Πόσο καλά γνωρίζεις τα ηφαίστεια της Ελλάδας; (quiz)

Πόσο καλά γνωρίζεις τα ηφαίστεια της Ελλάδας; (quiz)
Σίγουρα, στο άκουσμα της λέξης «ηφαίστειο», οι συνειρμοί των περισσότερων είναι απλώς καταστροφικοί...

Και πως θα μπορούσαν να είναι κάτι διαφορετικό, όταν μία μόνο έκρηξη ενός ηφαιστείου θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθρια σε όσους βρίσκονται εντός του βεληνεκούς της λάβας, της τέφρας και των τοξικών αερίων που συνοδεύουν κάθε έκρηξη.

Κι αν στην δική μας γειτονιά, το ενδιαφέρον των επιστημόνων μονοπωλείται σχεδόν αποκλειστικά από την Αίτνα της Σικελίας, ωστόσο μία πληθώρα ηφαιστείων (ενεργών κι ανενεργών) στον ελλαδικό χώρο συγκινεί όσους έχουν κάνει τρόπο ζωής την παρατήρηση και την εξέταση των ηφαιστείων που κατά το παρελθόν άλλαξαν ριζικά τον ελλαδικό χώρο και τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Από την Νίσυρο μέχρι τα Μέθανα κι από την Σαντορίνη και την Μήλο μέχρι την μακρινή Λήμνο, οι κοιμώμενοι γίγαντες της ελληνικής γης εξακολουθούν να συναρπάζουν τους φανατικούς του είδους και να τρομάζουν όσους σκέφτονται τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης μελλοντικής έκρηξης.

Για αυτούς τους λόγους, ετοιμάσαμε ένα κουίζ γεμάτο με... λάβα και κρατήρες με σκοπό να γνωρίσετε μαζί μας τα ελληνικά ηφαίστειο, την εκρηκτική ιστορία τους και το ενδεχομένως ακόμα πιο εκρηκτικό μέλλον τους...

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος