Ανησυχία στη σκιά του πύργου (pics)

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ανησυχία στη σκιά του πύργου (pics)

bet365

Ο Θάνος Σαρρής τρύπωσε στη fan zone κάτω από την πύργο του Άιφελ λίγες ώρες πριν αυτή ανοίξει και μεταφέρει τον μεγάλο φόβο των διοργανωτών. Δείτε φωτογραφίες.

Αρκετές μέρες πριν την έναρξη, στις κουβέντες για το ζήτημα της ασφάλειας, οι fan zones ήταν ένα από τα μείζοντα θέματα. Πώς να ελέγξεις δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε μια τόσο μεγάλη έκταση και πώς να εκμηδενίσεις το ρίσκο; Ο αστυνομικός διευθυντής Μισέλ Σαντό υπογράμμισε τον κίνδυνο και πρότεινε τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια των αγώνων στο Παρίσι, οι γιγαντοοθόνες να μείνουν κλειστές. Η πρότασή του δεν πέρασε και θα επενεξεταστεί μόνο αν υπάρξει συγκεκριμένη απειλή.

Για το αποψινό άνοιγμα της ζώνης κάτω από τον πύργο του Άιφελ και την συναυλία του David Guetta, αναμένονται 90.000 άτομα. «Ένα εκατομμύριο φίλαθλοι από όλο τον κόσμο θα κατακλύσουν τα γήπεδα και συνολικά τρία εκατομμύρια Γάλλοι και Ευρωπαίοι αναμένονται στη χώρα. Είμαι ενθουσιασμένη που αυτό το τεράστιο, ενωτικό event έχει επιφέρει τόσο ενθουσιασμό. Ανυπομονούμε», είπε η δήμαρχος Ανί Ιντάλγκο.

Είναι δεδομένο λοιπόν πως η προσοχή έχει πέσει στις fans zones και κυρίως στο συγκεκριμένο χώρο. Από νωρίς στο Παρίσι δεν ήταν διακριτή η αστυνόμευση. Στην ηλιόλουστη πλατεία Ρεπουμπλίκ υπήρχε μία αίσθηση κανονικότητας. Μόνο οι σποραδικές εμφανίσεις μερικών Ουαλών, Ρουμάνων, Βορειοιρλανδών και μερικών ακόμα σε έκαναν να καταλάβεις πως υπάρχει μια διοργάνωση υψηλού κινδύνου που διεξάγεται.

Βγαίνοντας στην έξοδο για τον πύργο του Άιφελ και ακολουθώντας τα βήματα της fan zone, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μόνο για τη δική τους περιφρούρηση, το γαλλικό κράτος ξόδεψε 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή και εμφανής. Άνδρες ιδιωτικών ομάδων σεκιούριτι, που έχουν προσληφθεί επίσης κατά χιλιάδες για τις ανάγκες του τουρνουά συνέδραμαν στο έργο τους, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τόσα συγκεντρωμένα οχήματα και τόσους άνδρες ασφαλείας. Οι (εύποροι) κάτοικοι τριγύρω της fan zone έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την ενόχλησή τους για την επιλογή του σημείου και από σήμερα υπήρχαν βλέμματα... μίσους προς όσους έρχονταν να τους χαλάσουν την ησυχία και έκαναν την περιοχή τους μέρος υψηλού κινδύνου.

Οι αξιωματικοί έδιναν συνεχώς οδηγίες, άνδρες με σκυλιά χτένιζαν το χώρο και ένοπλοι περιπολούσαν το χώρο τόσο εντός, όσο και εκτός ζώνης. Αρκετή ώρα πριν ο κόσμος αρχίζει να γίνεται πολύς. Ακόμα και στη συνέντευξη Τύπου στο Stade de France, τα πράγματα ήταν πολύ πιο χαλαρά. Ήταν η πρώτη φορά που όλα αυτά για τα οποία είχαμε διαβάσει και είχαμε ακούσει πριν επισκεφτούμε τη Γαλλία, εμφανίστηκαν μπροστά μας.

Έπειτα, ήρθε ο έλεγχος. Οι οπαδοί του Guetta είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να... ξεροσταλιάζουν στον ήλιο, σχηματίζοντας τις πρώτες ουρές, παρότι η είσοδος γι' αυτούς δεν επιτρεπόταν πριν να είναι όλα έτοιμα για τη συναυλία. Άλλωστε, η είσοδος την Πέμπτη επιτρεπόταν μόνο για τη συναυλία.

Όσο για τους δημοσιογράφους που ήθελαν να μπουν από νωρίς; Τέτοιος σωματικός έλεγχος δεν υπάρχει ούτε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης! Αν για παράδειγμα το laptop σου δεν είχε μπαταρία και δεν άνοιγε κανονικά, προκειμένου να δουν ότι είναι απλά ένα laptop, δεν έμπαινες στο χώρο. Δεν υπήρχαν επιπλέον εξηγήσεις, έπρεπε να πας να το φορτίσεις και να επιστρέψεις. Άνοιξαν πορτοφόλια, σηκώθηκαν ακόμα και γιακάδες από πουκάμισα και μανίκια, ενώ ένα μικρό μπουκαλάκι με απολυμαντικό τζελ χεριών κατασχέθηκε.

Οι πτήσεις πάνω από τη fan zone είναι επίσης συχνές, ενώ υπάρχει μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό που το μόνο που κάνει είναι να παρακολουθεί κάμερες από τη ζώνη. Τη δεδομένη στιγμή, η προσοχή όλων όσοι εργάζονται για την ασφάλεια του Euro 2016, είναι στραμμένη κάτω από τον πύργο του Άιφελ. Αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και μένει να δούμε πώς θα επηρεάσει τον κόσμο, διότι είναι κάτι που συζητιέται. Το ότι εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα για χτύπημα, το ότι εκεί το αίσθημα της ασφάλειας μειώνεται αισθητά. Προς το παρόν, πάντως, δεν δείχνει να επηρεάζεται!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.