Γκολ στον ρατσισμό στην Ελευσίνα (pics & vid)

Γκολ στον ρατσισμό στην Ελευσίνα (pics & vid)

Δημήτρης Τομαράς
Γκολ στον ρατσισμό στην Ελευσίνα (pics & vid)

bet365

Τα παιδιά της Σχολής του Ολυμπιακού στην Ελευσίνα και μια ομάδα με παιδιά προσφύγων έστειλαν το δικό τους μήνυμα στηρίζοντας την καμπάνια της FARE.
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με διαφορετικά μηνύματα από τους συνηθισμένους διεξήχθη στο γήπεδο «Γ. Ρουμελιώτης» στην Ελευσίνα. «Αντίπαλοι» μέσα στο γήπεδο ήταν η ομάδα της Σχολής του Ολυμπιακού στην Ελευσίνα και μια ομάδα από προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν και την Συρία τα οποία διαμένουν από τον Απρίλιο στο Κέντρο Φιλοξενίας της πόλης.
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με αυτήν την πρωτοβουλία της στηρίζει την καμπάνια της FARE (Football Against Racism in Europe) και της UEFA που έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων. Τα παιδιά που ήρθαν μαζί με τους γονείς τους στην Ελλάδα για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες πιο ανθρώπινες ημέρες περίμεναν με ανυπομονησία τον αγώνα και οι νεαροί ποδοσφαιριστές της Σχολής του Ολυμπιακού στην Ελευσίνα τα υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα. Οι δυο ομάδες χάρηκαν το παιχνίδι και φωτογραφήθηκαν μαζί πριν αλλά και μετά από αυτό στέλνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα το οποίο φυσικά με την βοήθεια του Ολυμπιακού θα περάσει τα ελληνικά σύνορα.
Η πρωτοβουλία της ΠΑΕ Ολυμπιακός έδωσε χαρά και στους γονείς των δυο ομάδων οι οποίοι καμάρωσαν τα παιδιά τους να παίζουν ποδόσφαιρο αλλά για έναν τόσο σημαντικό σκοπό. Μετά από το τέλος του αγώνα τα παιδιά έφυγαν αγκαλιασμένα από το γήπεδο και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γλυκίσματα αλλά και φαγητό αφού είχε μεριμνήσει γι’ αυτό η Διεύθυνση της Σχολής Ελευσίνας.
Καρδιασμένος: «Το ποδόσφαιρο ενώνει»
Την ΠΑΕ Ολυμπιακός εκπροσώπησε ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και ΕΚΕ κ. Κωνσταντίνος Καρδιασμένος ο οποίος δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη Σχολή του Ολυμπιακού στην Ελευσίνα όπου πραγματοποιείται ένας αγώνας μεταξύ των Σχολών Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και παιδιών τα οποία είναι στην Ελλάδα έχοντας αποφύγει τον όλεθρο του πολέμου όντας εδώ πρόσφυγες. Είναι μια πολύ όμορφη μέρα όπου τα παιδιά χαίρονται το ποδόσφαιρο που τα ενώνει ανεξάρτητα από το που βρίσκονται και σε ποια χώρα έχουν γεννηθεί ή ζουν σήμερα».
Ο επικεφαλής της Σχολής Ελευσίνας κ. Μάκης Μπεκιάρης σημείωσε: «Σε συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός διοργανώσαμε αυτή την σπουδαία δράση προκειμένου τα παιδιά αυτά να ενταχθούν πιο εύκολα στην τοπική κοινωνία. Είναι παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας Ελευσίνας και ήρθαν εδώ στην εγκατάσταση για ν’ αγωνιστούν με τα παιδιά της Σχολής μας. Ο Ολυμπιακός πάντα είναι δίπλα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Χαιρόμαστε που βοηθάμε και δίνουμε χαρά ειδικά σε παιδιά».
Ο καθηγητής κ. Χρήστος Χρηστάκης ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας τόνισε από την πλευρά του: «Μαζί με αρκετούς πολίτες από την Ελευσίνα βοηθάμε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της πόλης μας προκειμένου να είναι καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Ολυμπιακό για την πρωτοβουλία και την τοπική Σχολή του η οποία έκανε τα πάντα έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να ζήσουν ένα απόγευμα πιο ανθρώπινο και ζεστό, να ξεφύγουν από την μιζέρια και να αιθσανθούν ότι αυτή η πόλη τους έχει αγκαλιάσει».
Ο κ. Χρηστάκης μίλησε και στον σταθμό 105.5 στο Κόκκινο. «Από τον Ιούνιο που ήρθαν οι πρόσφυγες στην πόλη οι αλληλέγγυοι πολίτες Ελευσίνας έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην πόλη μας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Η δράση αυτή έγινε ύστερα από πρόταση της Σχολής του Ολυμπιακού της ακαδημίας, οι πρόσφυγες με το που το άκουσαν, οι νεαροί φίλοι μας ξεσηκώθηκαν και περίμεναν πολύ καιρό να λυθούν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δράση. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν η μετακίνηση, δεν υπάρχει τρόπος μετακίνησης καθώς το κέντρο φιλοξενίας βρίσκεται έξι χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Εδώ υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα της καθημερινής μετακίνησης των οικογενειών αυτών που γίνεται με ένα τρόπο που δεν μας τιμά. Είναι ντροπιαστικές οι εικόνες ομάδων προσφύγων, πολλές φορές γυναικόπαιδων, να πορεύονται στο οδόστρωμα σέρνοντας καροτσάκια νηπίων σε απόσταση αναπνοής από διερχόμενες νταλίκες.
Εχουμε τονίσει προς κάθε αρχή πως είναι θέμα χρόνου το αποτρόπαιο συμβάν και χαιρόμαστε που μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να το τονίσουμε και από την συχνότητά σας. Το τελευταίο διάστημα είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιλυθεί το θέμα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με την διοίκηση του ΟΑΣΑ, βοηθάει και η αντιπεριφέρεια, πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Προηγήθηκε και δική μας ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη κ. Δούρου και θέλω να τονίσω πως μόνο η αιρετή περιφέρεια βοηθάει το Κέντρο φιλοξενίας στην Ελευσίνα. Δεν το βοηθούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή οι δήμοι της περιοχής. Ο Δήμος Ελευσίνας μαζεύει μόνο τα απορρίμματα, οι άλλοι δήμοι έφεραν μία φορά τρόφιμα και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους», τόνισε αρχικά.
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Ο βασικός σκοπός ήταν να χαρούν αυτά τα παιδιά. Είναι κλεισμένα στο Κέντρο παρά τα διαλλείματα, παρά τις μικροεξόδους, από τον Ιούνιο. Θα μπορούσαν να πάρουν το λεωφορείο να πάνε στην πόλη. Δεν υπήρχαν αυτά και ακόμη δεν υπάρχουν εύκολα. Ο αριθμός των παιδιών διαφοροποιείται ανάλογα με τις ροές, είναι ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας, σήμερα μπορεί να έχουμε 200 άτομα, αύριο 220 ή μπορεί να μειωθεί ο αριθμός. Εχουμε χωρητικότητα γύρω στα 350 άτομα, πολλές φορές την έχουμε αγγίξει, ωστόσο, το κέντρο παρουσίαζε διάφορα προβλήματα στο επίπεδο των υποδομών, πιστεύουμε ότι η δράση μας, η πιεστική μας συμπεριφορά απέναντι σε όλες τις αρχές έχει φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα, υπάρχει καλή συνεργασία με την διοίκηση του κέντρου που ανήκει στον στρατό, έχουν δρομολογηθεί τα βασικά, ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ… Το πρόβλημα της μετακίνησης πρέπει να λυθεί… χθες. Να μη βγούμε μετά από ένα άσχημο συμβάν να μιλήσουμε για το ποιος φταίει.
Αυτός ο αγώνας της Τρίτης ήταν να χαρούν αποκλειστικά αυτά τα παιδιά και δεν χάρηκαν μόνο τα προσφυγόπουλα αλλά και τα παιδιά της Σχολής του Ολυμπιακού που είδαν μπροστά τους συνανθρώπους και όχι… τέρατα έτσι όπως τα παρουσιάζουν τα κανάλια. Είναι από 7 ετών έως 12-13. Η ομάδα που φτιάξαμε δεν ήταν ομοιογενής δυστυχώς, για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε ενδεκάδα χρησιμοποιήσαμε διάφορες ηλικίες που… απέκλιναν από τις ηλικίες των «αντιπάλων», ωστόσο, καταφέραμε και κερδίσαμε.
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν τα παιδιά της σχολής του Ολυμπιακού υποδέχτηκαν στον αγωνιστικό χώρο χειροκροτώντας τα προσφυγόπουλα. Ενιωσαν πάρα πολύ αμήχανα, δεν περίμεναν τέτοια υποδοχή, αυτό αναπτέρωσε τις ελπίδες τους ότι και χωρίς προπονητή μπορεί να πάρουν το παιχνίδι. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα, όταν επέστρεψαν στο κέντρο τους έγινε υποδοχή εντός εισαγωγικών ηρώων. Ηταν το πιο ωφέλιμο από όλα. Το βασικό ερώτημα ήταν εάν θα ξαναγίνει, αν θα πάμε σε άλλο γήπεδο, αν θα βγούμε από το κέντρο και άλλους αγώνες. Μια τέτοια αγωνία. Όμως από δω και πέρα η πρωτοβουλία μας εστιάζει στην εκπαίδευση των παιδιών, πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει δομή δημοτικού και γυμνασίου για περίπου 15 άτομα ανά δομή, να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιτεία έτσι ώστε να λειτουργήσει και νηπιαγωγείο στο εσωτερικό του κέντρου φιλοξενίας.
Πλέον, υπάρχουν και οι συνθήκες και το νομοθετικό πλαίσιο. Μπορούν αυτά τα παιδιά να περάσουν μερικές ώρες στο σχολείο και το θέλουν. Είχε ιδιαίτερη σημασία που λαμβάνει την πρωτοβουλία η ακαδημία του Ολυμπιακού γι αυτό και την χαιρετίζουμε και θέλουμε να πολλαπλασιαστεί. Για φανταστείτε όμως να είχαν αναμειχθεί και οι δήμοι της περιοχής με διάφορες παροχές, η ζωή στο κέντρο θα ήταν καλύτερη. Δυστυχώς οι πρόσφυγες δεν είναι ψηφοφόροι, αν ψήφιζαν θα ήταν διαφορετική η πραγματικότητα.
Η ελληνική κοινωνία για πρώτη φορά βιώνει μια τέτοια μαζική είσοδο, όλοι ήταν απροετοίμαστοι, ακόμη και οι αλληλέγγυοι, τώρα τα μαθαίνουμε. Υπάρχουν αλληλέγγυοι που βρίσκονται στο κέντρο περισσότερο από ότι στο σπίτι τους. Η πολιτεία αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει. Το πρόβλημα της μετακίνησης πρέπει να λυθεί. Αν το γκολ των παιδιών φέρει αυτό το αποτέλεσμα θα είμαστε πανευτυχείς».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα