Μπαρτσελόνα – Νάπολι 3-1: Ξανά στην οκτάδα, τέσσερα χρόνια μετά! (vid)

Raphia

bet365

Η Μπαρτσελόνα ήταν ανώτερη από τη Νάπολι, νίκησε με 3-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα έφτασε στα προημιτελικά του Champions League, είχε ξεπεράσει στους «16» το εμπόδιο της Νάπολι με ισοπαλία 1-1 στην Ιταλία και νίκη 3-1 στην Βαρκελώνη, με Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες να σκοράρουν.

Ακολούθησε η ιστορική οκτάρα από την Μπάγερν Μονάχου στην «φούσκα» (λόγω κορονοϊού) της Λισσαβόνας και το fax… αποχώρησης του Λέο. Η τωρινή Μπάρτσα, παρ’ ότι έφερε τα ίδια αποτελέσματα με την ίδια ομάδα στους «16», δεν κάνει τέτοιες σκέψεις και απολαμβάνει δικαίως μια σημαντική επιστροφή στο προσκήνιο.

Ο Τσάβι, και πάλι με πολλές απουσίες, δεν δίστασε να ξεκινήσει βασικό τον 17χρονο Πάου Κουμπαρσί στο κέντρο της άμυνας, επιλέγοντας Λαμίν Γιαμάλ και Ραφίνια για τα άκρα της επίθεσης, στο πλευρό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα παρέταξε ο Φραντσέσκο Καλτσόνα, υπό τις οδηγίες του οποίου οι Παρτενοπέι έχουν βελτιωθεί αισθητά, έστω και αν δεν έχουν καταφέρει να μπουν και πάλι στο «κόλπο» των καλών, ευρωπαϊκών θέσεων στην βαθμολογία της Serie A.

Ονειρικό 2-0 για την Μπάρτσα…

Το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν βγαλμένο μέσα από τα πιο γλυκά όνειρα του Τσάβι αφού η ομάδα του, ούσα πολύ αποτελεσματική, κατάφερε να προηγηθεί με 2-0, παίρνοντας ένα προβάδισμα που θα μπορούσε να είναι και καθοριστικό.

Με πίεση ψηλά και τις γραμμές ανεβασμένες, οι Μπλαουγκράνα απείλησαν πρώτη φορά με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου με τον Φερμίν Λόπεθ, ο οποίος στη συνέχεια έχασε μοναδική ευκαιρία σε τετ – α – τετ με τον Άλεξ Μερέτ μετά από καταπληκτική μπαλιά από την πίσω γραμμή του Κουμπαρσί.

Ο νεαρός μέσος, όμως, ρέφαρε δύο λεπτά αργότερα, όταν ο Ραφίνια γύρισε την μπάλα συρτά μέσα στην περιοχή, ο Λεβαντόφσκι την άφησε πολύ έξυπνα να περάσει και ο Φερμίν, με σουτ από το ύψος του πέναλτι, άνοιξε το σκορ.

Προτού προλάβουν καλά καλά να συνέλθουν οι Παρτενοπέι, η Μπάρτσα τους κατάφερε και δεύτερο πλήγμα μέσα σε δύο λεπτά, όταν και πάλι ο Ραφίνια κινήθηκε ωραία μέσα στην περιοχή, σούταρε, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι και, στην επαναφορά, ο Ζοάο Κανσέλο έκανε το 2-0.

…ζωντανή με Ραχμάνι η Νάπολι

Η Νάπολι, η οποία έβλεπε τον Βίκτορ Οσίμεν να βγαίνει οφσάιντ σχεδόν σε κάθε φάση, έδειχνε να τα έχει χαμένα, αλλά για λίγα λεπτά. Ανασυγκροτήθηκε και, γνωρίζοντας ότι το ματς έχει ακόμα πολύ δρόμο, αποφάσισε να «ξυπνήσει».

Και τα κατάφερε χάρη στον κεντρικό της αμυντικό, με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου. Ωραία ομαδική ενέργεια των Ιταλών, γύρισμα του Ματέο Πολιτάνο στην περιοχή και ο Αμίρ Ραχμάνι με πλασέ από το ύψος του πέναλτι νικάει τον Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν και βάζει ξανά την ομάδα του στην διεκδίκηση της πρόκρισης.

Η μείωση του σκορ έδωσε φτερά στους Παρτενοπέι, οι οποίοι άγγιξαν το 2-2 μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν ο Τερ Στέγκεν με καταπληκτική απόκρουση απέτρεψε την ισοφάριση σε κεφαλιά του Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο στο δεύτερο δοκάρι.

Η πίεση της Νάπολι απέδιδε καρπούς, η Μπάρτσα… υπενθύμισε την παρουσία της με ευκαιρία του Λεβαντόφσκι, με τους Καταλανούς να επιχειρούν να ρίξουν τον ρυθμό, ώστε να πάνε στα αποδυτήρια με το μικρό, αλλά σημαντικό προβάδισμα.

Σφραγίδα πρόκρισης του Λεβαντόφσκι

Ένα σουτ ελάχιστα άουτ του Κβίχα Κβαρατσχέλια στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου έδειξε τις προθέσεις της Νάπολι, η οποία πίεζε ψηλά για να κλέψει την μπάλα και να γίνει απειλητική για την εστία της Μπάρτσα.

Ωραία ομαδική ενέργεια και σουτ του Ραφίνια μέσα από την περιοχή που έβγαλε πολύ δύσκολα ο Μερέτ, στην καλύτερη φάση των γηπεδούχων μετά το πρώτο ημίωρο, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στην ασφυκτική πίεση ψηλά.

Στο 60’, ο Τσάβι αποφάσισε να ποντάρει στην εμπειρία και επέλεξε Οριόλ Ρομέου και Σέρτζι Ρομπέρτο αντί του κιτρινισμένου Αντρέας Κρίστενσεν και του σκόρερ Φερμίν Λόπεθ, ο οποίος έτρεξε πολύ και ποιοτικά.

Ο Καλτσόνα απάντησε με την είσοδο των Ματίας Ολιβέρα και Γιέσπερ Λίντστρεμ αντί των Μάριο Ρουΐ και Πολιτάνο αντίστοιχα, ψάχνοντας φρεσκάδα και πιο καθαρό μυαλό στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Μπέρδεμα της καταλανικής άμυνας που λίγο έλειψε να εκμεταλλευτεί ο Οσίμεν, συρτή εκτέλεση φάουλ του Ραφίνια που έβγαλε με ζόρι ο Μερέτ και φάση διαρκείας που κατέληξε σε γκολ του Γιαμάλ, το οποίο ακυρώθηκε ορθά για οφσάιντ.

Ο Γκιντογκάν, με απευθείας σουτ στην κίνηση, δοκίμασε τα ρεφλέξ του Μερέτ, ο οποίος είπε «όχι» και πάλι στον Ραφίνια, κρατώντας την (κακή στο δεύτερο μέρος) ομάδα του μέσα στο παιχνίδι, γλιτώνοντας από… θαύμα το τρίτο γκολ σε πλασέ του Γιαμάλ που έφυγε ελάχιστα άουτ.

Είσοδος του Τζιάκομο Ρασπαντόρι αντί του Χαμέντ Τραορέ, με τον Καλτσόνα να ρισκάρει και να αλλάζει διάταξη από 4-3-3 σε 4-2-3-1, αγγίζοντας την ισοφάριση σε κοντινή κεφαλιά του Λίντστρεμ που έφυγε ελάχιστα άουτ.

Ο εξαιρετικός, αλλά κουρασμένος Ραφίνια, έδωσε την θέση του στον Ζοάο Φέλιξ, η Μπάρτσα ήταν ανώτερη γενικά και, στο 84’, πήρε την ανταμοιβή που άξιζε. Συνδυασμός του Σέρτζι Ρομπέρτο με τον Γκιντογκάν, καταπληκτική κάθετη του Γερμανού στον Σέρτζι Ρομπέρτο και αυτός σερβίρει έτοιμο το 3-1 στον Λεβαντόφσκι.

Το σουτ του Ολιβέρα στο οριζόντιο δοκάρι και μια προσπάθεια ελάχιστα άουτ του Κβαρατσχέλια λίγο έλειψαν να δώσουν το φιλί της ζωής στη Νάπολι, η οποία όμως φάνηκε αδύναμη να χτίσει πάνω στο γκολ του Ραχμάνι και θα μείνει με την… όρεξη του πριμ δέκα εκατομμυρίων ευρώ που είχε τάξει ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις σε περίπτωση που κατάφερνε να εξασφαλίσει θέση στο Μουντιάλ Συλλόγων του 2025, μέσω (και) της πρόκρισης στην οκτάδα.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί, Ζοάο Κανσέλο – Φερμίν Λόπεθ (60’ Σέρτζι Ρομπέρτο), Κρίστενσεν (60’ Ρομέου), Γκιντογκάν – Γιαμάλ, Λεβαντόφσκι, Ραφίνια (80’ Ζοάο Φέλιξ).

Νάπολι (Φραντσέσκο Καλτσόνα): Μερέτ – Ντι Λορέντσο, Ραχμάνι, Ζουάν Ζεσούς, Μάριο Ρουΐ (64’ Ολιβέρα) – Ανγκισά, Λομπότκα, Τραορέ (78’ Ρασπαντόρι) – Πολιτάνο (64’ Λίντστρεμ), Οσίμεν, Κβαρατσχέλια (90’ Ενγκόνγκε).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα