Το τέλος του συνεταιρισμού

Σταύρος Κόλκας Σταύρος Κόλκας
Το τέλος του συνεταιρισμού

bet365

Ο Σταύρος Κόλκας γράφει για τη Σούπερ Λιγκ, τα δεδομένα που υπάρχουν, καθώς και τον ευτελισμό του προϊόντος και τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν.

Η Σούπερ Λίγκα είναι ένας συνεταιρισμός 18 ομάδων που καλείται να δημιουργήσει καλές συνθήκες διεξαγωγής του πρωταθλήματος το οποίο αποτελεί και το βασικό προϊόν της.

Στη χθεσινή της συνεδρίασης, ακούστηκαν και μεταφέρθηκαν πολλές επικοινωνιακές κορόνες από την πλευρά των ομάδων, με στόχο το κυνήγι των εντυπώσεων. Μέσα στο γενικότερο ξεκατίνιασμα που αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη σοβαρότητας των παραγόντων, υπάρχει και μία κουβέντα που πάει να ανοίξει.

Τα δεδομένα είναι απλά και κατανοητά, με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Ευάγγελο Μαρινάκη να αποδέχεται πως το πράγμα δεν κυλά καλά. Ήταν μία παραδοχή του ισχυρού άντρα του Ολυμπιακού, κόντρα σε όλους όσους νομίζουν πως τον εκφράζουν. Ήταν ίσως και μία κίνησή του, ένα βήμα προς τα πίσω για να καταλήξουμε στη τελική ανακοίνωση για τις δημόσιες τοποθετήσεις των ΠΑΕ. Αυτές που επιτέθηκαν στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός κυρίως έκαναν και αυτοί ένα βήμα πίσω μετά την παραδοχή Μαρινάκη πως το πράγμα δεν πάει καλά και πως πρέπει να αλλάξουν πράγματα.

Η κουβέντα λοιπόν ανοίγει αλλά κανένας μας δεν εμπιστεύεται την διάθεση του Ολυμπιακού που ελέγχει αριθμητικά της ψήφους της Λίγκας, ενώ ακόμη και συμφωνία να υπάρξει εκεί , θα πρέπει η επίσης ελεγχόμενη ΕΠΟ να σφραγίσει τις μεταρρυθμίσεις.

 

Με λίγα λόγια, να είμαι εγώ ο Σαββίδης, να βάζω 10 με 15 εκατ. ευρώ το χρόνο από τη τσέπη μου και να αποφασίζει για την επένδυσή του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων πχ. Επιχειρηματικά τραγικό.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να τσεκάρουμε το τι μπορεί να περάσει από τη Λίγκα. Ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα για να τεθούν προς συζήτηση στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

Τρόπος να κολλήσει η διαδικασία υπάρχει και μάλιστα δεν είναι ένας, πριν φτάσει καν στην ΕΠΟ. Ο Βρύζας για παράδειγμα, πρότεινε να ψηφίσουν για την προεδρεία της ΕΠΟ όχι οι Ενώσεις αλλά τα σωματεία, έτσι ώστε να μειωθεί η πρόσβαση των ισχυρών σε αυτά. Άλλο είναι να ψάχνεις 30 ψήφους και άλλο 2 χιλιάδες.

Από την άλλη, όλοι συμφωνούν ως προς την διεύρυνση των ψήφων για την εκλογή διοίκησης στην ΕΠΟ αλλά ο καθένας λέει διαφορετικό νούμερο. Άλλη ΠΑΕ λέει διακόσιους, άλλη πεντακόσιους και πάει λέγοντας.

Ο Μώραλης σήμερα στις δηλώσεις που έκανε, μίλησε και για την Πολιτεία η οποία είναι αδιευκρίνιστο το τι μπορεί να κάνει. Και το πράγμα μπερδεύεται και μάλλον εσκεμμένα.

Το πράγμα είναι πολύ πιο απλό απ' όσο το κάνουν να δείχνει. Δεν μπορεί ολόκληρη η Λίγκα να έχει την ίδια πρόσβαση με μία Ένωση στα της ΕΠΟ. Να έχουν η Λίγκα και η ΕΠΣ Ημαθίας από έναν ψήφο.

Η Λίγκα επίσης, δεν μπορεί να αφήνει τόσες αρμοδιότητες στην ΕΠΟ. Αν μπορούσε να βρεθεί τρόπος, θα έπρεπε να τα ελέγχει όλα αυτή. Είναι αδιανόητο, άνθρωποι χωρίς καμία ουσιαστική κατάρτιση πάνω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να αποφασίζουν για εταιρίες που τζιράρουν δεκάδες εκατ. ευρώ.

Σημασία βέβαια έχει η πρόβλεψη για το που βαδίζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και αυτή είναι πολύ απλή άμα κάτσεις και το αναλύσεις λίγο.

Ο Ολυμπιακός έχει τον έλεγχο αρκετών ομάδων αλλά και της ΕΠΟ και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Μοναδική άμυνα που μπορεί να έχει ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός στη παρούσα φάση, αλλά και ο Ολυμπιακός αν βρεθεί κάποτε χαλίφης στη θέση του χαλίφη, είναι να σπάσει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σίγουρα ο συνεταιρισμός.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να ευνοούνται οικονομικά από τις κεντρικές συμφωνίες με Νόβα και ΟΠΑΠ ομάδες που ελέγχονται από τους ανταγωνιστές. Θα ήταν προτιμότερο να λυγίσουν οικονομικά ή να επενδυθούν μεγαλύτερα ποσά από τον ανταγωνιστή για να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο.

Οι τρεις μεγάλες ομάδες που απέμειναν στη Σούπερ Λίγκα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πολλά περισσότερα χρήματα στην ελεύθερη αγορά από μόνοι τους και το κόστος θα το βιώσουν οι υπόλοιποι που συντηρούνται από τα 2,5εκατ. ευρώ μίνιμουμ που δίνει Νόβα και ΟΠΑΠ Α.Ε έκαστος.

Αν θα πάνε οι μικροί μόνοι τους στην πιάτσα, ζήτημα να βρούνε ένα συμβόλαιο 300ων χιλιάδων ευρώ για τα τηλεοπτικά. Και μετά, θα κατανοήσουν ακριβώς τι σημαίνει ο ευτελισμός του προϊόντος για τον οποίο έχουν συμβάλει τα μέγιστα.

Προσωπικά αν ήμουν παράγοντας του ΠΑΟΚ αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθούσα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει εκτός κι αν γίνει η έκπληξη και στη Λίγκα αποφασίσουν για τα αυτονόητα και πιέσουν την ΕΠΟ να ακυρώσει τις μέχρι σήμερα πρακτικές της.

Κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου βαθμού.

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

Σταύρος Κόλκας
Σταύρος Κόλκας

O Σταύρος Κόλκας γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1975 στην Φωκίωνος Νέγρη όπου και έζησε με τους γονείς του μέχρι και το 1980 όταν και η μητέρα του Βούλα Σαββίδη αποφάσισε να δώσει βάρος στο παιδί της αφήνοντας στην άκρη την καριέρα της δίπλα στον Μάνο Χατζηδάκη του οποίου ήταν μία εκ των μουσών της (του) τραγουδώντας τα περίφημα Πέριξ, τη νομιμοποίηση ουσιαστικά του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Βαγγέλης οπαδός του ΠΑΟΚ, ο θείος του Αχιλλέας παίκτης του ΠΑΟΚ, στην οικογένεια δεν υπήρχαν περιθώρια να γίνει κάτι άλλο παρά την γέννησή του στην Αθήνα. Ο ΠΑΟΚ ήταν μία από τις πρώτες λέξεις της ζωής του.
Ο πατέρας του πρώην ποδοσφαιριστής τον έπαιρνε στο γήπεδο από μικρός. Έπαιξε στον Παύλο Μελά της Σταυρούπολης από 6 χρονών και μέχρι τα 14 ήταν αρχηγός στο προπαιδικό και το παιδικό. Μετακόμισε ξανά στον Χολαργό, όπου και αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στον τοπικό ΟΦΧ φτάνοντας μέχρι και την αντρική ομάδα. Όμως τον κέρδισε ο χουλιγκανισμός.

Με όνειρό του να γίνει παίκτης ή δημοσιογράφος του ΠΑΟΚ, τα όσα έπρεπε να στερηθεί για να γίνει το πρώτο δεν ήταν μέσα στις δυνατότητές του. Ακόμη και όταν οι φίλοι του είχαν το μυαλό του στο κοπροσκύλιασμα αυτός πήγε στη σχολή δημοσιογραφίας. Ακολούθησε ο στρατός και μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί βοήθησε για να βγει η εφημερίδα της Θύρα 4 της οποίας ήταν μέλος όμως μετά ήρθε η πρώτη ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά. Άνοιξε η εφημερίδα Μέτροσπορτ. Για δύο χρόνια κάθισε σε αυτή όμως ήρθε σε ρήξη με τον διευθυντή της. Ακολούθησε η αθλητική Βορείου Ελλάδος, τα Σπορ του Βορρά, όπως και όλα τα ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μέχρι που εμφανίστηκε η SportDay και το ραδιόφωνό της όπου και ανέδειξε τη δυναμική του.
Του ανήκει ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας που είχε η εφημερίδα Εξέδρα με διευθυντή τον Βασίλη Σαμπράκο, ενώ ήταν και από τους πρώτους ΠΑΟΚτσήδες ρεπόρτερ που ξέφυγαν από τη γραμμή της …συμπρωτεύουσας, της μιζέρια και του παθητικού ρεπορτάζ.
Σήμερα, έχει εμπλοκή στην ιστοσελίδα PAOK24, και συνεργάζεται με τον ραδιοφωνικό σταθμό Libero107,4 της Θεσσαλονίκης στον οποίο έχει ενημερωτική εκπομπή για θέματα του ΠΑΟΚ με συμπαρουσιαστή τον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου. Η εκπομπή ξεκινά στις 13.00 για να καταφέρει να ξυπνήσει και ολοκληρώνεται στις 15.00