Μια μηχανή των ασίστ για τον Ολυμπιακό! (vids)
Ο Μισίμοβιτς αποτελεί έναν παίκτη ικανό να κόψει στα δύο οποιαδήποτε άμυνα. Οι «μαγικές» ασίστ του ήταν εκείνες που τον καθιέρωσαν, ενώ έχει αποδείξει ότι έχει καλή επαφή και με τα δίχτυα. Ωστόσο, μετά το Πρωτάθλημα με τη Βόλφσμπουργκ το 2009 η καριέρα του δεν είχε ανάλογη πορεία. Χωρις να αμφισβητούνται οι ικανότητές του και κυρίως η τεχνική του κατάρτιση, έχει κατηγορηθεί για τον χαρακτήρα του και για την... εργατικότητά του. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Βόσνιο.
Από τα τσικό της Μπάγερν
Ο Μισίμοβιτς γεννήθηκε στη Γερμανία από Σερβοβόσνιους μετανάστες γονείς. Έπαιξε μπάλα σε ερασιτεχνικές ομάδες, μέχρι να τον αποκτήσει η Μπάγερν Μονάχου στη δεύτερη ομάδα της το 2000. Με τις ρεζέρβες των Βαυαρών έπαιξε τέσσερις χρονιές και τις περιόδους 2002/03 και 2003/04 αγωνίστηκε τρεις φορές στην πρώτη ομάδα. Έκανε ντεμπούτο στις 12 Απριλίου του 2003, παίρνοντας την θέση του Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ στην ήττα με 1-0 από τη Βέρντερ Βρέμης. Τις άλλες δύο, πέρασε ως αλλαγή στο τελευταίο λεπτό στη θέση του Ρόι Μακάι. Ωστόσο, τη χρονιά εκείνη έβαζε 24 γκολ με την Μπάγερν ΙΙ και αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ της κατηγορίας.
Συμπαίκτης και με Γκέκα
Μετά από πρόταση του προπονητή του στους Βαυαρούς, Χέρμαν Γκέρναλντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε καθίσει στον πάγκο της Μπόχουμ, αποφάσισε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Η σεζόν 2004-05 ήταν η πρώτη του, κάνοντας 31 συμμετοχές και μοιράζοντας επτά ασίστ. Τον Σεπτέμβριο του 2004 έπαιξε για πρώτη φορά και στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά έμεινε στη Μπόχουμ παρά τον υποβιβασμό της στη δεύτερη κατηγορία, έκανε μια ακόμα «γεμάτη» χρονιά και την βοήθησε να επιστρέψει στη Μπουντεσλίγκα. Έπαιξε στην ομάδα για έναν ακόμα χρόνο, όντας συμπαίκτης με τον Γκέκα, ο οποίος δεν άφησε τις ασίστ του ανεκμετάλλευτες και στη συνέχεια πήγε στη Νυρεμβέργη. Εκεί εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας. Αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του πρώτου γύρου, έχοντας βάλει και πέντε γκολ. Παρότι έβγαλε κάποιους τραυματισμούς στο δεύτερο μισό της χρονιάς, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 10 γκολ. Δεν έμεινε για δεύτερη χρονιά στη Νυρεμβέργη, καθώς η Βόλφσμπουργκ τον ήθελε και εκείνος έβλεπε με καλό μάτι τη μετακίνησή του.
Οι Λύκοι της Βοσνίας
Με τον συμπατριώτη του Έντιν Τζέκο και τον Βραζιλιάνο Γκραφίτε στην επίθεση, ο «Μίσι» έκοβε και έραβε τη χρονιά που οι Λύκοι έφτασαν μέχρι το Πρωτάθλημα. Ο Γκραφίτε πέτυχε 28 γκολ και ο Τζέκο 26, με τους δύο παίκτες να καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πίνακα των σκόρερ. Ο Μισίμοβιτς ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, αφού συνολικά μοίρασε 20 ασίστ! Την επόμενη χρονιά, η Βόλσφμπουργκ μπορεί να μην έκανε ανάλογη πορεία, αφού τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας, ωστόσο ο Μισίμοβιτς είχε... double-double, σημειώνοντας 10 γκολ και μοιράζοντας 15 ασίστ σε 31 ματς! Συνολικά στη Βόλφσμπουργκ πέτυχε 17 γκολ σε 65 παιχνίδια, ωστόσο μετά την απόκτηση του Βραζιλιάνου μέσου Ντιέγκο από την Γιουβέντους, πίεσε για να αποχωρήσει.
Σε τρία πρωταθλήματα!
Την περίοδο 2010/11, έπαιξε μόλις ένα ματς με τους «Λύκους», με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου, στο οποίο πρόλαβε να βγάλει ασίστ και στη συνέχεια έφυγε για την Τουρκία. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών υπέγραψε στην «Τσιμ-Μπομ» για περίπου 7 εκατομμύρια, μαζί με τον Εμιλιάνο Ινσούα, ωστόσο ο νέος προπονητής της ομάδας, ο θρυλικός Γκέοργκι Χάτζι, ο οποίος αντικατέστησε τον Φρανκ Ράικαρντ, δεν τον εμπιστεύτηκε ποτέ. Τον Νοέμβριο, μάλιστα, τον έστειλε στη δεύτερη ομάδα, κάνοντας κατανοητό ότι δεν τον υπολογίζει. Τα τουρκικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες είχαν διαπληκτιστεί, λόγω της συμπεριφοράς του Βόσνιου τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Τελικά, στις 31 Ιουλίου τον έστειλε στη Μόσχα! Η Ντιναμό τον απέκτησε με 4.5 εκατομμύρια ευρώ, με τον παίκτη να υπογράφει μέχρι το 2014 και να τονίζει ότι πηγαίνει στην Ρωσία όντας στο πικ του. Παράλληλα, άφησε τις «αιχμές» του για τον «Μαραντόνα των Βαλκανίων»!
Δίχασε στη Μόσχα
Στο ξεκίνημα της καριέρας του στη Ρωσία τόνισε ότι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Παρότι ξεκίνησε σιγά, όταν ανέλαβε o Σεργκέι Σίλκιν αντί του Μπόζοβιτς, ήταν περισσότερο επιφυλακτικός. Με την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή ξεκινούσε βασικός, πετυχαίνοντας και τέσσερα γκολ μαζεμένα γκολ. Ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να διχάζει. Δηλώσεις του τύπου «Είμαι πολύ καλός για να κάθομαι στον πάγκο» και «αν έπαιζα περισσότερο θα είχαμε καταφέρει περισσότερα ως ομάδα», δεν αντιμετωπίστηκαν και με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική από την Ομοσπονδία της χώρας, επειδή κλώτσησε μια μπάλα στους οπαδούς της Σπαρτάκ. Παρότι έπαιξε 35 ματς, δήλωσε δημόσια ότι με τον προπονητή του δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις.
Το ταξίδι στην Άπω Ανατολή
Τον Ιανουάριο του 2013 και έχοντας παίξει ελάχιστα, ο Ζβγεζντάν Μισίμοβιτς αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του σε άλλη Ήπειρο. «Δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να τον κρατάμε στον πάγκο», δήλωνε τον Δεκέμβριο ο αθλητικός διευθυντής της Ντιναμό, Ντμίτρι Γκαλιάμιν, με τον παίκτη να έχει 13 συμμετοχές και τελευταίο ματς τον Οκτώβρη με την Ανζί. Η άφιξη του Νταν Πετρέσκου ουσιαστικά τον «τελείωσε». Η Ντιναμό Μόσχας έκανε δεκτή την πρόταση των 3.5 εκατομμυρίων από την Γκουανζού Ρενέ, η οποία εκείνη την περίοδο είχε προσεγγίσει και τον Φρανκ Λάμπαρντ της Τσέλσι. Ο 30χρονος ήθελε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, αφού η περίοδος που περνούσε στη Μόσχα δεν ήταν και η καλύτερη και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Με το «καλημέρα» έδειξε την κλάση του, πετυχαίνοντας ένα όμορφο γκολ στο ντεμπούτο του. Στην κινεζική ομάδα, η οποία είναι τρίτη στη βαθμολογία, ο Λέι Γκονγκ τον θεωρεί πολύ σημαντικό παίκτη, ωστόσο τα σενάρια τον θέλουν να είναι έτοιμος για αποχώρηση, καθώς θέλει να παίξει στην Ευρώπη. Η σύζυγός του φέρεται να επιθυμεί το ίδιο, ωστόσο τα περίπου τρία εκατομμύρια το χρόνο που παίρνει στην Κίνα δεν θα τα βρει στην Ευρώπη. Η προοπτική του Τσάμπινς Λιγκ φαίνεται να τον εξιτάρει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο προπονητής του στην Εθνική, Σάφετ Σούσιτς. Εσχάτως, δήλωσε ανοιχτός σε μετακίνηση στην Αυστραλία!
Η Εθνική
Ο Μισίμοβιτς πρόλαβε την πρώην Γιουγκοσλαβία, αγωνιζόμενος στις μικρές ομάδες της. Με την U18 πήρε μέρος στο Euro του 2001, ενώ με την U21 έπαιξε μόλις μία φορά, καθώς ο τότε προπονητής, Βλάντιμιρ Πέτροβιτς o οποίος είχε περάσει και για ένα φεγγάρι από την Ελλάδα και τον πάγκο του Ατρόμητου, του είπε ότι είναι υπέρβαρος και αργός! Το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών της Βοσνίας έγινε τον Φεβρουάριο του 2004 σε ένα φιλικό με τη ΠΓΔΜ, έπειτα από διαμεσολάβηση του πρώην άσου της Μπάγερν, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Ξεκίνησε να καθιερώνεται στα προκριματικά του Euro 2008.
Η κόντρα με την Ομοσπονδία
Μετά τη βαριά ήττα με 4-0 από την Ελλάδα, ο Σλίσκοβιτς παραιτήθηκε από τον πάγκο των Βόσνιων και λίγο αργότερα η κρίση στην Εθνική έγινε ακόμα πιο βαθιά. Ο Μισίμοβιτς, μαζί με 12 ακόμα παίκτες, συνυπέγραψαν ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της χώρας, τονίζοντας ότι θα απέχουν από τις υποχρεώσεις της ομάδας μέχρι τέσσερα άτομα από τη διοίκηση να παραιτηθούν. Με την ανακοίνωση του νέου προπονητή, Φουάντ Μουζούροβιτς ο Μισίμοβιτς βγήκε μπροστά και αρνήθηκε ότι συνυπέγραψε την επιστολή, τονίζοντας ότι είχε πάντα καλές σχέσεις με την Ομοσπονδία! Υπό τις οδηγίες του Μουζούροβιτς, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Τριβές...
Τον Απρίλιο του 2008, όμως, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, λόγω των τραυματισμών που αντιμετώπισε αλλά και των υποχρεώσεών του με το σύλλογό του. Λίγο νωρίτερα, ο Μέχο Κόντρο που είχε διαδεχθεί τον Μουζούροβιτς του είχε πάρει το περιβραχιόνιο, δίνοντάς τον στον Σπάχιτς και πολλοί συνέδεσαν την απόφαση του Μισίμοβιτς να σταματήσει με τις αποφάσεις του τεχνικού. Λίγες μετά την ανακοίνωσή του και αφού ο Κόντρο ταξίδεψε στη Γερμανία για να μιλήσει με τον παίκτη, πήρε πίσω την απόφασή του. Από τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010, είχε γίνει ο ηγέτης της Εθνικής ομάδας, ωστόσο οι τριβές δεν έλειψαν ξανά. Στα πλέι οφ για την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης με την Πορτογαλία η εμφάνισή του στο πρώτο ματς ήταν κακή, με τον προπονητή του, Τσίρο Μπλάζεβιτς, να τον «κράζει» δημόσια.
Συνωμοσία!
Στο επόμενο ματς δεν έπαιξε για τραυματισμό στο γόνατο. Ωστόσο, αγωνίστηκε με την Βόλφσμπουργκ για 90 λεπτά, γεγονός που έκανε τα βοσνιακά Μέσα να αναφέρουν ότι δεν έπαιξε στην Εθνική ως αντίποινα στον προπονητή του! Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με τον Μπλάζεβιτς να επικαλείται τις σερβικές ρίζες του παίκτη και να κάνει λόγω για συνωμοσία, υποκινούμενη από τη Σερβική Δημοκρατία της χώρας! Ο άσος της Βόλφσμπουργκ τόνισε ότι δεν θα ξαναπαίξει με τον Μπλαζεβιτς στον πάγκο, ο προπονητής προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα ανεπιτυχώς και όταν αποχώρησε, ο Μισίμοβιτς επέστρεψε. Τον Σεπτέμβριο του 2010 έγινε ο Βόσνιος με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική, ενώ στο τρέχον γκρουπ προκριματικών, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, έχει τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ. Απέναντι στην Εθνική μας, ο Καρνέζης απέκρουσε το πέναλτι του, αλλά ο Iμπίστεβιτς σκόραρε στην επαναφορά! Στο τρίτο γκολ της ομάδας του, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: έβγαλε την ασίστ στον Τζέκο!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.