Λουίς Σουάρες ή Μπέιλ;

Ball Boys Ball Boys
Λουίς Σουάρες ή Μπέιλ;
Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος καταπιάνεται με την ατάκα του Μπρένταν Ρότζερς και παραθέτει μία -υποκειμενική- σύγκριση τριών σημείων.

«Μπέιλ και Σουάρες ήταν αναμφίβολα οι δύο κορυφαίοι παίκτες της περσινής Πρέμιερλιγκ. Επομένως, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να πεις ότι δικαίως ο Μπέιλ κοστίζει τα διπλά και βάλε από τον Σουάρες!» Αυτά δήλωσε στο πρόσφατο (Δευτέρα πρωί) ξέσπασμα του Μπρένταν Ρότζερς για την προσέγγιση της Αρσεναλ στον παίκτη του και τα 45 εκατ. και ένα ευρώ (σ.σ.: πάνω από τα 45. εκατ. εάν δώσουν και ένα ευρώ, έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν με τον παίκτη) που οι Λονδρέζοι προσφέρουν.

Ο αγγλικός τύπος φυσικά δεν θα άφηνε τέτοιο θέμα να πέσει κάτω και καταπιάστηκε στις συγκρίσεις. Βέβαια είναι τρομερά δύσκολο να καθορίσεις τα δεδομένα με τα οποία θα συγκρίνεις. Αλλωστε πέραν των προφανών ξεχωριστών δυνατοτήτων των παικτών, υπάρχει και το υποκειμενικό του ποιος σου αρέσει εσένα περισσότερο και ποιον γουστάρεις να βλέπεις στο γήπεδο, ανεξαρτήτως πολλές φορές του αν σκοράρει ή όχι. Πόσο μάλλον τώρα που μιλάμε για κάποιους που δεν αγωνίζονται στην ίδια θέση. Κατά συνέπεια θα προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε επιλέγοντας τρία κριτήρια...

ΓΚΟΛ
Ο Λουίς Σουάρες σε αυτόν τον τομέα νικάει όπως ήταν αναμενόμενο. Με 30 τεμάχια σε 44 αγώνες συνολικά με τη Λίβερπουλ, έφτασε τον μέσο όρο του στο εξαιρετικό 0,68%. Ο Μπέιλ πάλι ξεκινώντας από πιο πίσω τις ενέργειες του, έκανε πραγματική υπέρβαση, σκοράροντας 26 φορές σε 45 παρουσίες (0,57%).

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Αυτό είναι και το πιο δύσκολο στο να το προσδιορίσεις. Οσον αφορά τη συμβολή τους στα γκολ, ο Μπέιλ νικάει, καθώς στα 26 τέρματα του, προσθέτει και 10 ασίστ (σύνολο 36), ενώ ο Σουάρες τις μισές στα 30 δικά του (σύνολο 35). Ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως μπακ, βοηθάει συχνά πυκνά και ανασταλτικά, ενώ με την απίστευτη ταχύτητα του, δημιουργεί συνεχώς καταστάσεις. Ο Σουάρες πάλι δεν έχει σε μεγάλη εκτίμηση το να παίζει άμυνα. Το κάνει (σ.σ.: κυνηγάει κάποιον σαν τρελός) μάλλον όταν θυμώνει με έναν αντίπαλο και όχι σε βάση τακτικής παιδείας. Ωστόσο, μπορεί να μην έχει πολλές ασίστ, αλλά παίζει... ξύλο και σπάει τη μπάλα αριστερά και δεξιά καθώς υποδέχεται μακρινές μπαλιές με το εξαιρετικό κοντρόλ του. Εδώ λοιπόν μάλλον θα διαλέγαμε την ισοπαλία, μιας και την ντρίμπλα (ο ένας κοφτή και ο άλλος σε ανοικτό γήπεδο) την έχουν αμφότεροι και γουστάρεις να τους παρακολουθείς να κάνουν τα δικά τους.

VALUE FOR MONEY
Αυτό θα το διαχωρίσουμε σε δύο υποκατηγορίες με βάση πάντα τα χρήματα που δίνουν Αρσεναλ και Ρεάλ!

ΗΛΙΚΙΑ
Ο Λουίς Σουάρες θα γίνει 27 τον ερχόμενο Γενάρη. Οπότε ακόμα μετράει ως 26,5. Ο Μπέιλ μόλις έγινε 24, δηλαδή είναι 2,5 χρόνια νεότερος. Ας βάλουμε λοιπόν ως τέλος των καλύτερων χρόνων τους την ηλικία των 30, όταν και αρχίζει να αλλάζει το βιολογικό ρολόι όλων μας. Ο Σουάρες βρίσκεται ηλικιακά στο peak της καριέρας του και αυτό θα διαρκέσει λογικά για 3,5 χρόνια. Διαιρώντας τα αυτά με τα 45 εκατ. που δίνει η Αρσεναλ, είναι σα να δίνουν οι Λονδρέζοι 12,85 εκατ. ετησίως για πάρτη του (χώρια πάντα το συμβόλαιο του). Με την ίδια λογική ο Μπέιλ έχει ακόμα έξι χρόνια. Διαιρώντας τα με τα 100 εκατ. που έχει τρελαθεί να πληρώσει η Ρεάλ, έχουμε το ποσό των 16,6 εκατ. ετησίως. Αυτό σημαίνει πως οι Μαδριλένοι θα είναι σα να πληρώνουν σχεδόν τέσσερα εκατ. περισσότερα για κάθε χρόνο του Ουαλού. Το ποσό δεν είναι απαγορευτικό, αλλά νομίζω πως ο Σουάρες μπαίνει πιο δυνατά στο Value for money.

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ
Καλώς ή κακώς τα γκολ και γενικότερα τα αγωνιστικά ανδραγαθήματα δεν είναι τα μόνα που μετρούν πλέον στο ποδόσφαιρο. Εκείνο που πουλάει είναι σε τεράστιο βαθμό η Εικόνα του εκάστοτε παίκτη και εδώ ο Μπέιλ... τρώει για πλάκα τον αντίπαλο του. Τη στιγμή που ο Ουαλός φιγουράρει σε γιγαντοαφίσα σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη του κόσμου, την Times Square του Λονδίνου και είναι εξώφυλλο στα περιοδικά της FIFA και της UEFA, ο Σουάρες παραμένει στιγματισμένος για ρατσιστική επίθεση (Εβρά), δαγκωνιές (Ιβάνοβιτς) και ένα σωρό άλλες χαζομάρες. Για αυτούς τους αρνητικούς λόγους, ο τελευταίος δεν έχει πάρει τα χρήματα που θα μπορούσε από τη διαφήμιση και δεν αναμένεται να το κάνει. Τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, ο Μπέιλ πουλάει σαν τρελός. Κάθε φορά που βάζει ζελέ και φτιάχνει το μαλλάκι του, τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν σαν τον διάδοχο του Ντέιβιντ Μπέκαμ στην κορυφή του football image. Οπότε εδώ σίγουρα εκείνος είναι που αξίζει όλα τα λεφτά, τα οποία σχεδόν σίγουρα θα τα επιστρέψει μέσα από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων του μέρος της οποίας θα έχουν οι Μερένγκες..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Προσωπικά μου αρέσουν και οι δύο τρομερά πολύ, όπως στους περισσότερους από εσάς που διαβάσατε όλα τα παραπάνω. Αγωνιστικά νομίζω πως ο Λουίς Σουάρες δίνει μεγαλύτερες εγγυήσεις πως θα πιάσει στην Αρσεναλ, ενώ ο Μπέιλ αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό, για το εάν θα τα καταφέρει στη Μαδρίτη. Φέρνοντας λοιπόν τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση, η οποία ξεκίνησε με την ατάκα του Μπρένταν Ρότζερς, δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του αναφορικά με την... Value for money κουβέντα. Σε καμία περίπτωση ο παίκτης του δεν αξίζει τα μισά από τον Μπέιλ, ενώ κατά πολλούς όχι μόνο είναι ισάξιος, αλλά και καλύτερος.

Follow me:@jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys