Αινείας 2020: Ποια είναι η ακαδημία που έστειλε τον Μυλόπουλο στην Άλκμααρ

Αινείας 2020: Ποια είναι η ακαδημία που έστειλε τον Μυλόπουλο στην Άλκμααρ

Γιώργος Μανταίος
''

bet365

Ο ρόλος του Απόστολου Μαστρανέστη και ένα νέο μοντέλο ακαδημίας που ανατέλλει στη Θεσσαλονίκη.

Η τεχνογνωσία υπάρχει. Το μόνο που μένει, είναι να αξιοποιηθεί προς όφελος του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου. Αυτό φαίνεται πως έχει καταφέρει η ακαδημία «Αινείας 2020» στη Θεσσαλονίκη, που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρουσιάζει έργο στις υποδομές και αποτελεσματικότητα στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών.

Αφορμή για την επικοινωνία μας με τους υπευθύνους του Αινεία στάθηκε η μετακίνηση ενός νεαρού στην Άλκμααρ, κατόχου του τίτλου του Youth League. Ο Μάριος Μυλόπουλος (2007) εντάχθηκε στην Κ17 του ολλανδικού συλλόγου, αλλά το πρωτοφανές στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπέγραψε άμεσα επαγγελματικό συμβόλαιο. Ένας ποδοσφαιριστής από συνοικιακή ακαδημία να γίνεται επαγγελματίας σε σύλλογο που φημίζεται για το Youth Scouting, είναι πολύ σπάνιο.

Κι όμως, για τον επικεφαλής του Αινεία, Απόστολο Μαστρανέστη, δεν είναι πρωτόγνωρη εμπειρία!


Πρόκειται για έναν προπονητή που έχει γράψει άπειρα... χιλιόμετρα στην εκπαίδευση και ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών και έχει βιώσει περίπτωση αντίστοιχη με του Μυλόπουλου. Ήταν το 2015 όταν ο 16χρονος Βαγγέλης Παυλίδης μετακινήθηκε από τους «Μπέμπηδες» της Θεσσαλονίκης στη Μπόχουμ και ακολούθησε μια σπουδαία πορεία που τον έχει οδηγήσει στην κορυφή της επίθεσης της εθνικής Ελλάδας.

Ο Μαστρανέστης ήταν από παλιά προπονητής στους «Μπέμπηδες», της πολύ γνωστής ακαδημίας του Παναγιώτη Κερμανίδη, στον οποίο οφείλει πολλά. Μέσα από τα τμήματά της και υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου κόουτς, έχουν εξελιχθεί ποδοσφαιριστές όπως τα αδέλφια Τσιγγάρα, ο Άγγελος (Παναιτωλικός) και ο Χάρης (ΠΑΟΚ), ο Δεληγιαννίδης (Πανσερραϊκός), ο Τσιακμάκης (Ατρόμητος) και πολλοί άλλοι που αγωνίζονται σε μικρότερες κατηγορίες ή συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε ακαδημίες των ΠΑΕ.
Το 2020 ο Μαστρανέστης πήρε μια μεγάλη απόφαση στην πιο δύσκολη –όπως αποδείχθηκε- συγκυρία. Να αναλάβει τον Αινεία, ένα σωματείο που βρισκόταν υπό διάλυση και είχε μόλις 21 ποδοσφαιριστές στις ακαδημίες του.

Σεπτέμβριο του 2020 έκλεισε η συμφωνία, Νοέμβριο του 2020 έκλεισε η... ακαδημία!

Ήταν η εποχή του μακρόσυρτου lockdown λόγω Covid που έβαλε στον «πάγο» το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι τον Μάιο του 2021.

Παρόλα αυτά οι άνθρωποι που ανέλαβαν να «τρέξουν» την ακαδημία δεν πτοήθηκαν και ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το μεγαλόπνοο πλάνο τους. Τα παιδιά των ακαδημιών έχουν ήδη ξεπεράσει τα 130 και αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, όταν πλέον θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου, στην περιοχή της Θέρμης, Το έργο έχει αναλάβει η ίδια εταιρία που κατασκεύασε το προπονητικό κέντρο της Άλμααρ. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή είναι και οι Παυλίδης, Χατζηδιάκος που πριν από ένα μήνα έδωσαν το «παρών» στο Summer Camp του Αινεία και φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά.

''

Οι δεσμοί με την Ολλανδία και την Άλκμααρ

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι δεσμοί με την AZ67 είναι στενοί, σχεδόν δεσμοί συνεργασίας. Αυτό οφείλεται στις σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Μαστρανέστης με τους ανθρώπους του ολλανδικού συλλόγου. Ο Έλληνας προπονητής πηγαίνει σχεδόν κάθε μήνα στην Ολλανδία για να προπονήσει ατομικό τον Βαγγέλη Παυλίδη (μέχρι πρότινος και τον Παντελή Χατζηδιάκο), πάντα σε συνεννόηση με το προπονητικό επιτελείο της Άλκμααρ. Τον Παυλίδη τον είχε αναλάβει –κυριολεκτικά- εξ απαλών ονύχων, πριν ακόμα κλείσει τα 5 του χρόνια και ο διεθνής φορ τον εμπιστεύεται όσο κανέναν άλλον. Όμως τον εμπιστεύεται και η Άλκμααρ βλέποντας την θετική επιρροή που έχει πάνω στον βασικό της στράικερ.
Έτσι, φτάσαμε στην υπόθεση Μυλόπουλου, την οποία μανατζερικά «έτρεξε» ο agent Ρεκλίτης. Πολύ καλός γνώστης της ολλανδικής αγοράς, έστειλε video του παίκτη στην Άλκμααρ η οποία αποκρίθηκε θετικά και τον κάλεσε για δοκιμαστικά. Εκεί, ο 16χρονος αριστεροπόδαρος winger ανταποκρίθηκε και οι Ολλανδοί ειδοποίησαν τους ανθρώπους του Αινεία ότι θα τον κρατήσουν. Αυτό, όμως, που δεν περίμενε κανείς ήταν το επόμενο τηλεφώνημα από Ολλανδία, με το οποίο τους καλούσαν να μιλήσουν για υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου! Ήταν λίγες μέρες αφότου ο νεαρός ποδοσφαιριστής είχε περάσει τα τεστ ευφυϊας, στα οποία υποβάλλει η Άλκμααρ τους παίκτες.

Οι σχέσεις του Μαστρανέστη με τον ολλανδικό σύλλογο και η διαμεσολάβηση του Ρεκλίτη έφεραν το μέγιστο δυνατό κέρδος για τον Αινεία. Ο σύλλογος όχι απλώς πήρε ένα ποσό που αντιπροσωπεύει τα τροφεία του παίκτη, αλλά συμφωνήθηκε να λάβει bonus εάν αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Άλκμααρ, ενώ παράλληλα δικαιούται το 5% οποιασδήποτε μεταγραφής πραγματοποιήσει ο Μυλόπουλος μέχρι να κλείσει τα 24.

Έφυγε κι άλλος παίκτης στο εξωτερικό!

Λίγο οι προσωπικές σχέσεις του επικεφαλής της ακαδημίας, λίγο οι επαφές ενός ικανού agent, θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι ο Μυλόπουλος ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Μία σύμπτωση. Όμως υπήρχε και συνέχεια! Πρόσφατα ταξίδεψε στην Βουδαπέστη για μόνιμη εγκατάσταση ο σέντερ μπακ Δαβίδ Παπαστεργίου (2007) για να ενταχθεί στη Φερεντσβάρος. Η μητέρα του είναι από την Ουγγαρία, ο παίκτης γνωρίζει τη γλώσσα κι αυτά διευκόλυναν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ωστόσο και αυτός ξεκίνησε έναν κύκλο δοκιμαστικών από το Πάσχα και στις αρχές Αυγούστου ειδοποιήθηκε από τον ιστορικό σύλλογο.
Ένα τρίτο μέλος του Αινεία, επίσης γεννηθείς το 2007, ανήκει εδώ και λίγες εβδομάδες στον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για τον Ορέστη Σανδραμάνη, δεξιό μπακ, ο οποίος «εντοπίστηκε» από τους «Πράσινους» σε φιλικά ματς που έγιναν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟ Βαγγέλης Σάμιος ενημέρωσε τον Αινεία για το ενδιαφέρον και την πρόθεση να φιλοξενήσουν τον παίκτη στους ξενώνες στο Κορωπί. Όπερ και εγένετο.

«Μόνο με ταπεινότητα και πολύ πολύ δουλειά, μακάρι να φτάσουν όσοι πιο ψηλά μπορούν» είναι η ευχή που στέλνει στους τρεις ποδοσφαιριστές μέσω του Gazzetta ο Απόστολος Μαστρανέστης, ο οποίος τόνισε: «Για τέτοιες περιπτώσεις παικτών δημιουργούμε το αθλητικό μας κέντρο, γιατί γνωρίζουμε ότι με αυτό και τις δυνατότητες που θα παρέχει, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Τα πάντα για τα παιδιά!». Η τελευταία του πρόταση συνοψίζει την πεμπτουσία του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου!

 

Τελευταία Νέα