Το ποδόσφαιρο που θα 'θελες να ζεις
Για κακή, ή καλή μου τύχη το μάτι μου έπεσε σήμερα πάνω σε μια έρευνα της αγγλικής Ενωσης του ποδοσφαίρου για τις συνήθειες των Αγγλων σε σχέση με το άθλημα. Μια έρευνα που επιβεβαιώνει ότι το ποδόσφαιρο είναι μέσα, πολύ μέσα, στην καρδιά και τον ρυθμό της ζωής του μέσου Αγγλου. Μια έρευνα που δείχνει ότι το 63% των ποδοσφαιρόφιλων έχει το ποδόσφαιρο ως το βασικό θέμα συζήτησης στην καθημερινότητα της ζωής του.
Οι 9 στους 10 απάντησαν ότι σχεδιάζουν την δραστηριότητά τους στο έτος γύρω από το ποδόσφαιρο. Το 89% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κλείνει διακοπές με βασικό κριτήριο το ποδόσφαιρο, ώστε να μη χάνει ούτε ένα παιχνίδι. Το 91% παραδέχθηκε ότι έχει ακυρώσει σχέδια, όπως το να βρεθεί σε γάμους ή πάρτι γενεθλίων λόγω ποδοσφαίρου. Το 52% των ποδοσφαιρόφιλων απάντησε ότι σκέφτεται το ποδόσφαιρο περισσότερο από το φαγητό. Το 50% απάντησε ότι σκέφτεται το ποδόσφαιρο περισσότερο από τη δουλειά. Το 20% απάντησε ότι τσεκάρει τα ποδοσφαιρικά νέα κάθε λεπτό! Το 59% έχει ρυθμίσει το κινητό του, ή το email του ώστε να λαμβάνει απευθείας ειδοποιήσεις για τα ποδοσφαιρικά νέα, και το 65% μοιράζεται αμέσως το ποδοσφαιρικό μαντάτο με τους φίλους του. Το 66% απάντησε ότι το ποδόσφαιρο είναι το πρώτο πράγμα που συζητά το πρωί της Δευτέρας με τους συναδέλφους στη δουλειά του. Το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει την ποδοσφαιρική κουβέντα ως την απόλυτη “πρόχειρη συζήτηση” που στήνεται στο πόδι, σε κάθε περίσταση.
Το 53% απάντησε ότι η εκκίνηση της ποδοσφαιρικής σεζόν είναι το γεγονός για το οποίο ανυπομονεί περισσότερο κάθε χρόνο και για το 50% αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή του χρόνου, ενώ για το 53% αυτή είναι η πιο αισιόδοξη στιγμή της χρονιάς. Το 52% απάντησε ότι οι μεταγραφές είναι η μόνη πηγή ευχαρίστησης στο τέλος της σεζόν. Το 41% απάντησε ότι το καλοκαίρι παίζει πολύ μπάλα ώστε να αναπληρώσει το κενό της έλλειψης ζωντανών αγώνων για να παρακολουθήσει.
Και συνεχίζονται τα εντυπωσιακά ευρήματα: περίπου το 60% απάντησε ότι το ποδόσφαιρο του προσφέρει ένα πολύ δυνατό, στέρεο κοινωνικό δίκτυο για να κοινωνικοποιηθεί, ενώ το 58% απάντησε ότι οι φίλοι που έκανε στο ποδόσφαιρο αποδείχθηκαν οι πιο “κολλητοί” και το 61% απάντησε ότι μια ποδοσφαιρική φιλία αποδεικνύεται συνήθως αειθαλής. Για το 68% το ποδόσφαιρο είναι έδαφος για να συνυπάρξουν και να συναντηθούν άνθρωποι που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ επειδή διαφέρουν, ενώ το 65% απάντησε ότι το ποδόσφαιρο ενσταλάζει μια αίσθηση κοινωνίας στους ανθρώπους.
Διαβάζεις τα νούμερα, τα ποσοστά των απαντήσεων και επιβεβαιώνεις αυτό που από μακριά καταλαβαίνεις, ότι το ποδόσφαιρο, το αυθεντικό ποδόσφαιρο, αυτό που παίζεται στα αγγλικά γήπεδα είναι η χαρά του ανθρώπου. Αυτό είναι ποδόσφαιρο που σε κάνει, σε φτάνει να ζεις για το ποδόσφαιρο. Είναι μια γιορτή, την οποία ευτυχώς παρακολουθούμε, έστω ως φτωχοί συγγενείς, χάρη στην ζωντανή τηλεοπτική κάλυψή του, πλέον από τον ΟΤΕ TV. Διαβάζεις την έρευνα και πονάς, γιατί καταλαβαίνεις πόσο θα έφτιαχνε τη ζωή του Ελληνα, ειδικά αυτή την εποχή που τόσο το έχει ανάγκη, ως διέξοδο ψυχαγωγική, ως εκδήλωση κοινωνική, πολιτιστική, αν παιζόταν με τον τρόπο που παίζεται στην Αγγλία. Πονάς επειδή ξέρεις ότι θα μπορούσε να έχει γίνει και εδώ. Επειδή ξέρεις ότι και στην Αγγλία τα πράγματα υπήρξαν χειρότερα. Επειδή έχεις διαβάσει κι εσύ "Το τελευταίο παιχνίδι" του Τζέισον Κόουλι.
Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μια ίδια έρευνα θα έβγαζε το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αν το ελληνικό ποδόσφαιρο έμοιαζε έστω κατά 60% σε όλα του με το αγγλικό. Φυσικά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μια αντίστοιχη έρευνα ανάμεσα στους Ελληνες ποδοσφαιρόφιλους θα έβγαζε αυτή την εποχή εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά ακριβώς αντίθετα σε ποσοστά.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.