Οι μασκότ των Mundial! (pics)
Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 και μετά, όταν η Αγγλία λάνσαρε την πρώτη μασκότ σε Mundial, κάθε χώρα φροντίζει να συνδέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνει με μία μορφή, η οποία συνήθως προέρχεται από την κουλτούρα της. Άλλες φορές πετυχημένα και άλλες όχι και τόσο, οι μασκότ του Μουντιάλ αποτελούν μια συνήθεια που συνεχίζεται ασταμάτητα από τότε. Το gazzetta.gr θυμίζει τις προηγούμενες!
Η πρώτη Μουντιαλική μασκότ ήταν ιδέα της Αγγλία στη διοργάνωση του 1966 και την παρουσίασε το 1960, όταν και πήρε το χρίσμα για τη διοργάνωση. Ο Γουίλι το λιοντάρι έφερε γούρι στους διοργανωτές, οι οποίοι κατάφεραν να σηκώσουν το πρώτο και... μέχρι στιγμής τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας τους!
Στο Mundial του 1970, η μασκότ ήταν ο Χουανίτο, ένας 11χρονος Μεξικανός με ποδοσφαιρική αμφίεση και το... παραδοσιακό σομπρέρο του να αποτελεί το κλισέ που δεν μπορούσε να λείπει. Όπως άλλωστε και το όνομα, καθώς το Χουανίτο είναι υποκοριστικό του Χουάν, ενός από τα πιο συνηθισμένα ονόματα της Λατινικής Αμερικής.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής, ο πιτσιρικάς που αποτέλεσε τη μασκότ δεν ξέφυγε από την πεπατημένη! Ο Γκαουτσίτο, δηλαδή ο μικρός Γκαούτσο, είχε όλα τα στοιχεία των ξεχωριστών κάου-μπόυς της Αργεντινής. Χαρακτηριστικό καπέλο, μαντήλι και το μαστίγιο, με ποδοσφαιρικά παπούτσια και μια μπάλα.
Η FIFA χρησιμοποίησε αρκετά τη φιγούρα του Sport Billy στις αφίσες της για το Μουντιάλ του 1982, αλλά η επίσημη μασκότ των Ισπανών ήταν Ο Ναρανχίτο, ο... πορτοκαλούλης δηλαδή! Ήταν ουσιαστικά ένα... τεράστιο πορτοκάλι ντυμμένο στα χρώματα των Φούριας Ρόχας.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεψε στο Μεξικό το 1986, με τον Πικέ το... χαλαπένιο να είναι η επίσημη μασκότ. Ο Πικέ ήταν ουσιαστικά μια... κόκκινη πιπεριά με σομπρέρο, μια πιπεριά-τσίλι με χαρακτηριστικό μεξικανικό μουστάκι! Έγινε μάλιστα και μια ωραιότατη μάσκα που φόρεσαν οι φίλοι της Εθνικής ομάδας!
Οι Ιταλοί για τη διοργάνωση του 1990 αποφάσισαν να εκμοντερνίσουν κάπως τη μασκότ. Δημιούργησαν έτσι μια ακαθόριστη μορφή ποδοσφαιριστή με μια μπάλα για κεφάλι στα χρώματα της Ιταλίας, με το όνομα Τσιάο.
Οι Αμερικανοί το 1994, πάντως, επέστρεψαν σε μια πιο παιδική προσέγγιση. Ο σκύλος Striker, η καλύτερα το κουτάβι για να κάνει και ομοιοκαταληξία (World Cup Pup) έφερε την επανάσταση του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ.
Ο... Γαλάτης μασκότ του Μουντιάλ 1998 είχε την ονομασία Φουτίξ. Ο τρικολόρ πετεινός, σύμβολο της ομάδας της Γαλλίας, έφερε γούρι στους διοργανωτές που έφτασαν μέχρι την κατάκτηση της κούπας.
Στο Μουντιάλ που συνδιοργάνωσαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα το 2002, για πρώτη φορά υπήρξε... τριπλή μασκότ. Ο Άτο, ο Καζ και ο Νικ. Οι Σφέρικς, όπως ονομάστηκαν, συμβόλιζαν την ενέργεια, είχαν φουτουριστικό ντιζάιν και σχεδιάστηκαν σε υπολογιστή. Γρήγορα ξεχάστηκαν...
Οι μασκότ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 ήταν δύο. Ο Γκολεό 6 (όχι ότι υπήρχαν προηγούμενοι πέντε, προφανώς λόγω του 2006) ήταν το Λιοντάρι-βασική μασκότ και ο Πάιλ η μπάλα, που ήταν αν μη τι άλλο λίγο τρομακτική. Πάντως, ο Γκολεό παρότι φορούσε τη φανέλα των «πάντσερ», ξέχασε το σορτσάκι!
Το 2010, ήταν η σειρά του Ζακούμι. Η Λεοπάρδαλη των Νοτιοαφρικανών ήταν ντυμένη στα πράσινα με άσπρο μπλουζάκι και πράσινο παντελόνι, το οποίο ήταν ασορτί με τη... χαίτη της. Σε συνδυασμό με το κιτρινο-χρυσαφί χρώμα του δέρματος έφερνε στα χρώματα της διοργανώτριας.
Στη Βραζιλία, είναι η σειρά του Φουλέκο! Πρόκειται για ένα αρμαντίλο στα χρώματα της Βραζιλίας, το οποίο βρίσκεται στα είδη υπό εξαφάνιση. Προέρχεται από τις λέξεις Futebol και Ecologia, ποδόσφαιρο και οικολογία δηλαδή και αντιπροσωπεύει η χώρα, το πάθος για το ποδόσφαιρο και την εναρμόνιση με τη φύση!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μπαρτσελόνα- Μπρεστ: 100άρης στο Champions League ο Λεβαντόφσκι, «βλέπει» μόνο Κριστιάνο και Μέσι (vid)
- Λεβερκούζεν - Ζάλτσμπουργκ: Το πέναλτι που είδε μόνο ο... διαιτητής εις βάρος των Αυστριακών (vid)
- ΟΔΚΕ: «Ο Έλληνας διαιτητής δεν μπορεί να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος, κινδυνεύουμε να κανονικοποιήσουμε την διαπόμπευση»