Πού πας χωρίς αρχηγό...

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Πού πας χωρίς αρχηγό...

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τους συνειρμούς που του γέννησε η εμπειρία της σύνταξης ενός κειμένου για την ΑΕΚ στο νέο τεύχος του FourFourTwo.

Στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχα την πολύτιμη εμπειρία της συναναστροφής και συνεργασίας με την ομάδα Σύνταξης του FourFourTwo, ενός εκ των κορυφαίων και διασημότερων περιοδικών ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Το αγγλικό περιοδικό, που κυκλοφορεί παγκοσμίως και έχει διαφορετικές εκδόσεις σε 15 χώρες, ενδιαφέρθηκε για την περιπέτεια της ΑΕΚ. Και μου ζήτησε ένα κείμενο που να διηγείται όσα της συνέβησαν της ΑΕΚ στην διάρκεια των τελευταίων περίπου 12 μηνών, για να εξηγήσει την κατάληξη της ιστορίας, δηλαδή τον υποβιβασμό της, ο οποίος δεν σόκαρε μόνο την ελληνική κοινωνία του ποδοσφαίρου, αλλά δημιούργησε αίσθηση και στην Ευρώπη.

Ενα από τα μέλη της ομάδας που επιλέγει την θεματογραφία του περιοδικού είχε συγκεντρώσει μια σειρά από στοιχεία, δηλαδή όλα τα βασικά γεγονότα της ζωής της ΑΕΚ από τον Μάιο του 2012, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πώς έγινε και η ΑΕΚ κατέρρευσε αγωνιστικά και υποβιβάστηκε. Η πρώτη γραμμή στις σημειώσεις του, που τις μοιράστηκε μαζί μου προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είχε καταλάβει καλά όσα είχαν συμβεί ήταν η «αποσύρθηκαν οι δύο αρχηγοί και ο τρίτος έφυγε για να παίξει σε άλλη ομάδα» πρόταση.

Στη διαδικασία της επιβεβαίωσης των σημειώσεών του, ο Αγγλος έπαθε «ζημιά»: «Δηλαδή μου λες ότι μια ομάδα με τόσο βαριά φανέλα έχασε τους τρεις αρχηγούς της, δεν τους αντικατέστησε με έμπειρους παίκτες, και περίμενε ότι θα τα καταφέρει;», επαναλάμβανε την ερώτηση. Ναι, το αγγλικό ποδόσφαιρο υπολήπτεται τον αρχηγό της ομάδας πολύ περισσότερο από το ελληνικό. Εχει πολύ μεγαλύτερο βάρος το περιβραχιόνιο εκεί, του δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και κάπως έτσι φροντίζουν να δίνουν στον ποδοσφαιριστή που το φέρει να αντιληφθεί και να νιώσει το μέγεθος της τιμής που του κάνει ο σύλλογος και το βάρος της ευθύνης που εκείνος κουβαλά όταν το φοράει.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτός ο λόγος της έκπληξης του Αγγλου. Θα μας έκανε όλων την ίδια έκπληξη αν μαθαίναμε ότι ένας σύλλογος από αυτούς που παρακολουθούμε από απόσταση έχανε σε ένα καλοκαίρι όλους τους αρχηγούς του και ξέμενε από έμπειρους, ψημένους ποδοσφαιριστές.Και δεν θα μας έκανε έκπληξη αν η κατάληξη της σεζόν στην οποία θα πορευόταν με άψητους θα ήταν αποτυχημένη.

 

Τούτες τις μέρες ο Παναθηναϊκός επιδιώκει την επιστροφή του Γιώργου Καραγκούνη. «Τον έχουμε ανάγκη», είπε μέσες άκρες ο Νίκος Νταμπίζας, που ξέρει τι είναι για έναν σύλλογο του μεγέθους του Παναθηναϊκού, στη σημερινή κατάστασή του, να ξαναβάλει τον αρχηγό του στα αποδυτήριά του. Για παρόμοιους λόγους ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε νόημα για να κάνει ένα ραντεβού με τον Πάμπλο Γκαρσία και να του δείξει πόσο σημαντική θα είναι η αποστολή του, εφόσον δεχθεί να επιστρέψει στην Τούμπα, όχι για να γίνει βασικός και να τρελαίνεται όποτε δεν βρίσκεται στην 11αδα, αλλά για να βοηθήσει, πρώτα και για λίγο με τα ποδοσφαιρικά, και στη συνέχεια με την παρουσία του εντός συλλόγου, τον ΠΑΟΚ.

Για τους ίδιους, πάνω κάτω, λόγους ο Τραϊανός Δέλλας έθεσε ως προτεραιότητα την επιστροφή του Νίκου Γεωργέα. Κι αν ήταν στο χέρι του προφανώς θα ζητούσε κι άλλους με την εμπειρία και τη συνείδηση του “Φούλη”, για να στηρίξει επάνω τους την πίστη ότι θα έχει αρκετή εμπειρία για να τον βοηθήσει στην προσπάθεια να φτιάξει μια ΑΕΚ που θα δείχνει το μέγεθός της στην Γ' Εθνική. Για τους ίδιους λόγους η παρουσία του Τάσου Πάντου ήταν ένα από τα βασικά συστατικά στην συνταγή της πορείας που έκανε ο ΠΑΣ, η μεγαλύτερη έκπληξη του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αυτοί που φτιάχνουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, δηλαδή αυτοί που κάνουν διοίκηση και αποφασίζουν για προπονητές και παίκτες, πολύ συχνά ξεχνούν ή αγνοούν, παραβλέπουν τα βασικά. Το ίδιο και αυτοί που κρίνουν τις επιλογές και τις αποφάσεις των διοικήσεων, δηλαδή τα media. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο αδιανόητο, να κυνηγά και, τελικώς, να διώχνει, με τη συμπεριφορά ή την απάθειά του, ο κόσμος τους αρχηγούς, τους ηγέτες από τις ομάδες. Και φτάνουμε μετά να ψάχνουμε να βρούμε πώς και γιατί μικραίνει σε αγωνιστικά κυβικά μια ομάδα και φτάνει να βλέπει να την προσπερνούν ομάδες πολύ μικρότερου κυβισμού.

* Αν θέλεις να δεις τα περιεχόμενα του νέου τεύχους του FourFourTwo, με το θέμα για την ΑΕΚ, πάτα εδώ. Κι αν θέλεις να το αγοράσεις, σε έντυπη ή ipad έκδοση, πάτα εδώ και εδώ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.