Ο… διάβολος επέστρεψε!
Ήταν 4 Απριλίου 2011, όταν έγινε χαμός σε όλα τα ΜΜΕ. Ο Τζορτζ Σόρος έσκασε μύτη ξαφνικά στην χώρα μας για συναντήσεις με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον τέως υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και μια πριβέ συνάντηση με 40-50 Έλληνες επιχειρηματίες κι εφοπλιστές.
Ο Τζορτζ Σόρος, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ήταν μπροστά από τις εξελίξεις, αφού προεξοφλούσε από τότε την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων. Κάτι που έγινε μήνες αργότερα με το περιβόητο «κούρεμα».
Την επόμενη μέρα, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς πιο κάτω, τα πρωτοσέλιδα του Τύπου κατακλύστηκαν από δημοσιεύματα για την επίσκεψη Σόρος.
«Ο γκουρού»
Και αρκετοί αναρωτήθηκαν μέσα από άρθρα τους: «Τι θέλει στην Ελλάδα τέτοια εποχή ο γκουρού των κερδοσκόπων;». Με δεδομένες πάντα τις δηλώσεις πολιτικών ότι γίνεται συντονισμένη επίθεση κερδοσκόπων κατά της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ. Ακόμα και ο ίδιος ο Παπανδρέου, που συναντήθηκε με τον Σόρος στην Αθήνα, το είχε δηλώσει αυτό επανειλημμένως νωρίτερα. Γι’ αυτό κι έκανε μεγάλη εντύπωση τότε το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον κερδοσκόπο…
Επένδυση σε Γιουνάιτεντ!
Αίσθηση προκάλεσε από χθες το μπάσιμο του Σόρος στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λίγα 24ωρα μετά το επίσημο ντεμπούτο της εταιρείας στην Γουόλ Στριτ. Αγόρασε το 2% των μετοχών, μέσω του Soros Fund Management, επενδύοντας στην μετοχή του μεγάλου αγγλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου πάνω από 40 εκατ. δολάρια!
Φυσικά, ο στόχος είναι ένας: Μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον! Αυτό βλέπει μπροστά του ο Σόρος. Κέρδη! Τι άλλο μπορεί να θέλει, άλλωστε; Αφού αυτή είναι η δουλειά του. Μάλλον, η ίδια του η ύπαρξη. Και στο παρελθόν, πάντως, είχε προσπαθήσει να εμπλακεί με το ποδόσφαιρο.
Αρραβωνιάστηκε 40χρονη ο 82χρονος…
Ποιος είναι, όμως, ο Τζόρτζ Σόρος; Θα μπορούσε να γράψει κάποιος βιβλίο για τον 82χρονο που αρραβωνιάστηκε πρόσφατα με μια 40χρονη δασκάλα της γιόγκα (δείτε πιο κάτω φωτό που βγάλανε μαζί στις 11 Αυγούστου 2012)!
Δεν μπορεί, όμως, κανείς να τον σκιαγραφήσει καλύτερα από τον Νομπελίστα οικονομολόγο Τζορτζ Κρούγκμαν. Ο οποίος έχει κάνει ειδική αναφορά στο βιβλίο του «Η Κρίση του 2008». Ποιον τίτλο αποδίδει στον Σόρος; Αυτόν του «μεγαλύτερου κερδοσκόπου όλων των εποχών».
Πώς τα φέρνουν οι… μπίζνες
Ο Σόρος, μάλιστα, 20 χρόνια ακριβώς μετά από την απίστευτη και ιστορική επίθεσή του κατά της στερλίνας, πάλι μήνα Αύγουστο!!!, πάει κι επενδύει αυτή την φορά στον πλέον εμπορικό σύλλογο της Βρετανίας! Πώς τα φέρνει καμία φορά η ζωή (και οι μπίζνες)…
Έτσι κτυπάνε οι κερδοσκόποι
Ας δούμε τι γράφει ο Κρούγκμαν για τον ζάπλουτο Σόρος. Για να διαπιστώσουμε πέρα απ’ όλα και πως λειτουργούν οι κερδοσκόποι όταν κτυπάνε ένα νόμισμα! Ίσως, μάλιστα, βρούμε και κάποιες ομοιότητες με όσα συμβαίνουν σήμερα. Επίσης, θα δούμε έναν βασικό λόγο που η Βρετανία δεν μπήκε στο ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον Νομπελίστα Κρούγκμαν:
«Ο Τζορτζ Σόρος, Ούγγρος πρόσφυγας που έγινε επιχειρηματίας στην Αμερική, ίδρυσε το Quantum Fund το 1969. Το 1992 ήταν δισεκατομμυριούχος, πασίγνωστος ως «ο μεγαλύτερος επενδυτής του κόσμου» κι εκτιμούμενος για τη γενναιοδωρία και τη δημιουργικότητα των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων.
Ο Σόρος, όμως, που είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες, ήθελε περισσότερα. Όπως λέει ο ίδιος, αναζητούσε έναν επιχειρηματικό αιφνιδιασμό, που δεν θα απέφερε απλώς χρήματα, αλλά θα του χάριζε δημοσιότητα, την οποία θα χρησιμοποιούσε για να προωθήσει τα μη επιχειρηματικά του σχέδια.
Βρήκε την ευκαιρία…
Το καλοκαίρι του 1992 βρήκε αυτήν την ευκαιρία στην Βρετανία. Η Βρετανία είχε ενταχθεί από το 1990 στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, που αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Ωστόσο, η Βρετανία διαπίστωσε ότι δεν της άρεσε η νομισματική πολιτική που ήταν αναγκασμένη να ακολουθεί.
… Η Βρετανία βρισκόταν σε βαθιά ύφεση και η κυβέρνησή της αντιμετώπιζε την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αρνούνταν επίμονα ότι μελετούσαν την έξοδο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά υπήρχαν έντονες αμφιβολίες αν πράγματι εννοούσαν τα όσα έλεγαν.
Ο ίδιος προκάλεσε την κρίση!
Ήταν μια κατάσταση πρόσφορη για την εκδήλωση νομισματικής κρίσης και ο Σόρος δεν αποφάσισε μόνο να στοιχηματίσει σ’ αυτή, αλλά και να την προκαλέσει.
Η μεθόδευση του στοιχήματος ήταν απλή στην σύλληψή της, αν και εξαιρετικά περίπλοκη στην λεπτομέρειά της.
Τα τρία βήματα!
Η πρώτη φάση έπρεπε να μην γίνει αισθητή, ακόμα και να κρατηθεί μυστική, καθότι το Fund του Σόρος αθόρυβα εξασφάλιζε πιστωτικά όρια που θα του επέτρεπαν να δανειστεί περίπου 15 δις στερλίνες και να τις μετατρέψει σε δολάρια κατά βούληση.
Στη συνέχεια κι από τη στιγμή που είχε ήδη καταλάβει ανατιμητικές θέσεις στο δολάριο και υποτιμητικές στην στερλίνα, η επίθεση θα έπρεπε να είναι θορυβώδης. Ο Σόρος προέβαλε επιδεικτικότατα ότι είχε στοιχηματίσει στην πτώση της στερλίνας, έδινε συνεντεύξεις στις οικονομικές εφημερίδες ότι η στερλίνα σύντομα θα υποτιμούταν και ούτω καθεξής.
Αν όλα πήγαιναν καλά, αυτή η δραστηριότητα θα δημιουργούσε έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις από άλλους επενδυτές σε βάρος της στερλίνας, που θα ανάγκαζε την βρετανική κυβέρνηση να ενδώσει και να την υποτιμήσει.
Στερλίνα, όχι ευρώ για Βρετανία!
Το κόλπο έπιασε. Η ανοιχτή επίθεση του Σόρος στην στερλίνα άρχισε τον Αύγουστο του 1992. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Βρετανία είχε δαπανήσει σχεδόν 50 δις δολάρια στις αγορές ξένου συναλλάγματος για να υπερασπιστεί τη στερλίνα, όμως μάταια.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει το νόμισμα, αλλά αυτή η ενέργεια αποδείχθηκε μη αποδεκτή πολιτικά.
Ύστερα από μόλις τρείς μέρες η Βρετανία εξήλθε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών και η στερλίνα αφέθηκε στην ελεύθερη διακύμανση, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Κέρδη 1 δις για Σόρος!
Ο Σόρος όχι μόνο κέρδισε ταχύτατα σχεδόν 1 δις δολάρια ως κεφαλαιακά κέρδη, αλλά και καθιερώθηκε ως ο πιο φημισμένος κερδοσκόπος όλων των εποχών.
… Οι Ευρωπαίοι που ήταν βαθιά αφοσιωμένοι στον σκοπό της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είδαν τα γεγονότα του 1992 σαν τραγωδία. Ακούστηκε πως οι Γάλλοι, που αντιπάλεψαν επιτυχώς τις κερδοσκοπικές επιθέσεις του 1992-1993 (άφησαν το φράγκο να κυμανθεί για λίγο διάστημα ελεύθερο αλλά γρήγορα το επανέφεραν στην ζώνη του ευρωπαϊκού μηχανισμού ισοτιμιών), μουρμούριζαν δυσαρεστημένοι απόψεις που παρουσίαζαν τους κερδοσκόπους νομισμάτων ως Όργανα του Διαβόλου».
Αυτά γράφει ο Κρούγκμαν για τον… διάβολο Σόρος, όπως τον αποκαλούσαν οι Γάλλοι. Αυτές τις μέρες, 20 χρόνια μετά τον καυτό Αύγουστο του 1992, ο Σόρος είπε να ντυθεί, έστω και κατά 2%, στα… κόκκινα! Και να επιστρέψει στο νησί…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.