Τι είδαν στην Μπενφίκα από τον Φέισα...

Τι είδαν στην Μπενφίκα από τον Φέισα...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τι είδαν στην Μπενφίκα από τον Φέισα...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τους anchorman και τους deep lying playmaker και διαβάζει την εισήγηση του σκάουτερ της Μπενφίκα. “Είναι αργός, αλλά ο Ολυμπιακός τον έβαζε σε λάθος θέση...”

Το μεγαλύτερο κομμάτι των οπαδών του Ολυμπιακού σχεδόν πανηγύρισε περισσότερο και από την απόκτηση του Σαβιόλα την πώληση του Φέισα στην Μπενφίκα. Βλέπετε ο Σέρβος αμυντικός χαφ δεν ήταν συμπαθής και ήταν συνήθως, για να μην πω πάντα, ο πρώτος που τα άκουγε.

Η είδηση λοιπόν ότι η Μπενφίκα δίνει πάνω από 4 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, έμοιαζε με ψέμα, αλλά ήταν πέρα για πέρα αληθινή.

Προσωπικά ήμουν από αυτούς που διαφωνούσα για την κριτική που γίνονταν στον Φέισα. Ο Σέρβος ήταν ένας πολύ ποιοτικός παίκτης για το ρόστερ του Ολυμπιακού με πολλά πλεονεκτήματα και ένα μειονέκτημα, την ταχύτητα. Ναι ξέρω κάποιοι είστε της άποψης ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αν δεν είσαι γρήγορος, δεν κάνεις τίποτα.

 

Απλώς σε όλους εσάς θα απαντήσω ότι η ομάδα που έπαιξε το πιο physical game την περσινή σεζόν σε όλη την Ευρώπη ήταν η Γιουβέντους με βασικό στα χαφ της τον Πίρλο! Ναι αυτό το τέρας της φύσης με την ταχύτητα κεραυνού. Προσοχή, φυσικά και δεν συγκρίνω τον Πίρλο με τον Φέισα, αλλά τις λογικές των ομάδων και των προπονητών...

Ο Κόντε, λοιπόν δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πίρλο είναι πολύ αργός και αδύναμος και δεν μαρκάρει και δεν πρεσάρει και ως εκ τούτου δεν τον πέταξε έξω από την ενδεκάδα. Το αντίθετο από αυτόν την ξεκινούσε. Απλώς φρόντισε στα τρία κεντρικά χαφ να βάλει δίπλα του τους Βιδάλ και Μαρκίζιο και ενίοτε τον Πογκμπά.

Με αυτά τα... (εδώ κολλάει) θηρία της φύσης δίπλα του ο Πίρλο, δεν χρειαζόταν να φανεί ούτε γρήγορος, ούτε αμυντικό χαφ που κάνει τάκλιν στην καρωτίδα και καταπίνει ανθρώπους, όπως πιστεύουμε εδώ στην Ελλάδα ότι πρέπει να συμβαίνει κατ' ανάγκη.

Ας δούμε τώρα ο Ολυμπιακός και οι προπονητές του τι έκαναν με τον Φέισα; Τον πλαισίωσαν στην τριάδα του άξονα με τον Μανιάτη και τον Τσόρι Ντομίνγκες (φέτος) και τον Μανιάτη και τον Μασάντο (πέρυσι). Ανέκδοτο! Τι συνέβη λοιπόν; Ολο το ανάθεμα έπεφτε πάνω στον Φέισα που δεν έπαιζε σαν... σκύλος αμυντικός χαφ;

Δυστυχώς, άλλα στην Ελλάδα είμαστε τόσο πίσω ποδοσφαιρικά που ακόμη συζητάμε για αμυντικά χαφ. Στην Ευρώπη συζητούν για deep lying playmaker, anchorman και box to box μέσους. Ο Φέισα λοιπόν ήταν ο ορισμός του deep lying playmaker και στον Ολυμπιακό όλοι απορούσαν γιατί δεν είναι καλός anchorman.

Και επειδή η διαφορά σε κάποιους μπορεί να φαίνεται μικρή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι τεράστια! Στο deep lying playmaker τα προσόντα που κοιτά ένας σκάουτερ είναι το κοντρόλ, η ακρίβεια στην μεταβίβαση, η τεχνική κατάρτιση και η οξυδέρκεια. Tι από όλα αυτά πιστεύετε ότι είχε σε κακό βαθμό ο Φέισα; Στον anchorman οι σκάουτερ παγκοσμίως κοιτούν την ταχύτητα, το μαρκάρισμα, το τάκλιν, την αντοχή, τις φυσικές δυνάμεις. Τι από όλα αυτά είχε ο Φέισα; Σχεδόν τίποτα.

Ο Σέρβος ήταν λοιπόν ένα deep lying playmaker που ο Ολυμπιακός τον έβαζε να παίζει ως anchorman. Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις τον Μανωλά σέντερ φορ και να αναρωτιέσαι γιατί δεν σκοράρει...

Γιατί τα έγραψα όλα αυτά. Οχι γιατί πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός έκανε κακώς που έδωσε τον Φέισα. Από την στιγμή που πήρε 4,5 εκατ. ευρώ ήταν ένα πολύ καλό deal και ακόμη κι' αν τον είχε χρησιμοποιήσει σωστά δεν θα μπορούσε να πιάσει καλύτερη τιμή, διότι πολύ απλά ο Φέισα είναι μέχρι ένα επίπεδο και τα 4,5 εκατ. ευρώ και η Μπενφίκα είναι μάλλον το ταβάνι του.

Τα έγραψα όλα αυτά γιατί τελείως συμπτωματικά έμαθα ποια ήταν η εισήγηση του σκάουτερ της Μπενφίκα για τον Φέισα και γιατί οι Πορτογάλοι τον απέκτησαν. Πέρα από τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, στα οποία γίνονταν αναφορά ότι ήταν αργός φυσικά (ναι το είδαν, δεν είναι τυφλοί) ο σκάουτερ εκτιμούσε ότι ο Φέισα έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης ως παίκτης για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί δείχνει να συνέρχεται πλήρως από έναν σοβαρό τραυματισμό που τον είχε αφήσει πίσω δύο χρονιές και ο δεύτερος γιατί ο Ολυμπιακός τον χρησιμοποιούσε σε λάθος θέση και τον έβαζε να κάνει τα λάθος πράγματα μέσα στο γήπεδο...

Υ.Γ. ΕΙΡΩΝΕΙΑ...

Ο Φέισα πάει στη Μπενφίκα για να αντικαταστήσει τον Νεμάνια Μάτιτς. Εναν παίκτη με περίπου ανάλογα χαρακτηριστικά στον τρόπο παιχνιδιού (ένα deep lying playmaker δηλαδή) το οποίο όμως τα κάνει όλα σε υψηλότερο βαθμό ποιότητας από τον Λιούμπομιρ.

Η ειρωνεία είναι ότι τον Μάτιτς πριν πάει στην Τσέλσι και από εκεί στην Μπενφίκα τον είχε δει και τον είχε προτείνει πριν μία πενταετία στον Ολυμπιακό ο Νινιάδης. Θυμάμαι το πρωτοσέλιδο στη SportDay “Εχει Μάτι-τς”.

O Oλυμπιακός τότε δεν είχε δώσει 1 εκατ. ευρώ για να τον πάρει με την αιτιολογία ότι ήταν... αργός. Σήμερα ο Μάτιτς κοστολογείται πάνω από 10 εκατ. ευρώ και φυσικά παραμένει αργός. Μόνο που είναι το ποιοτικότερο deep lying playmaker του πορτογαλικού πρωταθλήματος και φυσικά όχι ένας anchorman.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.