Σάντος: Το μαύρο κουτί του ιστορικού πρώτου υποβιβασμού της

Σάντος: Το μαύρο κουτί του ιστορικού πρώτου υποβιβασμού της

santos

bet365

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Πελέ, η Σάντος υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της και τη σεζόν 2024 θα αγωνιστεί στη Serie B. Με αφορμή αυτό, το Gazzetta σας παρουσιάζει τους λόγους που έφτασε η ιστορική ομάδα της Βραζιλίας στον οδυνηρό υποβιβασμό.

Η Σάντος υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ιστορία της. Μετά την ήττα με 1-2 από τη Φορταλέζα στο τελευταίο ραντεβού της σεζόν, η Peixe τερμάτισε μεταξύ των τεσσάρων θέσεων που καθορίζουν την απώλεια της κατηγορίας, προσθέτοντας έτσι μια χρονιά που πρέπει να ξεχαστεί άμεσα.

Στα 115 χρόνια ιστορίας της, ο σύλλογος που κέρδισε το Copa Libertadores το 1962, το 1963 και το 2011 (πέρα από το ότι ήταν δευτεραθλητής το 2003 και το 2020). Ήταν πρωταθλητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων το 1962 και το 1963 και έχει επίσης εννέα εθνικούς και 36 τίτλους πολιτειών. Φυσικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Πελέ, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ομάδας, η φετινή σεζόν ήταν πολύ κακή: η Σάντος τερμάτισε στη 17η θέση, με 43 βαθμούς (11 νίκες, 10 ισοπαλίες και 17 ήττες).

Με αυτόν τον τρόπο, η Σάντος κατέληξε να φύγει από ένα επίλεκτο γκρουπ συλλόγων που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ και πλέον έμειναν... καθαρές μόνο η Φλαμένγκο και η Σάο Πάολο. Πώς εξηγείται αυτή η κρίση; Στη Βραζιλία δίνουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τις πιθανές αιτίες που κατέληξαν να στείλουν τη Σάντος στη Β'. Σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους ένα από τα κύρια σημεία ήταν η εξέλιξη της ομάδας από την αρχή της σεζόν.

Όπως εξηγούν στη χώρα του καφέ, η Peixe υπέγραψε σχεδόν 20 παίκτες, φυσικά το πρόβλημα με αυτή την έννοια ήταν ότι δεν υπήρχε κανένα πλάνο και σχεδιασμός. Επιπλέον, ακριβώς τη στιγμή που ο υποβιβασμός ερχόταν ολοένα και πιο κοντά, η διοίκηση του συλλόγου δεν έκλεισε νωρίτερα ποδοσφαιριστές καλύτερης ποιότητας και όταν το έπραξε η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Οι συνεχείς αλλαγές προπονητών και η αστάθεια

Μια άλλη αποτυχία ήταν οι συνεχείς αλλαγές προπονητών, μια κατάσταση που δεν ήταν κάτι καινούργιο για τον σύλλογο. Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη και το 2021 όταν ο Αριέλ Όλαν εντάχθηκε στην ομάδα της πολιτείας του Σάο Πάολο μετά την κατάκτηση του τίτλου με την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα της Χιλής.

Με την άφιξή του, ο προπονητής έκανε ένα σερί τριών σερί ηττών, συμπεριλαμβανομένης μιας εξ αυτών στο clasico κόντρα στην Κορίνθιανς που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί. Σε συνολικά 12 αγώνες σημειώνοντας τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Η κατρακύλα της προηγούμενης σεζόν

Την περασμένη σεζόν η Σάντος ξεκίνησε με τον Οντάιρ Χέλμαν στον πάγκο της. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να βρει ένα ξεκάθαρο στιλ παιχνιδιού για την ομάδα και απολύθηκε την 11η αγωνιστική της διοργάνωσης. Ο επόμενος προπονητής ήταν ο Πάουλο Τούρα που μόλις είχε αποκτήσει την πρώτη της εμπειρία σε ομάδα της Serie A με την Ατλέτικο Παραναένσε. Στο τέλος, μια νίκη σε επτά παιχνίδια και τα προβλήματα με ορισμένους παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Γιέφερσον Σοτέλδο, ο οποίος είχε ακουστεί και για τον ΠΑΟΚ, του κόστισε άκριβα με αποτέλεσμα την απόλυσή του.

Ο αντικαταστάτης του ήταν ο Ντιέγκο Αγκίρε, ένας έμπειρος προπονητής, αλλά δεν μπόρεσε επίσης να κάνει την ομάδα να βγάλει το καλό της πρόσωπο στο γήπεδο, πετυχαίνοντας μία νίκη σε πέντε αγώνες, ο Μαρσέλο Φερνάντες ανέλαβε ως υπηρεσιακός και η θέση του επισημοποιήθηκε μέχρι το τέλος της χρονιάς χωρίς να εκπληρώσει τον στόχο της παραμονής στην Α' Κατηγορία.

Τα εσωτερικά προβλήματα

Ένα άλλο σενάριο εξηγεί την κατάρρευση της Σάντος λόγω των αποφάσεων σε διοικητικό επίπεδο. Ένα παράδειγμα για αυτό, είναι αυτό που συνέβη με τον Πάουλο Ρομπέρτο Φαλκάο, ως συντονιστή ποδοσφαίρου με λειτουργίες πιο κοντά σε εκείνες του εκτελεστικού διευθυντή. Κατηγορήθηκε ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα, εκθέτοντας τη στιγμή που τον συμβουλεύτηκαν για την απόδοση και επισήμανε ότι αγωνίζονταν για μια θέση στο Copa Libertadores όταν η απόσταση με τη ζώνη πρόκρισης για το διεθνές τουρνουά ήταν πιο μακριά από τη ζώνη υποβιβασμού.

Αναδεικνύουν επίσης τη σύγκρουση που είχαν με τον επιθετικό Μάρκος Λεονάρντο. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου είχε συμφωνήσει να τον πουλήσει στη Ρόμα στα μέσα της χρονιάς, αλλά μια άλλη πρόταση σταμάτησε το deal, επηρεάζοντας τη ψυχολογία του ποδοσφαιριστή που έχασε την προπόνηση και αρνήθηκε να αγωνιστεί μέχρι να λυθεί η κατάσταση. Δεδομένου αυτού, ο νέος εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου, Αλεξάντρ Γκάλο, κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση και ο παίκτης επέστρεψε στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έμενε στον πάγκο επειδή επέστρεψε αργά και δεν βρήκε ποτέ τον ρυθμό που είχε πριν την «παρεξήγηση».

Ο απαιτητικός κόσμος της και ο... πρόεδρος

Επισημαίνουν επίσης τη δυσαρέσκεια των οπαδών, οι οποίοι έκαναν συχνά επεισόδια που σήμαιναν τιμωρίες για τη Σάντος. Ως παράδειγμα είναι αυτό που έγινε στην ήττα από την Κορίνθιανς. Ο σύλλογος τιμωρήθηκε με κεκλεισμένων θυρών για ένα μήνα. Τελικά το πλήγμα ήταν μεγάλο καθώς έχασε τον κόσμο της για οκτώ ματς, αν και η ποινή αργότερα ανατράπηκε μετά από την έφεση του συλλόγου.

Τέλος, στη Βραζιλία επισημαίνουν τον Αντρές Ενρίκε Ρουέδα Γκαρσία, πρόεδρο της Σάντος, ως υπεύθυνο. Του κατηγορούν για αδυναμία λήψης αποφάσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τον πρώτο υποβιβασμό της ομάδας στα 115 χρόνια ιστορίας της.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα