Το λάθος του Ολυμπιακού, το «φάουλ» του Μπέντο!

Το λάθος του Ολυμπιακού, το «φάουλ» του Μπέντο!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το λάθος του Ολυμπιακού, το «φάουλ» του Μπέντο!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την απόλυση του Πάολο Μπέντο, η οποία είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα για τον Ολυμπιακό, αλλά και την γκάφα του Πορτογάλου τεχνικού.

Λίγες ώρες μετά την πρόκριση κόντρα στην Οσμανλίσπορ έγραφα ότι έτσι κι' αλλιώς ο Μπέντο θα απολυθεί, αν δεν τα κερδίσει όλα. Μετά το Περιστέρι αν δεν προκριθεί ο Ολυμπιακός, μετά την Τούμπα, αν χάσει, μετά την Μπεσίκτας, άντε μετά την Λεωφόρο, αν χάσει εκεί. Κάπου θα χάσει, κάπου θα απολυθεί, αφού το ζητάει το κοινό, όπως ζητούσε και την απόλυση του Ζαρντίμ κ.ο.κ. Η μόνη περίπτωση να μην έφευγε ο Μπέντο ήταν να μην έχανε πάνω από ένα ματς, άλλη δεν υπήρχε. Οταν μάλιστα υπήρξε και η δημόσια στήριξη προς το πρόσωπό του από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα απολυθεί οσονούπω. Επτά ημέρες κράτησε εν τέλει η στήριξη... Συμβαίνει μονίμως, σχεδόν συμβαίνει παγκοσμίως, θυμίζω άλλωστε ημέρες πριν απολυθεί ο Ρανιέρι είχε στηριχθεί απόλυτα με επίσημη ανακοίνωση της Λέστερ και των ιδιοκτητών της.

Η απόλυση Μπέντο ήρθε λοιπόν μετά την Τούμπα και όσοι διαβάζετε τα κείμενα μου σε αυτή την γωνιά, ξέρετε ότι η άποψή μου είναι ξεκάθαρη για τον Μπέντο. Ο Ολυμπιακός τον έδιωξε λοιπόν τον Πορτογάλο κι' έκανε ένα ακόμη μεγάλο λάθος στα μάτια μου. Οπως έκανε λάθος με τον Ζαρντίμ, όπως έκανε λάθος με τον Σίλβα, έτσι και τώρα κάνει λάθος με τον Μπέντο. Προφανώς είναι διαφορετικές περιπτώσεις, αλλά στην κάθε μία από αυτές ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει διαφορετικά. Δεν θα συμφωνήσουμε όλοι στο αν στο έργο του Μπέντο ως τώρα στον Ολυμπιακό είναι μεγάλο, ή έστω θετικό. Κατά την άποψη μου δίπλα στο όνομά του μπαίνει ένα μεγάλο + , μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσε να φανταστεί η ίδια η ΠΑΕ Ολυμπιακός όταν στις αρχές Αυγούστου του έδινε καμένη γη...

Ανεξάρτητα όμως από τις επιδόσεις του, ανεξάρτητα από τις ικανότητες του προπονητή Μπέντο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι ο τέταρτος προπονητής που διώχνει ο Μαρινάκης μέσα στην ίδια σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει κάνει “έγκλημα” και για έναν ακόμη λόγο. Το timing.
Ο Ολυμπιακός την στιγμή που επιλέγει να τελειώσει τον Μπέντο είναι σαν να λέει “δεν τον διώχνω ως κακό προπονητή, αλλά επειδή άφησε αιχμές για τις πωλήσεις του Ιντέγιε και του Μιλιβόγιεβιτς”.
Είναι λάθος να στέλνεις το μήνυμα ότι πάνω από την εικόνα της ομάδας βάζεις το προφίλ της διοίκησης. Και τέλος πάντων σοβαρά να μιλάμε. Χρειάζεται ο Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός την στήριξη ή την κάλυψη του Μπέντο; Αστείο μου μοιάζει πραγματικά.

Τι μεσολάβησε από την δημόσια απόλυτη στήριξη μετά την ήττα από τον Πανιώνιο, πριν 7 βράδια, μέχρι την Τούμπα και την απόλυση του Μπέντο; Η νίκη πρόκριση στο Περιστέρι με κόντρα την διαιτησία και η ήττα από τον ΠΑΟΚ. Δεν έφυγε για αυτήν την ήττα, έφυγε για όσα είπε μετά από αυτήν ο Μπέντο. Και είναι απολύτως σαφές αυτό. Αλλωστε η επιχειρηματολογία της απόλυσης έγινε και αυτή γνωστή μέσω του Τσόρι Ντομίνγκες, ο οποίος προφανώς ήταν σε ευθεία γραμμή και συνεννόηση με την διοίκηση. Αν δεν ήταν και έκανε του κεφαλιού του, τότε ανεξάρτητα από την απόλυση του Μπέντο, φαντάζομαι ότι τον Τσόρι τον περιμένει πολύ βαριά καμπάνα...

Προσοχή όμως, γιατί εδώ υπάρχει και μία απαραίτητη επισήμανση. Ο Μπέντο όντως ήταν λάθος, έκανε “φάουλ”, μετά την Τούμπα. Οχι γιατί τα όσα είπε δεν ισχύουν. Ασφαλώς και ισχύουν στο 100%. Οχι γιατί τα είπε, έπρεπε να τα πει και επί της ουσίας τα είχε ξαναπεί σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Ηταν “φάουλ” ο χρόνος που επέλεξε να το κάνει. Δεν δικαιολογείς την ήττα στην Τούμπα με το επιχείρημα ότι πριν 1,5 μήνα πωλήθηκε ο Μιλιβόγιεβιτς. Το κάνεις όταν συμβαίνει η πώληση, το κάνεις μετά την πρόκριση από την Οσμανλίσπορ λέγοντας (“σήμερα προκριθήκαμε είναι σπουδαία επιτυχία, αλλά να ξέρετε ότι θα έρθουν και δύσκολα βράδια και άσχημα αποτελέσματα. Αυτή εδώ είναι πλέον μία άλλη ομάδα, δεν έχουμε Μιλιβόγιεβιτς, δεν έχουμε Ιντέγιε και θα πρέπει να αλλάξουμε πράγματα στον τρόπο που παίζουμε για να καλύψουμε τα κενά”). Οταν το κάνεις μετά την ήττα στην Τούμπα, το κάνεις για να δικαιολογηθείς. Τέλος!

Οταν περιμένεις να καλύψεις μία ήττα, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι σε δύσκολη θέση, δεν ρίχνεις το φταίξιμο αλλού, ακόμη κι' αν εκεί ανήκει. Ο Βαλβέρδε μετά τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση δεν θα δήλωνε ποτέ “πώς να περάσω αφού δεν έχω σέντερ φορ και περιμένω εδώ και ένα μήνα τον Ντιόγο που όλο έρχεται και όλο στη Βραζιλία είναι...”, ούτε θα μιλούσε για την μεταγραφική ενίσχυση του καλοκαιριού που δεν είχε γίνει, παρά το γεγονός ότι κατά βάση σε αυτήν οφείλονταν ο αποκλεισμός από την Ανόρθωση. Ο Μίτσελ το ίδιο, όταν έβλεπε τους παίκτες που αυτός δημιουργούσε (Μήτρογλου, Σάμαρη κ.ο.κ) να πωλούνται.

Αυτό το “φάουλ” του Μπέντο όμως η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν έπρεπε να το τιμωρήσει με κόκκινη κάρτα. Ας το κράταγε, στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι συνέβη, ότι ο Μπέντο το έκανε και την... έδωσε στην δύσκολη στιγμή, ενώ η ίδια η διοίκηση, στην δική του δύσκολη στιγμή, μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν το Καραϊσκάκη “έβραζε” εναντίον του, τον στήριξε.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού έπρεπε να βάλει πάνω από όλα την ομάδα. Και η ομάδα δεν θα παίξει καλύτερα με τον Βούζα την Πέμπτη κόντρα στην Μπεσίκτας. Ακόμη και το ματς με τον Ατρόμητο την ερχόμενη Κυριακή στο Καραϊσκάκη είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο. Οσοι και δυστυχώς είναι πολλοί, πιστεύουν με την ίδια αφέλεια που πίστευαν ότι αν ο Ανσαριφάρντ (14 γκολ σε 1,5 χρόνο με την φανέλα του Πανιωνίου) μπει στην ενδεκάδα τα γκολ θα πέφτουν βροχή, (το είδαμε στην Τούμπα), ότι θα μπει στην ενδεκάδα ο Καμπιάσο και ο Τσόρι και ο Ολυμπιακός θα βγάζει μάτια, θα απογοητευτούν. Και δεν θα υπάρχει και Μπέντο στον πάγκο για να βρίσουν, ή να βρουν το εύκολο θύμα. Τότε να δω ποιός θα φταίει;

Αλλά αυτά είναι το σήμερα, το αύριο, το μεθαύριο. Αν κοιτάξει κανείς παραπέρα, βλέπει μεγαλύτερο ζήτημα. Αντε πάλι να βρεθεί ο επόμενος ξένος προπονητής που θα έρθει και θα έχει τις δικές του απόψεις περί του ρόστερ, περί του τρόπου παιχνιδιού κ.ο.κ. Που δεν θα έχει ζήσει την ομάδα καλά, που θα πάει σε μία προετοιμασία το καλοκαίρι με 40 παίκτες και θα πρέπει να κόψει τους 15, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο ως πάρα πολύ δύσκολο να εμπιστευτεί στην πράξη και όχι στα λόγια τα νέα παιδιά από τις Ακαδημίες.

Ακόμη κι' αν αυτός είναι ο Μίτσελ που όπως μαθαίνω έχει το προβάδισμα γιατί ξέρει την ομάδα. Το club ξέρει ο Μίτσελ, τους παίκτες που έχει σήμερα ο Ολυμπιακός όχι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.