Bundesliga: Σεισμικές αλλαγές στη Γερμανία, ηχηρό «ναι» σε ιδιωτικές επενδύσεις!

Νίκος Κικίδης
Λειψία

bet365

Ιστορική αλλαγή βρίσκεται στα σκαριά για το γερμανικό ποδόσφαιρο, το οποίο για πρώτη φορά καλωσορίζει ιδιώτες επενδυτές με φόντο το... λαχείο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ!

Η παγκόσμια τάση του ποδοσφαίρου τελικά λύγισε μέχρι και τον πιο ισχυρό αντίπαλό της! Μέχρι πρότινος άλλωστε η DFL, ο οργανισμός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη Γερμανία (που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται και τα τηλεοπτικά δικαιώματα)αρνούνταν να ακολουθήσει το πρόσταγμα της εποχής και να επιτρέψει το άνοιγμα σε ιδιώτες επενδυτές, όμως αποδείχθηκε πως οι... καιροί έχουν γυρίσματα.

Κι αυτό, διότι στην σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη ανάμεσα στις 36 ομάδες που απαρτίζουν τη Bundesliga και τη Bundesliga 2 δόθηκε το «πράσινο φως» για να επιτραπεί η είσοδος ιδιώτη επενδυτή στο γερμανικό ποδόσφαιρο!

Από τις συνολικά 36 ομάδες, οι 24 έδωσαν το «Ο.Κ.» για μια ιστορική αλλαγή στις δυο πρώτες κατηγορίες της Γερμανίας, 10 εμφανίστηκαν αρνητικές και στάθηκαν υπέρ της συντήρησης του υφιστάμενου μοντέλου, ενώ δυο απείχαν από τη διαδικασία.

Πλέον ο ασκός του Αιόλου ανοίγει για τα καλά, με το υπάρχον σχέδιο να προβλέπει την πώληση ενός ποσοστού των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε εξωτερικό επενδυτή για ένα deal που θα αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Η σχετική συμφωνία θα έχει ισχύ για τα επόμενα 20 χρόνια και θα υπογραφεί στις αρχές της σεζόν 2024/2025, με τέσσερις υποψήφιους επενδυτές να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με το «Kicker» πρόκειται για τις εταιρείες Advent, Blackstone, VCV και EQT, με την DFL από την πλευρά της να αναζητεί την καλύτερη δυνατή φόρμουλα που θα επιτρέψει την ισχυρότερη εισροή χρημάτων στις δυο πρώτες κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου, τα οποία παράλληλα θα διατεθούν στις υποδομές της DFL που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση και διεθνοποίηση του προϊόντος της.

Πρόκειται πάντως για μια κίνηση που βρίσκει απέναντί της την πλειονότητα της οπαδικής τάξης στη Γερμανία, η οποία έχει γίνει ξακουστή στην Ευρώπη για την σθεναρή αντίθεσή της σε ιδιωτικές επενδύσεις στο ποδόσφαιρο της χώρας.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα