Τους ξηλώνουν τα γαλόνια ΔΟΕ, ΙΑΑΦ!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Τους ξηλώνουν τα γαλόνια ΔΟΕ, ΙΑΑΦ!

bet365

Περισσότεροι από τους μισούς (!) Έλληνες ολυμπιονίκες στίβου την τελευταία 20ετία έχουν εμπλακεί σε παραβιάσεις κανονισμών ντόπινγκ. Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης, με αφορμή το κρούσμα Χονδροκούκη!

Η αρκετά ξεκάθαρη, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπόθεση του Χονδροκούκη, λίγο πριν από την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων, φέρνει στις μνήμες πολλά και διάφορα. Ούτε φαντάζομαι ότι υπάρχουν πλέον και πολλοί που πέφτουν από τα σύννεφα με τέτοιες ειδήσεις!

Δεν υπάρχουν, λοιπόν, ολυμπιακοί αγώνες τα τελευταία 12 χρόνια που να μην έχουν προκύψει ιστορίες περί ντόπινγκ για τον ελληνικό αθλητισμό. Και κυρίως για τον στίβο.

Στανοζολόλη και το 2000

Τον Αύγουστο του 2000, λίγο πριν από το Σίδνεϊ, είχαν βρεθεί θετικοί κι αποκλείστηκαν από την ολυμπιακή αποστολή η αθλήτρια βάδην Αλεξάνδρα Τζιούτη (σε ναδρολόνη) και ο ποδηλάτης Γιώργος Χειμωνέτος (σε στανοζολόλη). Οι έλεγχοι είχαν γίνει από την ελληνική ολυμπιακή επιτροπή.

 

Το κάζο του 2004

Την περιβόητη 12η Αυγούστου 2004 και ποιος δεν την θυμάται. Οι Κεντέρης, Θάνου μπαίνουν στο ολυμπιακό χωριό παραμονή έναρξης της διοργάνωσης, φεύγουν, η ΔΟΕ τους ψάχνει, δεν τους βρίσκει, αργά το βράδυ γίνεται η ιστορία με το τροχαίο, ακολουθεί το ΚΑΤ κλπ., κλπ. Ο Κεντέρης που ήταν τελευταίος λαμπαδηδρόμος για να ανάψει τη φλόγα στο ΟΑΚΑ πάει… σπίτι του, αφού παρέδωσε μαζί με Θάνου και Τζέκο τις διαπιστεύσεις, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα σκάει η βόμβα του αρσιβαρίστα Σαμπάνη με την τεστοστερόνη!

Περίεργη πρωτιά!

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που τόσες πολλές υποθέσεις πλήττουν η μια μετά την άλλη κορυφαίους αθλητές μιας διοργανώτριας χώρας μέσα στους ολυμπιακούς αγώνες! Στο παρελθόν μόνο μια φορά (στο Μόντρεαλ το 1976) είχε βρεθεί ένας αθλητής διοργανώτριας χώρας θετικός. Κι αυτός ήταν μικρό όνομα. Όχι ήδη ολυμπιονίκης όπως οι Κεντέρης, Θάνου, Σαμπάνης.

Βόμβα διασποράς για Πεκίνο

Το 2008 ο ελληνικός αθλητισμός χτυπήθηκε από τον Απρίλιο. Τα δείγματα 13 αρσιβαριστών πήγαν απευθείας στην Κολωνία (κι όχι στο ΟΑΚΑ όπως υπέθεταν κάποιοι μέσα από την εθνική), με συνέπεια 11 μπουκαλάκια με ούρα να βρεθούν θετικά σε μεθυλτριενολόνη! Μια ουσία – σκοτώστρα, που θεωρείται από τους ειδικούς το πιο σκληρό, τοξικό κι επικίνδυνο αναβολικό… Η άρση βαρών, ως γνωστόν, αποτελεί κατηγορία από μόνη της στο θέμα του ντόπινγκ!

Ακολούθησαν άλλα τέσσερα θετικά δείγματα μέσα στο καλοκαίρι, πάντα με μεθυλτριενολόνη (Μ3). Τελευταίο χρονικά, αυτό της Φανής Χαλκιά που έκανε πάταγο, λίγες μέρες μετά την τελετή έναρξης στο Πεκίνο. Αργότερα θα μαθαίναμε πως υπήρχε πρόβλημα και με την Τσουμελέκα, αλλά με άλλη ουσία.

Στο 2012

Και φτάσαμε στο 2012. Μια από τις μεγάλες ελπίδες για ελληνικό μετάλλιο, ο Χονδροκούκης, βρίσκεται θετικός σε στανοζολόλη, όπως κι άλλοι δυο αθλητές στίβου το τελευταίο διάστημα.

Το σκοινί που σπάει…

Ας προχωρήσουμε, όμως, και λίγο παραπέρα. Ο βασιλιάς των ολυμπιακών αγώνων θεωρείται αναμφισβήτητα ο στίβος. Και η Ελλάδα έδωσε μεγάλη βαρύτητα (αλλά και χρήμα) για χρόνια στο να έρθουν μετάλλια, κάτι που συνέβη σε σπριντ, ρίψεις κλπ. Έφτασε, μάλιστα, να θεωρείται σχεδόν μεγάλη δύναμη σε κάποια αγωνίσματα.

Παράλληλα, όμως, φούντωνε επί χρόνια και η καχυποψία, ειδικά για τον στίβο. Αφορμές δίνονταν διαρκώς από το εσωτερικό με αδέξιες κουτοπόνηρες κινήσεις, εντελώς ερασιτεχνικού τύπου. Οι πιέσεις – κάποιες φορές και υπερβολικές, αλλά και υποκριτικές – που ασκούνταν από το εξωτερικό έγιναν πια καθημερινότητα από το 2001 ως το 2004. Κι όλο και τεντωνόταν το σκοινί. Τραβούσε η μια πλευρά, τραβούσε και η άλλη. Ήταν δεδομένο ότι κάποτε θα έσπαγε.

Το βάρος στις πλάτες

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη απ’ όλες τις απόψεις για να σηκώσει στις πλάτες της τόσα μετάλλια. Το βάρος του πρωταθλητισμού τέτοιου επιπέδου απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς. Και στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Με εξυπνακισμούς, θρασύτητα και στρουθοκαμηλισμούς δεν πας μακριά…

Κάτι που φάνηκε από το 2004 και μετά, αφότου το πανηγύρι και οι μπίζνες της Αθήνας έλαβαν τέλος. Εκεί γύρισε ο τροχός από τα μεγάλα ψάρια που εμπορεύονται το (ποιο;) «ολυμπιακό ιδεώδες». Την ΔΟΕ, τις μεγάλες διεθνείς ομοσπονδίες, τους χορηγούς, τους εργολάβους, τα ΜΜΕ κλπ.

«Μπλεγμένοι» οι 5 στους 9 ολυμπιονίκες, οι 3 στους 4 χρυσούς!

Από το 1992, όταν κι απογειώθηκε ο ελληνικός αθλητισμός, μέχρι και το 2008, που ολοκληρώθηκε η ανώμαλη προσγείωση, η Ελλάδα κατέκτησε σε ολυμπιακούς αγώνες συνολικά 43 μετάλλια σε όλα τα σπορ. Απ’ αυτά, τα 12 ήταν μετάλλια στον στίβο!

Αυτά τα 12 μετάλλια τα κατέκτησαν 9 αθλητές κι αθλήτριες στίβου.

Απ’ αυτούς τους 9 αθλητές – αθλήτριες που ανέβηκαν στο βάθρο, ξέρετε πόσοι ενεπλάκησαν αργότερα σε υποθέσεις με παραβάσεις κανονισμών ντόπινγκ; Πάνω από τους μισούς. Οι 5 (με έξι μετάλλια συνολικά)! Εκ των οποίων οι 3 είναι χρυσοί μεταλίστ! Τέτοια αποκαθήλωση… Δεν είναι φοβερό; Οι 3 στους 4 χρυσούς ολυμπιονίκες!

Όλες οι περιπτώσεις

Συγκεκριμένα, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Σίνδεϊ στα 200 μ. Κώστας Κεντέρης, τιμωρήθηκε πιο μετά με δυο χρόνια αποκλεισμό επειδή το 2004 κατηγορήθηκε για τους περιβόητους «χαμένους ελέγχους».

Επίσης, η χρυσή ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά (το 2004 στα 400 μ.) τιμωρήθηκε το 2008 επειδή βρέθηκε θετική σε στεροειδές αναβολικό.

Αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των ολυμπιακών στο Πεκίνο πληροφορηθήκαμε ότι η ΔΟΕ είχε στα χέρια της θετικό δείγμα από την Αθανασία Τσουμελέκα στους αγώνες του 2008, με ερυθροποιητίνη. Η Τσουμελέκα είχε κατακτήσει το χρυσό στο βάδην το 2004.

Ακόμα, η Πηγή Δεβετζή τιμωρήθηκε το 2011 με διετή αποκλεισμό επειδή «απέτυχε να δώσει δείγμα», σύμφωνα με τη διατύπωση της ΙΑΑΦ. Η Δεβετζή είναι κάτοχος ενός αργυρού κι ενός χάλκινου ολυμπιακού μεταλλίου.

Και, βέβαια, είναι και η περίπτωση του 2004 με την Κατερίνα Θάνου. Όμοια ιστορία μ’ αυτή του Κεντέρη. Η Θάνου, όπως όλοι ξέρουν, πήρε το αργυρό το 2000, με πρώτη την Μάριον Τζόουνς. Αν και από την Αμερικανίδα σπρίντερ αφαιρέθηκε αργότερα το χρυσό, λόγω ντόπινγκ, ωστόσο δεν δόθηκε ποτέ στην Θάνου που είχε τερματίσει δεύτερη.

Το χρυσό από το κατοστάρι στο Σίδνεϊ παραμένει πια αραχνιασμένο και υποτιμημένο στα συρτάρια της ΔΟΕ…

ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΙΒΟΥ 1992-2008

Πατουλίδου (1 χρυσό)

Κεντέρης (1 χρυσό)

Χαλκιά (1 χρυσό)

Τσουμελέκα (1 χρυσό)

Μπακογιάννη (1 αργυρό)

Θάνου (1 αργυρό)

Μανιάνι (1 αργυρό - 1 χάλκινο)

Κελεσίδου (2 αργυρά)

Δεβετζή (1 αργυρό - 1 χάλκινο)

• Τονισμένα είναι τα ονόματα των αθλητών – αθλητριών που επιβλήθηκαν ποινές για παραβιάσεις κανονισμών ντόπινγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.