«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε προπόνηση και οι συμπολίτες μας να πολεμούν τη φωτιά»

Άκης Κατσούδας
Οι ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού βοήθησαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

bet365

To Gazzetta μίλησε με τον αρχηγό του Πανθρακικού, Βασίλη Αντωνιάδη, ο οποίος μαζί με μερικούς ακόμη συμπαίκτες του ανέβηκαν στο βουνό και βοήθησαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ακούει καίει στη Θράκη.

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει τις τελευταίες μέρες, η φωτογραφία των ποδοσφαιριστών της ομάδας του Πανθρακικού που άφησαν τα γήπεδα και ανέβηκαν στα βουνά προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της ισχυρής πυρκαγιάς που κατακαίει την περιοχή εδώ και αρκετές ημέρες.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Αντωνιάδης. «Έχουμε μια ομαδική συνομιλία με τους συμπαίκτες μου που γράφουμε για διάφορα καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν. Όταν, λοιπόν, πληροφορήθηκα πως η προπόνηση αναβλήθηκε, έστειλε ένα μήνυμα και τους είπα πως θα πάω να βοηθήσω στις φωτιές. Μου απάντησαν κατευθείαν ορισμένοι συμπαίκτες μου. Φορτώσαμε ένα αμάξι πέντε άτομα και φύγαμε» σημειώνει.

Φτάνοντας στο σημείο, ήρθαν σε άμεση επικοινωνία με τους πυροσβέστες που δρούσαν στην περιοχή και έπιασαν δουλειά. Η ευθύνη της ήταν πολύ συγκεκριμένη: να πάρουν τους σωλήνες, να τους ανεβάσουν ψηλά στο βουνό και να τους ενώσουν, προκειμένου οι πυροσβέστες να έχουν πρόσβαση σε ακόμη περισσότερο νερό για να κατασβήσουν τις εστίες.

«Τα ματιά μας δάκρυζαν, δεν μπορούσαμε να εισπνεύσουμε καθαρό αέρα»

Η πορεία ήταν ιδιαίτερα επίπονη, όπως σημειώνει ο Βασίλης Αντωνιάδης. «Ο καθένας μας πήρε στην πλάτη από ένα σωλήνα δύο μέτρων. Και δεν ήταν μόνο το βάρος. Το βουνό γλιστρούσε, πέφταμε, χτυπούσαμε. Τα μάτια μας δάκρυζαν, κοκκίνιζαν. Δεν μπορούσαμε να εισπνεύσουμε καθαρό αέρα. Και μέσα σε όλα, φοβόμασταν για τη ζωή μας γιατί έπαιρναν από το πουθενά γύρω μας φωτιά μεγάλα δέντρα».

Οι εικόνες που αντίκρισε του έχουν μείνει καρφωμένες στο μυαλό. Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που έβλεπε κάτι τέτοιο με τα μάτια του. «Είναι μια εμπειρία που δεν θα ήθελα να ξαναζήσω ποτέ. Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεσαι τόσο κοντά σε μια φωτιά. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια βλέπαμε τις φωτιές από την τηλεόραση. Μας έχει σοκάρει. Να αντικρίζεις κόσμο να χάνει το σπίτι του, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, μέσα σε μερικά λεπτά» εξηγεί ο Βασίλης Αντωνιάδης.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, όμως, και το μεγάλο σοκ, ο ίδιος επισημαίνει πως ήταν χρέος του να το κάνει. «Η ιδιότητα του ποδοσφαιριστή μπαίνει σε τελευταία μοίρα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είμαστε, δεν είμαστε, ποδοσφαιριστές, πρέπει να πάμε να βοηθήσουμε γιατί είμαστε νέα παιδιά. Δεν μπορούσαμε, δηλαδή, να κάνουμε προπόνηση και οι συμπολίτες να πολεμούν τη φωτιά» προσθέτει.

«Δεν περιμέναμε ότι θα συμβεί όλο αυτό με τη φωτογραφία»

Τώρα, όσον αφορά, τη δημοσιότητα που πήρε η περίπτωσή τους, είναι κάτι που, όπως σημειώνει, δεν περίμενε ποτέ ότι θα συμβεί. «Εμείς δεν ανεβάσαμε πουθενά τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Δεν θέλαμε να βρεθεί ούτε ένας που να μας πει πως ήμασταν εκεί για να παίξουμε με τον πόνο του άλλου. Τη βγάλαμε για να θυμόμαστε τη στιγμή και την στείλαμε στην ομαδική συνομιλία. Δεν περιμέναμε ότι θα την πάρει κάποιος, θα τη δημοσιεύσει και θα πάρει όλη αυτή τη διάσταση. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας».

Ο ίδιος πια βρίσκεται στην πόλη. Οι προπονήσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεστικό. Προετοιμασία, Κύπελλο Ελλάδος και ύστερα πρωτάθλημα. Η ομάδα, η οποία κάποτε φιγούραρε στα σαλόνια της Super League, πέρασε μια δύσκολη περίοδο αλλά πια δείχνει να επιστρέφει.

Την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν πρόκειται να αγωνιστεί στη Football League, με τον κορμό της να αποτελείται κατά βάση από νέους ποδοσφαιριστής της περιοχής και μερικούς φοιτητές. Ο Βασίλης Αντωνιάδης είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της ομάδας. Γνωρίζει, όμως, πως ανά πάσα στιγμή, μπορεί να βγάλει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ανέβει πάλι στα βουνά να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Γιατί αυτό, όπως εξηγεί, «είναι το χρέος του».

@Photo credits: Panthrakikos FC / Facebook Page
 

Τελευταία Νέα