Ολυμπιακός: Τίτλος, απώλειες, σοκαριστικές αλλαγές, νέα φουρνιά! (pics, vids)

Ολυμπιακός: Τίτλος, απώλειες, σοκαριστικές αλλαγές, νέα φουρνιά! (pics, vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Τίτλος, απώλειες, σοκαριστικές αλλαγές, νέα φουρνιά! (pics, vids)

bet365

Το... γεμάτο 2016 φεύγει για τον Ολυμπιακό. Μια χρονιά που είχε τα πάντα! Πρωτάθλημα, απώλεια Κυπέλλου, αλλαγές προπονητών, αποκλεισμό σοκ από το Τσάμπιονς Λιγκ και... ξανά πρωτάθλημα! Το Gazzetta γράφει τα ερυθρόλευκα πεπραγμένα!
Όταν λέγεσαι Ολυμπιακός με τέτοιο όνομα και αυτήν την δυναμική και παίζεις στο Champions League και αποκλείεσαι Αύγουστο μήνα από... κάποια Χαποέλ Μπερ Σεβά σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά και δεν αρχίζουν καλά σε μία σεζόν. Ήταν 3 Αυγούστου του 2016 όταν οι ερυθρόλευκοι του Βίκτορ Σάντσεθ έχαναν 1-0 από τους Ισραηλινούς και μετά το 0-0 του Καραϊσκάκη έμεναν εκτός της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης στην Ευρώπη χάνοντας σε πρεστίζ και χρήματα και πήγαιναν στο Europa! Προφανώς μία τέτοια εξέλιξη εξόργισε τον κόσμο. Δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι.
Δύο ημέρες μετά ήρθαν οι ραγδαίες εξελίξεις που άγγιξαν τον Γιάννη Βρέντζο, τον Χουάνχο Λορένθο, με τον Ισπανό να αποδεσμεύεται και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να προχωράει σε αύξηση Μ.Κ. προκειμένου για να καλυφθεί η... χασούρα από την Ευρώπη. Τα παιχνίδια αυτά αποτέλεσαν και την αρχή του τέλους για αρκετούς παίκτες. Οι Μανιάτης και Σιόβας, ο ένας από το 2011 στην ομάδα και ο άλλος από το 2012, αμφότεροι παλιοί αρχηγοί μπήκαν για τα καλά στο... σημάδι και από τότε οι περισσότεροι ήταν σίγουροι για την αποχώρησή τους τον Γενάρη. Ο δε Μανιάτης - αν και έπαιζε βασικός στην Εθνική - για ένα διάστημα έκανε μόνος του προπονήσεις στον Ρέντη.
Ποσά που αποτυπώθηκαν και στον ισολογισμό της ΠΑΕ, όπως αυτός ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε.
Ο Ολυμπιακός πέρυσι πήρε ένα πρωτάθλημα σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ουσιαστικά κατέκτησε το πιο γρήγορο πρωτάθλημα της ιστορίας του!
Στο β' μισό της χρονιάς όμως αποκλείστηκε στην Ευρώπη από την Άντερλεχτ και έχασε το Κύπελλο από την ΑΕΚ. Σαφώς και ήταν δύο... ηχηρά χαστούκια καθώς χάθηκε η διάκριση σε δύο στόχους. Ειδικά η απώλεια του Κυπέλλου, σε έναν παράξενο τελικό των... προσκλήσεων, ήταν μελανό σημείο για το «ερυθρόλευκο» 2016...
Ακόμα και έτσι με άλλον προπονητή τελείωσε την χρονιά (Μάρκο Σίλβα), άλλος τεχνικός έκανε την προετοιμασία (Βίκτορ Σάντσεθ) και με άλλον κόουτς πήγε να παίξει τα ματς με την Αρούκα για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, καθώς ο Βίκτορ... χαιρέτησε και μετά έκανε και καυστικές δηλώσεις. Όσο για τον Σίλβα; Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ερωτηματικά για την αποχώρησή του (σ.σ. αιφνιδίως και αφήνοντας έκθετη την ομάδα), για την οποία προφανώς και φέρει σημαντική ευθύνη.
Η ΠΑΕ πάντως φρόντισε να απάντησει στον Βίκτορ. Ο Ολυμπιακός - για τους λόγους που είναι γνωστοί σε όλους - έκανε τρεις φορές... λίφτινγκ στον πάγκο του από τις 23 Ιουνίου μέχρι τις 11 Αυγούστου, οπότε ανακοινώθηκε ο Πορτογάλος Μπέντο (σ.σ. ο... 3ος της παρέας).
Ως προς το ρόστερ του το... αντίο είπαν οι Ρομπέρτο, Παϊτίμ Κασάμι και Αρτούρ Μαζουάκου. Λίγο μετά ακολούθησε και η αποχώρηση του Τζίμι Ντουρμάζ ενώ... χαιρέτησε και ο Άλαν Πουλίδο για να γυρίσει σε Μεξικό και σε Τσίβας. Ο Ολυμπιακός μετά την πρόσληψη του Μπέντο φρόντισε να κλείσει άμεσα και να ανακοινώσει τον Πορτογάλο διεθνή μέσο και βασικό με την Εθνική στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, Αντρέ Μάρτινς. Πρώην παίκτης της Σπόρτινγκ. Το μεγάλο... μπαμ όμως ήταν ο Όσκαρ Καρντόσο που έκλεισε με συμβόλαιο 2 - 2,1 εκατ. ευρώ και βέβαια ο Μάρκο Μάριν. Το deal με τον Γερμανό άσο που αγωνιζόταν στην Τουρκία, είχε συμβόλαιο με Τσέλσι και έχει πίσω του σπουδαία καριέρα σε Ευρώπη και Εθνική. Που είχε κασέ και ετήσιο συμβόλαιο 1,6 εκατ. ευρώ και είχε κάνει μεταγραφές της τάξεως των 8 και 9! Από τους δύο αυτούς άσους - για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα - ο Ολυμπιακός δεν πήρε όσα περίμενε. Ο Μάριν είχε 4 ασίστ σε 7 ματς και ο Καρντόσο 2 γκολ και 2 ασίστ σε 15 ματς.
Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν το εμπόδιο της Αρούκα και βρέθηκαν στην φάση των ομίλων του Europa League με Γιουνγκ Μποις, ΑΠΟΕΛ και Αστανά (σ.σ. από την οποία πέρασαν για να βρουν αντίπαλο στην φάση των 32 του θεσμού την τουρκική Οσμανλισπόρ), από εκεί που είχαν μείνει πίσω στο πρωτάθλημα, έκλεισαν το 2016 με 31 πόντους και πρώτοι έναντι 22 των 2ων Παναθηναϊκού και Ξάνθης και με πρόκριση από τους ομίλους του Κυπέλλου (έχοντας τρεις νίκες στον όμιλό τους με Πλατανιά, ΑΟ Χανίων και Σπάρτη). Προφανώς και στα συν είναι και οι εμφατικές νίκες στα ντέρμπι εντός των συνόρων. Οι αγωνιστικοί τους στόχοι λοιπόν επετεύχθησαν και με αρκετά εμφατικό τρόπο ενώ πολύ σημαντικό ήταν πως βγήκαν παιδιά από τις Ακαδημίες, που έπαιξαν ακόμα και βασικοί, σαν τον Ρέτσο. Σε μη αγωνιστικό επίπεδο το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη ενεπλάκη ξανά με δικαστικά ζητήματα ενώ συνεχίστηκε και η διαμάχη με τον Σισέ στα δικαστήρια. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης πάντως φρόντισε να τοποθετηθεί και να δράσει και αντιδράσει με τοποθέτησή του και άμεσα.
Επίσης μετά από νομικές ενέργειες και μηνύσεις υπήρξαν ποινές από δικαστήριο για τον Γιάννη Αλαφούζο.
ΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΣ... ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!
Εκτός από την περσινή κατάκτηση του τίτλου και όλα τα μεγάλα ρεκόρ, φυσικά τις δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις με δεδομένο όλα όσα προηγήθηκαν με τις αποδοκιμασίες και την γκρίνια του κόσμου, τις αλλαγές σε επίπεδο προπονητών και διοίκησης αλλά και όλες τις διαφοποιήσεις του ρόστερ. Ήταν πέρα για πέρα σημαντικές και ενώ σε επίπεδο ομίλων η πρόκριση ήρθε από την 5η αγωνιστική και το 1-1 με την Γιουνγκ Μποις. Σε επίπεδο εγχώριων αγώνων ο Ολυμπιακός είχε πολλές εμφατικές νίκες αλλά δεδομένα κρατάει την... κυριαρχία του στα ντέρμπι: 3-0 με ΑΕΚ, 3-0 με Παναθηναϊκό και 2-1 με ΠΑΟΚ. Ακόμα πολύ καλές μεταγραφές όπως του Μάρτινς και σαφέστατα η ανάδειξη πιτσιρικάδων από τις Ακαδημίες των Πειραιωτών, όπως του Ρέτσου που έγινε βασικός αρ. μπακ (σ.σ. αν και στόπερ), του Μανθάτη, του Ανδρούτσου, του Χουτεσιώτη που πήρε περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλη φορά (σ.σ. εάν και είναι χρόνια στην πρώτη ομάδα) και άλλων παιδιών. Όπως και την εν γένει δουλειά του Μπέντο με τις Ακαδημίες και το πρότζεκτ του.
Σε επίπεδο Κυπέλλου δεν ξεχνιέται φυσικά ο ημιτελικός με τον ΠΑΟΚ και όσα συνέβησαν εκεί που μπορείτε να τα θυμηθείτε εδώ. Μετά από αυτό το ματς ο δικέφαλος του Βορρά πήρε την απόφαση να μην κατέβει στην ρεβάνς, όπως και έγινε και τιμωρήθηκε ανάλογα.
ΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ...
Προφανώς και τον ηχηρό ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Μπερ Σεβά και όλα όσα ακολούθησαν αλλά και προηγήθηκαν. Σαφώς και όλα όσα έγιναν εκείνο το διάστημα με δύο αλλαγές προπονητών και μεγάλα θέματα στον προγραμματισμό της ομάδας ως προς το ρόστερ, τις μεταγραφές κα την διαχείριση των αγώνων με την Χαποέλ. Επίσης την αμφισβήτηση από πλευράς του κόσμου και τις αποδοκιμασίες προς τον προπονητή και τους παίκτες σε αρκετές περιπτώσεις. Αποδοκιμασίες που υπήρξαν ακόμα και την βραδιά της ευρωπαϊκής πρόκρισης με την Γιουνγκ Μποις. Ακόμα και ο Φορτούνης αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης τα θέματα που προέκυψαν με την αγωνιστική... καραντίνα παικτών όπως οι Τσόρι και Μάριν. Ακόμα την εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός μετά την τελευταία χρονικά διακοπή. Εδώ μπαίνουν και ήττες όπως με την ΑΕΛ - που σήμανε... καμπανάκι κινδύνου για τον Μπέντο - γκέλες όπως με Κέρκυρα και το 0-0 και τα χαμένα ματς με τον ΑΠΟΕΛ. Εντός αλλά και εκτός. Αναμετρήσεις που έφεραν σε δυσμενέστατη θέση τον Μπέντο, που έφτασε να παίζει το κεφάλι του στο ματς με Παναιτωλικό. Προφανώς και σε αυτήν την κατηγορία μπαίνει και η απώλεια του Κυπέλλου από την ΑΕΚ σε έναν τελικό που έγινε με μεγάλη αργοπορία και μετά από αναβολές επί αναβολών λόγω της ανοιχτής κόντρας Κοντονή με ΕΠΟ!
ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ!
Πέρυσι ήταν ο Φορτούνης που ήταν τρομερός! Φέτος ο “Φορτού” είχε προβλήματα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, τραυματισμών αλλά και διαφορές με τους προπονητές του. Ακόμα και έτσι έχει κάνει και φέτος σπουδαία ματς.
Τρομερά σημαντικός και φέτος ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς με 20 συμμετοχές, σερί ματς με Ολυμπιακό και Εθνική και έχοντας 4 γκολ με τους Πειραιώτες και 4 ασίστ και εκτοξεύοντας στα ύψη την αξία του. Από την φετινή ομάδα ξεχώρισε φυσικά ο MVP Σεμπά με 7 γκολ και 5 ασίστ σε 21 αγώνες, ο Αντρέ Μάρτινς των 18 αγώνων, του ενός τέρματος και των τριών ασίστ. Εννοείται ο πολυσκόρερ Ιντέγε. Με 11 γκολ και 3 ασίστ σε 20 ματς. Εδώ μπαίνουν και οι Τσόρι (σ.σ. για το γκολ του με Αρούκα που έδωσε την πρόκριση) και Καμπιάσο για το εκτός έδρας τέρμα με την Γιουνγκ Μποις (που επίσης αποδείχθηκε καθοριστικό για την πρόκριση Νο2 στην Ευρώπη). Φυσικά και οι μικροί με τον Ρέτσο μπορούν να είναι σε πρώτο πλάνο.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ
Το πρωτάθλημα των ρεκόρ, οι δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις και τα άλλα αγωνιστικά επιτεύγματα. Ωστόσο για το μέλλον του Ολυμπιακού οι κορυφαίες στιγμές του είναι από τότε που καθιέρωσε βασικό τον Ρέτσο και έδωσε ευκαιρίες σε όλα τα πιτσιρίκια του. Με αποκορύφωμα το momentum με Παναιτωλικό που ο Μπέντο γύρισε τον αγώνα με τον Ανδρούτσο και τον Μανθάτη. Εξαιρετικά σημαντική στιγμή ήταν και το γεγονός ότι ο Θόδωρος Γιαννίκος- που διετέλεσε επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και αντιπρόεδρος μετά της ομάδας και έχοντας παρουσία στο ΔΣ του ECA (European Clubs Association) – ανέλαβε καθήκοντα στην FIFA και ως στέλεχος στην Διεύθυνση των Μελών Ομοσπονδιών (Director of Member Associations Services), με έδρα την Ζυρίχη.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ
Αναμφίβολα ο αποκλεισμός από την Χαποέλ Μπερ Σεβά. Από εκεί ξεκίνησαν όλα μαζί και με τις επιλογές του καλοκαιριού και τον κακό σχεδιασμό που “χρεώθηκε” στην διοίκηση αλλά και σε Βίκτορ Σάντσεθ. Προφανώς και οι ήττες σαν αυτές στην Ευρώπη από ΑΠΟΕΛ επίσης δεν είναι στα... καλύτερά του.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Και οι τρεις ανήκουν στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην περσινή φιέστα με την ατάκα “Φερεντίνο αντέχεις άλλα 15; (σ.σ. για τα πρωταθλήματα)”.
Ακόμα όταν άστραψε και βρόντηξε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά το 0-0 με την Χαποέλ. Όπου έκανε σαφή την απογοήτευσή του στους ποδοσφαιριστές και τους τόνισε πως αν δεν πάρουν την πρόκριση στο Ισραήλ, να μην πουν στον κόπο να γυρίσουν στην ομάδα, αλλά να πάνε απευθείας σπίτια τους! “Αυτή δεν ήταν η εικόνα που περίμενε όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού. Αυτός δεν είναι ο δικός μου Ολυμπιακός. Και αν δεν το γυρίσετε, την Τετάρτη στο Ισραήλ μην γυρίσετε! Να πάτε κατευθείαν σπίτι σας. Αν δεν προκριθείτε να πάτε σπίτια σας και θα πάρω άλλους παίκτες για τον Ολυμπιακό που ονειρευόμαστε.
Ο κόσμος γέμισε το γήπεδο αυτή την εποχή και λίγο αντέδρασε με αυτή την εικόνα. Ήταν απαράδεκτη η εικόνα από όλους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Μια ομάδα 60 εκατομμυρίων απέναντι σε μια ομάδα με 10 εκατομμύρια μπάτζετ”, είχε πει. Άλλωστε ο ίδιος το είχε ξανακάνει! Είχε αλλάξει πάλι σε μεγάλο βαθμό την ομάδα μετά από αποτυχία! Υπάρχουν και οι δηλώσεις του μετά το ντέρμπι με Παναθηναϊκό και το 3-0: “Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για πρωτάθλημα. Ακόμα στην αρχή είμαστε. Αυτό που έχει σημασία για τα εκατομμύρια φιλάθλων του Ολυμπιακού και λίγο περισσότερο για εμάς που είμαστε μέσα είναι ότι νιώσαμε δύο πάρα πολύ ωραία συναισθήματα. Το συναίσθημα της απόλυτης δικαίωσης σε όλα τα επίπεδα και το συναίσθημα της απόλυτης ευχαρίστησης για να μην χρησιμοποιήσω καμία άλλη λέξη. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε χαρούμενοι. Πολύ ευχαριστημένοι, από το πρώτο ημίχρονο κιόλας. Χωρίς ο Ολυμπιακός να έχει καμία ιδιαίτερη απόδοση. Χαρήκαμε ιδιαίτερα. Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Να είστε όλοι γεροί και προχωράμε”.
Η ΕΝΤΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η κίνησή του αυτή έγινε θέμα σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά media. Μάλιστα ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε στο BBC για την εν λόγω πρωτοβουλία στήριξης των προσφύγων στο Λιμάνι του Πειραιά από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός και στο 2016 έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο, βοηθώντας τα μέγιστα τους πρόσφυγες, που έζησαν κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς, παίζοντας ακόμα και μπάλα στο Λιμάνι. Ένα θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε και ο Κριστιάν Καρεμπέ.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΝΤΑΒΙΝΤ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΑΨΕΙ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Προφανώς και ο Νταβίντ Φουστέρ είναι μία... κατηγορία από μόνος του! Ύστερα από έξι χρόνια προσφοράς του στον Ολυμπιακό, ήρθε η ώρα να πει “αντίο”. Ο εμβληματικός αρχηγός του Ολυμπιακού που είχε βάλει τα κλάματα στην περσινή φιέστα γιατί θεωρούσε πως πολύ δύσκολα θα έμενε, αποχώρησε εν τέλει την χρονιά που μας πέρασε. Γύρισε ξανά στο Καραϊσκάκη για να δει το Ολυμπιακός - Παναιτωλικός και δεν θα ξεχαστεί ποτέ από την ομάδα και τον κόσμο. Η αποχώρηση του Ρομπέρτο δεδομένα στεναχώρησε αρκετό κόσμο αλλά ο Φουστέρ ήταν πιο σημαντικός για όλους! Στις αποχωρήσεις που έφεραν στενάχωρο κλίμα και αυτή του Σαλίνο, που ήταν πολύ αγαπητός σε αρκετούς φιλάθλους.
ΤΟ 3-0 ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΕΔΩ.
ΤΑ ΧΑΪΛΑΤΣ ΜΕ ΑΕΚ ΕΔΩ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα