Mετά τους τελικούς η διάλυση

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Mετά τους τελικούς η διάλυση

bet365

Διάβαζα κι απόψε τις ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ από τις Βρυξέλλες ότι γίνεται μεγάλη... μάχη για την Ελλάδα, για την διάσωση της και την «τιτανομαχία» μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ. Πλακώνεται στα πάνω αλώνια η Λαγκάρντ με τον Σόιμπλε, δηλαδή, η Αμερική με την Γερμανία για το εάν θα πρέπει να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ώστε να είναι βιώσιμο στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και ποιο θα είναι το κόστος της επιμήκυνσης του χρέους.

Ολόκληρο ΔΝΤ και ολόκληρη ΕΕ δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν, έχουν λύσει όλα τα ζητήματα και νυχθημερόν ασχολούνται με την πάρτι μας λες και κανείς από εμάς ασχολείται με αυτούς. Τι σε νοιάζει κυρία Λαγκάρντ μου εσένα το 2020; Εδώ δε νοιάζει τους Έλληνες σε νοιάζει εσένα που το 2020 θα είσαι σπιτάκι σου με τις παντόφλες;

Ξαφνικά από εκεί που θα μας τράβαγαν το... σωληνάκι για να πέσουμε στα... τάρταρα τώρα πλακώνονται ποιος θα επιβάλει την άποψη του για τη διάσωση της χώρας. Όλοι αυτοί οι φασουλήδες συμφώνησαν μόνο σε ένα πράγμα: Πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τους όρους της και πρέπει να της δοθούν τα 44 δις Ευρώ. Το τι έχει τηρηθεί, το τι έχει ψηφιστεί και κυρίως το τι θα εφαρμοστεί είναι μια άλλη ιστορία, αλλά το θέμα είναι αλλού. Τους χρειάζεται να τους φάμε και τα 44 δισόπουλα και να πάνε σπίτια τους. Μισό τρις τους φάγαμε, στα 44 ψωροδίς θα κολλήσουμε; Απλά η ψυχολογία του Έλληνα είναι πεσμένη τον τελευταίο καιρό και δεν έχει χρόνο να σκεφτεί. Μόλις το κάνει κι αυτό – που κάποια στιγμή θα το κάνει – θα τους τα διασκεδάσει και τα 44 δις.

Έτσι είναι. Αν θέλεις να κάνεις τον κηδεμόνα έχεις βασικές υποχρεώσεις. Δεν είναι μόνο να κονομάς από τα επιτόκια πρέπει να μάθεις και να χάνεις στον τζόγο.

Εγώ, όμως, έχω άλλη διαστροφή. Θα ήθελα να παρακολουθήσω μια συνεδρίαση των βαρελοφρόνων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας του βόλεϊ σχετικά με το που οδηγείται το άθλημα. Παρακολουθώ τους αγώνες των ευρωπαϊκών κυπέλλων και στις τρεις διοργανώσεις και παρατηρώ τα δύο τελευταία χρόνια τεράστια πτώση στα νούμερα προσέλευσης θεατών. Κρίση δεν περνάει μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη, εκτός από τον γερμανικό και σκανδιναβικό άξονα που συσσωρεύουν πλούτο. Με αυτή τη λογική πορεύεται και το βόλεϊ.

 

Τα ευρωπαϊκά κύπελλα έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Οι αγώνες των ομάδων γίνονται σαν αγγαρεία. Στο παρελθόν ένας αγώνας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι αποτελούσε εθνική υπόθεση. Τώρα έχει γίνει ρουτίνα κι έχει ξεθωριάσει. Επί πλέον στον Α΄και Β΄γύρο του CEV και κυρίως του Τσάλεντζ συμμετέχουν πολλές ομάδες χαμηλής δυναμικότητας και αυτό ατονεί το ενδιαφέρον. Ο Ολυμπιακός στους άνδρες αντιμετώπισε τη Μλάντοστ Μπρτσκο κι όχι μόνο δεν είχε να κερδίσει τίποτα αλλά έχασε χρόνο και χρήμα για να κάνει μια πολυέξοδη αποστολή που το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.

Τα ευρωπαϊκά κύπελλα χρίζουν άμεσης αναβάθμισης είτε με τον διαχωρισμό των αδύνατων ομάδων, είτε με τη δημιουργία ομίλων σε τριήμερο συναντήσεων για να εξοικονομηθούν χρήματα από τα ταμεία των συλλόγων.

Η γκρίνια και τα παράπονα έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου τα πάντα μονοπωλούνται από 5-6 ομάδες από την Ρωσία και την Ιταλία. Οι Γερμανοί και οι Πολωνοί φιλοδοξούν να τους ανταγωνιστούν αλλά από εκεί και πέρα το χάος.

Όλοι οι υπόλοιποι είναι κομπάρσοι. Απλά κάνουν μπούγιο στους ομίλους και στην ουσία το πηγαινοέρχονται οι ομάδες με δαπανηρές αποστολές χωρίς καμία οργάνωση και ανταποδοτικά έσοδα, χωρίς αγωνιστικά κίνητρα.

Φυσικά για τις ελληνικές ομάδες η τελευταία μεγάλη στιγμή ήταν η συμμετοχή του Ηρακλή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην Πράγα το 2009, η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του CEV Cup την ίδια χρονιά και η πορεία της ΕΑ Πατρών στην 4αδα του Τσάλεντζ Καπ. Κατά διαβολική σύμπτωση και οι τρεις αυτές ομάδες που έφτασαν ένα σκαλί πριν την κορυφή της Ευρώπης κι έπαιξαν στους τελικούς του 2009 σήμερα φυτοζωούν. Ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής είναι στα χειρότερα τους και απειλούνται με υποβιβασμό και διάλυση ή δε ΕΑΠ διαλύθηκε και δεν παίζει πλέον ούτε στο τοπικό Πελοποννήσου.

Φυσικά για την πορεία τους δεν φταίει η CEV και τα Ευρωπαϊκά κύπελλα, ούτε και η κρίση που περνάει η Ελλάδα. Φταίει η ανοργανωσία, η αλαζονεία και η άγνοια των παραγόντων τους που εδώ και χρόνια οδήγησαν τα τμήματα των ιστορικών συλλόγων στην καταστροφή.

Τα ευχάριστα της βραδιάς ήταν η πρόκριση Ολυμπιακού σε άνδρες και γυναίκες στο Τσάλεντζ Καπ και η πρόκριση του Παμβοχαϊκού στον Γ΄ γύρο του CEV. Καλός απολογισμός. Ο Ολυμπιακός με σερί 10-0 σε Ελλάδα και Ευρώπη θα πάει στη Βουλγαρία για να παίξει με την Λέφσκι που την ξέρει καλά ο Ιορντάνοφ, ο δε Παμβοχαϊκός θα συναντήσει την ουκρανική Χάρκιβ του Γιούρι Φιλίποφ και του Φρανκ Ντεπεστέλ.

Όσο για τον Φοίνικα πλήρωσε το γερμανικό... όνειρο των Μπέμε, Κράουζε. Δεν θα φάνε κουραμπιέδες οι Γερμανοί. Όπως φαίνεται θα πληρώσουν το μάρμαρο για τον αποκλεισμό του Φοίνικα στην Ευρώπη και ήδη στον προθάλαμο βρίσκεται ο βραζιλιάνος Ντορνέλας.

Το Σάββατο θα έχουμε και την αναμέτρηση του Σωτήρη Πανταλέων με τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στη Γλυφάδα. Για τους «πράσινους» τα περιθώρια στενεύουν και πάλι επικίνδυνα κι αν δεν τσιμπολογήσουν βαθμούς στα επόμενα ματς η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για αυτούς.

Όσο για τον ΠΑΟΚ και τον Μίλωνα την «πάτησαν» με τους Κολομβιανούς. Έχασαν κοντά 20 μέρες για μια διοργάνωση που θα μπορούσαν και να είχαν αποφύγει. Και ειδικά ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε ακριβά καθώς έχασε με κακή εμφάνιση το ματς κλειδί με τον Άρη χάνοντας το αήττητο αλλά και τις καλές εντυπώσεις που προσπαθούσε να χτίσει για να προσελκύσει τους οπαδούς του δικεφάλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…