Η... άλλη έννοια της αντιπαλότητας
Η αντιπαλότητα υπάρχει από καταβολής του ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε τι ομαδικό-οπαδικό που επιβάλλει την επιλογή πλευράς. Φυσικά, το μέγεθος είναι μεγαλύτερο όταν πρόκειται για ομάδες που βρίσκονται σε μικρή γεωγραφικά περιοχή. Στην κοιλάδα του Ρουρ το μίσος ανάμεσα σε Σάλκε και Ντόρτμουντ είναι γνωστό. Δίπλα τους, όμως, υπάρχει και μία τρίτη ομάδα που βρίσκεται σε ακτίνα λιγότερο των 100 χιλιομέτρων, η Ντούισμπουργκ, έστω και αν οι επιτυχίες των άλλων δύο την έχουν «επισκιάσει».
Την περασμένη Δευτέρα (08/07) ανακοινώθηκε από την Γερμανική Ομοσπονδία ότι η Ντούισμπουργκ πληροί τα κριτήρια και την επόμενη σεζόν θα αγωνιστεί στην 3η κατηγορία, αφού νωρίτερα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για την 2η (απορρίφθηκε και η έφεση). Τα οικονομικά προβλήματα είναι τεράστια σε μία κατάσταση που εξελίσσεται σε «εμφύλιο» ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και νυν χορηγό, Βάλτερ Χέλμις, και στα μέλη του τωρινού ΔΣ. Το αποτέλεσμα, φυσικά, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Μέσα από αυτή την ιστορία, όμως, φάνηκε για ακόμη μία φορά ότι η αντιπαλότητα από κάποιους αντιμετωπίζεται... διαφορετικά.
Στον ελληνικό τύπο εκμεταλλευτήκαμε... λίγο παραπάνω το γεγονός ότι η Μπάγερν είχε δώσει δάνειο στην Ντόρτμουντ πριν λίγα χρόνια στις δύσκολες στιγμές των Βεστφαλών, τώρα που βρέθηκαν ξανά στο προσκήνιο. Κάτι που όπως αποδείχθηκε πολλοί δεν γνώριζαν. Ήταν μία περίπτωση, που έχει επαναληφθεί – όχι πολύ συχνά είναι η αλήθεια – στην Γερμανία στο παρελθόν και επαναλαμβάνεται και τώρα. Η πρώτη άρνηση της Ομοσπονδίας να χορηγήσει άδεια συμμετοχής στην 2η κατηγορία στην Ντούισμπουργκ οδήγησε αρκετούς εκατοντάδες οπαδούς στο να αντιδράσουν, αρχικά με άσχημο τρόπο.
Συγκεντρώθηκαν στην Schauinsland-Reisen-Arena (26/06), κάποιοι προσπάθησαν να μπουν μέσα, ενώ άλλοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Το μένος των οπαδών στράφηκε κυρίως στον Βάλτερ Χέλμις και στον πρώην γενικό διευθυντή, Χέλμουτ Κεντς, οι οποίοι θεωρούνται κύριοι υπεύθυνοι για την σημερινή οικονομική κατάσταση του συλλόγου. Άδικα ή δίκαια ούτε ξεκάθαρο είναι, ούτε έχει σημασία πλέον.
Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα ο πρώτος γνώριζε την αποθέωση από τους ίδιους ανθρώπους για το γεγονός ότι είχε δώσει συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ (τον περασμένο Δεκέμβριο και Μάιο) από την τσέπη του, προκειμένου η Ντούισμπουργκ να αποφύγει την χρεωκοπία. «Είμαι σοκαρισμένος. Είναι η απόλυτη καταστροφή. Αν τα μέλη του ΔΣ με είχαν ενημερώσει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα, θα τους τα είχα δώσει», σχολίασε ο Γερμανός. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι κάποιες από τις κινήσεις του διατήρησαν την ομάδα στο χείλος του γκρεμού και φυσικά αυτό δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς.
Ο Χέμλιχ αποχώρησε την άνοιξη του 2010 και πριν λίγες εβδομάδες με επιστολή του μπορεί να κατηγόρησε ευθέως τα νυν μέλη του ΔΣ για την κατάσταση, όμως ο ίδιος δεν είναι άμοιρος των ευθυνών. Πιο συγκεκριμένα, ο 69χρονος κατέχει το 33% του σταδίου, όμως δεν δέχθηκε «κούρεμα» 60% στο χρέος του συλλόγου από τα ενοίκια που δεν έχουν εξοφληθεί. «Στους τελευταίους έξι μήνες έχω δώσει 1,2 εκατ. ευρώ. Αντί για ευχαριστώ αισθάνθηκα εχθρότητα. Δεν πρόκειται να δώσω ούτε σεντ παραπάνω. Η Ντούισμπουργκ θα είναι πάντα η ομάδα μου, όμως το αν θα αποχωρήσω τελείως από τον σύλλογο, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωνε πριν από λίγες ημέρες.
Στις αρχές Ιουνίου περίπου 3.500 χιλιάδες οπαδοί της Ντούισμπουργκ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα από το Δημαρχείο μέχρι το στάδιο μήκους 5,6 χιλιομέτρων. Άνθρωποι κάθε ηλικίας διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τον υποβιβασμό της ομάδας τους στην 3η κατηγορία (με προοπτική τότε περαιτέρω κατηφόρας). Μέχρι και συναυλία δόθηκε συμβολικά χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Κάπου εκεί η διοίκηση αποφάσισε να απευθυνθεί στους... εχθρούς γείτονες για βοήθεια, προκειμένου τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η άδεια συμμετοχής για την 3η κατηγορία.
Η Σάλκε, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει άτοκο δάνειο ύψους 250.000 ευρώ - το ποσό δεν ανακοινώθηκε επίσημα. «Η Ντούισμπουργκ είναι ένας παραδοσιακός και διάσημος σύλλογος της περιοχής. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να οδηγούταν στην καταστροφή», σχολίασε ο Κλέμενς Τένις. Άτοκο το δάνειο, όμως δεν είναι δωρεά. «Συμφωνήσαμε ότι τα χρήματα δεν είναι δωρεά, αλλά δάνειο. Όταν οι οικονομικές συνθήκες της Ντούισμπουργκ το επιτρέψουν, τα χρήματα θα μας επιστραφούν», τόνισε ο Πέτερ Πέτερς (μέλος της διοίκησης).
«Αν αυτό πετύχει, τότε θα γίνω μέλος της Σάλκε», ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια των οπαδών της Ντούισμπουργκ. Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς μην ξεχνάμε ότι οι βεβαιωμένες υποχρεώσεις της Σάλκε αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μία κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε το δάνειο θα αποπληρωθεί και από την άλλη υπάρχει το ρίσκο να μην αποπληρωθεί ποτέ.
Μετά τους μπλε, ήρθε η σειρά της Ντόρτμουντ να επιβεβαίωσει από την πλευρά της ότι έδωσε παρόμοιο εξαψήφιου αριθμού δάνειο, όμως το ακριβές ποσό δεν διέρρευσε ποτέ στον τύπο. Επίσης, αμφότερες θα δώσουν φιλικά με την Ντούισμπουργκ, η οποία θα βάλει στα ταμεία της το σύνολο των εισπράξεων, ενώ υπάρχουν φήμες - προς το παρόν - ότι φιλικό προθυμοποιήθηκε να δώσει και η Μπάγερν.
Η πρώτη απόφαση που έφερνε τον υποβιβασμό ήταν ομόφωνη και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, έστω και αν οι άνθρωποι της Ντούισμπουργκ ισχυρίζονταν – προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους – ότι όλα ήταν εντάξει με τον φάκελο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την απόρριψη της έφεσης. Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια η Ντούισμπουργκ αποχαιρέτισε τις επαγγελματικές κατηγορίες, όμως φαίνεται φως στο τούνελ, όπως και το γεγονός ότι η αντιπαλότητα μπορεί να έχει και άλλη έννοια...
Follow me @entanovasilis
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.