Η Ρουμανία, η Χρυσή Αυγή και τα μπαράζ με Ελλάδα!
Η κλήρωση με τη Ρουμανία για την τελική φάση του Μουντιάλ 2014 σκόρπισε χαμόγελα στην ελληνική πλευρά όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Όπως σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης όμως, στην κερκίδα των Ρουμάνων υπάρχει έντονο ακροδεξιό στοιχείο, το οποίο... πονοκεφαλιάζει την UEFA. Μετά το ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης προς τη Χρυσή Αυγή, προκαλεί προβληματισμό και στην ελληνική πλευρά, παρότι το πανό που εμφανίστηκε στο ματς με τη Ρουμανία δεν πήρε έκταση στα ΜΜΕ.
Παλιοί φίλοι με Χρυσή Αυγή
Όπως διαβάζουμε στο «Βήμα» της 11ης Νοεμβρίου του 2005 σε ρεπορτάζ για τις νεοναζιστικές ομάδες στην Ευρώπη και τις μεταξύ τους σχέσεις, η σημαντικότερη από τις οργανώσεις που ήταν καλεσμένες στην Ελλάδα από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας, ήταν η Noua Dreaptă, ελληνιστί Νέα Δεξιά, από τη Ρουμανία. Με κυρίαρχη φιγούρα αυτή του Κορνέλιου Κοντρεάνου, ηγέτη του παραστρατιωτικού κινήματος της «Σιδηράς Φρουράς» στο Μεσοπόλεμο, βασικοί τους «εχθροί» είναι οι πληθυσμοί των Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι Ούγγροι, όσοι έχουν προσβληθεί από AIDS καθώς και οι Εβραίοι. Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης το 2007, μάλιστα, γίνεται ξεκάθαρα λόγος περί βελτίωσης των σχέσεών τους με τη Χρυσή Αυγή, έπειτα από τριήμερη παρουσία αντιπροσωπείας της στο καλοκαιρινό Καμπ της ελληνικής οργάνωσης. Μάλιστα, οι δύο πλευρές ανανέωναν το ραντεβού τους για τον Ιανουάριο του 2008.
Δεσμοί της Noua Dreaptă με το ποδόσφαιρο έχουν διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για στρατολόγηση από κερκίδες διάφορων ομάδων, καθώς και για μέλη τους πίσω από πανό και συνθήματα μίσους, με αντι-ουγγρικό κατά κύριο λόγο περιεχόμενο. Στο ντέρμπι, άλλωστε, της εθνική Ρουμανίας με την Ουγγαρία το πανό «1918» που σηκώθηκε είχε να κάνει με την διακήρυξη της Τρανσιλβανίας ως μέρος της Ρουμανίας.
Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο ακροδεξιών ομάδων και από τις δύο χώρες. Η στήριξη στη Σερβία και τις διεκδικήσεις της στο Κόσοβο αποτελεί επίσης μία πάγια θέση τους και παρότι δεν υπάρχουν οργανωμένα γκρουπ που να αποτελούν παρακλάδια της οργάνωσης, είναι κοινός τόπος ότι συγκεντρώνονται στα παιχνίδια της Εθνικής. Σε σχετική ανάρτηση για την «πράσινη» πτέρυγα της Χ.Α η σημαία της οργάνωσης, δηλαδή ο κέλτικος σταυρός σε πράσινο φόντο, βρίσκεται δίπλα στη γαλανόλευκη.
Το Νοέμβριο του 2010, η εν λόγω πλευρά της ρουμανικής κερκίδας, σε συνδυασμό με ομοϊδεάτες τους από την την Ιταλία επιτέθηκε ρατσιστικά στον επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι, Μάριο Μπαλοτέλι, σε ένα φιλικό της Ρουμανίας με τους Ατζούρι. Πέραν όμως της είδησης αυτής που είδε το φως της δημοσιότητας, στο ίδιο ματς οι αρχές κατάσχεσαν ένα πανό που οι οπαδοί είχαν την πρόθεση να αναρτήσουν. Σε αυτό αναγραφόταν: «όχι σε μία πολυεθνική εθνική ομάδα».
Πανό και από την Τιμισοάρα
Μία ομάδα στους κόλπους της οποίας υπάρχουν μέλη της «Νέας Δεξιάς» είναι η Ουνιβερσιτατέα Κλουζ, η οποία αντιπροσωπεύει το ρουμανικό κομμάτι μιας πόλης στην οποία υπάρχουν πάρα πολλοί Ούγγροι. Κάποια ρεπορτάζ αναφέρουν ότι σύνδεση με την εν λόγω οργάνωση έχει και ο Τζίτζι Μπεκάλι, ο διαβόητος ιδιοκτήτης της Στεάουα Βουκουρεστίου, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και στο παρελθόν έχει εκφράσει αντι-ομοφοβικές και ξενοφοβικές απόψεις.
Η Στεάουα αποτελεί μία ομάδα με ευρεία οπαδική βάση, στις τάξεις της οποίας υπάρχουν και ακδροδεξιοί με δυνατή παρουσία. Εθνικιστικά σύμβολα έχουν εμφανιστεί και σε coreos της έτερης μεγάλης ομάδας του Βουκουρεστίου, της Ντιναμό, ενώ ισχυρή παρουσία της «Νέας Δεξιάς» υπάρχει και στην πόλη της Τιμισοάρα, με την οργάνωση να στοχεύει κυρίως κατά των Ρομά και να πραγματοποιεί σχετικές πορείες. Το πανό για την Χρυσή Αυγή εικάζεται ότι σηκώθηκε από οπαδούς από την Πόλι Τιμοσάρα, καθώς ανάλογη ανάρτηση υπήρχε και στον εκτός έδρας αγώνα με την Ουνιβερσιτατέα Κλουζ, μια ομάδα δηλαδή με έντονο εθνικιστικό πυρήνα. Γενικότερα, στη Ρουμανία, η έκφραση ξενοφοβικής συνθηματολογίας έχει αποτελέσει κοινό τόπο σε πολλές κερκίδες, επομένως είναι πιθανόν η στήριξη στη Χρυσή Αυγή να υπήρξε απλά από μέλη της Νoua Dreaptă που βρέθηκαν στο γήπεδο, χωρίς κάποιο συσχετισμό με Ultras συλλόγων.
Ενήμερες UEFA και ΕΠΟ
Σύμφωνα με την αναφορά του αντιρατσιστικού οργανισμού Kick it Out, τα φαινόμενα ρατσισμού στα γήπεδα της ανατολικής Ευρώπης, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά της Ρουμανίας, έχουν μακρά παράδοση. Τα ματς της Ρουμανίας, όπως και αρκετών βαλκανικών ομάδων, θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας σε θέματα ρατσισμού από την UEFA, που παρακολουθεί τα πάντα. Το συγκεκριμένο πανό, παρότι ήταν στο παιχνίδι με την Εσθονία και όχι σε αυτό με την Ουγγαρία που θεωρήθηκε «υψηλού κινδύνου», φυσικά καταγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ελληνική. Όπως έγινε άλλωστε και στο παιχνίδι με την Σλοβακία, όπου η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ήταν στην επικαιρότητα, αναμένεται να υπάρχουν λεπτομερείς έλεγχοι και αυστηρά μέτρα ασφαλείας και απέναντι στους Ρουμάνους, αφού το συγκεκριμένο πανό δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.