Το καλοκαίρι που οι Αγγλοι το... τερμάτισαν!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το καλοκαίρι που οι Αγγλοι το... τερμάτισαν!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το σχεδόν 1,5 δισ ευρώ που θα ξοδέψουν (και με τις μεταγραφές της τελευταίας ημέρας) οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ για παίκτες το φετινό καλοκαίρι...
Γενικά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση με τις τιμές στο μεταγραφικό παζάρι είχαν ξεφύγει. Με το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ να μπαίνει σε εφαρμογή από φέτος, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η κατάσταση θα ξέφευγε κι' άλλο. Οι Αγγλοι όμως κατάφεραν φέτος να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Το... τερμάτισαν. Ολο το καλοκαίρι η κουβέντα αφορούσε το ρεκόρ κι' αν θα ξεπεράσουν οι μεταγραφές το φράγμα του 1 δισ λιρών. Οχι απλώς θα το ξεπεράσει, αλλά θα το διαλύσει. Πάμε για 1,2 – 1,3 δισ λίρες. Προσέξτε 20 ομάδες σε ένα καλοκαίρι ξόδεψαν σχεδόν 1,5 δισ ευρώ μόνο για αγορές παικτών, όχι για τα συμβόλαιά τους!
Η τελευταία που... αντιστέκονταν ήταν η νεοφώτιστη Χαλ με τα οικονομικά προβλήματα και το καθεστώς πώλησης σε Κινέζους επιχειρηματίες. Τελικά και αυτή την προτελευταία μέρα των μεταγραφών βούτηξε το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι και ξόδεψε πάνω από 20 εκατ. ευρώ για να πάρει έναν τερματοφύλακα από την Τσάμπιονσιπ (Μάρσαλ), έναν αναπληρωματικό της Τότεναμ (Μέισον) κι' ένα νεαρό παιδί (Κιν) που δεν έπαιξε ποτέ στην Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Είναι τέτοιος ο παραλογισμός, τέτοια η ανάγκη του Τύπου και των οπαδών για μεταγραφές που κάποιοι προπονητές μαθημένοι σε άλλη κουλτούρα δεν άντεξαν. Ο Κλοπ για παράδειγμα επί της ουσίας μίλησε για ψύχωση των Αγγλων για μεταγραφές και ότι περιμένει πώς και πώς να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος.
Είναι τέτοια η τρέλα και ο παροξυσμός που πήραν πήραν και μετά διαπίστωσαν ότι δεν ξέρουν τι να τους κάνουν. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Βενγκέρ και τον Γουίλσιρ δεν υπάρχει. Η Αρσεναλ μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι έψαχνε αμυντικό χαφ. Πρώτα έβγαλε τον Κοκλέν, μετά αγόρασε τον Ελνενί και φέτος τον Τσάκα. Εχοντας μετατρέψει τον Καθόρλα σε κεντρικό χαφ και έχοντας στην ομάδα και τον Ράμσεϊ ξαφνικά διαπίστωσε ότι στο ρόστερ υπήρχαν 6 πρωτοκλασάτοι παίκτες που παίζουν κεντρικά χαφ στο 4-2-3-1. Δηλαδή έξι παίκτες για δύο θέσεις. Οσο ροτέιρον και να κάνει δεν βγαίνουν τα κουκιά, με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την τελευταία ημέρα ότι δανείζει τον Γουίλσιρ (αυτός είναι ο 6ος) προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του!
Και δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, επειδή ακριβώς μιλάμε για τον Βενγκέρ.
Η παράνοια των μεταγραφών είναι τέτοια που ενώ ξόδεψαν τέτοια χρήματα δεν βρέθηκε ομάδα που να δώσει 15-20 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον καλύτερο Αγγλο τερματοφύλακα, βασικό στην Σίτι και στην Εθνική Αγγλίας με αποτέλεσμα ο Χαρτ να πάει δανεικός στην Τόρινο!!!
Η τρέλα μάλιστα φέτος πήγε και παρακάτω. Η Αστον Βίλα που υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ πλήρωσε πάνω από 30 εκατ. ευρώ και έσπασε κάθε ρεκόρ, προκειμένου να αποκτήσει δύο σέντερ φορ που δεν έχουν παίξει ποτέ στην καριέρα τους στην Πρέμιερ Λιγκ και αποκτήθηκαν από την ΚΠΡ και την Μπρίστολ Σίτι αντίστοιχα...
Κάθε φορά που ένας αγγλικός σύλλογος δε, έβγαινε από το νησί για να πάρει παίκτη οι απαιτήσεις εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα ύψη. Η Τσέλσι έφτασε να πληρώσει για ένα απλά καλό αριστερό μπακ της Φιορεντίνα (Μάρκος Αλόνσο) σχεδόν 30 εκατ. ευρώ, ενώ σε οποιαδήποτε μη αγγλική ομάδα η τιμή είναι αμφίβολο αν θα έφτανε τα 10 εκατ. ευρώ.
Πέρα από τα χρήματα όμως και ο αριθμός των μεταγραφών ήταν εντυπωσιακός. Η Γουότφορντ που ως νεοφώτιστη πέρυσι είχε μία χαρά σεζόν έχει κάνει μέχρι τώρα 11 μεταγραφές. Και παρά το γεγονός ότι δεν πούλησε κανέναν από τους δύο βασικούς επιθετικούς της (Ιγκάλο, Ντίνι) που πέρυσι έκαναν παπάδες, αγόρασε φέτος άλλους 3 φορ!!!
Δεν είναι όμως αυτό το ρεκόρ απόκτησης σέντερ φορ. Η Γουέστ Χαμ που επίσης πέρυσι έκανε φοβερή χρονιά και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο τερματίζοντας στην 7η θέση πήρε 4 σέντερ φορ, χωρίς να παραχωρήσει ούτε έναν από αυτούς που είχε!!! Και η Γουέστ Χαμ με την εξαιρετική περσινή χρονιά, μέχρι τώρα έχει κάνει 10 μεταγραφές και συνεχίζει...
Φυσικά και οι Αγγλοι έσπασαν φέτος το καλοκαίρι και το ρεκόρ μιας μεταγραφής. Ζήσαμε την ημέρα που η Ρεάλ Μαδρίτης, προσέξτε η Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε στο σημείο να... ομολογήσει ότι δεν μπορεί να ξοδέψει όσα χρήματα ξοδεύει ένας αγγλικός σύλλογος για έναν παίκτη. Ετσι ο Πογκμπά έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ και εν τέλει πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όχι στην Ρεάλ Μαδρίτης που επίσης τον ήθελε τρελά...
Αλλά ποια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εδώ, το... χωριό η Μπόρνμουθ με το γήπεδο 12 χιλιάδων θέσεων, ξόδεψε φέτος το καλοκαίρι για μεταγραφές τα διπλά χρήματα από αυτά που ξόδεψε η Ρεάλ Μαδρίτης και οι υποβιβασμένες Αστον Βίλα και Νιουκάστλ ελαφρώς περισσότερα επίσης από την Ρεάλ!
Και φυσικά κάποιος μπορεί να κατανοήσει τα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τον Πογμπά, αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που δεν μπορείς να κατανοήσεις τίποτα. Η Κρίσταλ Πάλας αγόρασε έναν επιθετικό που δεν έπαιζε και δεν τον ήθελε η Λίβερπουλ (Μπεντέκε) με το ποσό ρεκόρ στην ιστορία της των 30 εκατ. ευρώ! Και υπάρχουν δεκάδες τέτοια ανάλογα παραδείγματα.
Και στο τέλος είναι πολλοί αυτοί που θα πουν και δικαίως. “Ε, και, ομάδες θα φτιάξουν;” Θα ήμουν μαζί τους, αλλά αυτή την φορά οι Αγγλοι πέρα από την τρέλα που κουβαλούν, πέρα από τα χρήματα που πετούν από το παράθυρο γιατί δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, έχουν για πρώτη φορά κάνει και κάτι έξυπνο. Εχουν μαζέψει τους καλύτερους προπονητές. Κάποιος ή κάποιοι από τους Πεπ, Μουρίνιο, Κόντε, Κλοπ (τουλάχιστον αυτοί) θα φτιάξει μία καλή ομάδα που φέτος ή του χρόνου θα αρχίσει να τα καταφέρνει και στην Ευρώπη. Με τόσα λεφτά και τέτοιους προπονητές είναι νομοτελειακό ότι κάποιος θα τα καταφέρει.
Ως τότε η... μεταγραφική τρέλα θα συνεχίζεται. Αλλωστε η φετινή εκπομπή του SkySports με την αντίστροφη μέτρηση της τελευταίας ημέρας των μεταγραφών αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο τηλεθέασης. Σε σχετική έρευνα, 7 στους 10 Αγγλους άνδρες δήλωσε ότι θα δει κάποια στιγμή ένα μέρος της εκπομπής...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.