Oύτε τουρίστες

Oύτε τουρίστες

bet365

To νέο πρόβλημα που προέκυψε αίφνης στο ελληνικό βόλεϊ είναι εάν οι τελικοί των πλέι οφ του πρωταθλήματος Α1 γυναικών θα γίνουν όπως ήταν στο παρελθόν χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες της κανονικής περιόδου ή εάν θα υπολογίζονται και τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου μεταξύ των δύο ομάδων που φτάνουν στον τελικό. Όλα τα έχει η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε...

Όπως όλη η Ελλάδα είναι αφημένη στην τύχη της έτσι και το κακόμοιρο ελληνικό βόλεϊ πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος και η μοίρα. Τσακώνονται η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός για το εάν θα μεταφέρονται τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου ή όχι. Αντί να κάνουν το σταυρό τους που έχουν ακόμα ομάδες, αντί να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους να κατέβουν έστω και υποτυπωδώς στο πρωτάθλημα, αντί να βοηθήσουν τις αθλήτριες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τραβάει ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί για να περάσει το δικό του και τελικά θα αποφασίσει για αυτούς η ΕΟΠΕ που ούτε θα τους δώσει οδοιπορικά, ούτε θα τους πληρώσει διαιτητές αλλά τους κάνει κουμάντο πως θα παίξουν. Ελλαδίτσα και καημένο βόλεϊ τι έχεις να περάσεις ακόμα...

Τα χειρότερα δυστυχώς είναι μπροστά και η επιχορήγηση που θα πάρει η ΕΟΠΕ για το 2012 και το 2013 μόλις που φτάνει για να καλύψει τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων της ομοσπονδίας και τα λειτουργικά της έξοδα. Με άλλα λόγια τα χρήματα που υποτίθεται βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό (όσο βγαίνουν ακόμα κι όποτε πληρωθούν) δεν πηγαίνουν στο βόλεϊ και στην ανάπτυξη και συντήρηση του αλλά στη συντήρηση μιας ομοσπονδίας που πλέον δεν προσφέρει τίποτα στο άθλημα.

Ακούγεται σκληρό και κυνικό αλλά είναι η πραγματικότητα. Η Α1 γυναικών, το καλύτερο προϊόν που έχει η ομοσπονδία μαζί με τις Εθνικές ομάδες είναι στο έλεος του και ειλικρινά απορώ με τους με τους παράγοντες των σωματείων που βάζουν τα... ρέστα τους για να φτιάξουν ένα πρωτάθλημα της προκοπής και δε μπορούν να συμφωνήσουν σε μια αξιόπιστη διοργάνωση πάνω από τις ταμπέλες και τα σωματειακά συμφέροντα.

Θα το λέμε και θα το φωνάζουμε. Τα πρωταθλήματα Α1 και Α2 γυναικών είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το άθλημα και ειδικά όταν όλοι υποστηρίζουν οι υποδομές των σωματείων σε νέα κορίτσια κινούνται σε ικανοποιητικό ρυθμό. Λίγο προβολή χρειάζεται και λίγη οργάνωση, λίγο τρέξιμο από τους παράγοντες των σωματείων που αντί να τσακώνονται για το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος μπορούν απλά να αφήσουν τους ειδικούς να πάρουν αποφάσεις. Και οι μοναδικοί ειδικοί είναι πρώτα οι προπονητές και μετά οι «τεχνοκράτες» που θα λάβουν υπ΄ όψη τους μέχρι και το τελευταίο Ευρώ στα έξοδα των μετακινήσεων αλλά και τους κόστους διεξαγωγής ενός αγώνα.

 

Ο Ολυμπιακός θέλει «καθαρά» πλέι οφ, δηλαδή, να μη μεταφέρονται τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου. Αν για παράδειγμα φτάσουν στον τελικό ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ να αρχίσουν να παίζουν αγώνες και ο πρωταθλητής να κριθεί στις τρεις νίκες

Η ΑΕΚ θέλει μεταφορά των αποτελεσμάτων της κανονικής περιόδου και στα πλέι οφ. Δηλαδή, εάν μια ομάδα έχει νικήσει τα δύο ματς της κανονικής περιόδου και βρεθεί αντίπαλος της συγκεκριμένης ομάδας στους τελικούς των πλέι οφ να χρειάζεται άλλη μια νίκη για να πάρει τον τίτλο.

Και οι δύο απόψεις έχουν θετικά και αρνητικά. Η πρόταση του Ολυμπιακού δίνει απόλυτη ελευθερία στις ομάδες να οργανωθούν και να προετοιμαστούν στο φινάλε του πρωταθλήματος, με περισσότερους αγώνες μεταξύ των δύο καλύτερων φιναλίστ αλλά η πρόταση της ΑΕΚ έχει και αυτή το θετικό ότι οι ομάδες δεν είναι αδιάφορες στην κανονική περίοδο και υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία.

Η δική μας πρόταση είναι είναι να κάνουν τους τελικούς στις τέσσερις νίκες και όχι στις τρεις που συζητούν και να ληφθούν υπ΄ όψη τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου οπότε και οι δύο προτάσεις θα περιέχονται σε μια.

Το πρόβλημα βέβαια στο ελληνικό βόλεϊ δεν έχει να κάνει μόνο με το σύστημα διεξαγωγής των πλέι οφ (που ευτυχώς αλλάζει και φύγαμε από το περσινό έκτρωμα) αλλά με το οικονομικό και με το λειτουργικό κομμάτι.

Αργούν πολύ τα σωματεία και δεν βλέπω πρωτοβουλίες. Ντρέπονται να παραδεχτούν όλοι πως οι αθλητές και οι αθλήτριες έχουν φτάσει κι έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Εδώ, πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει τα απαραίτητα για την επιβίωση τους, γιατί να έχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες;

Η ΕΣΑΠ το μόνο που έκανε γρήγορα ήταν οι εκλογές. Βγήκε πάλι ο Ταρνατόρος, γύρισε και ο Μπελιγράτης κι άρχισε ο Μαυρομάτης να βλέπει πάλι φαντάσματα. Για την ταμπακιέρα τίποτα.

Τελειώνετε παλικάρια. Μιλήστε, οργανωθείτε, αποφασίστε και κυρίως προσπαθήστε να ανανεώσετε όποιες χορηγίες είχατε γιατί χωρίς έσοδα επαγγελματικό βόλεϊ δεν υπάρχει.

Ο χρόνος περνάει κι αν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν γίνουν βασικές κινήσεις η Βόλεϊ Λιγκ θα σβήσει.

Ακούσαμε για καταγραφή των χρεών των ΤΑΑ. Το ακούμε μήνες ολόκληρους. Απλά είναι τα πράγματα. Πάρτε αποφάσεις ακόμα και για «κούρεμα» των οφειλών και βάλτε ρεαλιστικό πλάνο αποπληρωμής. Βοηθήστε όσους έχουν «βαλτώσει» (όπως ο Ηρακλής με το ΑΦΜ) και αποφασίστε γρήγορα ποιοι μπορούν και ποιοι δε μπορούν για να γίνει προγραμματισμός. Βοηθήστε και ακούστε τους αθλητές που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Κάντε συμμαχίες με το εξωτερικό και ζητήστε ακόμα και συνεργασίες με φορείς. Προβάλλετε το ελληνικό πρωτάθλημα διότι σε λίγο δεν θα έρχονται να παίζουν ούτε τουρίστες. Ευτυχώς που υπάρχει και το μπιτς βόλεϊ και κάτι... κινείται. Θυμούνται κάποιοι πως υπάρχει βόλεϊ και έχουν ένα λόγο να φωτογραφίζονται μπροστά από τα πόντιουμ μαζί με τους αθλήτριες και τους αθλητές.

Μετά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη (φωτό) στήθηκε γήπεδο μπιτς βόλεϊ έτσι για να γουστάρουμε και για να μην ξεχνιόμαστε πως το άθλημα που αφέθηκε στην τύχη του από την ίδια την διοργανώτρια αρχή του είναι το μόνο που θα μας εκπροσωπήσει για4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…