Παναθηναϊκός Ποδόσφαιρο

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος
Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου
Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος

Παναθηναϊκός ποδόσφαιρο Συχνές ερωτήσεις

Πότε ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού;

Ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1908. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κλαμπ στην Ελλάδα. Ιδρυτής του συλλόγου ήταν ο Γιώργος Καλαφάτης. Συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου, εμπνευσμένος από το άθλημα με την μπάλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ο Πανελλήνιος, ο σύλλογος στον οποίο άνηκε τότε, αποφάσισε να καταργήσει το ποδόσφαιρο κι έτσι ο Καλαφάτης αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο, στον οποίο το ποδόσφαιρο θα είχε πρωτεύοντα ρόλο. Toν ακολούθησαν 35 περίπου ακόμα αθλητές.

Όραμά του ήταν ο νέος σύλλογος να μην έχει βάση απλώς μια συνοικία, αλλά να εκπροσωπεί όλη την Αθήνα και στη συνέχεια να έχει έρεισμα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη συνάντηση για την ίδρυση του Παναθηναϊκού έγινε στο Πολύγωνο.


Σε ποιο γήπεδο αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο;

Η φυσική, η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού είναι το «Απόστολος Νικολαΐδης» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το γήπεδο βρίσκεται στον αριθμό 160 της μεγάλης λεωφόρου, έκανε εγκαίνια στις 8 Μαρτίου του 1922 και μπορεί να φιλοξενήσει 16.000 θεατές. Κατά καιρούς το «τριφύλλι», όμως, χρησιμοποίησε και το ΟΑΚΑ, στο οποίο έχει ζήσει σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές.

Από τη φετινή σεζόν και έπειτα από τέσσερα χρόνια, οι «πράσινοι» επέστρεψαν στο ΟΑΚΑ, αναμένοντας τις εξελίξεις για την περίφημη «διπλή ανάπλαση» και το νέο γήπεδο που έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί στον Βοτανικό.


Πόσες φορές έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός το πρωτάθλημα Ελλάδας;

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει 20 φορές το πρωτάθλημα. Η πρώτη φορά ήταν το 1930 με προπονητή τον Ούγγρο Γιόσεφ Κιούνσλερ και πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Άγγελο Μεσσάρη. Η τελευταία φορά ήταν το 2010, με τον Χενκ Τεν Κάτε να ξεκινά στον πάγκο του «τριφυλλιού» και τον Νίκο Νιόπλια να αναλαμβάνει το πόστο στη συνέχεια. Πρώτος σκόρερ τη σεζόν εκείνη ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ με 23 γκολ.

Τη δεκαετία του 60’, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα, ενώ πήρε τρία ακόμα από το 1969 μέχρι το 1972. Ο σύλλογος έχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα δεκατέσσερα χρόνια, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία του.


Πόσα Κύπελλα Ελλάδας έχει κατακτήσει o παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο;

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει 20 Κύπελλα Ελλάδος. Το πρώτο ήταν το 1940, απέναντι στον Άρη στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει τότε με σκορ των Μπαλτάση, Τριανταφύλλη και Μηγιάκη. Το πιο πρόσφατο Κύπελλο του Παναθηναϊκού ήταν το 2024, όταν νίκησε τον Άρη με 1-0 στον τελικό του Πανθεσσαλικού χάρη σε γκολ του Γιώργου Βαγιαννίδη στη τελευταία φάση του αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός είναι η δεύτερη ομάδα σε κατακτήσεις Κυπέλλων στην Ελλάδα, ενώ έχει φτάσει δύο φορές σε back to back κατακτήσεις: Η πρώτη ήταν τη διετία 1988-1989 και η δεύτερη το 1993 και το 1994. Παράλληλα, ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας 11 φορές.


Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι η παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, όταν και ηττήθηκε από τον Άγιαξ με 2-0. Με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο του και ένα σύνολο σπουδαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, το «τριφύλλι» έκανε μια πορεία που τότε φάνταζε εξωπραγματική, αποκλείοντας τη Ζενές Ες, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, την Έβερτον και τον Ερυθρό Αστέρα, για να ηττηθεί τελικά από τους σπουδαίους Ολλανδούς στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Παράλληλα, το «τριφύλλι» έχει φτάσει δύο φορές στα ημιτελικά του Champions League (1985, 1996), μία φορά στα προημιτελικά (2002) και δύο φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1987 και το 2003.


Ποιοι είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν στην ιστορία του Παναθηναϊκού;

Ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος, πρωταγωνιστής στην πορεία του Γουέμπλεϊ και ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες στην Ιστορία. Ο Διόσκουρός του στην ομάδα εκείνη, Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος είναι πρώτος σκόρερ των Εθνικών πρωταθλημάτων μαζί με τον Θωμά Μαύρο, με 261 γκολ. Ο Δημήτρης Σαραβάκος, που φόρεσε το τριφύλλι για μια δεκαετία σημειώνοντας 187 γκολ, οδηγώντας την IFFHS να τον επιλέξει το 2021 στην καλύτερη ελληνική 11άδα όλων των εποχών.

Ακόμη, ο «τρελός Πολωνός» Κριστόφ Βαζέχα, ο κορυφαίος ξένος όλων των εποχών σε τέρματα και συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, το «αόρατο τείχος» της Εθνικής Βραζιλίας που το 2002 στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με τη Σελεσάο, ο «βιονικός» Γιώργος Καραγκούνης, ο τερματοφύλακας του Γουέμπλεϊ, Τάκης Οικονομόπουλος.


Ποιος είναι ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο;

Ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού είναι ο Ουρουγουανός τεχνικός, Ντιέγκο Αλόνσο. Ο έμπειρος κόουτς έχει κατακτήσει δύο φορές το Champions League CONCACAF, μία φορά το πρωτάθλημα στο Μεξικό, ενώ έχει κάτσει και στον πάγκο της Εθνικής Ουρουγουάης, διαδεχόμενος τον σπουδαίο Όσκαρ Ταμπάρες.

Στο πλευρό του Ντιέγκο Αλόνσο στον πάγκο του Παναθηναϊκού βρίσκονται ο βοηθός Ντιέγκο Γκαμπριέλ Ραμόντι, ο προπονητής φυσικής κατάστασης Νικολάς Μαϊντανά, ο performance coach Γκιγιέρμε Ροντρίγκες, ο αναλυτής Φακούντο Στικ, ο προπονητής τερματοφυλάκων Γιώργος Μουντάκης και ο βοηθός προπονητή φυσικής κατάστασης Δημήτρης Καπράλος.


Ποιος είναι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο;

Ο πρώτος αρχηγός του Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2023-24 είναι ο Φώτης Ιωαννίδης. Ο Έλληνας επιθετικός έδειξε εκπληκτική βελτίωση πέρυσι στον Παναθηναϊκό και ξεκίνησε φέτος τη χρονιά εντυπωσιακά, με ένα υπέροχο γκολ στον ευρωπαϊκό αγώνα κόντρα στη Λανς, συνεχίζοντας να σκοράρει και με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.

Όλο το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε πολύ μεγάλες προτάσεις για τον αρχηγό του, όμως τις απέρριψε όλες και ο Ιωαννίδης θα συνεχίσει να αποτελεί βαρόμετρο για την επίθεση και τη συνολική απόδοση του Παναθηναϊκού και φέτος. Το περιβραχιόνιο επίσης έχουν φορέσει ο Μπαρτ Σένκεφελντ και ο Γιάννης Κότσιρας.


Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του Παναθηναϊκού για την επόμενη σεζόν;

Βασικός στόχος του Παναθηναϊκού κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League, να κάνει το back to back στο κύπελλο και να διακριθεί στην Ευρώπη, κάτι που επίσης έχει λείψει από τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι στο παρελθόν έβλεπαν τον σύλλογο να νικά αντιπάλους-μεγαθήρια και να χαρίζει σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές στον κόσμο της.

Νούμερο ένα στόχος είναι, φυσικά, η επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς έχει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα από το 2010.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες που έχει αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο;

Ο Παναθηναϊκός ως ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, έχει φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, καθώς και δύο φορές στα ημιτελικά του Champions League. Έχει κάνει κι άλλες πορείες, οι οποίες τον έφεραν απέναντι με ομάδες-μεγαθήρια, απέναντι σε αρκετές εκ των οποίων κατάφερε να πάρει θετικά αποτελέσματα.

Κάποια από τα κορυφαία κλαμπ που έχει αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στις ευρωπαϊκές του πορείες είναι: Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Ίντερ, η Παρί Σεν Ζερμέν, ο Άγιαξ, η Μαρσέιγ, η Μπάγερ Λεβερκούζεν, καθώς και άλλες ακόμα που έχουν τεθεί αντιμέτωπες με το «τριφύλλι».


Πόσους τίτλους έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο;

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει είκοσι πρωταθλήματα, είκοσι κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ, ένα βαλκανικό Κύπελλο.


Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί χορηγοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού;

Ο Παναθηναϊκός έχει συνάψει κάποιες σημαντικές εμπορικές συμφωνίες. Η Stoiximan βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της φανέλας του, η Cosmote TV αποτελεί το δίκτυο που έχει τα δικαιώματά του, η Adidas τον προμηθεύει με αθλητικό προϊόν ένδυσης ενώ σημαντικές είναι και οι χορηγίες των Nikas, Avance αλλά και η συνεργασία με τον όμιλο ΥΓΕΙΑ.