Σαουδική Αραβία: «Δεν με ενδιαφέρουν οι κατηγορίες για sportswashing αν αυξάνω το ΑΕΠ μου»

Σαουδική Αραβία: «Δεν με ενδιαφέρουν οι κατηγορίες για sportswashing αν αυξάνω το ΑΕΠ μου»

Σαουδική Αραβία: «Δεν με ενδιαφέρουν οι κατηγορίες για sportswashing αν αυξάνω το ΑΕΠ μου»

bet365

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν λέει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι κατηγορίες για «sportswashing»

Το βασίλειο του Κόλπου έχει πολλάκις και από πολλούς κατηγορηθεί ότι επενδύει σκοπίμως στον αθλητισμό και χρησιμοποιεί εκδηλώσεις υψηλού προφίλ για να βελτιώσει τη διεθνή φήμη του.

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ηγήθηκε της εξαγοράς της Νιουκάστλ πέρυσι και εγκαινίασε το LIV Golf.

«Εάν το sportswashing πρόκειται να αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, τότε θα συνεχίσουμε να κάνουμε sportswashing», δήλωσε ο Μπιν Σαλμάν.

«Δεν με ενδιαφέρει [ο όρος]. Έχω 1% αύξηση του ΑΕΠ από τον αθλητισμό και στοχεύω σε άλλο 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε - θα πετύχουμε αυτό το 1,5%», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία έχει επικριθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - 81 άνδρες εκτελέστηκαν πέρυσι σε μια μέρα - τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Το διεθνές κύρος της υπέστη σοβαρή ζημιά από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν επικριτής της κυβέρνησης, το 2018.

Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι ο αθλητισμός χρησιμοποιείται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για να αποσπάσει την προσοχή από όσα γίνονται στο εμιράτο.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο - η πρώτη φορά που διοργανώνει μεγάλη διοργάνωση της Fifa - και αναμένεται να διεκδικήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030 ή το 2034.

Η PIF έχει αναλάβει τον έλεγχο τεσσάρων από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας - Αλ Αχλί, Αλ Χιλάλ, Αλ Ιτιχάντ και Αλ Νασρ- οι οποίοι εξασφάλισαν τις τελευταίες σεζόν μεταγραφές υψηλού προφίλ, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά.

 

Τελευταία Νέα