Ο Χειμώνας ήρθε (επιτέλους)!

Βασίλης Τσίγκας
Ο Χειμώνας ήρθε (επιτέλους)!
Ο Βασίλης Τσίγκας βάζει κάτω τα όσα έγιναν στο μυθικό τελευταίο επεισόδιο της έκτης σεζόν και ευχαριστεί από καρδιάς τους δημιουργούς της!

SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT! SPOILER ALERT!

*Πλέον το έχετε μάθει όλοι. Χάρη στα κανάλια Novacinema αποφεύγετε τα spoilers, γιατί βλέπετε τα επεισόδια του Game of Thrones σε ταυτόχρονη μετάδοση με την Αμερική αποκλειστικά κάθε Κυριακή βράδυ! Και μάλιστα, αν δε θέλετε να ξενυχτήσετε, με τη νέα λειτουργία τα γράφετε και πατάτε το play όποτε εσείς θέλετε!

Οφείλω να εξηγήσω για ποιο λόγο, νιώθω πως πρέπει να ευχαριστήσω τους κ.κ. Μπένιοφ και Βάις. Γιατί έπειτα από έξι σεζόν θανάτων, σεναρίων και υποσεναρίων, ιστοριών και ιστοριών και ιστοριών, όλα όσα έχουμε δει, λιώνοντας στους καναπέδες μας, βγάζουν νόημα!

Μπορεί να το θεωρείτε δεδομένο, αλλά στην τηλεόραση δεν είναι. Εδώ καλά-καλά δεν είναι δεδομένο στον κινηματογράφο. Πόσες σειρές έχετε δει, που χάθηκαν στη διάρκειά τους και στο τέλος δεν έβγαλαν κανένα νόημα; Πολλές; Πάρα πολλές, θα σας απαντήσω εγώ. Το Game of Thrones, όμως, αποδεικνύει πως δεν είναι μια τέτοια σειρά.

Βεβαίως, βοηθάει σε αυτό πως τα πάντα είναι χτισμένα εδώ και δεκαετίες από τον Τζορτζ Αρ Αρ Μάρτιν. Αλλά και πάλι. Χρειάζεται ταλέντο, υπομονή και άπειρη δουλειά για να φτιάξεις ένα τέτοιο επεισόδιο, σαν το τελευταίο της έκτης σεζόν.

Αυτό το 70λεπτο, μας χάρισε πολλές σπάνιες στιγμές ολοκλήρωσης, ως θεατές! Ήταν λες και οι δημιουργοί τήρησαν όλες τις υποσχέσεις που μας είχαν κάνει εδώ κι έξι χρόνια! Όλα αυτά που βλέπαμε και υποθέταμε και περιμέναμε, έγιναν! Και όλα αυτά, εγώ θεωρώ πως μεταφορικά περικλείονται στην ατάκα της Σάνσα προς τον Τζον: «Ο χειμώνας ήρθε». Πράγματι, έξι σεζόν ακούμε πως ο χειμώνας έρχεται και περιμένουμε, παρακολουθούμε, υποθέτουμε. Τέλος όλα αυτά. Τώρα, ο χειμώνας ήρθε! Τώρα, θα παίξουμε επιτέλους το παιχνίδι των θρόνων!

Ας δούμε, όμως, όσα έγιναν στο τελευταίο επεισόδιο της έκτης σεζόν του Game of Thrones!

Σέρσεϊ ftw!

Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε από το Κινγκς Λάντινγκ. Εκεί, όπου για μένα ολοκληρώθηκε μια και καλή η πλήρης μεταμόρφωση της Σέρσεϊ. Αυτό που ήθελε από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, έγινε πραγματικότητα κι έγινε κυριολεκτικά με ένα «μπαμ».

Η Σέρσεϊ ήθελε πάντα να κάτσει στον θρόνο. Συμβιβαζόταν, όμως, με το να κάτσουν τα παιδιά της κι αυτή να κινεί τα νήματα από πίσω. Τέλος όλα αυτά. Η συγκλονιστικότερη στιγμή του sub-plot της Σέρσεϊ ήταν η παγωμάρα στο βλέμμα της, όταν κοίταξε το πτώμα του Τόμμεν. Εκεί πια καταλάβαμε, ότι η βασιλομήτωρ είχε πεθάνει οριστικά και τη θέση της είχε πάρει η Βασίλισσα.

Το επεισόδιο, λοιπόν, ξεκινάει με την πολύκροτη (sic) δίκη των Λόρας και Σέρσεϊ στο Σεπτ. Πρώτος, ο αδερφός της Μάρτζορι, ο οποίος, για να ξεμπερδεύουμε, παραδέχεται όλες του τις αμαρτίες στον Αρχισπουργίτη, αποκηρύσσει όλα του τα αξιώματα στο Χάιγκαρντεν και γίνεται κι αυτός σπουργίτης.

Και περιμένουμε τη Σέρσεϊ. Και τον Τόμμεν, ο οποίος τη στιγμή που κάνει να κινήσει προς το Σεπτ, σταματιέται από το Βουνό, ενώ η Σέρσεϊ παρακολουθεί από τη μπαλκονάρα της και με το κρασάκι της το Σεπτ. Εκεί, η Μάρτζορι αρχίζει και καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά, σπάει επιτέλους την περσόνα της θεούσας και λέει στον Αρχισπουργίτη πως η Σέρσεϊ δεν θα έρθει ποτέ. Αυτός στέλνει τον ξάδερφο Λάνσελ να βρει τη Σέρσεϊ και από εκεί ξεκινάει όλο γαϊτανάκι.

Ο Λάνσελ ενώ κινεί προς το Ρεντ Κιπ, βλέπει ένα παιδάκι στο δρόμο. Το ακολουθεί. Παράλληλα, βλέπουμε τον Παϊσέλ να έχει ξεμπερδέψει με μία ακόμα κοπελιά (μπελαλής ο Παϊσέλ, να το παραδεχθούμε) κι ενώ πηγαίνει προς το Σεπτ, τον επισκέπτεται ένα ακόμη παιδάκι και τον πηγαίνει στο υπόγειο του Φρανκεστάιν, όπου τον σφάζουν καμιά δεκαριά σπουργιτάκια.

Ο Λάνσελ κάνει έρπινγκ σε κάτι υπόγεια, μέχρι που τον σφάζει κι αυτόν το παιδάκι που κυνηγούσε κι ενώ πεθαίνει, καταλαβαίνει πως βρίσκεται ανάμεσα σε εκατοντάδες βαρέλια πράσινου υγρού πυρ, που είναι έτοιμα να εκραγούν μόλις λιώσουν δύο κεράκια. Κάνει την προσπάθειά του, αλλά μάταια.

Η εξαέρωση του Αρχισπουργίτη και των λοιπών στο Σεπτ ήταν εντυπωσιακή, καταπράσινη και λυτρωτική για τη Σέρσεϊ, η οποία παρακολούθησε από ασφαλή απόσταση το σχέδιό της να πηγαίνει κατά γράμμα. Εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια. Τα όσα έγιναν στο Σεπτ παρακολούθησε και ο Τόμμεν, ο οποίος αντιλαμβανόμενος εκείνη την ώρα πως η μάνα του κατέστρεψε τα όσα πίστευε και αγαπούσε, βουτάει από το παράθυρο.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, πέθαναν οι εξής: Τόμμεν, Μάρτζορι, Αρχισπουργίτης, μπαμπάς Ταϊρέλ, Λάνσελ, Λόρας, Παϊσέλ, όλοι οι φανατικοί, ο θείος της Σέρσεϊ και καμιά κατοσταριά άνθρωποι αγνώστου ταυτότητας! Και τώρα, ποιος θα κάτσει στον θρόνο;

Η Σέρσεϊ, φυσικά, η οποία πλέον φοράει ένα εξαιρετικό μαύρο φόρεμα-πανοπλία και είναι δεδομένο πως εξελίσσεται (αν δεν είναι ήδη) σε Mad Queen. Την στέψη της παρακολούθησε και ο Τζέιμι, ο οποίος μόλις είχε αφιχθεί στο Κινγκς Λάντινγκ και απ’ τα διόδια της Εθνικής, είδε πως έλειπε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της πόλης.

Οι δυο τους αντάλλαξαν μόνο ένα βλέμμα, όμως στα μάτια του Τζέιμι ήταν φανερή η δυσφορία, ο πόνος, η δυσπιστία και η συνειδητοποίηση πως η γυναίκα που αγαπάει, δεν είναι πια εδώ.

Μπόνους σκηνή: Είπαμε πως πέθαναν όλοι οι φανατικοί, αλλά δεν είναι αλήθεια. Η Σέρσεϊ κράτησε τη Shame-shame-shame, τη φυλάκισε σε ένα μπουντρούμι, σε έναν καταπληκτικό μονόλογο της εκμυστηρεύθηκε όλα της τα μυστικά και την άφησε στα… χέρια του Βουνού για να την κάνει ό,τι θέλει. Είδαμε και φάτσα Βουνού!

Αυτός ο μονόλογος της Σέρσεϊ είναι ουσιαστικά η λύτρωσή της. Εκεί πλέον, ολοκληρώθηκε η μεταμόρφωσή της…

Ά-Ά-Άρια!

Αφού αναφερθήκαμε στον Τζέιμι, ας δούμε τι έγινε και στους Δίδυμους Πύργους. Προτού, λοιπόν, ο Βασιλοσφαγέας φτάσει στο Κινγκς Λάντινγκ, παραβρέθηκε στο δείπνο γιορτής του Γουόλτερ Φρέι για να επινίκεια της κατάκτησης του Ρίβεραν.

Εκεί, άκουσε τον γέρο να λέει πόσο μεγάλος κατακτητής είναι, μπλα μπλα μπλα. Καθόλη τη διάρκεια της σκηνής, ο σκηνοθέτης εστίαζε συνεχώς σε μια κοπελίτσα-γκαρσόνα, που κόζαρε τον Τζέιμι. Λίγα λεπτά μετά, μάθαμε γιατί.

Αφού έφυγαν οι Λάνιστερ και άδειασε το δωμάτιο (το ίδιο δωμάτιο, στο οποίο έγινε και ο Κόκκινος Γάμος), η κοπελίτσα σέρβιρε στον γεροξεκούτη Φρέι κρεατόπιτα. Ο Φρέι, αφού της έπιασε τα οπίσθια, τη ρώτησε πού είναι οι γιοι του κι αυτή του απαντάει πως μόλις τους έφαγε! Μετά βγάζει τη μάσκα της, αρπάζει τη Βελόνα και του σκίζει το λαιμό!

Η Άρια είναι εδώ, ενωμένη δυνατή σαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, βρίσκεται στο Γουέστερος και είναι σε αποστολή. Θυμηθείτε, πως στη λίστα της βρίσκονται η Σέρσεϊ και το Βουνό και πραγματικά μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ πως δεν θα είναι αυτή που θα τους σκοτώσει!

Ο (νέος) Βασιλιάς του Βορρά!

Στο Βορρά είχαμε τα άλλα επινίκεια, αυτά για τη δολοφονία του Ράμσεϊ και την κατάκτηση του Γουίντερφελ. Μέχρι, όμως, να φτάσουμε στη γιορτή, συνέβησαν πολλά. Πρώτα απ’ όλα, ο Ντάβος κατηγόρησε ευθέως τη Μελισάνδρη για τη δολοφονία της Σιρίν. Η κόκκινη ιέρεια παραδέχθηκε τη «θυσία» μπροστά στον Σνόου, ο οποίος σε μια κίνηση Πόντιος Πιλάτος, ούτε τη σκότωσε, ούτε τη συγχώρεσε. Απλά, την άφησε να φύγει προς το Νότο.

Επίσης, είχαμε τετ-α-τετ Σάνσα-Μπέιλις, όπου ο Μικροδάχτυλος αναλύει το σχέδιό του, το οποίο περιλαμβάνει αυτόν στον Θρόνο και τη Σάνσα δίπλα του. Της λέει ότι την αγαπάει, πάει να τη φιλήσει, αλλά τρώει μια εξαιρετική χυλόπιτα! Μπράβο, κοπελιά!

Λίγα λεπτά πριν, η Σάνσα με τον Σνόου διαφωνούσαν στο ποιος πρέπει να είναι τώρα ο Άρχοντας του Γουίντερφελ. Την απάντηση τελικά έδωσε η μικρή θεά Λιάνα Μόρμοντ, η οποία έβαλε στη θέση τους όλους τους Άρχοντες του Βορρά, υποστηρίζοντας τον Τζον. Τζορτζ Αρ Αρ Μάαρτιν, μην τολμήσεις να την ακουμπήσεις αυτή την πιτσιρίκα!

Με μια εκπληκτική αλληλουχία παραδοχής δειλίας, όλοι οι Άρχοντες του Βορρά προσφέρουν το σπαθί τους στον Τζον, φωνάζοντας «Βασιλιάς του Βορρά», «Βασιλιάς του Βορρά»! Όλοι, φυσικά, εκτός από τον Μπέιλις, ο οποίος παρακολουθεί από μια γωνία την όλη σκηνή, καρφώνοντας συνεχώς με το βλέμμα του τη Σάνσα.

Απλά, να έχουμε υπόψην, ότι όσοι στέκονται ανάμεσα στον Μικροδάχτυλο και το σχέδιό του, συνήθως δεν έχουν καλό τέλος.

Ε-Π-Ι-Τ-Ε-Λ-Ο-Υ-Σ!!!

Όλα καλά και άγια με τα όσα είδαμε στο Γουέστερος, αλλά το πραγματικό win του επεισοδίου ήταν στο Έσσος. Αυτή η υπόσχεση που λέγαμε στην αρχή. Απ’ τη στιγμή που η Νταϊνέρις «γέννησε» τους δράκους της μέσα στη φωτιά, περιμέναμε αυτή την αναθεματισμένη στιγμή. Και ήρθε (λιγμ, λιγμ, κλαψ κλαψ)!!!

Η Ντάνι πήρε τους Ντοθράκι, τους Άσπιλους, το στόλο των Γκρέιτζοϊ και όχι μόνο, τους δράκους της, τη Μισάντεϊ, τον Σκουληκομυρμηγκότρυπα, τον Βάρις και τον Τίριον και Ε-Π-Ι-Τ-Ε-Λ-Ο-Υ-Σ ξεκίνησε για το Γουέστερος! Ποιον άφησε πίσω; Τον δύσμοιρο τον Ντάααριο Ναχάρις, τον εραστή της (τι να τον κάνουμε πλέον, όταν υπάρχει η Γιάρα!). Η δικαιολογία ήταν ότι πρέπει κάποιος να κρατήσει την ειρήνη στο Μιρίν. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι υπάρχει περίπτωση να πρέπει να παντρευτεί κάποιον στο Γουέστερος και τι να τον κάνει τον Ντάααριο τότε;

Μπούρδες, όπως ψυχρά παραδέχτηκε λίγα λεπτά μετά στον Τίριον. «Δεν ένιωσα τίποτα, που άφησε πίσω έναν άνδρα που με αγαπούσε», είπε. «Μόνο ανυπομονησία να τελειώνει η κουβέντα», πρόθεσε! Έτσι!

Αυτή η κουβέντα με τον Τίριον έκρυβε πολλά μικρά διαμάντια, ειδικά από την πλευρά του νάνου, ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του παραδέχθηκε ότι πιστεύει σε κάτι κι αυτή είναι η Νταϊνέρις, η οποία με τη σειρά της τον έκανε κι επίσημα Χέρι της Βασίλισσας!

Πιο πάνω αναφέραμε ότι ο στόλος της Νταϊνέρις δεν αποτελείται μόνο από τα καράβια των Γκρεϊτζόι. Κι αυτό γιατί είχαμε στο ενδιάμεσο μια μοναδική σκηνή εντός λεπτού στο Ντορν. Εκεί, η Ολένα, η μοναδική Ταϊρέλ που έχει απομείνει, φιλοξενείται από την Ελάρια και τον… Βάρις (ΟΚ, τα timeline των ιστοριών ήταν φανερό πως δεν συμβαδίζουν, εδώ έγινε… ολοφάνερο)!

Αφού η Ολένα «σκούπισε» τα φιδάκια της Ελάρια, συμφώνησε τελικά να την ακολουθήσει στον πόλεμο εκδίκησης ενάντια στους Λάνιστερ, υπό το σήμα των Ταργκάριεν!

Προσέξτε λίγο τι στρατό έχει μαζέψει η Νταϊνέρις: Ντοθράκι, Ταϊρέλ, Μαρτέλ, Άσπιλλοι, Γκρέιτζοι και τρεις δράκοι!!! Μιλάμε για έπος! Άντε να βρει αντίσταση αυτή η κοπέλα στο Γουέστερος!

Ο Σαμ στην Ολντ Τάουν!

Ο Σαμ έφτασε στην Ολντ Τάουν. Μπήκε στην Ακρόπολη. Είδε την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του σύμπαντος. Συγκινήθηκε.

?+L=J

Και αφήσαμε για το τέλος, αυτό που όλοι ξέραμε πάνω-κάτω εδώ και καιρό. Είχαμε και Μπραν σε αυτό το επεισόδιο-μαμούθ! Ο Κοράκης με τα τρία μάτια πλέον, μαζί με την συνοδοιπόρο του και τον Μπέντζεν, φτάνουν λίγο έξω από το Τείχος. Εκεί, ο Μπέντζεν μας λέει ότι δεν μπορεί να το περάσει, γιατί είναι φτιαγμένο (και) από μαγεία και οι νεκροί δεν μπορούν να το περάσουν!

Ανοίγω μικρή παρένθεση SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER: Ο μύθος λέει ότι στα θεμέλια του τείχους, κοιμάται ένας παγωμένος δράκος! Αν αυτό το πράγμα είναι αλήθεια, μιλάμε ότι θα πρόκειται για το υπέρ-έπος των επών, έτσι και ξυπνήσει! Κλείνω μικρή παρένθεση SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER.

Εκεί που κάθισε ο Μπραν, υπάρχει ένα δέντρο που δακρύζει και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει upload στο χωροχρόνο. Και φτάνουμε ξανά στον νεαρό Νεντ, έξω από το πύργο, όπου βρίσκεται η Λιάνα Σταρκ.

Ο Νεντ τρέχει να τη βρει και τη βλέπει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, μέσα στα αίματα! Είναι έτοιμη να πεθάνει, το ξέρει και τον βάζει να της υποσχεθεί κάτι! Το λέει! Και το ξαναλέει! «Υποσχέσου το! Δεν πρέπει να το μάθει ο Ρόμπερτ (σ.σ. Μπαράθεον)». Τι δεν πρέπει να μάθει ο Ρόμπερτ; Ότι φυσικά, η Λιάνα έχει παιδί (δεν μας είπαν ξεκάθαρα με τον Ρέγκαρ, αλλά come on, ΟΚ, το πιάσαμε το υπονοούμενο)! Και τσουπ, εμφανίζεται o baby Τζον στην αγκαλιά του Νεντ.

Η αλήθεια είναι όποιος δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με το Game of Thrones από άποψη θεωριών, πρέπει να έπαθε μεγάλο ντουβρουτζά. Για όλους τους υπόλοιπους, δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά μια γλυκιά αίσθησης επιβεβαίωσης, ένα μεγάλο thumbs up σε όλους μας που το είχαμε ψιλιαστεί εδώ και καιρό!

Η λογική λέει ότι ο Μπραν θα συναντήσει την επόμενη σεζόν τον Τζον στο Γουίντερφελ κι εκεί θα του το αποκαλύψει. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον η αντίδραση του Σνόου, αλλά και της Σάνσα!

Μέχρι του χρόνου, καλή υπομονή σε όλους μας!