Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Η Μάντσεστερ Σίτι και οι Hateful... Seven

Νίκος Κικίδης
man_city_win

bet365

Η Μάντσεστερ Σίτι ετοιμάζεται για το πρώτο Μουντιάλ Συλλόγων της ιστορίας της, αλλά οι έξι αντίπαλοι από κάθε γωνιά της Γης δεν υπόσχονται να της κάνουν εύκολη την αποστολή...

Η Μάντσεστερ Σίτι ευελπιστεί να γίνει η 11η ευρωπαϊκή ομάδα στη σειρά που κατακτά το Μουντιάλ Συλλόγων, το οποίο ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του το βράδυ της Τρίτης (12/12) με την αναμέτρηση Αλ Ιτιχάντ - Όκλαντ Σίτι.

Συνολικά επτά ομάδες θα δώσουν το παρών στη διοργάνωση, με τον πρωταθλητή της Σαουδικής Αραβίας να συμπληρώνει μαζί με τους νικητές του Champions League των έξι ηπείρων τους διεκδικητές του τροπαίου.

Συγκεκριμένα Μάντσεστερ Σίτι, Φλουμινένσε, Λεόν, Αλ Αχλί, Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς, Όκλαντ Σίτι, Αλ Ιτιχάντ παίρνουν θέσεις μάχης και ετοιμάζονται για τη διοργάνωση της FIFA, την οποία εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε αποκλειστικά σε ζωντανή μετάδοση με ελληνική περιγραφή στο Gazzetta, με τη χορηγία της Novibet!

Κι ενόψει της πρώτης σέντρας στη διοργάνωση της FIFA, το Gazzetta παρουσιάζει τις επτά ομάδες και τις δυναμικές τους στον θεσμό!

Μάντσεστερ Σίτι

Πρώτη και καλύτερη η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα! Οι Citizens μπορεί να δυσκολεύονται τον τελευταίο καιρό στην Premier League και να έχουν μείνει πίσω στη μάχη του τίτλου, όμως παραμένει η ομάδα που πέρσι σάρωσε τα πάντα στο διάβα της και κατέκτησε ένα μυθικό τρεμπλ. Premier League, FA Cup και Champions League, όλα στην κατοχή των Citizens, οι οποίοι με μπροστάρη τον Έρλινγκ Χάαλαντ αποτέλεσαν φόβο και τρόμο στην Ευρώπη. Ο Νορβηγός αναμένεται να τους καθοδηγήσει και πάλι προς την.. δόξα, με τους Πολίτες να είναι διψασμένοι για ένα τρόπαιο που δεν έχουν κατακτήσει ποτέ στην ιστορία τους.

Αλ Ιτιχάντ

Καρίμ Μπενζεμά, Ενγκολό Καντέ, Φαμπίνιο και η λίστα δεν συμμαζεύεται! Οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας πλέον έχουν αλλάξει επίπεδο στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρη και η Αλ Ιτιχάντ δεν αποτελεί εξαίρεση. Σαν πρωταθλήτρια της διοργανώτριας χώρας, η Αλ Ιτιχάντ κλείδωσε μια θέση στο Μουντιάλ Συλλόγων, αν και παραδόξως παρά τις προσθήκες φέτος διαγράφει μια απογοητευτική πορεία στο πρωτάθλημά της και έχει περιοριστεί στην πέμπτη θέση, πολύ πίσω από την πρωτοπόρο Αλ Χιλάλ.

Φλουμινένσε

Με τον Μαρσέλο να επιστρέφει σε πάτρια εδάφη και στην ομάδα από όπου ξεκίνησε την καριέρα του, η Φλουμινένσε κατάφερε κάτι μοναδικό στην ιστορία της! Για πρώτη φορά κατέκτησε το Copa Libertadores και στέφθηκε πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής, κλειδώνοντας παράλληλα ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ Συλλόγων. Πρόκειται για... πρωτάρα στη διοργάνωση, αλλά με παίκτες μπαρουτοκαπνισμένους όπως οι Μαρσέλο και οι Φελίπε Μέλο διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να κάνει τη ζημιά και να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση. Στο πρωτάθλημα Βραζιλίας πάντως τερμάτισε στην 7η θέση, 14 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Παλμέιρας.

Ουράβα Ρεντ Ντάιμοντς

Θέση μάχης θα πάρουν και οι πρωταθλητές Ασίας, Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς, οι οποίοι επικράτησαν στον διπλό τελικό της Αλ Χιλάλ και κατέκτησαν το Champions League για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Πρόκειται δεδομένα για ένα από τα αουτσάιντερ της φετινής διοργάνωσης, πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που οι Ιάπωνες απογοήτευσαν με την επίδοσή τους στο πρωτάθλημα τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Αλ Αχλί

Όχι μια, ούτε, δυο, αλλά έντεκα φορές έχει ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια Αφρικής η Αλ Αχλί. Τελευταία φορά τη σεζόν 2022-2023, γεγονός που την θέτει υποψήφια για την κατάκτηση του Μουντιάλ Συλλόγων. Δεν το έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της, αλλά το γνωστό ρητό ισχυρίζεται πως για όλα υπάρχει πρώτη φορά... Με αντιπάλους βέβαια όπως οι Μάντσεστερ Σίτι, Αλ Ιτιχάντ και Φλουμινένσε, ένας τέτοιος στόχος μοιάζει ακατόρθωτος! Στα εγχώρια πάντως η Αλ Αχλί κάνει... πλάκα, μετράει συνολικά 120 τίτλους και αποτελεί την τρέχουσα πρωταθλήτρια Αιγύπτου, πέρα από εκείνη της Αφρικής. Τη φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει και πάλι δυναμικά και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά με ματς λιγότερο το οποίο μπορεί να την στείλει στην κορυφή πάνω από την Πίραμιντς.

Όκλαντ Σίτι

Αν και στο άκουσμα... Όκλαντ Σίτι, κανείς δεν εντυπωσιάζεται, η αλήθεια είναι πως η ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία έχει κάνει κτήμα της τη διοργάνωση. Όχι φυσικά με βάση τις... μηδενικές κατακτήσεις που μετράει, αλλά λόγω του ρεκόρ συμμετοχών της! Συγκεκριμένα η Όκλαντ Σίτι έχει καταγράψει τις περισσότερες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και ετοιμάζεται για την (τυπικά) 11η παρουσία της, αν και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα τουρνουά του 2020 και του 2021 λόγω της πανδημίας του Covid- 19. Στην κορυφαία της επίδοση στο τουρνουά κατέκτησε την τρίτη θέση πίσω στο 2014. Έχει αναδειχθεί παράλληλα 11 φορές πρωταθλήτρια Ωκεανίας, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση.

Λεόν

Τη λίστα συμπληρώνει η μεξικάνικη Λεόν, νυν πρωταθλήτρια Βόρειας Αμερικής. Το 2023 κατόρθωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της να κατακτήσει το Champions League της CONCACAF, συνεπώς πρόκειται για την παρθενική της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Μετράει οκτώ πρωταθλήματα Μεξικού, με τελευταίο εκείνο πίσω στο 2020. Τη φετινή περίοδο βέβαια υποφέρει από πολλά σκαμπανεβάσματα κι έχει περιοριστεί στην 8η θέση του πρωταθλήματος στο Μεξικό, 17 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αμέρικα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα