Παίκτες, προπονητές, διαιτητές: Συλλογικό «come out» της LGBT κοινότητας στη Γερμανία!

Νίκος Κικίδης
Παίκτες, προπονητές, διαιτητές: Συλλογικό «come out» της LGBT κοινότητας στη Γερμανία!

bet365

Η πρώτη συλλογική απόπειρα για να σπάσει το ταμπού της ομοφυλοφιλίας στο ποδόσφαιρο είναι γεγονός, με παίκτες, προπονητές και διαιτητές στη Γερμανία να επιχειρούν... come out στις 17 Μαΐου!

Το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας αποτελεί μέχρι και σήμερα σημαντικό ταμπού για τους ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων διστάζουν να μιλήσουν ανοικτά για τη σεξουαλικότητά τους. Παραδείγματα όπως εκείνο του Τζος Κάβαλο, του Αυστραλού ποδοσφαιριστή που έκανε come out ως γκέι σπανίζουν και παραμένουν η εξαίρεση στον κανόνα, όμως στη Γερμανία βρίσκεται στα σκαριά μια συλλογική προσπάθεια που φιλοδοξεί να θέσει τέλος σε αυτό το ταμπού.

Με ονομασία «Sports Free» και υπό τη διεύθυνση του παλαίμαχου Γερμανού παίκτη, Μάρκους Ουρμπάν, που με τη σειρά του είχε αποκαλύψει πως είναι γκέι, η σχετική πρωτοβουλία καλεί παίκτες, προπονητές και διαιτητές στη Γερμανία να ενώσουν τις φωνές τους στις 17 Μαΐου και να μιλήσουν ανοικτά για τη σεξουαλικότητά τους σε ένα συλλογικό come out στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το παραπάνω αποκαλύπτεται από την γερμανική «Deiner Allgemeine», η οποία προσθέτει πως αρκετές ομάδες της Bundesliga έχουν ενημερωθεί για αυτή την πρωτοβουλία. Ντόρτμουντ, Ουνιόν Βερολίνου, Ζανκτ Πάουλι, Φράιμπουργκ και Στουτγκάρδη μάλιστα φαίνεται να έχουν υποστηρίξει και οικονομικά την προσπάθεια, η οποία θα έχει τη μορφή μιας online πλατφόρμας όπου άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα μπορούν να μιλήσουν χωρίς φόβο για τη σεξουαλική φύση τους από τις 17 Μαΐου.

Παράλληλα θα τρέχει και ένα ντοκιμαντέρ που θα καλύπτει τις ζωές των ποδοσφαιριστών που θα πάρουν μέρος στο πρότζεκτ, το οποίο βέβαια ήδη έχει συγκεντρώσει και αρκετή αρνητική προσοχή. «Υπάρχει αντιπαράθεση» παραδέχεται ο Ουρμπάν. «Θέλω ακόμα να περιμένω μέχρι ο κόσμος του ποδοσφαίρου να γίνει όπως θέλω;

Γιατί να περιμένω; Μια ενδιαφέρουσα δυναμική έχει μπει στο παιχνίδι, μπορείτε να δείτε ότι τα μυαλά των ανθρώπων έχουν αρχίσει να κινούνται και σκέφτονται αν έχει πραγματικά νόημα να συνεχίσουν να κρύβονται και να αρνούνται τον εαυτό τους» κατέληξε.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα