Ο απολογισμός ενός «γεμάτου» καλοκαιριού στην Ευρώπη

Ο απολογισμός ενός «γεμάτου» καλοκαιριού στην Ευρώπη

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης κάνει στο Gazzetta τον απολογισμό των καλοκαιρινών προκριματικών των ελληνικών ομάδων και εξηγεί γιατί υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αισιοδοξεί κανείς πως έρχεται ένα άκρως ενδιαφέρον φθινόπωρο!

Αν κάποιος σκεφτεί πως με την ολοκλήρωση των αγώνων των ελληνικών ομάδων στα φετινά προκριματικά των Κυπέλλων Ευρώπης, ο συνολικός απολογισμός περιγράφεται από το 12-6-6, το πρόσημο είναι αδιαμφισβήτητα θετικό. Οι τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους της χώρας μας θα συνεχίσουν τουλάχιστον ως τον Δεκέμβρη την ευρωπαϊκή τους περιπέτεια έχοντας βλέψεις και για ακόμα ψηλότερα. Ασφαλώς και δεν έφτιαξαν όλοι τη ζωή τους στον ίδιο βαθμό. Δεν ξεκίνησαν, άλλωστε, όλοι από την ίδια αφετηρία.

Ο στόχος της ΑΕΚ που δεν επετεύχθη

Η ΑΕΚ είχε ως βασικό της στόχο μετά την κατάκτηση του νταμπλ πέρσι, να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League. Δεν τα κατάφερε και αυτό δεδομένα συνιστά αποτυχία. Πρόκειται, άλλωστε, για κάτι που μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει μεταφράζοντας τις αντιδράσεις του Ματίας Αλμέιδα μετά το τέλος του επαναληπτικού στην OPAP Arena.

Όχι, το μονοπάτι της δεν ήταν εύκολο. Είχαμε σημειώσει σε αυτήν εδώ τη γωνιά πως στα μάτια μας το εμπόδιο της Ντινάμο Ζάγκρεμπ έμοιαζε εκ πρώτης όψεως ψηλότερο από εκείνο της Αντβέρπ. Οι Βέλγοι μας διέψευσαν και παρουσίασαν στο χορτάρι μία ομάδα πολύ συμπαγή, που ήξερε πως έπρεπε να αγωνιστεί για να φτάσει στο ζητούμενο. Στην πραγματικότητα η Ένωση εμφανίστηκε μεν ανταγωνιστική για να διεκδικήσει την πρόκριση στα «σαλόνια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά ο αποκλεισμός μοιάζει στο φινάλε δίκαιος.

Ακόμα και αν οι Βέλγοι δεν έχουν εμπειρία από ανάλογες παραστάσεις και αυτή θα είναι η παρθενική τους συμμετοχή στο group stage του Champions League, αποτυπώθηκε εντός των τεσσάρων γραμμών, με τρόπο πειστικό, πως οι ελληνικές ομάδες για να μπορέσουν να μην φτάσουν μόνο στην πηγή, αλλά να πιούν και νερό, χρειάζεται να κάνουν ακόμα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.

Ο Panathinaikos μάς ξανασυστήθηκε

Πριν τα ματς με την Ντνίπρο, ο Παναθηναϊκός είχε πάνω από το κεφάλι του ένα μεγάλο «πρέπει». Καλούταν να προκριθεί επί των Ουκρανών και να επιστρέψει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2016/17. Μετά το 2-2 της Λεωφόρου και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη στο πρώτο ματς στο Κόζιτσε, ο βασικός στόχος είχε πλέον επιτευχθεί. Η επική πρόκριση επί της Μαρσέιγ, όμως, άνοιξε την όρεξη.

Ήταν η πιο τρανή απόδειξη πως ο Panathinaikos είναι και πάλι εδώ. Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κοίταξε στα μάτια και κατάφερε να αφήσει εκτός συνέχειας ένα τεράστιο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που φέτος χτίζεται για να μπορέσει να κοντράρει την Παρί Σεν Ζερμέν στην μάχη για τον τίτλο στη Γαλλία. Όπως ήταν λογικό, τότε άπαντες πίστεψαν σε αυτό που λίγες εβδομάδες νωρίτερα έμοιαζε όνειρο.

Μετά το πρώτο ματς με την Μπράγκα στην Πορτογαλία οι ελπίδες του τριφυλλιού διατηρήθηκαν στο ακέραιο, όμως, το σύνολο του Άρτουρ Ζόρζε έδειξε πιο έτοιμο και ήταν αυτό που πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αν πέτυχε ο Παναθηναϊκός; Και με το παραπάνω. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι πως η συγκυρία έμοιαζε ιδανική για να μπορέσουν οι πράσινοι να πετύχουν κάτι που θα άλλαζε ολοκληρωτικά τη ζωή τους. Η Μπράγκα έδειξε σαφείς αδυναμίες τις οποίες ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί για να φτάσει στην πρόκριση.

Το σημαντικότερο, όμως, συμπέρασμα ενόψει των ομίλων του Europa League είναι πως ο Panathinaikos έδειξε πως επέστρεψε για να πρωταγωνιστήσει και όχι απλά για να συμμετάσχει.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τον χρόνο που χρειαζόταν

Τη δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο έκανε στα φετινά καλοκαιρινά προκριματικά και ο Ολυμπιακός. Για μία ομάδα με νέο προπονητή και αρκετά νέα πρόσωπα που τώρα χτίζεται, το να μπορέσει να φτάσει σε δύο προκρίσεις μετρώντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία δεν είναι εύκολο. Ειδικά από τη στιγμή που στο διάβα του βρέθηκε η Γκενκ που κάθε άλλο παρά αμελητέο εμπόδιο ήταν.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αν οι Πειραιώτες δεν είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν την παρουσία τους σε ευρωπαϊκό όμιλο, η χρονιά θα άρχιζε με πολλή γκρίνια και τους χειρότερους οιωνούς. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ κατάλαβε πως σε αυτό το χρονικό σημείο ζητούμενο ήταν μόνο το αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του ότι όσο περνάει ο καιρός δείχνει στο γήπεδο κάτι όλο και πιο ελκυστικό. Μόνο έτσι θα μπορούσε ο Ισπανός τεχνικός να κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να δουλέψει. Job done, που λένε και οι Άγγλοι.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η Τσουκαρίτσκι αποτέλεσε μία κλήρωση… παραγγελία για τους ερυθρόλευκους, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός επικράτησε δύο φορές άνετα συνιστά ένα καλό νέο για την Ελλάδα και μία έξτρα ψυχολογική τόνωση για μία ομάδα που πριν την το 1-0 στο πρώτο ματς επί της Γκενκ είχε 15 ματς να γευτεί τη χαρά της νίκης στην Ευρώπη.

Μόλις το τέταρτο 3/3

Ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του καλοκαιριού γνώριζε πως αφενός δεν είχε κανένα περιθώριο λάθους και αφετέρου πως θα χρειαζόταν να προκριθεί εις βάρος τριών ομάδων για να μπορέσει να βρεθεί στους ομίλους του Europa Conference League. Αυτό που τελικώς πέτυχε το γκρουπ του Ραζβάν Λουτσέσκου, δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Δεν είναι τυχαίο πως μόλις τρεις φορές στο παρελθόν έχει καταφέρει ελληνική ομάδα να πετύχει τρεις συνεχόμενες προκρίσεις σε καλοκαιρινά προκριματικά. Το έχουν κάνει μία φορά ο Ολυμπιακός στο Champions League και από μία Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΟΚ στο Europa League.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που για τους ασπρόμαυρους ήταν ένα καλοκαίρι με σημαντικές καθυστερήσεις στην απόκτηση ποδοσφαιριστών που θα κάλυπταν τα κενά που άφησαν κομβικοί παίκτες του Δικεφάλου του Βορρά που πωλήθηκαν.

Ο ΠΑΟΚ έδειξε χαρακτήρα ακόμα και όταν όλες οι συνθήκες έμοιαζαν να είναι εναντίον του και αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στον οργανισμό του Δικεφάλου και πολύ περισσότερο στον προπονητή του.

Άρης κάτω από τον πήχη

Για τον Άρη η μετάφραση των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας, μοιάζει απλή. Οι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης έκαναν το… αυτονόητο αποκλείοντας την Αραράτ Αρμενία, αλλά για μία ακόμα χρονιά δεν μπόρεσαν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Η Ντιναμό Κιέβου δεν έδειξε τίποτα ιδιαίτερο στα δύο ματς με τους Θεσσαλονικείς και ενδεχομένως να αποτελούσε και τον ιδανικό αντίπαλο για να γίνει μία πρώτη υπέρβαση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.