Δικαίωμα στο όνειρο

Ball Boys Ball Boys
Δικαίωμα στο όνειρο

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την επέτειο των ακαδημιών της Φράιμπουργκ, που θεωρούνται πρότυπο, και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι νέοι.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που έγραψα γενικότερα για τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών στην Γερμανία. Τις τελευταίες ημέρες – περισσότεροι από ποτέ – πολλοί από εσάς ζητούσατε ένα άρθρο για τον Ματίας Γκίντερ. Αφορμή έψαχνα, την βρήκα, όμως δυστυχώς δε θα γράψω όσα θα ήθελα για τον πιτσιρικά της Φράιμπουργκ. Βλέπετε, την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώθηκαν αισίως 12 χρόνια από τα εγκαίνια των ακαδημιών, που θεωρούνται πρότυπο στην Γερμανία. Άλλωστε, η αξιολόγησή τους είναι σταθερά στα 3 αστέρια (κορυφαία βαθμολογία).

Τον Σεπτέμβριο του 2001 το πλάνο των Βόλκερ Φίνκε (τότε προπονητής) και Ακίμ Στόκερ (πρόεδρος), που σχεδιαζόταν για πολλά χρόνια, πήρε σάρκα και οστά. Η Φράιμπουργκ επένδυσε αρχικά 12 εκατ. ευρώ και – μεταξύ άλλων - αγόρασε το Möslestadion από την άλλη ομάδα της πόλης (την ιστορική Freiburger FC, που αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα) ως βάση τις ακαδημίες της. Η φετινή επέτειος συνδυάστηκε από τα δοκιμαστικά (σ.σ. Füchsletage). Περίπου 280 παιδιά, γεννημένα από το 2001 έως το 2003, έδωσαν το παρών στα ίδια γήπεδα, όπου το 2004 ο Γκίντερ εντυπωσίασε, για να φτάσει μέχρι την βασική 11άδα της ομάδας των ανδρών και την Εθνική. Δυστυχώς, φέτος δεν μπόρεσε να δώσει το παρών, καθώς είχε υποχρεώσεις με την Γερμανία U21.

Το πλάνο είναι ξεκάθαρο. Η Φράιμπουργκ έχει κάνει συμφωνίες με ομάδες της περιοχής και ένας από τους προπονητές της αναλαμβάνει δύο φορές την εβδομάδα να διεξάγει την προπόνηση παιδιών μέχρι 12 ετών. Μόλις ένα παιδί φτάσει σε αυτή την ηλικία και επιλεγεί, τότε αν βρίσκεται σε ακτίνα 40 χλμ από το προπονητικό κέντρο, μετακινείται σε αυτό για 4 προπονήσεις την εβδομάδα. Αν όχι, αποφασίζεται από κοινού με τους γονείς το τι και πως.

 

Η δουλειά συνεχίζεται, όμως το πιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα με την ονομασία «διπλή προπόνηση». «Όταν βρέθηκα στην Άστον Βίλα πριν από 8 χρόνια, τους είπα ότι οι παίκτες μας στις ομάδες U17, U18 και U19 κάνουν μαθήματα για 34 ώρες στο σχολείο. Η απάντησή τους ήταν «μας λες ψέματα. Αποκλείεται. Οι δικοί μας παίκτες κάνουν μόνο 9 ώρες». Τους είπα ότι δεν μπορούμε στην Φράιμπουργκ να στέλνουμε τους παίκτες μας από τις ηλικίες 16 μέχρι 18 ετών μόνο 9 ώρες την εβδομάδα στο σχολείο.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γίνονται επαγγελματίες και θα πρέπει να ψάξουν για δουλειά, αν τα πράγματα δεν φτάσουν μέχρι εκεί. Τους προσφέρουμε τις καταλληλότερες συνθήκες για να γίνουν επαγγελματίες, όμως παράλληλα τους προσφέρουμε και την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Αν το 80% δεν γίνονται επαγγελματίες, θα πρέπει να φροντίσουμε να τους παρέχουμε ένα μέλλον. Ούτως ή άλλως θέλουμε έξυπνους και ευφυείς παίκτες στην ομάδα μας», αποκάλυψε ο νυν τεχνικός και αναμορφωτής της Φράιμπουργκ, Κρίστιαν Στράιχ, που για 16 ολόκληρα χρόνια δούλεψε στις ακαδημίες (είναι από το 1995 στον σύλλογο).

Το ετήσιο μπάζτετ για τις ακαδημίες ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πέρυσι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην Φράιμπουργκ γεύτηκαν την χαρά της επιτυχίας. Η 5η θέση ήρθε με μπάτζετ μόλις 18 εκατ. ευρώ. Στο φετινό ρόστερ υπάρχουν 10 παίκτες που έχουν περάσει την Freiburg Football Academy (άλλοι από πολύ μικρή ηλικία, άλλα αποκτήθηκαν σε μεγαλύτερη) και στην ισοπαλία 1-1 με την Μπάγερν πριν από λίγες ημέρες, έπαιξαν οι 8 (οι 6 ξεκίνησαν) από αυτούς!

Όλιβερ Μπάουμαν, Ματίας Γκίντερ, Κρίστιαν Γκίντερ, Όλιβερ Ζοργκ, Σαρλ-Ελί Λαπρεβό και Ζόναθαν Σμιντ ήταν στην αρχική 11άδα, έπαιξαν ακόμη οι Σεμπάστιαν Κερκ, Νίκολας Χέφνερ (ο σκόρερ), ενώ στο ρόστερ βρίσκονται και οι Αλεξάντερ Σβόλοβ, Ιμάνουελ Χεν. Όλοι τους έχουν προσόντα, όμως η αλήθεια είναι ότι – προς το παρόν - ξεχωρίζουν οι Μπάουμαν, Μ. Γκίντερ και Σμιντ.

Ο πρώτος είναι τερματοφύλακας, το ταλέντο του... περισσεύει και η θέση του δεν μας αφήνει περισσότερο χώρο για σχολιασμό. Για τον δεύτερο, όμως, μπορούμε να πούμε πολλά. Το ντεμπούτο του συνδυάστηκε με το ντεμπούτο του Στράιχ στον πάγκο τον Ιανουάριο του 2012. Ο Γκίντερ (γεννημένος το 1994) μπήκε στο παιχνίδι στο 70', έπαιξε στην επίθεση και έδωσε τη νίκη 1-0 στην Φράιμπουργκ επί της Άουγκσμπουργκ, για να γίνει ο πιο νεαρός σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Βλέπετε, ο πιτσιρικάς ξεκίνησε την καριέρα του στην επίθεση, όπου τη σεζόν 2010-11 είχε 14 γκολ σε 25 παιχνίδια με την U19. Εκείνες οι μέρες, όμως, ξεχάστηκαν γρήγορα.

Η αλλαγή θέσης έγινε σχεδόν άμεσα, με τον Γκίντερ πλέον να αγωνίζεται είτε ως κεντρικός αμυντικός είτε ως 6άρι στη μεσαία γραμμή. «Ίσως ακούγεται παράξενο σε πολλούς, όμως η θέση στο κέντρο της άμυνας μου ταιριάζει περισσότερο. Εκεί είναι το μέλλον μου», λέει ο ίδιος. Νικητής του Fritz Walter Medal U19 το 2013 και U18 το 2012, οι Γερμανοί έχουν να λένε ότι βρήκαν ήδη τον παρτενέρ του Χούμελς στο κέντρο της άμυνας για τα επόμενα χρόνια. Δεν έχουν και άδικο...

*Στο παρακάτω γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γκίντερ στην ήττα 1-0 από την Μπάγερν στο Μόναχο την περσινή σεζόν, όταν αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ.

*Στο παρακάτω γράφημα οι πάσες του Γκίντερ στην ήττα 1-0 από την Μπάγερν (σεζόν 2012-13).

*Στο παρακάτω γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γκίντερ στο φετινό 1-1 με την Μπάγερν εντός έδρας, όπου αγωνίστηκε στο κέντρο της άμυνας.

Για τον Ζόναθαν Σμιντ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Άργησε να βρει τον δρόμο μου στην 11άδα (έκανε ντεμπούτο τον Νοέμβριο του 2011), όμως από τότε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες της Φράιμπουργκ. Μόλις σήμερα (11/09) ανακοινώθηκε ότι υπέγραψε νέο συμβόλαιο (δεν έγινε γνωστή η διάρκειά του) μετά την εξαιρετική του περσινή σεζόν, στην οποία πέτυχε 11 γκολ και 3 ασίστ. Στα 15 του χρόνια έφυγε από τις ακαδημίες του Στρασβούργου, καθώς του είπαν ορθά-κοφτά ότι δεν «κάνει».

Ο Σμιντ δεν είχε διάθεση να παρατήσει το όνειρό του και αφού έψαξε ομάδα στην Γαλλία χωρίς επιτυχία, αποφάσισε να δεχθεί την πρόσκληση ενός φίλου του και να μετακομίσει στην Γερμανία. Επιλογή του Στράιχ, η Φράιμπουργκ (η πόλη απέχει μόλις 90 χλμ από το Στρασβούργο) τον δέχθηκε με ανοιχτές... αγκάλες. Παίζει παντού πίσω από τον επιθετικό και ενώ πέρυσι δημιούργησε 40 ευκαιρίες όλη τη σεζόν, φέτος έχει ήδη δημιουργήσει 11 μόλις στα 4 πρώτα παιχνίδια.

Ανάμεσά στα πιτσιρίκια, που δοκιμάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν οι Λέον Άλμπικερ και Σεμπάστιαν Χέινκε. Αμφότεροι 10 ετών, με τον Ζέλσον Φερνάντες να αναλαμβάνει χρέη… συνοδού στο γκρουπ που ανήκαν τα δύο πιτσιρίκια. «Είναι πολύ καλός τύπος», συμφώνησαν αμφότεροι. «Νομίζω ότι τα δοκιμαστικά είναι μεγάλη υπόθεση για αυτά τα παιδιά. Έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί μας, να μάθουν, να τους συμβουλεύσουμε. Είμαι τεράστια εμπειρία. Είναι πολύ διασκεδαστικό και για εμάς», τόνισε ο Μπάουμαν.

«Είναι όνειρο να καταφέρω να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», σχολίασε ο Λέον. Ίσως μετά τα δοκιμαστικά κληθεί να δοκιμαστεί και στην D-Junioren της Φράιμπουργκ, που είναι το επόμενο στάδιο. Έπαιξε κορόιδο με τους Κρμας, Κοκλέν, Ζοργκ, Μπάουμαν και Σβόλοβ (5-2), έκανε σπριντ δίπλα στον Σούστερ και τακτική με τους Σμιντ και Ζουλιέν. «Εκτός από τα παιδιά και τους ποδοσφαιριστές, που πραγματικά το διασκεδάζουν, το Füchsletage είναι ένα event για ολόκληρη την κοινωνία. Όχι μόνο για την Φράιμπουργκ», σχολίασε ο Σεμπάστιαν Νόιφ, εκ των υπευθύνων της διοργάνωσης. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, πόσω μάλλον τα μικρά παιδιά, και στην Φράιμπουργκ κάνουν ό,τι μπορούν για να τους δώσουν όσα περισσότερα εφόδια και όσες περισσότερες πιθανότητες μπορούν για να τα καταφέρουν.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys