Οριακές διαπραγματεύσεις Super League - Nova!

Δημήτρης Τομαράς
Οριακές διαπραγματεύσεις Super League - Nova!

bet365

Το πρωτάθλημα στον αέρα, τα σημεία τριβής, το σχοινί που τραβούν και οι δύο πλευρές, ο ρόλος της ΕΡΤ, η στάση του COSMOTE TV και όλο το παρασκήνιο στο Gazzetta.gr.
Την ώρα που παγκοσμίως τα τηλεοπτικά συμβόλαια για τα πρωταθλήματα έχουν πάρει τον ανήφορο και οι ομάδες εισπράττουν πολλά περισσότερα χρήματα, στην Ελλάδα το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι πόση θα είναι η μείωση, φτάνοντας ακόμη και στο ακραίο (αλλά υπαρκτό σενάριο) να μην βρεθεί τηλεοπτικός φορέας που θα θέλει να δείξει το ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα της ίδιας της Λίγκας και του προϊόντος που έχει φτιάξει και ασφαλώς είναι μεγάλο θέμα συζήτησης. Προς το παρόν αυτό που “καίει” είναι αν θα υπάρξει συμφωνία με τη NOVA καταρχήν για την επόμενη σεζόν.
Ως γνωστόν η NOVΑ έχει προχωρήσει σε μία σειρά από αιτήματα προς την Super League και αυτή την φορά δείχνει κάθετη στις περισσότερες από αυτές τις απαιτήσεις και χωρίς διάθεση για να υποχωρήσει. Για να αφαιρέσει μάλιστα το επιχείρημα των συλλόγων “η NOVA δεν ζει χωρίς εμάς...”, έχει κάνει γνωστό όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Gazzetta.gr ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να λυθεί η σύμβαση της κεντρικής διαχείρισης άμεσα και με ένα συναινετικό διαζύγιο. Από την άλλη και οι σύλλογοι για να δείξουν ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της NOVA “χωρίς εμάς δεν ζούνε οι ομάδες”, καλούν την NOVA να πληρώσει τις ρήτρες αποχώρησης και να σπάσει το συμβόλαιο και αυτοί θα βρουν το δρόμο τους...
Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν και ότι Super League και NOVA έχουν βρεθεί προ αδιεξόδου, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και σήμερα οι πιθανότητες είναι να βρεθεί τελικά άκρη, διότι όντως ο ένας έχει απόλυτη ανάγκη τον άλλον για να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Οι εκπρόσωποι των 4 μεγάλων ομάδων (και του ΠΑΟΚ παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν) θα κάνουν μία συνάντηση με την NOVA την ερχόμενη Δευτέρα με πρόθεση να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί άκρη. Μάλιστα φέρεται να έχουν ρίξει ήδη λίγο νερό στο κρασί τους.
Τα σημεία τριβής:
Οι περσινές ρήτρες σύμφωνα με τις οποίες η NOVA έχει παρακρατήσει ένα ποσό της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι πρότινος η Super League και με εξώδικα απαιτούσε την καταβολή αυτού του ποσού ως οφειλή, ενώ η NOVA δεν την αναγνώριζε ως τέτοια αφού ήταν χρήματα που παρακρατήθηκαν με βάση τους όρους του υπάρχοντος συμβολαίου. Σύμφωνα με την Λίγκα από αυτό το ποσό πήρε 2,5 εκατ. ευρώ και εν μέσω εξωδίκων και διαμάχης...
Η επιτροπή της Λίγκας που θα συναντηθεί την Δευτέρα θα κάνει πίσω κατά το ήμισυ και θα ζητήσει από τη NOVA τα μισά από αυτά τα χρήματα (αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί επισήμως στην Λίγκα, αλλά θα είναι ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης).
Το δεύτερο σημείο τριβής είναι το ποσοστό μείωσης των χρημάτων που θα καταβάλει η NOVA την επόμενη σεζόν. Ο τηλεοπτικός φορέας επιμένει στο 18% και η Λίγκα μέχρι σήμερα δεχόταν μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 8%. Στην συνάντηση της Δευτέρας οι εκπρόσωποι της Λίγκας θα ανέβουν στο επίπεδο του 10-12%, ελπίζοντας να πείσουν την NOVA.
Οι κανόνες με βάση τους οποίους θα διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα είναι το τρίτο σημείο τριβής. H NOVA θέλει πλέι οφ και με την συμμετοχή του πρωταθλητή, αλλά και υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων προκειμένου το μεθεπόμενο πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 14 ομάδες. Η Λίγκα μέχρι τώρα δεν συμφωνεί σε τίποτα από τα δύο. Δεν πρόκειται να προτείνει κάτι ή να απορρίψει κάτι στη συνάντηση της Δευτέρας, γιατί πολύ απλά δεν έχουν καν συμφωνήσει μεταξύ τους οι ομάδες σε αυτό. Ο Κούγιας χθες για παράδειγμα έλεγε “δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν τέσσερις ομάδες” και ο Σπανός έλεγε “θα το δούμε, θα εξαρτηθεί από πολλά αυτό...”.
Το τελευταίο μεγάλο “αγκάθι”
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον τρόπο διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος έπεσε στην συνεδρίαση της Λίγκας και η ιδέα από διάφορες ομάδες και μάλιστα διέρρευσε και στον Τύπο, ως δεδομένη πρόθεση της Λίγκας, να μην διεξάγονται καν πλέι οφ. Οχι μόνο να μην συμμετέχει ο πρωταθλητής σε αυτά, αλλά να μην γίνονται καν για τις θέσεις 2-5 και το πρωτάθλημα να τελειώνει στις 30 αγωνιστικές. Στο σενάριο αυτό η NOVA δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά είναι 100% βέβαιο ότι αποκλείεται να το δεχτεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της ανεπισήμως σχολίαζε. “Αν σκοπεύουν να μας μιλήσουν για κατάργηση των πλέι οφ, τσάμπα καύσιμα θα χαλάσουν για να έρθουν να μας συναντήσουν...”. Με αυτά τα τρία μεγάλα αγκάθια και πολλά μικρότερα θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Super League και NOVA την ερχόμενη Δευτέρα και ο στόχος θα είναι να έρθουν πιο κοντά. Διότι να τα βρουν την Δευτέρα είναι σχεδόν αδύνατο. Να πλησιάσουν όμως είναι κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί.
Η NOVA σκοπεύει να παίξει άλλωστε και το χαρτί “βρείτε άλλον να σας δώσει αυτά που σας δίνουμε εμείς”, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερα κανάλια που ενδιαφέρονται για το σύνολο του πρωταθλήματος και ο COSMOTE TV μέχρι τώρα δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση, ούτε καν για να κλείσει τον ΠΑΟΚ που είναι ελεύθερος. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τις προθέσεις του COSMOTE TV και πότε και αν θα κρίνει ότι πρέπει να εμπλακεί, αλλά μέχρι τώρα είναι αλήθεια ότι κίνηση δεν έχει κάνει. Όσο για την ΕΡΤ το ποσό που θα μπορούσε να διαθέσει είναι πολύ μικρό για τα δεδομένα της συμφωνίας. Ακούγεται για ένα ποσό της τάξης των 3 εκατ. ευρώ το χρόνο προκειμένου να δείχνει ένα ή δύο ματς του πρωταθλήματος κάθε Σαββατοκύριακο. Ποσό που δεν φτάνει ούτε για ζήτω...
Τα σενάρια για μεμονομένες συμφωνίες και η... παγίδα πίσω από αυτές. Όσο δεν βρίσκεται λύση, τόσο μεγαλώνουν οι φήμες περί σκέψης του Αλαφούζου να στείλει τον Παναθηναϊκό στον ελεύθερο ΣΚΑΪ, ή ακόμη και στο STAR του Βαρδινογιάννη, το οποίο STAR ενδεχομένως και να ενδιαφερθεί αλλά για μία δύο ομάδες. Επίσης η NOVA είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει χωρίς ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού αν σπάσει η κεντρική διαχείριση θα προχωρήσει σε μεμονωμένες συμφωνίες με κάποιες από τις ομάδες και δη τις εμπορικές. Βεβαίως όλα αυτά είναι σχετικά και η πραγματικότητα είναι ότι πρωτάθλημα χωρίς όλες οι ομάδες να έχουν τηλεοπτική στέγη δεν μπορεί επί της ουσίας να γίνει, αφού τουλάχιστον 12 από τις 16 ζουν σχεδόν αποκλειστικά από τα χρήματα της τηλεόρασης και χωρίς αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
Ξεκάθαρες εκτιμήσεις για το πως θα τελειώσει αυτή η υπόθεση δεν μπορούν να γίνουν, αλλά επειδή ακριβώς δεν έχει φανεί μέχρι τώρα σοβαρή εναλλακτική επιλογή για την Λίγκα και οι δύο πλευρές ξέρουν ότι στο τέλος της ημέρας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί μία φόρμουλα συνεργασίας και ένα πεδίο συνεννόησης. Μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι (λίγοι είναι η αλήθεια) που υποστηρίζουν ότι από αυτόν τον χαμό στο τέλος μπορεί να προκύψει ένα νέο πολυετές συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών. Κάτι που πάντως σήμερα μοιάζει μακρινό...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα