Ολυμπιακός Κ19: Αφόρητο πρέσινγκ και χτίσιμο από τα πλάγια, τα στοιχεία που αποθεώνει η UEFA (vids)

Ολυμπιακός Κ19: Αφόρητο πρέσινγκ και χτίσιμο από τα πλάγια, τα στοιχεία που αποθεώνει η UEFA (vids)

Ολυμπιακός

bet365

Η UEFA αναλύει τα κλειδιά της τακτικής προσέγγισης της θρυλικών μωρών της Κ19 και του Ολυμπιακού, που στη Νιόν έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Το... θαύμα της Κ19 του Ολυμπιακού, η οποία έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά διοργάνωση της UEFA μετά το 3-0 επί της Μίλαν στον τελικό της Νιόν, αποτυπώνει από τη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μέσω του τακτικού μέρους.

Η ομάδα ανάλυσης της UEFA, στέκεται σε τρία κομβικά στοιχεία: Στο build up από τα πλάγια, στο πρέσινγκ της ομάδας και στον Σίνα, ο οποία κράτησε τη Μίλαν για μόλις δεύτερη φορά φέτος στο μηδέν.

Παρακάτω ακολουθεί η τακτική ανάλυση της Ομοσπονδίας ενώ στα λινκ μπορείτε να δείτε τα videos μέσω των οποίων αποτυπώνονται οι ιδέες κι η φιλοσοφία του αρχιτέκτονα αυτής της ομάδας-όνειρο, Σωτήρη Συλαϊδόπουλου.

Το «χτίσιμο» του παιχνιδιού του Ολυμπιακού από τα μπακ

Το πλάτος στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τα μπακ του να δίνουν φάρδος στη διάταξη, τα στόπερ αλληλουποστήριξη και τα χαφ στη θέση τους για επιπλέον βοήθειες
Το πλάτος στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τα μπακ του να δίνουν φάρδος στη διάταξη, τα στόπερ αλληλουποστήριξη και τα χαφ στη θέση τους για επιπλέον βοήθειες

Το πρώτο τακτικό χαρακτηριστικό που τράβηξε τα βλέμματα ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα «μωρά» του Συλαϊδόπουλου «έχτιζαν» το παιχνίδη τους, εκμεταλλευόμενοι τον χώρο στη δεξιά πλευρά της Μίλαν,

Στο στήσιμο του 3-5-2, ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε όλο το πλάτος του γηπέδου, δημιουργώντας αρχικά προβλήματα στη Μίλαν. Με το 4-3-3 της, η Μίλαν προσπαθούσε να πιέζει τους τρεις σέντερ μπακ του Ολυμπιακού. Ο αριστερός εξτρέμ της ελληνικής ομάδας, Νεκτάριος Αλαφάκης, ωστόσο, προβλημάτισε τους ροσονέρι για το ποιος πρέπει να τον καλύψει. Αρχικά, ο δεξιός μπακ της Μίλαν, Βιτόριο Μάγκνι, προσπάθησε να το κάνει αυτό, αλλά, όπως είπε ο παρατηρητής του αγώνα της UEFA, Ζαν-Φρανσουά Ντομέρκ «αυτός άφησε χώρο πίσω σ' αυτήν την πλευρά».

Το πρώτο βίντεο βλέπουμε τον Μάγκνι να ανεβαίνει ψηλά στον αγωνιστικό χώρο για να περιορίσει τον Αλαφάκη, ο οποίος αφήνει τον εξτρέμ Πνευμονίδη στο κενό για να τρέξει στα σέντερ μπακ και να δώσει το χώρο στον Παπακανέλλο. (Δείτε το video εδώ).

Αυτό έγινε στο ένατο λεπτό και μέσα σε δύο λεπτά, ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά από εκείνη την πλευρά – όπως φαίνεται στο δεύτερο κλιπ. Αυτό το απόσπασμα δείχνει το πλάτος που παίρνουν τα δύο ακραία μπακ του Ολυμπιακού σε σχήμα 3-2-2-3 καθώς προσπαθούν να αναπτυχθούν. Ο Αλαφάκης στέλνει τον Πνευμονίδη να κατεβάζει τη μπάλα από την πλευρά και από εκεί οδηγείται το παιχνίδι σε συνθήκη 1Vs1 με τον τερματοφύλακα.

Η Μίλαν απάντησε αλλάζοντας την προσέγγισή της, με τον Φίλιπο Σκότι, τον δεξιό εξτρέμ, να πηγαίνει να καλύψει τον Πνευμονίδη και έναν μέσο να ανεβαίνει για να πιέσει τον κεντρικό αμυντικό. Όπως σημείωσε ο Ντομέρκ: «Ο Σκότι πέφτει τώρα για να υποστηρίξει τον μπακ του».

Η ομάδα ανάλυσης αγώνων της UEFA, εστίασε το ενδιαφέρον της για να δει τον Ολυμπιακό να χρησιμοποιεί τους ακραίους μπακ ώστε να βγάλει τη μπάλα προς τα εμπρός.

Πώς αποδίδει το πρέσινγκ του Ολυμπιακού κι ο κομβικός ρόλος των Μπακούλα-Μουζακίτη στον άξονα

Ολυμπιακός

Το πρέσινγκ είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού στο υψηλότερο επίπεδο του UEFA Champions League και σ' αυτόν τον τελικό του Youth League οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν τη δική τους αξιοθαύμαστη ικανότητα να επηρεάζουν το παιχνίδι με το πρέσινγκ τους. Πράγματι, ήταν τόσο αποτελεσματικό που βοήθησε να πετύχουν δύο από τα γκολ τους όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο. (Δείτε το video εδώ).

Πιέζοντας ψηλά, κατά διαστήματα ήταν σε θέση να αναγκάσουν τη Μίλαν να παίζει με μακρινές μπαλιές (σ.σ. και να μην είναι σε θέση να κρατήσει μπάλα). Εξάλλου, οι Θεοφάνης Μπακούλας και Χρήστος Μουζακίτης, ήταν οι δύο παίκτες που απέδωσαν εξαιρετικά στο ρόλο τους στη μεσαία γραμμή.

Μάλιστα, στην τακτική της ανάλυση, η UEFA στέκεται στο σημείο που στάθηκε ο παρατηρητής του αγώνα, Ζαν-Φρανσουά Ντομερκ: «Ο Ολυμπιακός είχε πέντε πίσω (στην άμυνα) και μόνο δύο χαφ, αλλά αυτοί οι δύο είχαν μεγάλη επιρροή, κάλυπταν καλά τα κενά μεταξύ των γραμμών και δυσκόλευαν τη Μίλαν να βρει τους παίκτες της».

Στα video που παρουσιάζει η UEFA γίνεται αντιπληπτό ότι από το πρέσινγκ του Ολυμπιακού, η Μίλαν αναγκάστηκε να διώξει τη μπάλα όπως όπως. Στο τρίτο απόσπασμα του video, θα δείτε την κόντρα πίεση των Πειραιωτών πριν από το δεύτερο γκολ: μια τριάδα παικτών του Ολυμπιακού "έχει στήσει ενέδρα" σε δύο παίκτες της Μίλαν και βγαίνουν στην αντεπίθεση με τη μπάλα σε μια φάση που τελειώνει με το γκολ του Παπακανέλλου.

Τέλος, στο τέταρτο απόσπασμα του video βλέπουμε τη δουλειά που γίνεται στο τρίτο γκολ του Μπακούλα. Αυτή τη φορά είναι πρόκειται για πρέσινγκ ψηλά από τους παίκτες του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου, οι οποίοι κλείνουν με ταχύτητα τους αντιπάλους τους και δεν τους αφήνουν να αναπτυχθούν, κερδίζοντας την μπάλα όχι μόνο μία αλλά δύο φορές.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η απόδοσή μας ήταν πολύ καλή σε όλες τις εκφάνσεις του παιχνιδιού – άμυνα, επιθετικές μεταβάσεις, πρέσινγκ.

Το πρέσινγκ είναι ένα από τα πιο δυνατά μας σημεία ως ομάδα, αλλά δεν είναι μόνο το πρέσινγκ. Όταν μιλάμε για ένα ομαδικό άθλημα, πρέπει να συμπεριλάβουμε την καρδιά και το ομαδικό πνεύμα κι αυτό μερικές φορές κάνει τη διαφορά σε αυτού του είδους τα παιχνίδια».

Το «στοπ» του Σίνα στη Μίλαν

Σίνα

Στον τελικό με τη Μίλαν, ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετική ημέρα και τον τερματοφύλακά του, Άγγελο Σίνα.

Όπως σημείωσε ο παρατηρητής του αγώνα Ντομέρκ, ο Σίνα εξασφάλισε ένα άνετο σκορ για την ομάδα του μετά από έναν αγώνα στον οποίο η Μίλαν είχε περισσότερα σουτ (14 προς 12) και μεγαλύτερο xG (Αναμενόμενα γκολ) 2,25 προς 2,07.

Στο video που παρουσιάζει η UEFA, βλέπουμε τις σημαντικές επεμβάσεις του Σίνα, στον Σκότι αλλά κυρίως παρατηρύμε το πώς σταμάτησε τους ροσονέρι με την εξαιρετική του τριπλή απόκρουση στη φάση με τον Εμανουέλε Σάλα. Ετσι, διατήρησε ανέπαφη την εστία του σε πέντε στα εννιά ματς και άφησε την ομάδα του Αμπάτε χωρίς γκολ μόλις για δεύτερη φορά στα δέκα ματς αυτής της σεζόν.

(Δείτε το video εδώ).

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα