Ο βασιλιάς ζει…

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Ο βασιλιάς ζει…

bet365

Ο Έλβις παρέλαβε έναν κόσμο ασπρόμαυρο και τον παρέδωσε έγχρωμο! Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από τον θάνατο του, για τον οποίο κατηγορήθηκε Έλληνας γιατρός! Γράφει ο Β. Γαλούπης.

Ήταν 16 Αυγούστου 1977. Η είδηση του θανάτου του βασιλιά Έλβις ταξίδεψε αστραπιαία από την μια άκρη της γης ως την άλλη. Γρηγορότερα από ποτέ…

Κι όσο κι αν ακούγεται κοινότυπο, 35 χρόνια μετά η δυναμική του Έλβις Πρίσλεϊ είναι ακόμα εκεί, ζωντανή…

Πήρε τα αργόσυρτα μπλουζ των μαύρων, έφερε στα μέτρα του την κάντρι των λευκών, επηρεάστηκε ακόμα κι από την εκκλησιαστική μουσική. Κι όλα αυτά τα έκανε «δικά του».

Με βαριά… τενορίστικη φωνή μέσα από το «ευέλικτο» λαρύγγι του, έβαλε ταχύτητα στις νότες, φόρεσε φανταχτερά ρούχα και κάπως έτσι έγινε το big bang στον χώρο της μουσικής του 20ου αιώνα!

 

Να φωλιάζει η ψυχή του!

Προκάλεσε πάταγο ο Έλβις… Και ουσιαστικά όλοι κάποια στιγμή προσκύνησαν την αξία του! Οι Beatles, οι Stones, ακόμα και οι τωρινοί πιτσιρικάδες κάπου θα βρούνε στα αγαπημένα τους σημερινά συγκροτήματα να φωλιάζει η ψυχή του Ελβις…

Ό,τι γνωρίζουμε σήμερα ως ροκ και ως ποπ, κι όλα αυτά τα παρακλάδια που ξεφύτρωσαν από την δεκαετία του ’60 κι έπειτα, έχουνε για πατέρα τους τον Έλβις. Αυτός έβαλε το rock nroll στα σπίτια όλης της γης. Γιαγιάδες, μανάδες, παιδιά, όλοι έχουν ακούσει το Love me Tender…

Ένα γκάλοπ – σοκ!

• Ας δούμε, όμως, και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία: Έχουν πωληθεί περισσότεροι από 1 δισεκατομμύρια δίσκοι του Πρίσλεϊ μέχρι σήμερα! Κι όλα αυτά με 75 ηχογραφήσεις από το 1954-1977.

• Ο Ελβις γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1935 στο Τουπέλο του Μισισίπι. Τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Γκράμι (κέρδισε 3 φορές), ενώ πήρε μέρος σε 33 κινηματογραφικές ταινίες.

• Από το επόμενο πρωϊ του θανάτου του οι απανταχού οπαδοί του ανέπτυξαν την φημολογία ότι «Ο Έλβις δεν πέθανε, ζει και βρίσκεται κάπου αλλού!».

• Σε γκάλοπ που έγινε το 1991, το 17% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «ο Έλβις είναι σίγουρα ζωντανός». Μέχρι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν σε αστυνομικά τμήματα για να βεβαιώσουν ότι τον είδαν.

• Μόνο το 2005 επισκέφθηκαν την θρυλική Graceland περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι!

• Το 1957, μόνο από τα προϊόντα που διαφήμιζαν το πρόσωπό του, υπήρξαν κέρδη 55 εκατομμυρίων δολαρίων! Ασύλληπτο ποσό για την εποχή…

Μουσική προ και μετά Έλβις!

• Πέρα από την καλλιτεχνική αξία, υπήρξε αναμφισβήτητα και η εμπορική. Ο Πρίσλεϊ έγινε ο πρώτος τραγουδιστής που προκάλεσε τέτοια καταναλωτική μανία. Το εμπορικό του εκτόπισμα δεν το ξεπέρασε ουσιαστικά κανένας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι μιλάνε για μουσική προ και μετά Έλβις, αλλά και για σόου προ και μετά Έλβις.

• Ο λευκός σταρ με την φωνή μαύρου έγινε η μπίζνα του αιώνα! Έκανε τα πράγματα να μην είναι μόνο μουσική. Το μπλου τζιν παρέπεμπε στον Έλβις, το ίδιο το περίεργο κούρεμα με το κοκοράκι. Πήρε έναν ασπρόμαυρο κόσμο το 1954 και τον παρέδωσε έγχρωμο το 1977.

• Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότεροι από 30.000 σωσίες του Έλβις!

10.000 δόσεις στο οκτάμηνο πριν πεθάνει!

Η καρδιακή ανακοπή ήταν η αιτία θανάτου του. Η επίσημη εκτίμηση των γιατρών ήταν πως ο θάνατός του οφείλεται σε πολυφαρμακία. Μόνο μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 1977, κι όπως αναφέρθηκε στην σχετική δίκη που έγινε, ο δρ. Νικ συνταγογράφησε στον Πρίσλεϊ 10.000 δόσεις! Ο Πρίσλεϊ, μάλιστα, ζητούσε συνεχώς κι άλλες ουσίες! Έβαζε στον οργανισμό τα πάντα. Αμφεταμίνες, βαρβιτουρικά, ναρκωτικά, υπνωτικά, ορμόνες, οτιδήποτε υπήρχε και δεν υπήρχε. Το «τέλος» έμοιαζε βέβαιο. Ένα μοναχικό και οδυνηρό τέλος…

Κατηγορήθηκε ο Έλληνας γιατρός του!

Προσωπικός γιατρός του Πρίσλεϊ ήταν ένας Έλληνας. Ο δρ. Νικ όπως ήταν το παρατσούκλι του ή Γεώργιος Νικόπουλος. Σήμερα είναι 85 ετών.

Ο Νικόπουλος άρχισε να κουράρει τον Πρίσλεϊ από το 1967. Από το 1970 ήταν συνέχεια δίπλα στον Έλβις.

Το 1980 έγινε ένα περιπετειώδες δικαστήριο. Ο γιατρός είχε 14 κατηγορίες σε βάρος του, μέχρι και αυτή της ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του Έλβις. Κατηγορήθηκε για υπερσυνταγογραφήσεις στον Πρίσλεϊ, τον Τζέρι Λι Λιούις και ακόμα 12 ασθενείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί στην περίπτωση θανάτου του Μάικλ Τζάκσον και του γιατρού του, Μάρεϊ έφερναν ως παράδειγμα την ιστορία του Πρίσλεϊ.

Τελικά, το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Νικόπουλος (μπορείτε να δείτε δυο φωτογραφίες του πιο κάτω) τα φάρμακα τα έδινε για το καλό των ασθενών του, ο εισαγγελέας απέκλεισε τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία και τον αθώωσε. Απλά, ο ιατρικός σύλλογος τού αφαίρεσε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τρεις μήνες!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.