Ο νέος κανονισμός αδειοδότησης και οι αντιδράσεις!

Δημήτρης Τομαράς
Ο νέος κανονισμός αδειοδότησης και οι αντιδράσεις!

bet365

Το Gazzetta καταγράφει τα δεδομένα για τον νέο κανονισμό αδειοδότησης, τις... φωνές ομάδων, το ερωτηματολόγιο που δεν... συμπληρώθηκε και το γεγονός πως του χρόνου ο κανονισμός αλλάζει πάλι!

Για αρχή θα ξεκινήσουμε με τις βασικές αλλαγές ως προς τον κανονισμό αδειοδότησης:

- Για πρώτη φορά διαχωρίζεται η ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια.

- Αποσύνδεση άδειας από αγώνες κατάταξης.

- Εφόσον μία ομάδα δεν πάρει άδεια για οικονομικούς λόγους θα υποβιβάζεται στην Football League καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της βαθμολογίας. Μέχρι πέρσι η ποινή ήταν περιορισμός μεταγραφών. Του χρόνου, η ποινή του υποβιβασμού θα ισχύει για τις ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια για οποιοδήποτε λόγο. Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι απόφαση της Super League που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2015. Για την Football League η εξέταση των φακέλων θα γίνει τον Ιούνιο αλλά τα κριτήρια και λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη πέραν του ότι για να παίξουν οι δύο ομάδες που θα προβιβαστούν θα πρέπει να έχουν πάρει άδεια.

 

- Αλλαγή σύνθεσης δικαιοδοτικών οργάνων. Το Πρωτοβάθμιο (ΠΟΑ) από 3μελές γίνεται 5μελές με 1 πρόεδρο, 2 νομικούς και 2 ορκωτούς λογιστές και το Δευτεροβάθμιο (ΔΟΑ) με 1 πρόεδρο, 3 νομικούς και 3 ορκωτούς. Το Δευτεροβάθμιο από 3μελές γίνεται 7μελές. Επίσης η θητεία του είναι 4ετής. Είναι κάτι που το ζήτησε η UEFA ενώ μετά την επιβολή της ποινής για το θέμα της περσινής άδειας του Πανιωνίου ζητήθηκαν οι συγκεκριμένες αλλαγές και αντικαταστάθηκαν οι εμπλεκόμενοι με την τότε υπόθεση. Οι δικαστές θα είναι συνταξιούχοι και προφανώς δεν θα ισχύει η έφεση σε 3ο βαθμό. Ο ρόλος του 2ου σε επίπεδο οργάνου είναι η επαναξιολόγηση των υπαρχόντων στοιχείων. Όπως έχουμε τονίσει ξανά φάκελος που "κόβεται" σε πρώτο επίπεδο δεν μπορεί να περάσει σε 2ο ούτε να μπουν επιπρόσθετα οικονομικά στοιχεία. Εάν έχει δηλαδή κάποιος οφειλές ή δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να τα παρουσιάσει μετά. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να φέρει ένα παραχωρητήριο γηπέδου ή ένα έγγραφο πιστοποίησης πληρωμής (σ.σ. που να είναι μέσα στην προθεσμία) που να έχει παραπέσει για τον φάκελο. Υπάρχει εξάλλου το άρθρο 20: μόνο τα έγκυρα και έγκαιρα προσκομιθέντα έγγραφα προσμετρώνται για τον φάκελο. Επίσης προφανώς και μπορεί να υπάρξει η περίπτωση που από πλευράς Δημητρίου να υπάρχει άλλη εισήγηση και το ΠΟΑ ή το ΔΟΑ να έχει άλλη άποψη. Ο έλεγχος των φακέλων δεν περιορίζεται μόνο στο να βλέπει η αρμόδια επιτροπή τα στοιχεία και τα χαρτιά. Γίνονται και επιτόπιο έλεγχοι και επισκέψεις στις ομάδες αλλά ενημέρωση για οτιδήποτε μεμπτό υπάρχει.

- Υποχρέωση εκπαίδευσης των μελών των δικαιοδοτικών οργάνων (σ.σ. θα γίνει από τον κ. Δημητρίου).

- Δημοσίευση σε περίληψη στο site της ΕΠΟ σκεπτικών δικαιοδοτικών οργάνων σε περίπτωση μη αδειοδότησης. Το σκεπτικό πρέπει να είναι πολύ προσεγμένο διότι υπάρχει ρήτρα εχεμύθειας. Ένας φάκελος δεν μπορεί να ανοίξει γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο εκτός και εάν το ζητήσει εγγράφως μία ΠΑΕ ή υπάρξουν σχόλια ή δημόσια αμφισβήτηση για μία απόφαση αδειοδότησης. Εκεί για αποκατάσταση της αλήθειας γίνεται δημόσια γνωστός ο φάκελος.

- Σε περίπτωση μη αδειοδότησης για Ευρώπη ανακαλείται και η αδειοδότηση στην Ελλάδα. Για το θέμα των πλέϊ οφς της τρέχουσας περιόδου δεν υπάρχει... σύνδεση. Το σκεπτικό είναι η αδειδότηση να εκδίδεται για την επόμενη περίοδο.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

- Έναρξη ακροαματικής διαδικασίας ομάδων Super League (1ος βαθμός): μέσα Μαϊου.

- Τελική απόφαση - αποστολή λίστας σε UEFA: έως 31 Μαϊου. Σε περίπτωση που κατατεθούν οικονομικά στοιχεία πέραν της 31ης Μαϊου δεν θα γίνονται δεκτά και θα υπάρχει πρόβλημα και σοβαρό.

- Ακροαματική διαδικασία και τελικές αποφάσεις για ομάδες FL: Ιούνιος - Ιούλιος.

- Σε περίπτωση μη αδειοδότησης έφεση ασκείται εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

- Οι οικονομικές καταστάσεις των ομάδων πρέπει να παραδοθούν μέχρι 10 Φλεβάρη.

- Όλες οι πρόσθετες κανονιστικές διατάξεις έχουν μπει λόγω της ποινής από την UEFA για το ζήτημα του Πανιωνίου.

- Όποια ομάδα θεωρεί πως κακώς δεν αδειοδοτήθηκε για την Ευρώπη έχει την δυνατότητα προσφυγής στο CAS.

ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ... ΑΓΚΑΘΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Υπάρχουν δύο σημεία στα οποία υπήρξε έντονη διαφωνία και απόκλιση μεταξύ της Λίγκας και της ΕΠΟ και φαίνεται πως πάνε για εφαρμογή προς τη νέα χρονιά. Και για τα δύο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Το πρώτο αφορά στο κριτήριο για τους νέους Έλληνες. Βάσει συμφωνίας που υπήρξε από πέρυσι με την Λίγκα επί προεδρίας Μποροβήλου θα πρέπει 2 γηγενείς κάτω των 21 ετών να παίζουν για 60 λεπτά σε 5 αγώνες. Κάτι υποχρεωτικό.

Η ΕΠΟ πήρε την πρωτοβουλία και η Λίγκα συναίνεσε. Παρότι μόλις 7 ομάδες από τις 16 απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο (σ.σ. δεν συμπληρώθηκε δηλαδή από 9 ομάδες), όπου υπήρχε και σελίδα για παρατηρήσεις και αντιρρήσεις καμία δεν το έθιξε. Την Δευτέρα όμως υπήρξαν αντιδράσεις και ενώ δεν είναι λίγες οι ομάδες που χρησιμοποιούν μικρούς.

Σύμφωνα με το άρθρο 18β. η κάθε μία ΠΑΕ θα πρέπει να έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με δύο γηγενείς (Έλληνες) ποδοσφαιριστές κάτω των 21, οι οποίοι θα πρέπει να αγωνιστούν σε τουλάχιστον πέντε αγώνες (της πρώτης ομάδας), πρωταθλήματος ή και Κυπέλλου Ελλάδας, τουλάχιστον για εξήντα λεπτά ανά αγώνα. Ως αποδεικτικό στοιχείο θα είναι το φύλλο αγώνα.

Περνάμε στο επόμενο... αγκάθι που δεν είναι καν κριτήριο αλλά αποτελεί δείκτη.

Σύμφωνα με το άρθρο 52β. αν μία ΠΑΕ έχει αρνητική καθαρή θέση (με απλά λόγια αρνητικά κεφάλαια στις ενδιάμεσες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις) ή σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι βιώσιμη, θεωρείται ότι έχει υποπέσει σε «παραβίαση δείκτη», κριτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως «υποχρεωτικό» για την αδειοδότηση μίας ΠΑΕ. Η ομάδα σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να μην πάρει άδεια και να υποβιβαστεί.
Τι ίσχυε όμως μέχρι τώρα; Εάν για παράδειγμα η Χ ΠΑΕ έμπαινε μέσα κατά 5 εκατ. ευρώ - κάτι που δείχνει αρνητική θέση - εφόσον το... άνοιγμα αυτό δεν μεγάλωνε, δεν θα είχε πρόβλημα ή επίπτωση. Με τη νέα εξέλιξη υποχρεούται να φέρει η ΠΑΕ τα οικονομικά της στοιχεία να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει περαιτέρω πρόβλημα με τους εξής 4 τρόπους:
1) Συμφωνία για πώληση παίκτη.
2) Αύξηση Μ.Κ. με κλεισμένη κάλυψη.
3) Εγγυητική τραπέζης (σ.σ. από τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις).
4) Ύπαρξη δανείου.
- Ως υποπερίπτωση είναι ο αριθμός των διαρκείας. Μπορεί και υπό προϋποθέσεις να ληφθεί υπ' όψιν και ο αριθμός των διαρκείας και το να διασφαλιστεί συγκεκριμένος αριθμός. Αρκεί να βασίζεται σε λογικά στοιχεία.
Ουσιαστικά τι γίνεται; Η ομάδα πρέπει να δείξει πως είναι ικανή να καλύψει αυτή την... τρύπα που υπάρχει με έναν εκ των προαναφερθέντων λόγων. Επίσης ο προϋπολογισμός θα αφορά στο διάστημα που μετέχει στις διοργανώσεις και ως προς την φετινή αδειοδότηση ισχύουν τα οικονομικά στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ως προς το επίμαχο αυτό σκέλος πάντως μία αρνητική οικονομική θέση δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μία ομάδα δεν παίρνει άδεια. Εάν όμως η ομάδα δεν φέρει τις διασφαλίσεις που πρέπει κόβεται. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε και μία κουβέντα για το εγγυητικό ταμείο σε συνεργασία με τον ΠΣΑΠ αλλά δεν προχώρησε για να μπει μέσα σε κριτήρια.
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ
Ένα ακόμα στοιχείο που έχει να κάνει με οικονομικά δεδομένα και οφειλές είναι τα χρωστούμενα και σε μάνατζερ. Θα παίζουν ρόλο στον φάκελο των ομάδων αλλά φαίνεται πως και αυτό το κριτήριο θα πάει για του χρόνου.
ΤΟ SHADOW COACHING ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ

Ένα πολύ σοβαρό σκέλος που θίχθηκε πρωτίστως και από προπονητές είναι το λεγόμενο shadow coaching. Τι σημαίνει αυτό ελληνιστί; Να παρατηρείται φαινόμενο άλλος να προπονεί την ομάδα και άλλου τεχνικού το συμβόλαιο να παρουσιάζεται επίσημα!

Είναι μάλιστα λόγος να μην πάρει άδεια μία ομάδα! Υπάρχουν 4 ενδεικτικές προϋποθέσεις που δείχνουν το πως κάποιος είναι προπονητής μίας ομάδας.

1) Το Φ.Α. όπου δηλώνεται.

2) Η παρουσία του στις συνεντεύξεις Τύπου.

3) Οι οδηγίες προς τους παίκτες που δίνει.

4) Το επίσημο site τι αναφέρει για τον τεχνικό και το τι συμβόλαιο παρουσιάζει μετά. Προφανώς και οι προπονητές πρέπει να έχουν το προβλεπόμενο δίπλωμα προπονητικής UEFA Pro για τέτοιο επίπεδο.

Ακόμα ένα κομμάτι είναι τα ιδιωτικά συμφωνητικά που πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνονται. Τυχόν αβλεψία ή επιτιδευμένη προσπάθεια να μην δηλωθούν θα σημαίνει πως τα οικονομικά στοιχεία δεν θα είναι αληθή και προφανώς και θα υπάρχουν κυρώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στην Ελλάδα του 2017 προφανώς με τα τόσα προβλήματα που έχουμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι συγκρινόμαστε με τα μεγάλα πρωταθλήματα. Η διαπίστωση των ανθρώπων της UEFA όμως είναι πως από 20 προηγμένες χώρες η Ελλάδα έχει τα πιο ελαστικά κριτήρια αδειοδότησης. Σε άλλες χώρες για παράδειγμα όλες οι ομάδες δίνουν υποχρεωτικά προϋπολογισμό αλλά και πιστοποιημένο οικονομικό απολογισμό. Τι σημαίνει ο απολογισμός; Πολύ απλά απαντάει στην εξής ερώτηση: "Τον προϋπολογισμό που μας έφερες τον τήρησες;". Για τα κριτήρια υπάρχει μία κοινή βάση για όλες τις χώρες - μέλη της UEFA.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ

Σχετικά με τα κριτήρια αδειοδότησης συγκριτικά με Ελλάδα και Ευρώπη θα είναι προφανώς διαφορετικά. Όχι πολύ αλλά θα είναι. Για παράδειγμα για την Ευρώπη ένα βασικό προαπαιτούμενο θα είναι να υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης και σωστό δίκτυο υποδομών στην ομάδα. Αλλιώς δεν θα παίζει ο σύλλογος στην Ευρώπη. Επιπλέον σε ότι αφορά οικονομικά ζητήματα και οφειλές μετά τις 31 Μαϊου αναλαμβάνει... δράση το Financial Fair Play της UEFA.

ΤΟ... ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ FOOTBALL LEAGUE

Προς το παρόν σχετικά με το κομμάτι της αδειοδότησης των ομάδων της Football League δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Για τη Β' κατηγορία υπάρχει μία επισήμανση για διαφοροποίηση των κριτηρίων μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και τίποτα περισσότερο. Κανονικά πάντως πριν την σέντρα του πρωταθλήματος και προτού γίνει η κλήρωση οι ομάδες της Football League που προέρχονταν από την Γ' Εθνική έπρεπε να συσταθούν σε ΠΑΕ και να έχουν και έτοιμο το μετοχολόγιό τους και το Μ.Κ..

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ... ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

Προφανώς και τόσα χρόνια και με όλα όσα έχουν συμβεί σε επίπεδο αδειοδοτήσεων υπάρχουν και ιστορίες... τρέλας! Όπως περιπτώσεις παικτών που προσκόμιζαν βεβαίωση πληρωμής από ομάδες και μετά έκαναν προσφυγές! Προφανώς και υπάρχουν και καταγγελίες επί καταγγελιών για διαφορετική αντιμετώπιση, παρεμβάσεις και αρκετά άλλα. Η λογική πάντως που θα πρέπει να υπάρχει στις ομάδες είναι πως η αδειοδότηση θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την βελτίωσή τους και όχι ένα μόνιμο πρόβλημα, που θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ακόμα και με παρατυπίες για να πάρουν την άδεια.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΟΝ... ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ

Ένα τελευταίο σκέλος που δεδομένα προβληματίζει και φοβίζει είναι αυτό της συνέχειας ενός υποβιβασμού για μία ομάδα. Συνήθως στην Ελλάδα ο υποβιβασμός είναι... αφανισμός. Δύσκολα μία ομάδα που πέφτει λόγω χρεών, προβλημάτων αδειοδότησης ή οτιδήποτε άλλο, επανέρχεται. Από την άλλη και ποινές όπως η άρση μεταγραφών ρίχνουν για τα καλά το επίπεδο του ρόστερ σε έναν σύλλογο. Προφανώς και σε όλο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το εξής: τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα αποχωρήσεων των ομάδων είτε στις αρχές της περιόδου είτε μεσούσης της σεζόν είναι όλο και πιο συχνά και έντονα. Ομάδες με εμφανή αδυναμία να συνεχίσουν είτε στην Super League είτε στις πιο κάτω κατηγορίες...

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η UEFA μετά τα όσα έγιναν και με το θέμα του Πανιωνίου έχει βάλει σε καθεστώς επιτήρησης στην Ελλάδα και στο σκέλος των αδειοδοτήσεων. Τα πράγματα δείχνουν πως φέτος θα είναι πολύ πιο αυστηρά και... ζόρικα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα