Ο ΠΑΟΚ και ο «Φονιάς» του (pics&vids)

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Ο ΠΑΟΚ και ο «Φονιάς» του (pics&vids)

bet365

Είκοσι τρία χρόνια μετά το «αντίο» του στην Τούμπα (!) ο Χρήστος Δημόπουλος ξανασυναντά τον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων με πρωταγωνιστή τον «φονιά».

Ο αποψινός αγώνας στο Θριάσιο Πεδίο (πρέπει να) είναι ξεχωριστός. Ο ΠΑΟΚ ξανασυναντά τον Χρήστο Δημόπουλο, που ότι κι αν συνέβη το καλοκαίρι του 1985, παραμένει σημαντικό «κεφάλαιο». Μικρό ή μεγάλο η ιστορία θα το δείξει…

Η οικογένεια Δημόπουλου ηγείται του Πανελευσινιακού, που σήμερα θα αντιμετωπίσει τον «Δικέφαλο» για την 3η αγωνιστική των Ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδα. Ο Σπύρος είναι ο πρόεδρος, ο Θανάσης προπονητής κι ο Χρήστος, το πιο μεγάλο όνομα της, απλά κάνει όλες τις δουλειές!

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Αλεξανδρίδη η κουβέντα πήγαινε από το «έπος του Μονάχου» στον Γκιούλα Λόραντ, κι από τον Μαγύαρο τεχνικό, που ξεψύχησε στην Τούμπα, στον Θωμά Βουλινό. Η αναφορά δε, στην πρωταθλήτρια ομάδα του ’85 άκρως διδακτική, ενίοτε απαραίτητη, όταν απέναντι σου έχεις κάποια απ’ τα παιδιά, που υπέγραψαν το δεύτερο (και τελευταίο εδώ και 31 χρόνια) πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ.

 

Απ’ τα μαθήματα ιστορίας, ένα «κεφάλαιο» της, μου έκανε περισσότερο εντύπωση. Η χαμένη ευκαιρία για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του «Δικεφάλου». Ο τρόπος που μιλούσε ο Αλεξανδρίδης, δε σου άφηνε περιθώριο να αμφισβητήσεις τα γεγονότα πριν από τον χαμένο τελικό του ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΛ.

Κι ένα πρόσωπο ήταν ο (αρνητικός) πρωταγωνιστής: Ο Χρήστος Δημόπουλος. Εκεί, καταλαβαίνεις πόσο σπουδαίο ήταν το κεφάλαιο «Δημόπουλος» για τον «Δικέφαλο» και πόσο ζημία έκανε στην ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ είχε, ήδη, στεφθεί πρωταθλητής, όμως το θέμα της πενταετίας του «φονιά» κυριαρχούσε στην επικαιρότητα. Οι μέρες για τον τελικό πλησίαζαν, ο επιθετικός από την Γαστούνη Ηλείας δεν υπέγραφε την ανανέωση του, αντίθετα απουσίασε από μια προπόνηση για να βρεθεί στην Αθήνα και να μιλήσει με τον Ολυμπιακό! Ο Βάλτερ Σκότσικ, ο Αυστριακός προπονητής του ΠΑΟΚ, έκανε το μοιραίο λάθος, τον συγχώρεσε και τον πήρε στην αποστολή. Άλλωστε, με 12 γκολ σε 28 ματς παρέμενε το «βαρύ πυροβολικό» των ασπρόμαυρων και πρώτος σκόρερ του, έστω κι αν το μυαλό του ήταν «κολλημένο» στο θέμα της μεταγραφής του. Η διοίκηση του Πέτρου Καλαφάτη του πρόσφερε 13.000.000 δραχμές, όμως ο Δημόπουλος αξίωνε 10 εκατομμύρια δραχμές περισσότερα, ποσό αστρονομικό για την εποχή και τις τσέπες των παραγόντων του.

«Φτάσαμε στην Αθήνα, την παραμονή του τελικού, μπήκαμε στο λεωφορείο, αλλά για περισσότερη από μισή ώρα όλοι περιμέναμε να εμφανιστεί ο Χρήστος. Όλοι τον έψαχναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, εδώ ο Δημόπουλος, εκεί ο Δημόπουλος, πουθενά… Τελικά μετά από σχεδόν 45 λεπτά αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο, όπου λίγο αργότερα μάθαμε και την εξέλιξη της εξαφάνισης του Δημόπουλου», θυμήθηκε ο εκ των αρχηγών του ΠΑΟΚ.

Ο Χρήστος Δημόπουλος, με τη συνοδεία του αδερφού του Γιάννη, είχε μεταβεί στα γραφεία της Μότορ Όιλ, όπου και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό! ««Ευχαριστώ τους Βαρδινογιάννηδες που μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω μαζί με τον αδελφό μου, Θανάση», ήταν τα περίφημα λόγια, που έβαζαν τέλος στην παρουσία του στον ΠΑΟΚ και αποτέλεσαν «μαχαιριά» για τον κόσμου του, που λαχταρούσε το πρώτο νταμπλ.

Ο «Δικέφαλος» μπήκε, το επόμενο βράδυ, στο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου χωρίς τον Δημόπουλο, είδε τον Γερμανάκο να αποβάλλει στο 20ο λεπτό τον Βασιλάκο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία... (4-1 και πρώτο κύπελλο για την ΑΕΛ)

Από το Αγρίνιο στην Τούμπα

Ο Χρήστος Δημόπουλος, μετά από δύο σεζόν στο Αγρίνιο αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ τον Ιούλιο του 1980.

Αυτός που τον πρότεινε στο Γιώργο Παντελάκη ήταν ο Γιάννης Γιακουμής, που στα πρώτα βήματα ως προπονητής και πριν φύγει τόσο άδοξα από τη ζωή είχε περάσει από τον πάγκο των «κιτρινομπλέ». Η παλιά δόξα του «Δικεφάλου» των 60 ‘s, δεινός σκόρερ (46 γκολ σε 281 ματς με τον ΠΑΟΚ) γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τι εστί σέντερ φορ. Και στον πρόσωπο του νεαρού επιθετικού από τη Γαστούνη Ηλείας έβλεπε έναν… κίλερ.

Ήταν ένα θερμό καλοκαίρι, όπου ο έφορος Νίκος Βεζυρτζής αποχωρούσε από την ομάδα, διαφωνώντας προφανώς με τους χειρισμούς στην υπόθεση του Κώστα Ορφανού, που αντί 13.500.000 δραχμών κατέληγε στον Ολυμπιακό. Με τα χρήματα αυτά ο Παντελάκης έφερε στην Τούμπα, αντί 5.400.000 δραχμών, τον Δημόπουλο (στις 19 Ιουλίου 1980 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο), τον Γεωργόπουλο, ενώ συμφώνησε με τον Γιώργο Κούδα, αντί 3.000.000 δραχμών, για την τετραετή ανανέωση του συμβολαίου του.

Ο τότε πρόεδρος του «Δικεφάλου» προσπάθησε να αποκτήσει τον Νίκο Αναστόπουλο από τον Πανιώνιο, όμως το ποσό των 35.000.000 δραχμών, που απαιτούσαν οι «κυανέρυθροι», κρίθηκε αστρονομικό και ο ΠΑΟΚ βολεύτηκε με τον 21χρονο φορ από τον Παναιτωλικό.

Στην πρώτη χρονιά είχε ελάχιστες συμμετοχές, μόλις τέσσερις, κάνοντας ντεμπούτο στις 21 Σεπτεμβρίου του 1980, στο «Αλκαζάρ» (ΑΕΛ – ΠΑΟΚ, 0-0). Στην ομάδα υπήρχαν ακόμη ο Σαράφης, ο Γκουερίνο, ο Κωστίκος, ο Κερμανίδης, έτσι ο μικρός δεν πήρε πολλές ευκαιρίες από τον Γκιούλα Λόραντ.

Ο… κίλερ που έγινε «φονιάς»!

Η αποχώρηση από την ενεργό δράση του Σταύρου Σαράφη και κυρίως ο ερχομός του Χάινς Χέερ άλλαξαν τα δεδομένα. Στην πρώτη χρονιά του Γερμανού προπονητή μέτρησε 33 συμμετοχές. Συστήθηκε στο κοινό της Τούμπας, σ’ έναν αγώνα εναντίον της Δόξας Δράμας. Πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Στάθη Τριανταφυλλίδη στο 70ο λεπτό και μέσα πέντε λεπτά (76’-81’) πέτυχε δύο γκολ χαρίζοντας τη νίκη (3-1) στον ΠΑΟΚ.

Έγινε ακόμη πιο γνωστός και αγαπητός στον κόσμο του ΠΑΟΚ, χάρη στα δύο γκολ που σημείωσε στο προς 35ετίας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (3-0 στις 13 Δεκεμβρίου 1981) και το πρώτο από τα δύο «χατ τρικ» κόντρα στην ΑΕΚ στο εντυπωσιακό 6-1 για τους «16» του Κυπέλλου στις 3 Φεβρουαρίου του 1982.

Τρεις εβδομάδες αργότερα στη ρεβάνς θα πετύχει άλλα δύο γκολ, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου του 1982 έφτασε σ’ ένα ακόμη «χατ τρικ» στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του ΠΑΟΚ, με 5-0 κόντρα στην ΑΕΚ, στο γήπεδο της Τούμπας.

Το επόμενο καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» πήγε για προετοιμασία στη Γερμανία και επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Χέερ αν έχει βρεί λύση στο γκολ. Εκείνος, απάντησε «έχουμε βρει κίλερ!», εννοώντας τον Δημόπουλο, αλλά τα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και άλλες αθλητικές εφημερίδες της εποχής εκείνης, προτίμησαν το ελληνικό «φονιάς», με το οποίο και θα «έντυναν» τις πρώτες τους σελίδες κάθε φορά που «πυροβολούσε» τα αντίπαλα δίχτυα.

Η δύσκολη επιστροφή και το αντίο

Στην πρώτη του χρονιά ως παίκτης του Παναθηναϊκού δεν αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, ενώ η επιστροφή του στην Τούμπα, στις 15 Μαρτίου του 1987, ήταν άκρως επεισοδιακή, με τον ίδιο να γίνεται «στόχος» σ’ ένα κόρνερ μπροστά στη «θύρα 4» και να απαντά στις ύβρεις της κερκίδας με «χατ τρικ»!

«Ας με βρίζουν, εγώ αγαπώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που είναι ο πρώτος της Ελλάδας. Όμως να ξέρουν, θα τους βάζω πάντα γκολ», δήλωνε στο τέλος του ντέρμπι, που βρήκε νικητές τους «πράσινους» με 3-2.

Ο ΠΑΟΚ «σημάδεψε» το ποδοσφαιρικό αντίο του. Την τελευταία του σεζόν (1992-93) στα γήπεδα, με τη φανέλα του Αθηναϊκού, σκόραρε και πάλι εναντίον του «Δικεφάλου», στο 1-0 του α’ γύρου, ενώ το φινάλε, που γράφθηκε στις 30 Μαΐου του 1993, ήταν γεμάτο από συμπτώσεις.

Προσέξτε τι είχε συμβεί στο τελευταίο παιχνίδι του Χρήστου Δημόπουλου στη μεγάλη κατηγορία:

Έγινε στην Τούμπα, που εκείνο το σαββατιάτικο μεσημέρι δεν… έβραζε, όπως στην πρώτη του επίσκεψη έξι χρόνια νωρίτερα ως παίκτης του Παναθηναϊκού, αντίθετα στη νίκη με 1-0 του ΠΑΟΚ καταγράφηκε ένα από τα μικρότερα νούμερα σ’ ότι αφορά την προσέλευση θεατών. Η καταμέτρηση έδειξε μόλις 381 εισιτήρια!

Σκόρερ της νίκης του «Δικεφάλου» στο 26ο λεπτό της αναμέτρησης ήταν ο Θανάσης Δημόπουλος. Ο αδερφός του…!

Αν, πάντως, μας επιτρέπετε να καταθέσουμε και την προσωπική ανάμνησή μας, το δεύτερο γκολ του «φονιά», μπροστά στο πέταλο του «Αλκαζάρ» και τα μάτια μας, στο 1-2 τη χρονιά του πρωταθλήματος, συνεχίζει να παραμένει 31 χρόνια μετά, μια πολύ δυνατή εικόνα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.