«Θα προπονώ όσο λειτουργεί το μυαλό μου»
Μία ιστορία πάθους και έμπνευσης με πρωταγωνιστή έναν προπονητή που αρνείται να λυγίσει...
Ο Όσκαρ Ταμπάρες διαγνώστηκε με το σύνδρομο Guillain-Barré, ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια.
Ο «καθηγητής» του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης συμπληρώνει μία δεκαετία στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του, έχοντας να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες με αποκορύφωμα την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής (2010).
Στα 69 του θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους Λατινοαμερικάνους τεχνικούς κοουτσάροντας μεταξύ άλλων Μπόκα Τζούνιορς, Μίλαν και Κάλιαρι.
Με την Πενιαρόλ κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες (1987), ενώ οδήγησε την Μπόκα Τζούνιορς στο Απερτούρα (1992).
Ο Ταμπάρες παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει όχι μόνο δεν σκοπεύει να αποσυρθεί, αλλά θα συνεχίσει να παλεύει ακόμη και αν μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο πολύπειρος τεχνικός δείχνει απαράμιλλο πάθος μιλώντας στις καρδιές όλων, στέλνοντας το δικό του μήνυμα ελπίδας αρνούμενος να υποκύψει.
«Θα συνεχίσω μέχρι τα αποτελέσματα να δείξουν το αντίθετο. Όταν είσαι προπονητής γνωρίζει πως κρίνεσαι από τα αποτελέσματα. Όσο λειτουργεί το μυαλό μου θα είμαι εδώ», τονίζει.
Στο ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ κόντρα στον Ισημερινό (11/11) ο «καθηγητής» χρειάστηκε την βοήθεια ενός αμαξιδίου προκειμένου να κοουτσάρει την ομάδα του. Η Ουρουγουάη επικράτησε 2-1 και ο Ταμπάρες γνώρισε την αποθέωση.
«Για την ασθένεια μου συζητώ με όσους πρέπει να το κάνω. Στην ομοσπονδία γνώριζαν πως θα πρέπει να κινούμαι με αμαξίδιο.
Υπάρχουν μέρες που είμαι καλύτερα και μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και κάποιες άλλες που δεν έχω δυνάμεις. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να επηρεάσει την δουλειά μου και την σχέση μου, με τους παίκτες».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε βαριές περιπτώσεις ατόμων που έχουν διαγνωστεί με το σύνδρομο Guillain-Barré, δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré δεν είναι γνωστή. Συχνά ωστόσο προηγείται μια λοίμωξη πχ του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Το σύνδρομο Guillain-Barré προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.