τους νέους στο Γκελσενκίρχεν και το τριγύρω περιβάλλον για να έχουν καλύτερες προοπτικές». Πρώτο του έργο ήταν να παράσχει οικονομική βοήθεια στο πρώτο σχολείο, στο οποίο και ο ίδιος φοίτησε.

17. Πριν φτάσει στο γήπεδο για έναν αγώνα, τα τελευταία του ακούσματα είναι heavy metal. «Κανείς δεν ακούει Lady Gaga σε ένα λεωφορείο ομάδας!». Υπάρχει, μάλιστα, και το συγκρότημα που τον εμπνέει λίγο πριν την έναρξη του αγώνα. «Ακούγοντας AC/DC ηρεμώ τον εαυτό μου και δεν υπάρχει κίνδυνος να πάρω κόκκινη κάρτα στη διάρκεια του αγώνα».

18. Ο αδελφός του Μαρσέλ είναι διαιτητής σε χαμηλές κατηγορίες της Γερμανίας. Είναι κάτι που το κάνει για χόμπι και για το χαρτζιλίκι, αφού είναι απόφοιτος θεολογίας και ιστορίας!

19. Ως… γνήσιο Γερμανάκι έπινε μπύρα από νεαρή ηλικία από το ποτήρι του πατέρα του. Τώρα, ωστόσο, δεν δηλώνει φανατικός του αλκοόλ και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις απολαμβάνει μια παγωμένη μπύρα. Αν όχι χθες, τότε σίγουρα στις 19 Μαΐου θα μπει στον πειρασμό.

20. Η άποψή του για το ποδόσφαιρο εκτός Γερμανίας ήταν σταθερή από την αρχή της καριέρας του και παραμένει και τώρα, που οι σειρήνες από την Αγγλία ηχούν δυνατά. «Δεν με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα. Φεύγω από τη χώρα δύο φορές το χρόνο, μια φορά για τις διακοπές μου το καλοκαίρι και ακόμα μία το χειμώνα. Αν πρέπει να παίξω έξω; Μερικοί παίκτες θεωρούν πως είναι απαραίτητο, αλλά εγώ δεν έχω αυτή την άποψη».

21. Γνώρισε την κοπέλα του σε ένα ταξίδι προς την Ελλάδα (!) το καλοκαίρι του 2008, μετά το τέλος του Euro. «Στην αρχή δεν έγινε απολύτως τίποτα, όμως μετά από δύο εβδομάδες ήμασταν ζευγάρι. Φαινόταν. Ταιριάζαμε. Σήμερα, είμαι ερωτευμένος και ευτυχισμένος», έχει δηλώσει. Η Κάθυ είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερή του, όμως όπως δηλώνει ο Μανού «ποτέ δεν είχα μικρότερη κοπέλα». Στην αρχή πολλοί σκέφτηκαν ότι ο λόγος που θέλει να μετακομίσει στο Μόναχο είναι το γεγονός ότι εκεί μένει η Κάθυ, όμως ο ίδιος το ξεκαθάρισε: «Κάποτε έμενε εκεί, όμως εδώ κι έξι μήνες έχει μετακομίσει μαζί μου στο Γκελσενκίρχεν». Μετά τη μεταγραφή, επέστρεψε μαζί του στο Μόναχο.

22. Το καινούργιο συμβόλαιο που του πρόσφερε η Σάλκε και το οποίο απέρριψε προέβλεπε αμοιβή 7 εκ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία χρόνια συμβόλαιο, ενώ μέχρι το 2011 αμειβόταν με 2 εκ. ευρώ ετησίως. Λέγεται πως υπέρ της παραμονής του είχε ταχθεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι φανατικός θαυμαστής του. «Με όλο το θάρρος προς τον κ. Πούτιν, αλλά δεν ζει εκείνος τη ζωή μου. Εγώ τη ζω κι εγώ είμαι υπεύθυνος για τις αποφάσεις μου».

23. Ο κολλητός του φίλος είναι ο «Γούπι». Κάνουν παρέα από τα τρία τους χρόνια και ο Μανού έχει διατηρήσει επαφές με όλους τους παιδικούς του φίλους. Εξάλλου, δεν έχει αλλάξει πόλη ποτέ.

24. Λατρεύει την ιταλική κουζίνα και συγκεκριμένα κάθε είδους πίτσα και μακαρονάδα. Όταν πρόκειται για τη μετακίνησή του, όμως, επιμένει γερμανικά, επιλέγοντας μοντέλα της Audi.

25. Το καλοκαίρι του 2010 μπλέχτηκε άθελά του σε ένα σκάνδαλο και παρουσιαζόταν ως γκέι. Αιτία στάθηκε μια λάθος μετάφραση συνέντευξής του σε γερμανικό περιοδικό από Χιλιανή ιστοσελίδα. Ο Μάνουελ Νόιερ μιλώντας για το θέμα της ομοφυλοφιλίας στο χώρο του ποδοσφαίρου είχε πει «όσοι είναι ομοφυλόφιλοι πρέπει να μιλήσουν ανοικτά και στο φινάλε ο κόσμος θα τους κρίνει μόνο από την απόδοσή τους».

Στη μετάφραση εννοήθηκε πως το παραδέχτηκε ο ίδιος και καλούσε κι άλλους να το κάνουν, με αποτέλεσμα στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, οι περισσότεροι φίλαθλοι της διοργανώτριας χώρα να θεωρούν ότι ο 26χρονος Γερμανός είναι gay!!

26. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2011, μόλις στην 6η αγωνιστική της Bundesliga, ήρθε αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Η Μπάγερν ταξίδεψε στο Γκελσενκίρχεν και ο επαγγελματίας Μάνουελ Νόιερ αντιμετώπισε το παιδί και τον οπαδό που ανέτρεφε τα προηγούμενα 25 χρόνια. Οι οπαδοί της Σάλκε τον υποδέχτηκαν με πανό, αποδοκιμασίες και ύβρεις. «Πρόδωσες την καταγωγή σου και το όνομά σου για τα λεφτά». «Ακόμα και ο Ιούδας είχε περισσότερη τιμή». Αυτά ήταν μερικά από τα αυτοσχέδια συνθήματα που κρατούσαν οι οπαδοί της Σάλκε, ενώ στο πάνω διάζωμα είχε κρεμαστεί. «Πενθούμε το χαμό του Μ. Νόιερ. Έζησε από το 2005 ως το 2011».

«Το πανό ήταν τουλάχιστον κακόγουστο. Δεν του άξιζε τέτοια συμπεριφορά», θα σχολίαζε μετά το ματς ο Γιουπ Χάινκες, ενώ ο 26χρονος γκολκίπερ θα παρέμενε ψύχραιμος, όπως και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. ««Ήξερα τι να περιμένω εδώ. Γνωρίζω ότι οι οπαδοί της Σάλκε είναι συναισθηματικοί και ήμουν προετοιμασμένος για την κατάσταση. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη μια τέτοια ατμόσφαιρα και σε επηρεάζει και χαίρομαι που το παιχνίδι τελείωσε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα