Να μην κάνει το λάθος του Παναθηναϊκού

Να μην κάνει το λάθος του Παναθηναϊκού

Γιάννης Σερέτης
Να μην κάνει το λάθος του Παναθηναϊκού

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την προοπτική του Ολυμπιακού στο εφετινό Εuropa League, τα «Βουκουρέστι ερχόμαστε» και το… παράδειγμα προς αποφυγή του προπέρσινου Παναθηναϊκού.

* Πόρτο, Ουντινέζε, Λάτσιο, Αγιαξ (μ΄αυτή τη σειρά): ήταν η τετράδα των αντιπάλων που καλό θα ήταν να αποφύγει ο Ολυμπιακός. Όχι ότι δεν θα είχε με καθεμιά απ΄ αυτές δικό του το 50%, αλλά σε κάθε περίπτωση άλλο να αντιμετωπίζεις την πρωτοπόρο του Καμπιονάτο ή την κάτοχο της κούπας, άλλο την Ρουμπίν Καζάν. Όχι, δεν είναι εύκολη η κλήρωση του πρωταθλητή. Εύκολη μπορεί να την κάνει ο ίδιος όταν έρθει η ώρα. Είναι πιο ποιοτικός συνολικά και έχει μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο του από τους Ρώσους, οι οποίοι από την άλλη πλευρά έχουν θαρρώ καλύτερη «χημεία» και εξίσου σκληρή έδρα με το «Γ. Καραϊσκάκης» (σίγουρα θα παρακολουθήσει ο Βαλβέρδε το Ρουμπίν – Τότεναμ, στο οποίο είχαν «πατήσει» τα δευτερότριτα των Αγγλων). Η κλήρωση είναι ικανοποιητική και στην περίπτωση που προκριθούν οι Ερυθρόλευκοι. Διότι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να υποτιμήσουν την διψασμένη και εκρηκτική από τη μέση και μπροστά αλλά προβληματική στην αμυντική λειτουργία της Μέταλιστ, η οποία είναι ακλόνητο φαβορί στο ζευγάρωμά της με την Σάλτσμπουργκ.

* Το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό είναι να αποφύγει το λάθος που έκανε ο Παναθηναϊκός πριν από δύο χρόνια, σε μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που τού παρουσιάστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια για να φτάσει πολύ ψηλά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Να ξεχάσει τα σημερινά «Βουκουρέστι ερχόμαστε» που μου προκαλούν γέλιο διότι αναφέρονται σε μια ομάδα η οποία ιστορικά είναι η τρίτη ελληνική σε ευρωπαϊκές επιτυχίες πίσω από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (μια φορά σε ημιτελικό, τρεις φορές στον προημιτελικό, από μία σε όλες τις διοργανώσεις!), για μια ομάδα της οποίας οι φίλοι ακόμη θυμούνται και σιχτιρίζουν τον αέρα και τον Κόντε, για μια ομάδα που έχει φτάσει μόνο μέχρι τους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης κι’ αυτό δύο φορές όλες κι όλες (Κύπελλο Κυπελλούχων και Τσάμπιονς Λιγκ).

* Το έχω επαναλάβει δεκάδες φορές. Ο Ολυμπιακός (ειδικά αυτός!) και ο Παναθηναϊκός δεν «μεγαλώνουν» , δεν «ψηλώνουν» με έναν επιπλέον «εγχώριο» τίτλο. Μεγαλώνουν, καταξιώνονται, δίνουν λάμψη στο brand name τους, ισχυροποιούν το status τους και την εμπορικότητά τους κυρίως από τις ευρωπαϊκές νίκες και πορείες. Ο Παναθηναϊκός το έκανε το χοντρό σφάλμα πρόπερσι. Ηταν η «ψύχωση» για το πρωτάθλημα… Μην νομίζετε ότι είχε «χτυπήσει» το πρώτο ματς με τη Ρόμα με όλες του τις δυνάμεις, όλο του το κέφι, το 100% των πάντων μέσα στην ομάδα. Του «έκατσε» εκείνο το 3-2 εναντίον της πιο φορμαρισμένης ευρωπαϊκής ομάδας εκείνο το δίμηνο. Το πάλεψε σοβαρά στη ρεβάνς και έγραψε

ιστορία με τη νίκη στη Ρώμη. Και μετά; Αρχισαν τα «Αμβούργο ερχόμαστε». Γιατί; Διότι η τύχη του είχε χαμογελάσει πλατιά!

* Διότι η 15άδα των υποψήφιων αντιπάλων του στο Europa League περιείχε Αντερλεχτ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα, Βέρντερ Βρέμης, Φούλαμ, Αμβούργο, Γιουβέντους, Λιλ, Λίβερπουλ, Μαρσέιγ, Ρουμπίν Καζάν, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Βαλένθια, Βόλφσμπουργκ και εκείνος είχε «σταυρώσει» με την Σταντάρ Λιέγης! Ψύχωση+υποτίμηση+αμυντικά λάθη+προπονητικά λάθη (Σαλπιγγίδης πάγκο, Ρουκάβινα ενδεκάδα!!!!!)= 1-3 από την Σταντάρ Λιέγης των 4 παικτών (Γιοβάνοβιτς, Μποκανί, Ντε Καμάργκο, Βίτσελ) και άντε γειά!!! Ξεχάστηκε στους περισσότερους με το νταμπλ και το όνειρα για κυριαρχία του πολυμετοχικού. Ηταν σπουδαία ευκαιρία, στον τελικό έφτασαν Ατλέτικο Μαδρίτης και Φούλαμ, με νικητές τους Ισπανούς…

* Ο Ολυμπιακός καλείται να αποφύγει όλα αυτά τα «πράσινα» σφάλματα. Όχι να «θυσιάσει» το πρωτάθλημα. Αλλά να μην «θυσιάσει» το Europa League! Oταν έρθει η ώρα, να τα δώσει όλα για μια μεγάλη μάχη με την Ρουμπίν και μια δεύτερη μεγάλη μάχη με τη Μέταλιστ. Σοβαρά. Δυνατά. Πειθαρχημένα. Χωρίς υπερβολές και «τρέλες». Με όλο του το πάθος και όλη του τη δίψα. Εχει βάθος στο ρόστερ, έχει ποιότητα, έχει χαρακτήρα ομάδας που μπορεί να παίρνει πλέον εκτός έδρας αποτελέσματα. Και πρέπει να έχει ως «οδηγό» το 0-1 με την Μαρσέιγ και το 3-1 με την Ντόρτμουντ, όχι τις δυο αναμετρήσεις με τα δευτερότριτα της Αρσεναλ!

* Οσο για εκείνους που βλέπουν από τώρα το… Βουκουρέστι; Δικαίωμά τους. Θα πρέπει, όμως, όντες σχεδόν σίγουροι για την πρόκριση του Ολυμπιακού, να κοιτάζουν και λίγο πιο πέρα. Διότι αν οι δύο Μάντσεστερ δώσουν περιθώρια, και η Πόρτο και ο Αγιαξ μπορούν να τους κάνουν τη ζημιά! Όχι, η Στόουκ Σίτι δεν μπορεί με την Βαλένθια…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα