Το οξυγόνο της εθνικής!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Το οξυγόνο της εθνικής!

bet365

Ο Ντόπερμαν Βασίλης Γαλούπης γράφει για τον «αθλητικό» όμιλο της εθνικής στο Euro 2012 και υπενθυμίζει, με στοιχεία, αυτά που θα θέλαμε όλοι να ξεχάσουμε για το 2008!

Ο όμιλος της εθνικής μας στο Euro μοιάζει εξ’ αρχής αρκετά «αθλητικός» και οι διεθνείς θα χρειαστούν περίσσευμα δυνάμεων για γερά τρεξίματα. Ειδικά τα χαφ που θα έχουν και την περισσότερη δουλειά.

Η Ρωσία, η Πολωνία, αλλά και η πιο αρτίστικη Τσεχία είναι, παραδοσιακά, ομάδες που δουλεύουν πολύ μέσα στο γήπεδο και πάντα δίνουν έμφαση στους υψηλούς δείκτες φυσικής κατάστασης.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο Σάντος δήλωσε πάνω από μια, δυο φορές πως ανησυχεί για την φρεσκάδα των παικτών. Κάτι που φάνηκε και στα φιλικά, κυρίως στα χαφ!

Η απογοήτευση του 2008

 

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στο Euro 2008, θα θυμηθούμε ότι μια από τις αιτίες των απογοητευτικών εμφανίσεων εκείνης της εθνικής ήταν, πέρα από τις γνωστές αδυναμίες, και η έλλειψη… οξυγόνου. Καμία σχέση με το 2004 που οι νεότεροι διεθνείς κατάπιναν τα χιλιόμετρα και υποστήριζαν άψογα το απαιτητικό παιχνίδι του Ρεχάγκελ (με συνεχές πρέσινγκ, διαρκή αλληλοκάλυψη, δύναμη στις μονομαχίες και αρκετά γρήγορες αντεπιθέσεις). Πάθος, ενέργεια, σκληράδα!

Το 2008 υπήρχαν παίκτες που είχαν κληθεί για τελευταία φορά, οι γκρίνιες για την προετοιμασία που (δεν) έγινε ήταν πολλές και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσιάστηκε σε τραγική κατάσταση. Εντελώς σοφτ! Ειδικά στο α’ παιχνίδι με την Σουηδία, που έμοιαζε και το πλέον καθοριστικό. Σερνότανε η εθνική! Οι παίκτες ήταν άνευροι, δίχως ίχνος ενέργειας μέσα τους κι άλλαζαν πασούλες όλη την ώρα πίσω από την σέντρα, προκαλώντας γιουχαϊσματα.

Ανέτοιμη!

Οι φωνές, μάλιστα, για την… χαλαρή προετοιμασία πριν το Euro 2008 και το γεγονός ότι η εθνική παρουσιάστηκε ανέτοιμη, αυξήθηκαν όταν από τις χιλιομετρικές τους επιδόσεις φάνηκε ότι οι παίκτες έβρισκαν καλύτερα πατήματα από ματς σε ματς, στον τομέα των τρεξιμάτων. Και όντως. Η χειρότερη εμφάνιση – κι από πλευράς τρεξιμάτων - ήταν στην πρεμιέρα. Και το καλύτερο συγκριτικά παιχνίδι, μάλλον ήταν το τρίτο, κόντρα πάντως στην αδιάφορη Ισπανία, αφού είχε ήδη προκριθεί.

Σα να ψιλοφορμαριζόταν τρόπος του λέγειν η εθνική όσο περνούσαν τα ματς το 2008. Αντί να ρίχνει στροφές, ανέβαζε στο μέτρο του δυνατού! Κάτι που έκανε ακόμα πιο έντονο το κοντράστ για το πόσο ανέτοιμη κι αδούλευτη παρουσιάστηκε στο ξεκίνημα.

Χωρίς γυμναστή

Θυμίζουμε ότι υπήρχε κατά τη διάρκεια του τουρνουά σωρεία δημοσιευμάτων – με αρκετή δόση υπερβολής είναι η αλήθεια - για το γεγονός ότι ο Ρεχάγκελ δεν ήθελε να έχει γυμναστή μαζί του, ενώ εκείνη η διοργάνωση αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα για αρκετούς παίκτες που είχαν φτάσει πια στην δύση της καριέρας τους. Όλοι μιλούσαν για την ανάγκη φρέσκου αέρα στην εθνική!

Ζωντάνια θέλει ο Σάντος

Αυτή τη φορά, λοιπόν, η εθνική πρέπει να παρουσιαστεί πιο ζωντανή και πιο ανθεκτική. Αυτό τουλάχιστον θέλει ο Σάντος και πάνω εκεί εργάζεται σκληρά τον τελευταίο καιρό. Κι ας ελπίσουμε ότι έτσι θα γίνει.

Μην ξεχνάμε ότι και το παιχνίδι του Πορτογάλου είναι απαιτητικό. Θέλει δουλευταράδες στο γήπεδο ο Σάντος. Η εθνική μας, άλλωστε, δεν παίζει μπαλάρα, ούτε ποντάρει τόσο στις τεχνικές αρετές της. Συνεπώς πρέπει να «επενδύσει» θέλοντας και μη σε άλλα στοιχεία. Να μοχθεί μέσα στο γήπεδο, να τρέχει, να έχει ομαδικότητα και καλό ηθικό.

Ο καθρέφτης του 2008

Ας δούμε τώρα τον χιλιομετρικό καθρέφτη της εθνικής στο Euro 2008. Αν δεν απατώμαι, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αυτά τα στοιχεία συγκεντρωτικά, έτσι ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα της σύγκρισης. Οι αριθμοί «φωνάζουν» από μόνοι τους, λοιπόν. Και, μάλιστα, ενώ αρκετές φορές τα στατιστικά λένε και… ψέματα ή παραπλανούν, στην προκειμένη ήταν όντως αυτή η εικόνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Είναι γνωστό ότι τα «σκέτα» χιλιόμετρα δεν χρησιμεύουν τόσο, αν δεν συνοδεύονται από άλλα ποιοτικά στοιχεία φυσικής κατάστασης. Να, όμως, που αυτή τη φορά ήταν ασορτί με την γενική απόδοση της εθνικής.

Στο τέλος, μάλιστα, φαίνεται ότι στα τρία παιχνίδια του ομίλου η εθνική έτρεξε περίπου 20 χλμ. λιγότερα – και το σημαντικότερο, πιο αργά - απ’ όλες τις αντιπάλους της! Εμείς περπατάγαμε και οι άλλοι τρέχανε, δηλαδή!

Ελλάδα – Σουηδία 0-2 (101 χλμ. – 110 χλμ.)

Νικοπολίδης 4.1

Σεϊταρίδης 9.9

Δέλλας 6.9

(Αμανατίδης 4.1)

Μπασινάς 10.1

Χαριστέας 9.7

Καραγκούνης 10.1

Τοροσίδης 9.1

Κυργιάκος 8.5

Γκέκας 4.7

(Σαμαράς 5)

Άντζας 8.7

Κατσουράνης 9.9

Ελλάδα – Ρωσία 0-1 (106 χλμ. -109 χλμ.)

Νικοπολίδης 4.3

Σεϊταρίδης 4.5

(Καραγκούνης 5.1)

Πατσατζόγλου 10.9

Δέλλας 9.9

Μπασινάς 10.1

Χαριστέας 9.9

Τοροσίδης 9.9

Κυργιάκος 8.9

Αμανατίδης 9.7

(Γιαννακόπουλος 1.8)

Κατσουράνης 10.7

Λυμπερόπουλος 7

(Γκέκας 3.1)

Ελλάδα – Ισπανία 1-2 (107 χλμ. -109 χλμ.)

Νικοπολίδης 3.9

Σπυρόπουλος 10.3

Δέλλας 9.4

Μπασινάς 10.1

Χαριστέας 9.7

Καραγκούνης 8.5

(Τζιόλης 2.5)

Βύντρα 10.5

Σαλπιγγίδης 10

(Γιαννακόπουλος 0.9)

Κυργιάκος 6.3

(Άντζας 3)

Αμανατίδης 11.1

Κατσουράνης 10.7

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΟΜΙΛΟΥ

1. Ισπανία 9 β. (331 χλμ.)

2. Ρωσία 6 β. (334 χλμ.)

3. Σουηδία 3 β. (334 χλμ.)

4. Ελλάδα 0 β. (314 χλμ.)

• Η εθνική μας ήταν η 3η χειρότερη στα τρεξίματα από τις 16 ομάδες στην φάση των ομίλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.