Ο Αβραάμ και οι υπόλοιποι

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Ο Αβραάμ και οι υπόλοιποι

bet365

Ο Βασίλης Γαλούπης θυμάται μέσω του blog του στο gazzetta.gr ανάλογες περιπτώσεις με αυτή του Αβραάμ Παπαδόπουλου, στις οποίες ομάδες είχαν και πάλι παράπονα από το ιατρικό τιμ της Εθνικής.

Το δεύτερο ματς της εθνικής μας πλησιάζει με τις ευχές όλων για αποτέλεσμα πρόκρισης μετά και την υπέρβαση της πρεμιέρας, ο Ολυμπιακός φαίνεται να ρίχνει πολύ τους τόνους για την υπόθεση Αβραάμ μετά την αρχική πολύ σκληρή επίθεση σε ΕΠΟ και ιατρικό τιμ, ο άτυχος διεθνής αμυντικός εγχειρίστηκε επιτυχώς και θα μπει σιγά – σιγά πια στην φάση της αποθεραπείας του, ενώ η ομοσπονδία ενδεχομένως θα δει αν θα πάρει αποφάσεις ή όχι για το ιατρικό της τιμ μετά το Euro, όπως είναι και το φυσιολογικό.

Μιας και πολλά έχουν ακουστεί τα δυο, τρία τελευταία 24ωρα γι' αυτό που έγινε την Παρασκευή στο Ελλάδα – Πολωνία, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά και σε μερικά περιστατικά που έχουν προηγηθεί, παραθέτοντας τα γεγονότα, έτσι ώστε ο καθένας να σχηματίσει την δική του εικόνα για το τι μπορεί να συμβαίνει.

«Η απορία για Τόρο»

Στις 2 Ιουλίου 2010, λίγες μέρες μετά τον τρίτο και τελευταίο αγώνα της εθνικής μας στο μουντιάλ της Ν. Αφρικής κόντρα στην Αργεντινή (22 Ιουνίου), ο Ολυμπιακός βγάζει επίσημη ανακοίνωση με μπηχτές για το επιτελείο της εθνικής. Ας την θυμηθούμε:

«Ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας Βασίλης Τοροσίδης ανέφερε ενοχλήσεις στην θωρακική χώρα, οι οποίες προέρχονται από τον τραυματισμό του στον τελευταίο αγώνα της εθνικής ομάδας (σ.σ. έγινε αλλαγή στο 55’), και σε συνεννόηση με το ιατρικό επιτελείο της ομάδας μας υποβλήθηκε σήμερα το πρωί, στο Metropolitan, σε ακτινολογικό έλεγχο, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί ρωγμώδες κάταγμα δεκάτης πλευράς. Ο ποδοσφαιριστής θα χρειαστεί ανάπαυση για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων και ακολούθως θα αρχίσει η σταδιακή επανένταξή του στις δραστηριότητες της ομάδας. Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι προκαλεί απορία ο χειρισμός του τραυματισμού του ποδοσφαιριστή μας από το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας».

Πρωτοσέλιδο: «Δεν του έκαναν ποτέ εξετάσεις»

Την επόμενη μέρα (3 Ιουλίου 2010) η εφημερίδα «Φως» έβγαινε με πρωτοσέλιδο: «Έγκλημα με Τόρο, υπέστη κάταγμα στο ματς με την Αργεντινή και οι γιατροί της εθνικής δεν του έκαναν ποτέ εξετάσεις. Πήγε χθες μόνος του στο νοσοκομείο, αφού εξακολουθούσε να πονάει».

Η… κάκωση (και) του Νίνη

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 η εθνική μας έδινε το πολύ κρίσιμο παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro στο Ισραήλ. Ο Σωτήρης Νίνης πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ και χάρισε το τρίποντο στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο Νίνης σκόραρε στο 60’ και αντικαταστάθηκε από τον Φετφατζίδη στο 77’. Την επομένη του αγώνα διαβάζουμε από την εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Τα άσχημα νέα για την εθνική; Οι απουσίες ενόψει του αγώνα με την Λετονία την Τρίτη στη Ρίγα. Οι Κατσουράνης και Τοροσίδης συμπλήρωσαν κάρτες και θα εκτίσουν ποινή μιας αγωνιστικής, ενώ θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να προλάβει το παιχνίδι ο Παντελής Καφές».

Το όνομα του Νίνη δεν υπάρχει πουθενά στις πιθανές απουσίες (κι όχι μόνο στα Νέα, αλλά στις περισσότερες εφημερίδες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Γιατί; Επειδή αρχικά δεν εκφραζόταν ανησυχία από το επιτελείο της εθνικής και γινόταν λόγος για μια κάκωση, όπως και στην περίπτωση του Αβραάμ Παπαδόπουλου.

«Δεν έχει προηγούμενο»

Βλέπουμε σχετικά το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011 στο Leoforos.gr: «Αυτό που γίνεται με τον Νίνη από το απόγευμα της Παρασκευής δεν έχει προηγούμενο. Αν και το βράδυ της Παρασκευής το ιατρικό επιτελείο της ΕΠΟ έβγαζε προς τα έξω ότι ο παίκτης δεν έχει κάτι το σοβαρό και τη γλιτώνει με κάκωση, η μαγνητική έδειξε ότι έχει πειραχτεί ο χιαστός και πως ο διεθνής μέσος έχει υποστεί μερική ρήξη. Αυτό σημαίνει πως η ζημιά είναι σοβαρή και η αρχική αισιοδοξία ήταν πέρα για πέρα ψεύτικη».

Περί καθυστέρησης κι αποζημίωσης!

Μια μέρα μετά πια (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου) και δυο μέρες ύστερα από τον αγώνα, το Goal έκανε αναφορά, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς πιο κάτω, στο επικείμενο χειρουργείο και στους «λόγους της καθυστέρησης μέχρι την τελική διάγνωση»

Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα «Πράσινη» βγαίνει στα περίπτερα αρκετά πιο επιθετικά: «Αποζημίωση από ΕΠΟ για Νίνη. Η ΠΑΕ σκέφτεται σοβαρά να κινηθεί νομικά για τη ζημιά που υπέστη από το σοβαρό τραυματισμό του Έλληνα χαφ. Χειρουργείται σήμερα ο Σωτήρης».

Πράσινη δυσαρέσκεια με το επιτελείο της εθνικής

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας την ίδια μέρα (5 Σεπτεμβρίου). Να τι έγραφε μεταξύ άλλων:

«Από την ΠΑΕ χθες άφηναν να διαρρέει ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε το ιατρικό επιτελείο της εθνικής τον τραυματισμό του Νίνη».

«Κι όμως, συνέχισε να παίζει με ρήξη ο Νίνης»

Εξάλλου την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου διαβάζουμε στο gazzetta για τον τραυματισμό Νίνη το εξής σημαντικό, μετά και το πρόσφατο περιστατικό του Αβραάμ.

«Οι ιθύνοντες του συλλόγου (σ.σ. Παναθηναϊκός) δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική τους απόφαση, κάτι που θα συμβεί στα επόμενα 24ωρα, όμως είναι γεγονός ότι έχουν εκνευριστεί από την αντιμετώπιση του τραυματισμού του 22χρονου άσου (σ.σ. Νίνης) από το ιατρικό τιμ της Εθνικής, αφού του επέτρεψαν να συνεχίσει να αγωνίζεται παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο γόνατό του. Παράλληλα, δεν αποκλείουν το γεγονός να υπήρξε μερική ρήξη και το πρόβλημά του να επιδεινώθηκε στα λεπτά όπου αγωνίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών».

Παρόμοιο είναι και το ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Παγκάκη που εντοπίσαμε στο woop.gr: «Έξοδα νοσηλείας και μισθοί θα διεκδικηθούν από το "τριφύλλι", αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη στα σκαριά ως σκέψη. Παράπονα υπάρχουν από το ιατρικό τιμ της Εθνικής, αφού έδωσε το "πράσινο φως" να συνεχίσει να αγωνίζεται παρά τον τραυματισμό του. Τουλάχιστον γλύτωσε τα χειρότερα».

Συμπέρασμα…

Η περίπτωση Αβραάμ Παπαδόπουλου είναι αρκετά φρέσκια και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω από τα ήδη γνωστά. Έγινε λόγος από το ιατρικό τιμ για κάκωση, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο παίκτης συνέχισε να αγωνίζεται με ρήξη πρόσθιου χιαστού για περίπου ένα 20λεπτο κλπ., κλπ.

Το ζήτημα από την πλευρά μας δεν είναι, φυσικά, να κατηγορήσουμε κανέναν. Σε καμία περίπτωση. Ούτε υιοθετούμε άκριτα οτιδήποτε δημοσιεύεται ή λέγεται. Απλά, κι αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά, νομίζουμε ότι αρκετά περιστατικά έχουν μαζευτεί. Και προέχει η ίδια η ΕΠΟ, που έχει και την υποχρέωση να λαμβάνει αποφάσεις, να κάτσει πλέον να εξετάσει τι συμβαίνει κι αν όλα πάνε καλά στα επιστημονικά τιμ της. Αν, δηλαδή, λειτουργούν τα πάντα όπως θα ήθελε.

Από την πλευρά της η ομοσπονδία, όπως και τα μέλη του τιμ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την θέση ότι όλα δουλεύουν ρολόι. Είναι έτσι, όμως; Αν είναι, κανένα πρόβλημα. Αν όχι, κάτι πρέπει να γίνει. Έτσι δεν είναι;

Εννοείται ότι προέχουν οι αγώνες της εθνικής μας κόντρα σε Τσεχία και Ρωσία και τούτη τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα άλλο. Οι μουρμούρες απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται δεν ωφελούν. Κάποια στιγμή, όμως, αργά ή γρήγορα η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Επιτυχώς, όπως θα θέλαμε όλοι.

Χρήσιμο, λοιπόν, θα ήταν η ΕΠΟ μετά το Euro να ξαναρίξει μια πιο προσεχτική ματιά στο τι συμβαίνει κι αν πράγματι όλα είναι μια χαρά στα τιμ της. Εκτός κι αν υπάρχει η εντύπωση ότι όλα γίνανε σωστά στις υποθέσεις Τοροσίδη, Νίνη και Αβραάμ…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.