Μίλαν: Οι «μαθητές» του Αμπάτε έκαναν το Μιλάνο να τους καμαρώνει και θέλουν να ζήσουν το όνειρο κόντρα στον Ολυμπιακό (vids)

Νότης Χάλαρης
milan

bet365

Το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο την αντίπαλο των Νέων του Ολυμπιακού για τον μεγάλο τελικό του UEFA Youth League Μίλαν και σας αναλύει τα φετινά της κατορθώματα υπό τις οδηγίες του Ιγκνάσιο Αμπάτε.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Για την ακρίβεια, 365+1 μέρες, όταν στα ημιτελικά του UEFA Youth League έγινε ένα μικρό θαύμα που σόκαρε όλη την Ευρώπη. Η Χάιντουκ Σπλιτ της Κροατίας κατάφερε να περάσει στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης εκεί όπου εν τέλει η Άλκμααρ φάνηκε ένα αξεπέραστο εμπόδιο, με τους Ολλανδούς να κατακτούν τον τίτλο.

Ωστόσο το ακόμα πιο απίστευτο για τους Κροάτες ήταν ότι άφησαν εκτός ένα από τα φαβορί. Ο λόγος για τη Μίλαν, η οποία είχε φτάσει μέχρι το final 4 έχοντας όλες τις προδιαγραφές για να φτάσει μέχρι και το τέλος της διαδρομής κατακτώντας και τον τίτλο, κάτι που θα την έκανε την πρώτη ιταλική ομάδα που το καταφέρνει.

Ο Ιγκνάσιο Αμπάτε, μία από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της Μίλαν ως ποδοσφαιριστής στον 21ο αιώνα, ήταν τότε στο «τιμόνι». Το γεγονός ότι η πορεία σταμάτησε εκεί, δεν επηρέασε την εμπιστοσύνη της διοίκησης προς το πρόσωπο του, με τους ιθύνοντες να τον διατηρούν στη θέση.

Και φτάνουμε στις 22 Απριλίου του 2024. Η Μίλαν αυτή τη φορά τα κατάφερε. Έκλεισε θέση στον τελικό, έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που το καταφέρνει και τώρα έχει απέναντι της τον Ολυμπιακό.

Το Gazzetta ξετυλίγει το... κουβάρι του ιταλικού κλαμπ, σας παρουσιάζει την πορεία του μέχρι το μεγάλο «ραντεβού» και τα «διαμάντια» που συνθέτουν το ρόστερ του.

Ο Ολυμπιακός έγινε ο... εφιάλτης για τις ιταλικές ομάδες

Οι Ροσονέρι έχουν αντιληφθεί ότι απέναντι τους θα βρεθεί μία ομάδα η οποία έχτισε... παράδοση με τους Ιταλούς. Ο Ολυμπιακός -θυμίζουμε- πανηγύρισε δύο προκρίσεις απέναντι σε ιταλικούς συλλόγους και μάλιστα όχι οποιουσδήποτε.

Αρχικά με 2/2 νίκες και συνολικό σκορ 6-2 (!), η Λέτσε έγινε το πρώτο «θύμα» των Πειραιωτών. Πρόκειται για την περσινή πρωταθλήτρια Ιταλίας, η οποία δεν κατάφερε ποτέ να κοντράρει τον Ολυμπιακό και έτσι έμεινε από νωρίς εκτός UEFA Youth League, με τους «ερυθρόλευκους» να κλείνουν μία θέση στην επόμενη φάση του Champions path.

Επόμενη που πήρε σειρά, ήταν η Ίντερ του Χρήστου Αλεξίου. Παρότι το παιχνίδι έληξε χωρίς σκορ, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία μεγάλη πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι επικρατώντας με 6-5 στην ψυχοφθόρα διαδικασία και παίρνοντας τελικά το «εισιτήριο» για τα play off του UEFA Youth League.

Το σύνολο του Συλαϊδόπουλου λοιπόν, πέρασε στους «16» της διοργάνωσης, αφήνοντας έξω ένα από τα φαβορί και πρωτοπόρο του φετινού ιταλικού πρωταθλήματος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μίλαν είναι στην 6η θέση στο φετινό πρωτάθλημα αλλά δεν έχει χάσει με καμία από τις παραπάνω.

Η «αυλαία» στην ευρωπαϊκή πορεία του Αμπάτε είχε... πέσει στο Φάληρο

Ο Ιγκνάσιο Αμπάτε έχει περάσει στην ιστορία της Μίλαν αφού βγήκε από τις ακαδημίες της και μετά από κάποιους δανεισμούς, υπηρέτησε την πρώτη ομάδα για 10 ολόκληρα χρόνια, καταγράφοντας κάτι παραπάνω από 300 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και κατακτώντας και ένα πρωτάθλημα.

Πλέον ο Ιταλός στόπερ έχει αιφερωθεί στην προπονητική όπου κάνει τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες της Μίλαν. Στον πρώτο του ευρωπαϊκό τελικό ως προπονητής, θα συναντήσει απέναντι μία ελληνική ομάδα που του... στοίχειωσε την τελευταία του εμφάνιση ως ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη και αυτός είναι ο Ολυμπιακός.

Συγκεκριμένα, πάμε στη σεζόν 2018/19, όταν ο έμπειρος αμυντικός χρησιμοποιήθηκε ως βασικός (φορώντας το περιβραχιόνιο) στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων του Europa League. Η Μίλαν ταξίδεψε στο Φάληρο, έχοντας διαφορά 3 βαθμών στη 2η θέση του ομίλου και ήθελε νίκη, ισοπαλία ή ήττα με ένα γκολ διαφορά κόντρα στους Πειραιώτες για να συνεχίσει το ταξίδι της.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο νίκη με δύο γκολ παραπάνω για να πετάξει εκτός συνέχειας τους Ιταλούς. Ο Αμπάτε είχε αγωνιστεί βασικός σε εκείνο ματς και ουσιαστικά αυτό το παιχνίδι εξελίχθηκε στον προσωπικό του επίλογο για την ευρωπαϊκή πορεία, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 3-1 μέσα σε ένα κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» και πανηγύρισαν μία μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση αφήνοντας εκτός συνέχειας τους Ιταλούς.

Ο Καμάρντα και οι τρεις... σωματοφύλακες

Οι μονάδες που απαρτίζουν το ρόστερ των Νέων της Μίλαν είναι βγαλμένες από το... μέλλον του ποδοσφαίρου. Αν όχι όλες, σίγουρα οι τέσσερις εξ αυτών, έχουν αποδείξει πως έχουν τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν και μάλιστα στο άμεσο μέλλον στο υψηλό επίπεδο. Ξεκινάμε φυσικά με τον Φρανσίσκο Καμάρντα.

Ένα παιδί μόλις 16 ετών, που έχει παίξει ήδη δύο φορές με την πρώτη ομάδα (!), ενώ παράλληλα δεν έχει σταματήσει να βρίσκει δίχτυα με κάθε τρόπο. Φέτος σε 35 παιχνίδια έχει πετύχει 13 γκολ και 4 ασίστ, παρότι παίζει με παιδιά που είναι 2 και 3 χρόνια μεγαλύτερα από εκείνον. Είχε γραφτεί σχετικό αφιέρωμα για τον ίδιο στο Gazzetta.

Μένουμε στην επιθετική λειτουργία της Μίλαν και πάμε στον Ντιέγκο Σία. Ο 18χρονος εξτρέμ «σαρώνει» τη φετινή σεζόν και δείχνει σε μεγάλο βαθμό το ταλέντο του και το πόσο ποιότητα διαθέτει. Στο UEFA Youth League έχει ήδη πέντε γκολ και μία ασίστ σε εννιά παιχνίδια ενώ συνολικά φέτος έχει πετύχει 14 τέρματα και έχει μοιράσει 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Στην αντίπερα όχθη του γηπέδου και συγκεκριμένα στο κέντρο της άμυνας, δεσπόζει ο Κάρλο Σίμιτς. Ο 18χρονος Σερβογερμανός ποδοσφαιριστής ανήκει στη Μίλαν από το καλοκαίρι του 2022 -κοστίζοντας 1 εκατ. ευρώ (!)- . Είχε αφήσει τότε την Στουτγκάρδη για χάρη της ομάδας του Μιλάνου.

Είναι ένα από τα πιο καυτά project του κλαμπ και ήδη μετράει τέσσερις συμμετοχές με την πρώτη ομάδα όπου έχει σκοράρει και ένα γκολ. Για τους Νέους, είναι το αναντικατάστατο μέλος της αμυντικής γραμμής και ο ηγέτης του συνόλου κάτι που φαίνεται και από τις ομιλίες που κάνει πολλές φορές προς τους συμπαίκτες του.

Και καταλήγουμε στον Captain. Ο λόγος για τον Κέβιν Ζερόλι. Ο 19χρονος χαφ που προσφέρει στον Ιγκνάσιο Αμπάτε μία επιλογή... ασφαλείας για τη μεσαία γραμμή αφού μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις του άξονα και καταφέρνει να ηγηθεί σε εκείνο το σημείο. Έχει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ήδη μετράει δύο συμμετοχές με την πρώτη ομάδα ενώ είναι, όπως και ο Σίμιτς, ένας ποδοσφαιριστής που δεν βγαίνει ποτέ από τα πλάνα του Ιταλού προπονητή.

Τα «βαριά» χαρτιά που προσπέρασε

Πέρα από το ποια είναι η Μίλαν, έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς κατάφερε να φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό. Λόγω του ότι η ανδρική ομάδα ήταν στους ομίλους, οι Νέοι συμμετείχαν επίσης στη διαδικασία των ομίλων του UEFA Youth League κόντρα σε Νιούκαστλ, Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν. Κάθε μία από αυτές ήταν και ένα... φαβορί για το τρόπαιο του θεσμού, βάσει του επιπέδου των ακαδημιών αλλά και των ταλέντων που έχουν.

Με τέσσερις νίκες και δύο ήττες, η Μίλαν όχι απλώς πέρασε, αλλά τερμάτισε και 1η με αποτέλεσμα να πάει κατευθείαν στη φάση των «16» και απλώς να περιμένει τον επόμενο αντίπαλο της. Αξιοσημείωτο το διπλό στη Ντόρτμουντ (2-1) και η μεγάλη νίκη με την Παρί (3-2).

Από εκεί και έπειτα, ξεκίνησε ένα τρομερό σερί για τη Μίλαν, η οποία πέρασε πάνω από τρεις αντιπάλους, νικώντας τους στα... πέναλτι! Η Μπράγκα ήταν το πρώτο «θύμα». Αν και οι Ιταλοί είχαν τη νίκη στα χέρια τους μέχρι το 90+4', η Μπράγκα ισοφάρισε σε 2-2 και οδήγησε το παιχνίδι στα πέναλτι, όπου η Μίλαν κέρδισε με 4-2 και προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Εκεί βρέθηκε κόντρα στο μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης. Την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μάλιστα προηγήθηκε με 1-0 στο παιχνίδι αλλά ο Σία βρήκε τον δρόμο προς την ισοφάριση και παρά τις μεγάλες ευκαιρίες των Ισπανών, το ματς έφτασε ξανά στη διαδικασία των πέναλτι. Με το τελικό 4-3, η Μίλαν έκλεισε εισιτήρια για τη Νιόν και το final 4 όπου θα αντιμετώπιζε την Πόρτο.

Σε εκείνο το σπουδαίο ντέρμπι, ο Αλεξάντερ Σιμέλχακ ήταν ο... ήρωας της Μίλαν όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια καθώς ισοφάρισε στο 90+3' σε 2-2 για τον ιταλικό σύλλογο και οδήγησε το ματς στα πέναλτι. Το αγαπημένο σημείο της ομάδας του Αμπάτε, όπου με ευστοχία και το σκορ στο 4-3, έφτασαν στον μεγάλο τελικό.

Μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή τόσο για την ίδια τη Μίλαν καθώς -όπως αναφέραμε- έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής της διοργάνωσης, κι όπως και οι παίκτες του Ολυμπιακού, έτσι και τα δικά της αστέρια, είναι έτοιμα για τον τελικό των ονείρων τους.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα