Champions League: Οι 14 παικταράδες πλην του Μέσι που δεν θα ταξιδέψουν φέτος στα αστέρια

Βασίλης Μπαλατσός
Champions League: Οι 14 παικταράδες πλην του Μέσι που δεν θα ταξιδέψουν φέτος στα αστέρια

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει 14 «αστεράτους» ποδοσφαιριστές που μετά από χρόνια δεν θα αγωνιστούν στο Champions League και δεν βάζουμε καν στην... εξίσωση τον Λιονέλ Μέσι.

Το φετινό Champions League θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Μετά από 21 χρόνια δεν θα έχουμε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κανέναν από τους δυο κορυφαίους ποδοσφαιριστές του 21ου αιώνα. Ο λόγος φυσικά για τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι.

Ο CR7 έκανε πέρυσι την πρώτη του «απουσία» από τις 14 Αυγούστου του 2002 όταν έκανε το ντεμπούτο του στα προκριματικά ως παίκτης της Σπόρτινγκ Λισαβόνας του Λάζλο Μπόλονι κόντρα στην Ίντερ, στα 17 του χρόνια. Από την πλευρά του ο Pulga φόρεσε κι αυτός στα 17 του χρόνια την αστεράτη φανέλα ως παίκτης της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Σαχτάρ και φέτος θα σταματήσει το σερί του. Μιλάμε για τους δυο πρώτους σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, με τον Πορτογάλο να έχει 140 γκολ και τον Αργεντινό 129.

Αυτές οι δύο μπορεί να είναι οι πιο «τρανταχτές» απουσίες από το φετινό Champions League, όμως σίγουρα δεν είναι οι μόνες. Το Gazzetta σας παρουσιάζει τους 14 παικταράδες που μετά από χρόνια δεν θα ακούσουν τον εμβληματικό ύμνο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πριν παίξουν ποδόσφαιρο.

Σημαντική υποσημείωση. Στη λίστα θα μπορούσαν να ήταν ο Τιμπό Κουρτούα και ο Έντερ Μιλιτάο, οι οποίοι έχουν υποστεί ρήξη χιαστού, όμως επειδή η Ρεάλ Μαδρίτης μας έχει συνηθίσει στις σπουδαίες πορείες δεν αποκλείεται να τους δούμε ακόμα και τον... Απρίλιο.

Καρίμ Μπενζεμά

Καρίμ Μπενζεμά

Νεϊμάρ

Νεϊμάρ

Σέρχιο Μπουσκέτς

Σέρχιο Μπουσκέτς

Ζόρντι Άλμπα

Ζόρντι Άλμπα

Ριγιάντ Μαχρέζ

Ριγιάντ Μαχρέζ

Μοχάμεντ Σαλάχ

Μοχάμεντ Σαλάχ

Σαντιό Μανέ

Σαντιό Μανέ

Ρομπέρτο Φιρμίνο

Ρομπέρτο Φιρμίνο

Μάρκο Βεράτι

Μάρκο Βεράτι

Τζόρνταν Χέντερσον

Τζόρνταν Χέντερσον

Φαμπίνιο

Φαμπίνιο

Τιάγκο Σίλβα

Τιάγκο Σίλβα

Ρομέλου Λουκάκου

Ρομέλου Λουκάκου

Ρις Τζέιμς

Ρις Τζέιμς

Ο κάτοχος της τελευταίας Χρυσής Μπάλας δεν θα αγωνιστεί στο Champions League. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά, αποχώρησε από τους Μερένγκες μετά από 14 χρόνια, θα συνεχίσει την καριέρα του στην πρωταθλήτρια της Saudi Pro League, Αλ Ιτιχάντ και συνεπώς δεν θα αγωνιστεί στα «αστέρια», μετά από 18 χρόνια. Ο Γάλλος σέντερ φορ είχε κάνει το ντεμπούτο του στις 6 Δεκεμβρίου του 2005, ως παίκτης της Λυών κόντρα στη Ρόζενμποργκ και άνοιξε λογαριασμό στο σκοράρισμα. Μετά από 18 χρόνια, 152 εμφανίσεις, 90 γκολ, 30 ασίστ και πέντε κατακτήσεις με τους Μερένγκες ο 35χρονος πια επιθετικός θα δει το φετινό Champions League από την... τηλεόραση.

Μόλις μια δεκαετία διήρκησε η παρουσία του Νεϊμάρ στα γήπεδα της Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα τον «έφερε» από τη Σάντος το 2013 και το φετινό καλοκαίρι η Παρί Σεν Ζερμέν τον πούλησε στην Αλ Χιλάλ. Φυσικά σε αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε σεζόν που δεν αγωνίστηκε στο Champions League. Στις 18 Σεπτεμβρίου έκανε κόντρα στον Άγιαξ την πρώτη από τις 81 εμφανίσεις του. Ο Βραζιλιάνος σκόραρε 43 γκολ και μοίρασε 36 ασίστ σε επίπεδο κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τη σεζόν 2014-15 σήκωσε το τρόπαιο με τους Καταλανούς στον τελικό με τη Γιουβέντους (3-1), στον οποίο μάλιστα είχε βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Εκείνη τη σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με δέκα γκολ. Το 2020 έφτασε με τους Παριζιάνους στον τελικό, όμως η Μπάγερν νίκησε με 1-0 και δεν άφησε τον Νεϊμάρ να γίνει ο ηγέτης που θα έφερνε το τρόπαιο του Ch. L. στην Πόλη του φωτός.

Ακόμα ένα μεγάλο «κεφάλαιο» έκλεισε για την Μπαρτσελόνα. Ένα «παιδί» του συλλόγου και ένας ποδοσφαιριστής σήμα κατατεθέν της εποχής της κυριαρχίας των Μπλαουγκράνα και της Ισπανίας άλλαξε ήπειρο για χάρη της Ίντερ Μαϊάμι και του... Λιονέλ Μέσι. Ο λόγος φυσικά για τον Σέρχιο Μπουσκέτς. Ένα προϊόν της Μασία που εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ολοκληρωμένους αμυντικούς χαφ όλων των εποχών. Στις 22 Οκτωβρίου του 2008 έκανε το ντεμπούτο του, στην έδρα της Βασιλείας, σκόραρε, έδωσε ασίστ και εκείνη τη σεζόν έφτασε μέχρι τέλους. Με τον Μπουσκέτς βασικό η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα έφτασε στον τελικό του «Ολίμπικο» και σήκωσε το τρόπαιο κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του 24χρονου τότε Κριστιάνο Ρονάλντο (2-0). Η 15ετης καριέρα του στο Champions League έκλεισε με 129 εμφανίσεις, τέσσερα γκολ, επτά ασίστ και τρεις κατακτήσεις.

Ακόμα μια... παλιοσειρά της Μπαρτσελόνα που «μετακόμισε» στις ΗΠΑ και στην Ίντερ Μαϊάμι για να παίξει και πάλι μαζί με τον Λιονέλ Μέσι. Ο 34χρονος πια αριστερός μπακ δεν θα αγωνιστεί στο Champions League μετά από «συνέπεια» 13 διαδοχικών χρόνων. Πρώτη του εμφάνιση ήταν στις 24 Νοεμβρίου του 2010, ως παίκτης της Βαλένθια, κόντρα στην Μπούρσασπορ. Έπαιξε δυο σεζόν με τη Βαλένθια και τις επόμενες έντεκα με τους Καταλανούς. Το «κοντέρ» σταμάτησε να γράφει στις 84 συμμετοχές, τρία γκολ και 14 ασίστ. Όπως και οι προαναφερθέντες Μπουσκέτς και Νεϊμάρ ήταν μέλος των Μπλαουγκράνα του Λουίς Ενρίκε που σήκωσαν το τρόπαιο το 2015 στο Βερολίνο.

Ένας εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης δεν θα αγωνιστεί την επόμενη σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. O λόγος για τον Ριγιάντ Μαχρέζ. O Αλγερινός εξτρέμ ήταν μέλος της ομάδας της Μάντσεστερ Σίτι που πήρε το πρώτο τρεμπλ και κατέκτησε το πρώτο Champions League στην ιστορία του κλαμπ. Βέβαια υπάρχει η «πικρία» πως από τα προημιτελικά και μετά έπαιξε 11 λεπτά στη ρεβάνς των ημιτελικών με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ δεν αγωνίστηκε στον τελικό με την Ίντερ. Το 2016 έπαιξε για πρώτη φορά στο τουρνουά με την πρωταθλήτρια Λέστερ και από το 2018 έως το 2023 έπαιζε κάθε σεζόν με τη Μάντσεστερ Σίτι. Μετά από 55 εμφανίσεις με 20 γκολ και 16 γκολ αποχώρησε από την Ευρώπη και πήγε στη Σαουδική Αραβία για την Αλ Αχλί.

O Μοχάμεντ Σαλάχ δεν πήγε στην Αραβία ή στις ΗΠΑ, ούτε καν άλλαξε ομάδα, όμως τη φετινή χρονιά έσπασε το σερί των συμμετοχών του στο Champions League. Μετά από επτά χρόνια η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να βγει στο Ch. L. και μάλιστα για πρώτη φορά επί εποχής Γιούργκεν Κλοπ. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 έπαιξε για πρώτη φορά στο τουρνουά ως παίκτης της Βασιλείας και μάλιστα σκόραρε κόντρα στην επόμενη ομάδα του, την Τσέλσι. Αγωνίστηκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με την Τσέλσι, την Ρόμα και τη Λίβερπουλ, τις τελευταίες έξι χρονιές. Σε εννέα σεζόν μετράει 79 εμφανίσεις, 44 γκολ και 15 ασίστ. Το 2018 τραυματίστηκε νωρίς στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στον ώμο, έπειτα από μαρκάρισμα του Σέρχιο Ράμος αλλά το 2019 σήκωσε την κούπα στον τελικό με την Τότεναμ, στον οποίο είχε ανοίξει το σκορ. Αγωνίστηκε και σε δεύτερο χαμένο τελικό από τους Μερένγκες, το 2022, στο Παρίσι.

O Σαντιό Μανέ μετά από έξι σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο αποχώρησε από την Ευρώπη. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός ρίσκαρε και άφησε τη «βολή» του στη Λίβερπουλ για να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπάγερν Μονάχου και η συνέχεια είναι γνωστή. Δεν κόλλησε ποτέ στους Βαυαρούς, έφτασε στο σημείο να μην είναι επιθυμητός από τον Τόμας Τούχελ και αποφάσισε να πάει στη Σαουδική Αραβία και να γίνει συμπαίκτης του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ. Έπαιξε έξι διαδοχικές χρονιές στο Champions League, το 2018 σκόραρε στον χαμένο τελικό της Λίβερπουλ από την Ρεάλ Μαδρίτης και την επόμενη χρονιά σήκωσε το τρόπαιο κόντρα στους Σπερς. Η τελευταία του εμφάνιση υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ ήταν στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς» κόντρα στη Βασίλισσα. Σε 64 συμμετοχές σκόραρε 27 φορές.

Από τη στιγμή που έχουμε στη λίστα τον Μοχάμεντ Σαλάχ και τον Σαντιό Μανέ θα ήταν ποδοσφαιρικά... άδικο να μην βάλουμε και τον τρίτο της «παρέας». Ο λόγος για τον Ρομπέρτο Φιρμίνο. Ο Αιγύπτιος, ο Σενεγαλέζος και ο Βραζιλιάνος συνετέλεσαν στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ μια από τις πιο «φονικές» επιθετικές τριάδες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη. Μετά από οκτώ χρόνια στο «Άνφιλντ» ο κύκλος του «Μπόμπι» έφτασε στο φινάλε και αποχώρησε με τιμές... Legend, όντας ένα από τα αγαπημένα παιδιά των οπαδών. Στο Champions League έπαιξε έξι διαδοχικές χρονιές, με κορυφαία σε αριθμούς την πρώτη του (2017-18), στην οποία μέτρησε 10 γκολ και οκτώ ασίστ, όμως το «βαρύτιμο» τρόπαιο το σήκωσε τελικά την επόμενη χρονιά μαζί με τους προαναφερθέντες Σαλάχ και Μανέ. Σε 57 εμφανίσεις ο 31χρνος επιθετικός σκόραρε 22 φορές και μοίρασε 14 ασίστ.

Ο Μάρκο Βεράτι είναι ο ποδοσφαιριστής που συνδύασε το όνομα του με την «εκτόξευση» της Παρί Σεν Ζερμέν και την μετάβαση της στην εποχή των Καταριανών. Οι Παριζιάνοι τον απέκτησαν το 2012 από την Πεσκάρα και ο Ιταλός χαφ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα πρωταθλήματα Γαλλίας και φυσικά ο ποδοσφαιριστής της Παρί με τα περισσότερα τρόπαια. Στα 11 χρόνια που έμεινε στην Πόλη του Φωτός σήκωσε εννέα από τα έντεκα πρωταθλήματα του κλαμπ, έξι κύπελλα, ισάριθμα League Cup, εννέα Super Cup και έπαιξε έντεκα διαδοχικές χρονιές στο Champions League. Το 2020 αγωνίστηκε στον πρώτο τελικό Ch. L. στην ιστορία της ομάδας, όμως η Μπάγερν με πρωταγωνιστή τον Κομάν νίκησε στον τελικό (1-0) και πήρε το τρόπαιο. Ο 30χρονος μέσος στις 13 Σεπτεμβρίου του 2023 άλλαξε σελίδα στην καριέρα του και πήγε στο Κατάρ για την Αλ Αραμπί.

Ο διάδοχος του Στίβεν Τζέραντ έβγαλε την κόκκινη φανέλα, άφησε το περιβραχιόνιο του και πήρε το αεροπλάνο για τη Σαουδική Αραβία. Ο «captain» της Λίβερπουλ στην εποχή του Γιούργκεν Κλοπ αποχώρησε μετά από 12 χρόνια και στα 33 του πήγε στην Αλ Ετιφάκ, στην οποία έχει προπονητή τον προκάτοχο του στην αρχηγία των Reds. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2014 έκανε το ντεμπούτο του στο Champions League σε μια νίκη επί της Λουντογκόρετς (2-1) όντας παρτενέρ του «Stevie G» στον πάγκο. Από το 2017 αγωνιζόταν κάθε χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και το 2019 ως αρχηγός σήκωσε το έκτο ευρωπαϊκό «στέμμα» στην ιστορία του κλαμπ. Ποιος ήταν ο τελευταίος αρχηγός που είχε σηκώσει το Champions League με τη Λίβερπουλ; Μα φυσικά ο Στίβεν Τζέραρντ. Φόρεσε 54 φορές την κόκκινη φανέλα με τα αστέρια, σκόραρε δις και μοίρασε πέντε ασίστ.

Ναι, είναι αλήθεια πως αυτή η λίστα έχει... μπόλικη Λίβερπουλ, όμως αδιαμφισβήτητα είναι από τις ομάδες που έγιναν οι μεγαλύτερες αλλαγές. Τόσο στις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ, όσο και από το γεγονός πως η ομάδα του Κλοπ δεν κατάφερε να πάρει μέσω της Premier League το εισιτήριο για τα «αστέρια». Άξια αναφοράς είναι η απουσία του Φαμπίνιο. Του «εγκεφάλου» των Reds τα τελευταία χρόνια. Ο 30χρονος χαφ έφυγε από την Ευρώπη ύστερα από 11 χρόνια, καθώς πήγε στην πρωταθλήτρια της Σαουδικής Αραβίας, Αλ Ιτιχάντ. Έπαιξε οκτώ σεζόν στο Champions League, με τις επτά εξ αυτών να είναι διαδοχικές. Έκανε ντεμπούτο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2014 με τη Μονακό. Με τους Μονεγάσκους έπαιξε τρεις σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και πέντε χρονιές με τη Λίβερπουλ.

Ένα σερί 14 χρόνων έφτασε στο τέλος του. Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα για πρώτη φορά μετά το 2009 δεν θα αγωνιστεί αυτή τη σεζόν στο Champions League. O πολύπειρος Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός τον περασμένο Φεβρουάριο επέκτεινε τη συνεργασία του με την Τσέλσι για ακόμα μια σεζόν, όμως οι Μπλε όχι απλά δεν κατάφεραν να βγουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλά βγήκαν στη 12η θέση και έμειναν εκτός Ευρώπης. Τις πρώτες τρεις σεζόν αγωνίστηκε στο Ch. L. με τη φανέλα της Μίλαν, στη συνέχεια αγωνίστηκε οκτώ χρόνια με την Παρί και την τελευταία τριετία φόρεσε την φανέλα των Λονδρέζων, με τους οποίους μάλιστα σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στην πρώτη του σεζόν, το 2021, στον τελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι (1-0). Συνολικά και με τις τρεις ομάδες μετράει 105 εμφανίσεις, με τέσσερα γκολ και μια ασίστ.

Ο Ρομέλου Λουκάκου είναι ακόμα μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν έφυγε από την Ευρώπη, όμως την επόμενη σεζόν δεν θα αγωνιστεί σε επίπεδο Champions League. O θηριώδης Βέλγος σέντερ φορ ήταν ανεπιθύμητος στην Τσέλσι και βρήκε τη νέα του ποδοσφαιρική «στέγη» στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί τόσο στην πρώτη του θητεία στην Τσέλσι όσο και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από το 2017 έπαιζε κάθε σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, όμως του χρόνου θα παίξει στο Europa League με τη φανέλα των Τζιαλορόσι. Έπαιξε δυο σεζόν με τους Κόκκινους Διαβόλους, μια με την Τσέλσι και τρεις με την Ίντερ, με την οποία την προηγούμενη σεζόν έφτασε μέχρι τον τελικό της Κωνσταντινούπολης. Σε 41 εμφανίσεις σε αυτό το level έχει 18 γκολ και πέντε ασίστ.

Ο Ρις Τζέιμς μετά το «αγροτικό» του στην Championship με τη φανέλα της Γουίγκαν πήρε «προαγωγή» στην πρώτη ομάδα της Τσέλσι το 2019. Τέσσερα χρόνια αργότερα είναι ο πρώτος αρχηγός των Μπλε μετά την αποχώρηση του Θέσαρ Αθπιλικουέτα. Ο 23χρονος διεθνής Άγγλος δεξιός μπακ - χαφ είχε... καλομάθει να παίζει κάθε σεζόν στο Champions League και φέτος δεν θα αγωνιστεί ούτε καν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Από το 2019 έως το 2023 μετράει 30 εμφανίσεις, με τρία γκολ, δυο ασίστ και μόλις στην δεύτερη σεζόν του στην διοργάνωση σήκωσε το τρόπαιο στον τελικό του 2021, στον οποίο αγωνίστηκε ως βασικός κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Φυσικά έχει ακόμα πολλά χρόνια μπροστά του να παίξει στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο.