Ολυμπιακός: Αυτοί είναι οι ιστορικοί «μπέμπηδες» (vids)

Νότης Χάλαρης
Ολυμπιακός: Αυτοί είναι οι ιστορικοί «μπέμπηδες» (vids)

bet365

Κατέκτησαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έγιναν γνωστοί σε όλη την Ευρώπη και έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού.

«Κοιμηθήκαμε κοινοί θνητοί και ξυπνήσαμε πρωταθλητές Ευρώπης», ήταν η πρώτη ατάκα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου μόλις κατέβηκε από το πούλμαν για να γνωρίσει την αποθέωση μαζί με τους παίκτες του για την κατάκτηση του UEFA Youth League από τους οπαδούς του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος».

Οι Νέοι του Ολυμπιακού έγραψαν ιστορία στη Νιόν της Ελβετίας. Δεν είναι μόνο η τεράστια πορεία που έκαναν μέχρι εκείνο το σημείο, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης ομάδες όπως η Μπάγερν, η Ίντερ, η Λανς και η Ναντ αλλά και η απίστευτη εμφάνιση κόντρα στη Μίλαν που έφερε τη νίκη με 3-0.

Χάρη σε αυτούς, οι «ερυθρόλευκοι» πρόσθεσαν στην τροπαιοθήκη τους τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο και το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο ποιοι είναι οι 11+4 παίκτες που αγωνίστηκαν στον μεγάλο τελικό και ήταν και ο βασικός κορμός για τη συγκεκριμένη επιτυχία.

Άντζελο Σίνα (Τερματοφύλακας)

Άντζελο Σίνα (Τερματοφύλακας)

Ισίδωρος Κουτσίδης (Στόπερ)

Ισίδωρος Κουτσίδης (Στόπερ)

Βασίλης Πρεκατές (Στόπερ)

Βασίλης Πρεκατές (Στόπερ)

Κωνσταντίνος Κωστούλας (Στόπερ)

Κωνσταντίνος Κωστούλας (Στόπερ)

Θεοφάνης Μπακούλας (Χαφ)

Θεοφάνης Μπακούλας (Χαφ)

Χρήστος Μουζακίτης (Χαφ)

Χρήστος Μουζακίτης (Χαφ)

Νεκτάριος Αλαφάκης (Αριστερός φουλ μπακ)

Νεκτάριος Αλαφάκης (Αριστερός φουλ μπακ)

Θανάσης Κουτσογούλας (Δεξιός φουλ μπακ)

Θανάσης Κουτσογούλας (Δεξιός φουλ μπακ)

Αντώνης Παπακανέλλος (Μεσοεπιθετικός)

Αντώνης Παπακανέλλος (Μεσοεπιθετικός)

Σταύρος Πνευμονίδης (Μεσοεπιθετικός)

Σταύρος Πνευμονίδης (Μεσοεπιθετικός)

Χαράλαμπος Κωστούλας (Επιθετικός)

Χαράλαμπος Κωστούλας (Επιθετικός)

Κωνσταντίνος Τανούλης (Στόπερ)

Κωνσταντίνος Τανούλης (Στόπερ)

Αντώνης Ντάμα (Στόπερ)

Αντώνης Ντάμα (Στόπερ)

Αργύρης Λιατσικούρας (Χαφ)

Αργύρης Λιατσικούρας (Χαφ)

Χρήστος Γατόπουλος (Επιθετικός)

Χρήστος Γατόπουλος (Επιθετικός)

Τι να πει κανείς για αυτόν τον τερματοφύλακα; Ο Άντζελο Σίνα είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του τουρνουά, καθώς δεν κράτησε απλά το μηδέν στην εστία του τόσο στα ημιτελικά όσο και στον τελικό αλλά χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό κόντρα στη Ναντ στη διαδικασία των πέναλτι. Στο UEFA Youth League έπαιξε σε 9 ματς, είχε πέντε γκολ παθητικό και πέντε clean sheets.

Την ιστορία με το ταξίδι-αστραπή από την Κωνσταντινούπολη στη Νιόν είναι γνωστή. Ο Ισίδωρος Κουτσίδης είναι ένα από τα hot project των ακαδημιών του Ολυμπιακού και με την Κ19 ήταν ένας πραγματικός... βράχος σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, νικώντας σημαντικούς αντιπάλους όπως ο Φρανσίσκο Καμάρντα της Μίλαν στον μεγάλο τελικό. Στο UEFA Youth League μέτρησε συνολικά οκτώ συμμετοχές.

Μόνιμη μορφή στην τριάδα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για την άμυνα. Ο Βασίλης Πρεκατές έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να αγωνιστεί τόσο στη μεσαία γραμμή όσο και στο κέντρο της άμυνας, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια του UEFA Youth League και συνθέτοντας μία εξαιρετική τριάδα με Κουτσίδη και Κωστούλα. Έπαιξε σε 9 παιχνίδια στη διοργάνωση.

Ο μεγάλος αδερφός του Μπάμπη και γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Θανάση. Ο Κωνσταντίνος Κωστούλας ολοκλήρωσε την τριάδα στα στόπερ με την οποία ο Συλαϊδόπουλος έπαιξε στα περισσότερα ματς στην διοργάνωση. Ουκ ολίγες φορές συνεργάστηκε με τον αδερφό του με μακρινές πάσες και γενικά ξεχώρισε στην αμυντική λειτουργία. Είχε 9 συμμετοχές και 1 γκολ στη διοργάνωση.

Το γκολ που έχει πετύχει, είναι απλά ένα έργο τέχνης για τους τοίχους της UEFA στη Νιόν. Ο Θεοφάνης Μπακούλας ήταν πραγματικά... παντού στη μεσαία γραμμή και αποτέλεσε ένα ποδοσφαιριστή που έκανε όλες τις δουλειές στον άξονα. Έπαιξε σε 8 ματς στη διοργάνωση αλλά το τέρμα που πέτυχε στον μεγάλο τελικό με ανάποδο ψαλίδι, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0, ήταν το... κερασάκι στην τούρτα για τον Ολυμπιακό.

Τι και αν είναι μόλις 17 ετών; Τι και αν είναι χαφ; Ο Χρήστος Μουζακίτης τα... έσπασε στο UEFA Youth League κερδίζοντας (ακόμα περισσότερο) την πλήρη εκτίμηση των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Πέτυχε συνολικά έξι γκολ, μοίρασε μία ασίστ και έπαιξε σε συνολικά οκτώ παιχνίδια, αποτελώντας μία από τις βασικές μονάδες της συγκεκριμένης πορείας αλλά και ενός ποδοσφαιριστή που ουκ ολίγοι ρωτούσαν από τις ξένες ομάδες για εκείνον.

Είχε πάνω του όλη την αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά και έβγαλε στο 100% επιτυχία τον ρόλο που είχε πάρει από τον Συλαϊδόπουλο. Βοήθησε πολύ επιθετικά με σέντρες και παράλληλες πάσες αλλά βοήθησε ακόμα περισσότερο στο αμυντικό σκέλος, περιορίζοντας τον κίνδυνο από τα πλάγια και βοηθώντας τους στόπερ. Μέτρησε συνολικά 9 παιχνίδια στο τουρνουά.

Ο αρχηγός της Κ19 που τράβηξε πάνω του τα βλέματα για την εντυπωσιακή τεχνική που διαθέτει αλλά και τον τρόπο που υπηρέτησε τον ρόλο του δεξιού φουλ μπακ, έχοντας πάνω του όλη την πλευρά. Ο Θανάσης Κουτσογούλας είχε στο ενεργητικό του εννιά συμμετοχές με ένα γκολ και δύο ασίστ, με μία από αυτές να είναι στο εντυπωσιακό ψαλίδι του Μπακούλα για το τελικό 3-0 στον μεγάλο τελικό. Μαζί με τον Χρήστου, ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε στον ουρανό το τρόπαιο του UEFA Youth League.

Ακόμα ένα μεγάλο project του Ολυμπιακού. Ο Αντώνης Παπακανέλλος έβγαλε στο UEFA Youth League κάθε πτυχή του ταλέντου του, κάνοντας εντυπωσιακές ενέργειες και σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις, κατάφερε να βρει και τον δρόμο προς τα δίχτυα, ξεσηκώνοντας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Στα 8 παιχνίδια που έπαιξε στην Ευρώπη, είχε τρία τέρματα αλλά και μία ασίστ στο ενεργητικό του, βοηθώντας και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ο παίκτης-ορόσημο στο κομμάτι της πίεσης. Αυτά που έκανε ο Σταύρος Πνευμονίδης στο τουρνουά, είναι η... αγάπη για κάθε προπονητή που θέλει η ομάδα του να πιέζει σε όλο το γήπεδο. Ο 17χρονος μεσοεπιθετικός κέρδισε τις εντυπώσεις με τη φυσική κατάσταση αλλά και την ποιότητα που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που μεταφράστηκε σε εξαιρετικά στατιστικά καθώς είχε δύο γκολ και τρεις ασίστ σε εννιά παιχνίδια.

Το πιο hot των ακαδημιών αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό. Ο Χαράλαμπος Κωστούλας είναι μόλις 16 ετών αλλά έχει κερδίσει για τα καλά τις θετικές κριτικές ως προς το ταλέντο του και θεωρείται ως ένας φορ που θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον. Ταχύτατος, δυνατός και εκτελεστής, κάτι που φάνηκε από τα πέντε γκολ σε οκτώ συμμετοχές ενώ είχε και μία ασίστ αλλά και το κερδισμένο πέναλτι στον τελικό για το 1-0.

Ήταν ο παίκτης που ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι κόντρα στη Λανς και χάρισε την πρόκριση στα προημιτελικά του UEFA Youth League. Ο Κωνσταντίνος Τανούλης αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και ήταν μία επιλογή του Συλαϊδόπουλου που ήρθε από τον πάγκο στον τελικό ενώ έπαιξε σε μόλις ένα ματς ως βασικός, στο 3-1 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Συνολικά είχε έξι παρουσίες στο UEFA Youth League.

Ακόμα μία περίπτωση που ερχόταν συχνά από τον πάγκο προκειμένου να χαρίσει ηρεμία και φρέσκα πόδια στην αμυντική γραμμή του Ολυμπαικού. Ο Αντώνης Ντάμα έπαιξε στα οκτώ από τα εννιά παιχνίδια και σε συνολικά 154 λεπτά, έχοντας έναν σημαντικό ρόλο στο ματς με τη Λανς καθώς έπαιξε για 57 λεπτά, μετά τον τραυματισμό του Κουτσίδη.

Μαζί με τους Μουζακίτη και Μπακούλα ήταν από τα βασικά χαφ του Ολυμπιακού σε αυτή την διαδρομή του UEFA Youth League. Ο Αργύρης Λιατσικούρας όποτε χρησιμοποιήθηκε από τον Συλαϊδόπουλο βοήθησε στα μέγιστα στη μεσαία γραμμή, έχοντας ως κορυφαία στιγμή την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στα ημιτελικά με τη Ναντ, με την οποία ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Συνολικά έπαιξε σε εννιά ματς, δύο εξ αυτών ως βασικός.

Ο παίκτης που είχε τις λιγότερες παρουσίες στο UEFA Youth League από τη συγκεριμένη λίστα. Ο Χρήστος Γατόπουλος είχε μπροστά του τον Χαράλαμπο Κωστούλα για τη θέση του φορ και έτσι είχε μόλις τρεις συμμετοχές στον θεσμό, παίζοντας σε μόλις ένα ματς ως βασικός, κόντρα στην Καμπάλα, όπου σκόραρε κιόλας.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi