Μίτσελ ο... διαφορετικός
Τους... έλιωσε στο τρέξιμο
Από την πρώτη κιόλας στιγμή με τον Μίτσελ το βάρος έπεσε στην φυσική κατάσταση. Ο Ισπανός προπονητής μαζί με το επιτελείο του και κυρίως τον Βίκτορ Σάντσεθ, από τον οποίο περνούν πάρα πολλά πράγματα στις προπονήσεις είχε εκπνοήσει συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Έβαλε από το ξεκίνημα τους παίκτες του να κάνουν ατελείωτα χιλιόμετρα. Δεν τους άφησε σε ησυχία. Για την ακρίβεια τους... έλιωσε στο τρέξιμο είτε αυτό ήταν στο Ζέεφελντ είτε στο γκολφ ενώ τους χώρισε σε ομάδες ανάλογα με τα εργομετρικά.
Έτσι ήξερε ποιοι ακριβώς είχαν πρόβλημα και ποιοι όχι. Κρατούσε ανά πάσα ώρα και στιγμή χρόνους για να έχει τον πλήρη έλεγχο και την απόλυτα σωστή εικόνα για τους ποδοσφαιριστές του. Ορισμένοι "παλιοί" στην ομάδα έλεγαν πως θύμιζε πολύ παλιές προετοιμασίες.
Πως η προετοιμασία που έκανε στο Α' στάδιο στο Ζέεφελντ της Αυστρίας ο Μίτσελ παρέπεμπε σε εποχές Ντούσαν Μπάγεβιτς. Όταν είχε πρωτοέρθει στην ομάδα του Ολυμπιακού και το πρώτο του μέλημα ήταν να φτιάξει την φυσική κατάσταση.
Οι προπονήσεις έδειξαν πως οι παίκτες όντως βελτιώθηκαν παρότι έχουν αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουν σε όλα τα επίπεδα. Εξάλλου ο Μίτσελ με τους βοηθούς του θα δουλέψουν πάνω στην φυσική κατάσταση και στην συνέχεια.
Κίνηση, πίεση, ανάπτυξη και λειτουργία σε άμυνα και επίθεση
Οι πρωινές προπονήσεις του Μίτσελ με δύο εξαιρέσεις ήταν αφιερωμένες στο τρέξιμο. Ήτοι φυσική κατάσταση. Το μεσημέρι κυρίως υπήρχε πρόγραμμα για διατατικές, στρέτσινγκ και αερόβιες ασκήσεις για ισορροπία και ευλυγισία.
Οι απογευματινές του είχαν να κάνουν με μπάλα. Από ασκήσεις για πάσες και κοντρόλ μέχρι ασκήσεις για συνεχή κίνηση και σωστή ανάπτυξη και κυκλοφορία της μπάλας κάτω από έντονη πίεση.
Για τον Ισπανό προπονητή δύο ήταν τα πιο σημαντικά σκέλη στις ασκήσεις με μπάλα: το να συνεργάζονται όπως πρέπει οι παίκτες του υπό έντονο πρέσινγκ και να έχουν καλή επιθετική και αμυντική λειτουργία.
Για την δε άμυνα και επίθεση είχε ως βασική άσκησή του να βγαίνει επίθεση μετά από 4 ή 5 μπαλιές και σέντρα για να μπει το γκολ και ενώ υπάρχου αμυνόμενοι που πρεσάρουν τους επιτιθέμενους. Αρκετές ασκήσεις δε γίνονταν ξανά και ξανά.
Ο στόχος ήταν να τις εμπεδώσουν οι παίκτες και να αφομοιώσουν το τι τους ζητούσε. Πέραν αυτών δούλεψε σε σημαντικό βαθμό σε τακτική και κατοχή. Άξιο αναφοράς είναι πως στα στημένα δεν δόθηκε τόση έμφαση στις πρώτες δέκα μέρες.
Απλώς το τεχνικό τιμ έκανε κάποιες ασκήσεις για "κομπίνες" από κόρνερ και πλάγιο, κάτι που όμως δεν συνέβαινε σε καθημερινή βάση. Περισσότερο λοιπόν απασχόλησε τον Μίτσελ το πως θα αμύνεται καλά ο Ολυμπιακός και το πως θα βγαίνει σωστά στην επίθεση.
Οι τριπλές προπονήσεις
Μία ακόμα καινοτομία του Μίτσελ είχε να κάνει με τις τριπλές προπονήσεις. Με εξαίρεση την πρώτη ημέρα που ο Ολυμπιακός έφτασε αργά και έκανε μόνο μία προπόνηση, τις δύο ημέρες των φιλικών -που δεν γινόταν αλλιώς ελέω απόστασης- και μία ημέρα πριν τον αγώνα με την Φράιμπουργκ που μετά την πρωινή προπόνηση υπήρξε ρεπό οι τριπλές ήταν κάθε μέρα στο... μενού.
Ο Ισπανός προπονητής αποφάσισε να πάει σε μία λογική που δεν είχε σχέση με ότι έκαναν οι προκάτοχοί του. Η δε προετοιμασία του ήταν ιδιαίτερα σκληρή και επίπονη για τους παίκτες και με αρκετές δυσκολίες. Ως έναν βαθμό μπορεί να πεις κανείς πως ο Μίτσελ δοκίμαζε καθημερινά τις αντοχές των ποδοσφαιριστών του με σκοπό την βελτίωσή τους.
Όσο για την ποιότητα της προετοιμασίας; Οι ίδιοι οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν να λένε για το πόσο καλή και δύσκολη ήταν ενώ ορισμένοι ακόμα πιο "τολμηροί" την χαρακτήρισαν δεδομένα καλύτερη της περσινής. Η αλήθεια είναι πως ο Μίτσελ έχοντας πολύ μεγάλη βοήθεια από όλους τους συνεργάτες του δούλεψε σε μεγάλο βαθμό στο Ζέεφελντ για το καλύτερο δυνατό.
Η εικόνα στα φιλικά παιχνίδια και ειδικότερα σε αυτό με την Φράιμπουργκ σίγουρα μπορεί να δημιούργησε ερωτηματικά σε αρκετό κόσμο. Όμως ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας έκανε και στα δύο πολλές αλλαγές και δοκιμές και ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει και σε μία στιγμή που περιμένει και τις νέες προσθήκες.
Μετά από δέκα ημέρες στο Ζέεφελντ είναι σαφές πως οι ποδοσφαιριστές των νταμπλούχων Ελλάδας δούλεψαν σκληρά και σε πολλούς τομείς. Από εδώ και πέρα μένει να φανεί το πως θα εφαρμόσουν και θα αφομοιώσουν τα όσα αξιώνει ο Μίτσελ που σκέφτεται δύο αμυντικά χαφ για το αρχικό σχήμα και επιθετικό ποδόσφαιρο με καλές επιστροφές και σωστές τοποθετήσεις στην άμυνα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.