Κέρδισε με λιγότερους πόντους
Υπολογίζουμε το άθροισμα των πόντων και στα πέντε σετ και φυσικά η διαφορά αποτυπώνεται ανάλογα με τις διαφορές που υπάρχουν μέσα στα σετ. Ο Εθνικός πήρε το 2ο σετ 25-15 κι έτσι με αυτή τη μεγάλη διαφορά κράτησε το προβάδισμα στους πόντους, άσχετα εάν έχασε τελικά τον αγώνα.
Είναι από τα παράδοξα του αθλήματος. Που συμβαίνουν πολύ σπάνια, μόλις σε ποσοστό 2% έως 4% μέσα σε ένα πρωτάθλημα.
Εφέτος για παράδειγμα, μετά από 40 αγώνες πρωταθλήματος (εκκρεμούν 2 εξ αναβολής) η περίπτωση να χάνει η ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους έχει συμβεί τρεις φορές, όσες φορές έγινε σε όλη τη σεζόν 2011-12.
Συγκεκριμένα έγινε απόψε στην Αλεξανδρούπολη που ο Ολυμπιακός νίκησε τον Εθνικό 3-2 (122-120), στην 2η αγωνιστική, στο ΠΑΟΚ – Λαμία 3-2 όπου οι ρουμελιώτες είχαν 111 πόντους έναντι 109 του δικεφάλου και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην εκτός έδρας νίκη του Μίλωνα επί του Παμβοχαϊκού με 3-2 και μάλιστα η διαφορά ήταν +10 (107-97) για την ομάδα του Βραχατίου η οποία τελικά έχασε.
Στο πρωτάθλημα 2011-12 των 160 αγώνων σημειώθηκε τρεις φορές: Στους αγώνες: Φοίνικας Σύρου – Λαμία 2-3 (109-101), Παμβοχαϊκός – Ολυμπιακός 3-2 (107-114) και Λαμία – Ολυμπιακός 2-3 (108-103).
Το εντυπωσιακό είναι η δυσμορφία στους πόντους μαθηματικά μπορεί να παρουσιαστεί και σε ομάδα που έχασε 3-1 αλλά το σετ που κατέκτησε να έχει μεγάλη διαφορά η οποία να μην καλύπτεται στα σετ που έχασε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε υπ΄όψη μας τέτοια περίπτωση στην Βόλεϊ Λιγκ. Αντίθετα, είναι αδύνατο να συμβεί νίκη της ομάδας με λιγότερους πόντους όταν το σκορ είναι 3-0 σετ.
Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα πιο σπάνιο. Η ισοπαλία! Κι όμως υπάρχει ισοπαλία στους πόντους. Στους τελευταίους 200 αγώνες πρωταθλήματος στη Βόλεϊ Λιγκ έχει παρουσιαστεί μία φορά!
Αυτή ήταν στον αγώνα Φοίνικας Σύρου – Παναθηναϊκός 3-2 για την κατανονική περίοδο του περσινού πρωταθλήματος όπου οι δύο ομάδες είχαν από 105 πόντους.
Αυτά βέβαια μόνο στο βόλεϊ γίνονται και δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποτυπώνεται βαθμολογικά αυτή η... επίδοση για να επιβραβευτεί η ομάδα που κερδίζει τους περισσότερους πόντους. Θα μπορούσε για παράδειγμα σε περίπτωση ισοβαθμίας να μετρούν οι πόντοι και όχι τα σετ τα οποία έχουν αποτυπωθεί στην κατάκτηση των πόντων. Ψιλά γράμματα...
Άλλη «ανάποδη ιστορία» είναι όταν ο διαιτητής δείχνει κόκκινη κάρτα. Στο βόλεϊ είναι προειδοποίηση-παρατήρηση και η κίτρινη κάρτα πόντος, δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που ισχύει σε άλλα ομαδικά αθλήματα όπου η προειδοποίηση είναι η κίτρινη κάρτα. Το τελευταίο με τις κάρτες μάλιστα είναι προς διαπραγμάτευση και στις αλλαγές που έχουν προωθεί προς την επιτροπή κανονισμών της Παγκόσμιας ομοσπονδίας υπάρχει εισήγηση να αλλάξει ο συγκεκριμένος και να γίνει όπως στο παρελθόν που ήταν κίτρινη ως προειδοποίηση και κόκκινη κάρτα πόντος ώστε να είναι και πιο οικείο στους θεατές λόγω του ποδοσφαίρου.
Τέλος, πάντων, αυτά είναι από τα... ιδιαίτερα που χαρακτηρίζουν το βόλεϊ και που κανείς πρέπει να αντιμετωπίσει με κατανόηση και συμπάθεια αλλιώς απορρίπτεις το άθλημα και αποχωρείς.
Όταν όμως βλέπεις αγώνες σαν τον αποψινό στην Αλεξανδρούπολη είναι δύσκολο να μην σε κερδίσει το άθλημα. Καλή τεχνική, δύναμη, πάθος, εναλλαγές στο σκορ, σασπένς, διακοπές, σετ που κρίθηκε στο 42-40, σωστές αλλαγές, σχετικά λίγα λάθη (με εξαίρεση τα συνολικά 33 χαμένα σερβίς), δυνατές μονομαχίες Ράιτς – Ιορντάντοφ κι έναν Καραμπέτσο να τον πιείς στο ποτήρι. Απαρατήρητος πέρασε με εξαίρεση την απώλεια των πόντων στην αρχή του 3ου σετ.
Είδε που χάθηκε ένας πόντος του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα του 3ου σετ και ζήταγε από τον Λώλη να του δείξει το ριπλέι. Πως δεν ζήτησε να δει και κανένα τούρκικο σήριαλ ο «Καρεμπέ» ή τα γκολ του Πανθρακικού στον Άρη... Αυτή η κίνηση, όμως, που έκανε τον έβγαλε από τα δύσκολα καθώς ο δημοσιογράφος της NOVA του επιβεβαίωσε πως δεν είχε γραφτεί ο άσσος του Ολυμπιακού κι έτσι γλίτωσε τα χειρότερα στο ξεκίνημα του 3ου σετ. Πρέπει να είσαι και πρακτικό μυαλό, γιατί αν πηγαίνεις με αυτά που λέει το «εγχειρίδιο» πήγες χαμένος.
Ο Ολυμπιακός νίκησε διότι πρωτίστως είχε υποστυλώματα στην υποδοχή του. Μπήκε ο Κοκκινάκης στη θέση του Ποτόσνικ και «έδεσε» τους Στεφάνου, Χριστοφιδέλη με τον τελευταίο να τελειώνει όλες τις «βρώμικες» επιθέσεις. Ο Μαρούλης από τα μισά του 4ου σετ άλλαξε το παιχνίδι του Ολυμπιακού, φόρτωσε κι άλλο τους φορμαρισμένους Σμαραγδή, Γιούρισιτς και ο Ιορντάνοφ με 64% αποτελεσματικότητα άγγιξε το τέλειο με δεδομένο ότι παίχτηκαν 5 σετ. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό να έχει 12 χρήσιμους παίκτες και οι 10 να είναι πάνω κάτω στο ίδιο περίπου επίπεδο και στο ίδιο στιλ. Δεν αλλάζει ο ρυθμός της ομάδας και ο ένας καλύπτει τον άλλο. Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα και αυτό φάνηκε στην πίεση που δέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Από την άλλη ο Εθνικός έδειξε κουράγιο, πείσμα και πάθος και για δεύτερη φορά πήρε σετ στους 40 πόντους. Το πρώτο ήταν με τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην Κυψέλη όπου επικράτησε με 40-38. Αυτό δείχνει πως οι νεαροί παίκτες (Κουμεντάκης, Δαλακούρας) έχουν περιορίσει τα λάθη τους, μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί. Εκλπηκτικός και ο Γραμματικάκης έπαιξε πολύ διαβασμένα μέχρι που μπήκε ο Μαρούλης και άλλαξε το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Γενικά ο Εθνικός χρόνο με το χρόνο έχει αποκτήσει ποιότητα στο παιχνίδι του και φυσικά δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Άρη του Γιώργου Γιάτση που έχει καταρρίψει τους νόμους της... φυσικής και έχει ανατρέψει όλα τα προγνωστικά παίζοντας καλό, έξυπνο και γρήγορο βόλεϊ.
Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστό και ποιοτικό το αποψινό ντέρμπι ήταν το κοινό του Έβρου που γέμισε το κλειστό της Αλεξανδρούπολης, δημιούργησε θερμή ατμόσφαιρα, χειροκρότησε κάθε καλή προσπάθεια και στο τέλος χειροκρότησε νικητές και ηττημένους την ώρα που οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν στήσει το δικό τους πανηγύρι χωρίς υβριστικά και μαγκιές. Δυστυχώς αυτά τα βλέπουμε μόνο στην Αλεξανδρούπολη, στη Σύρο και στο Βραχάτι αλλά θα πρέπει να καθιερωθούν σε όλα τα γήπεδα της Βόλεϊ Λιγκ. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτό ζητάει η πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου, αυτό θέλουν οι αθλητές και οι προπονητές, αυτή είναι η εικόνα που θα πρέπει να βγάζει το άθλημα.
Αυτό θα πρέπει να είναι και το στοίχημα της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να πριμοδοτήσει τα ΤΑΑ που κάνουν τη διαφορά, να γεμίζουν τα γήπεδα και να φτιάχνουν ωραίες εικόνες για το άθλημα. Τα γεμάτα γήπεδα, η άριστη οργάνωση πρέπει να είναι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα προκειμένου να υπάρχει αρχίσει ανταγωνισμός και στο αγωνιστικό κομμάτι. Τα ΤΑΑ που πασχίζουν, ξοδεύουν και επενδύουν πρέπει να ανταμειφθούν με το κομμάτι του λέοντος από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα που έρχονται στο πρωτάθλημα. Μόνο έτσι θα δοθούν κίνητρα για να προβληματιστούν οι μέτριοι και να γίνουν οι καλοί, καλύτεροι.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.